Изборът на материал, който тръби е по-добре за топъл под

Пластмасови тръби за отопление

Металопластичните тръби за топлата под в началото на пристигането им на руския пазар бяха единственото решение за полагане на контурите на системата. Какви са критериите за избор на материали днес?

На първо място, се взема предвид името на производителя, което е гарант за качеството. Ето защо, повечето експерти или фирми, които произвеждат такива системи, се препоръчват да избират материала малко по-скъпо, но по-качествено.

Какво се използва в такива системи?

При полагане на подово отопляеми подове се използват металопластични тръби, полипропиленови или медни тръби. Идеалният диаметър на тези продукти е от 16 до 18 мм. В този случай, няма нужда да се увеличава височината на подовете и да се инсталират допълнителни устройства за хидроизолация. Консумацията на тръби от всеки материал ще бъде приблизително еднаква и може да се различава само в малка сума.

Разбира се, ако имате средства, можете да изберете топъл под с контур от медни тръби. Те струват повече от полипропилен, но топлопреносните и експлоатационните характеристики на този материал са много по-високи.

Омрежен полиетилен

Този материал е известен със своята устойчивост на термично свиване, което позволява повишаване на температурата на охлаждащата течност на всяко ниво. Много хора знаят, че в комфортните стаи температурата на охлаждащата течност ще бъде + 31 + 35 градуса. Поради това показателят за термично свиване не е значителен.

Тръбата за устройството за подгряване на подове, направена от омрежен полиетилен, има висока якост. Това се постига чрез използването на специални технологии в производството на продукти с високо налягане. Също така полиетиленовите тръби имат различна плътност. За инсталирането на топъл под, се препоръчва да изберете тръби с плътност не по-голяма от 80. Тази характеристика засяга преди всичко разходите.

Увеличаването на този показател зависи от обработката на тръби по различни състави по време на тяхното производство:

  • Газов силан. В този случай плътността на кръстосаното свързване на материала е 65.
  • Пероксидът е над 75.
  • Облъчване с поток от електрони. Тук индикаторът няма да надвишава 60.

При полагане на контура, тръбите от топла подове се свързват с различни фитинги. Това е много удобно и редактирането се извършва след няколко минути. Поставете пръстен на края на тръбата. След това, с помощта на специален инструмент, тази област е леко разширена. След това поставете фитинга в него. След това разтеглящото устройство е изключено и поради естественото свиване, присъщо на този материал, секцията за тръбата плътно притиска фитинга.

Метало-пластмасови тръби

Ако говорим за цената на материала, омреженият полиетилен е много по-нисък от тези параметри на металната пластмаса. Такива тръби, използвани за подгряване на подове, практически не са по-ниски от полимерните продукти. Те издържат отлично на различни товари, са устойчиви на удължаване, а претендираният период на тяхната експлоатация е не по-малко от 50 години.

На практика всички производители на този материал го правят в петслойна версия. В този случай само три слоя се считат за основни, а другите две играят роля на свързване (залепване).

Устройството от металопластични тръби на пластове

Сглобяема тръбна подредба

Петпластови тръби Jentro

  • Първият или вътрешният слой е отговорен за осигуряване на работен параметър на продукта по отношение на налягането и температурата. Изработена е от омрежен полиетилен чрез екструзия.
  • След това преминава адхезивния състав, който осигурява силна връзка с алуминиевия слой.
  • Третият слой е фолиен материал, чиято дебелина може да варира от 0.2 до 2.5 mm и зависи от типа, както и от диаметъра на тръбата, която се произвежда. Този слой е прикрепен към припокриващия се тръбопровод или крайния му край.
  • След това отново идва адхезивният състав, който свързва фолиото с горния защитен слой.
  • Последният материал е омрежен полиетилен с висока якост.

Такива тръби за монтиране на топло подове имат висока гъвкавост, което е особено важно при полагане на верига. В края на краищата, неговата инсталация предвижда за полагане в спирала или змия с много завои. В допълнение, ниското тегло на материала също играе съществена роля за опростяване на инсталацията.

Приблизително изчисляване на тръбите

Тръба с антидифузионна защита за подово отопление

Тръба за топъл под

Проектирането на системи от водна отоплителна верига се извършва, като се взема предвид максималната възможна дължина на тръбата за топъл под, който не може да надвишава 120 метра. По отношение на изчисляването, извършено от много специалисти, тогава за стая с площ от 20 м2 от обявената дължина на едно парче тръба е достатъчно.

Трябва да се изясни, че при изчисляването на показателя трябва да се приспадне от него площта на тези места в стаята, където ще останат тежките мебели. В допълнение, трябва да се вземе предвид разстоянието между тръбите на топлия под, което трябва да бъде най-малко 30 см. Ако този параметър бъде превишен, на някои места ще се усеща студът под краката. Ако поставите тръбите по-плътни, подът ще се нагрее, консумацията на енергия ще се увеличи, така че отново няма да е много удобно. И все пак високата температура може да се отрази отрицателно на определен вид подови настилки.

Двата материала, описани по-горе, са най-търсени при работа по инсталирането на топла подова система. Преди да помислите кои тръби са най-добре да изберете, нека да разгледаме какво предлага модерният пазар на строителството.

PEX характеристики на тръбите

Такива тръби за топъл под, са направени чрез използване на омрежена полиетиленова технология. Този материал се различава по това, че неговата структура съдържа напречни молекулни съединения. В допълнение PEX тръбите имат допълнителен задължителен ефект. Това се постига чрез използването на един от следните производствени методи:

  • Загряване на материала под налягане с добавка на пероксиди. Полиетиленът, произведен по този метод, е означен като PE-Xa.
  • Използване на химическо съединение от силан. Обозначение - PE-X b.
  • Производство с използване на заредени частици. Процесът на облъчване с електрони придава сила на продукта и е означен като PE X c.

Според техническите си характеристики всички PEX тръби са приблизително еднакви. Въпреки това, някои експерти са склонни да вярват, че материал, маркиран PE X a е по-устойчив на механични повреди и температурни промени.

Тръби Valtek

Фибростъкло подсилена тръба

Полипропиленова тръба VALTEC

Това са метални пластмасови тръби, които се използват в топъл под. Те се произвеждат съгласно описаната по-горе технология и фолиото в състава им обикновено е "варено". Опцията с навиване се използва изключително рядко. Външният и вътрешният слоеве на ролките са направени от омрежен полиетилен, използвайки силан газ.

Както казват производителите, тръбите Valtec издържат налягане от 10 бара (атмосфери) при работна температура от + 95 ° С. Просто казано, това са нормални условия за функционирането им в отопляемия воден контур. Като се има предвид, че жилищата в Русия не развалят потребителите с високи температури, а налягането в системите обикновено не надвишава 4 бара, тръбите Valtec са просто идеална възможност за битови отоплителни системи.

Рехау тръби

Тръбите от тази марка, използвани за топъл под, заемат уважаващо място сред другите материали.

Rehau стана много популярна поради качеството на своите продукти, което има следните характеристики:

  • Rehau метална подсилена пластмасова тръба

    Тръби и фитинги Rehau

    Безшумност на отоплителната структура. Тази характеристика се постига благодарение на ценното свойство на полиетилен с високо молекулно тегло за гасене на звуци.

  • Способността да се свързват продуктите в каквито и да е електрически схеми без използването на гайки.
  • Имунитет на руптура. Дори когато се прилага високо налягане върху повърхността на тръбата за повторно нагряване, пукнатините не се появяват и няма да се спукат по време на работа.
  • Опростена инсталация, постигната благодарение на гъвкавостта на материала.
  • Нечувствителността на тръбите за връщане към образуването на натрупване на вътрешни стени, което значително удължава техния експлоатационен живот и вече достига около 50 години.

заключение

Съвременният пазар е буквално изпълнен с различни продукти. Производителите също предлагат тръби на ниски цени за полагане на контура на топъл под. Но не бързай да спасиш! Материалът на неизвестните марки може и да не отговаря на стандартите за качество и в бъдеще допълнително ще похарчите за ремонт на отоплителната система.

Проектирането и инсталирането са най-добре възложени на опитни професионалисти, които също ще помогнат при избора на материал. Инсталацията, направена от професионалисти, гарантира надеждно функциониране на системата за дълго време.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Разнообразие от тръби за отоплителна системаРазнообразие от тръби за отоплителна система
Тръбопроводите за водоснабдяване се подбират компетентно!Тръбопроводите за водоснабдяване се подбират компетентно!
Метал-пластмасова тръбаМетал-пластмасова тръба
Кои отоплителни тръби са по-добри?Кои отоплителни тръби са по-добри?
Пластмасови тръби за отоплениеПластмасови тръби за отопление
Монтаж на отопление и боя за тръбиМонтаж на отопление и боя за тръби
Кой полипропилен е по-подходящ за отопление?Кой полипропилен е по-подходящ за отопление?
Заваръчна машина за полипропиленови тръби, която е по-добре да избиратеЗаваръчна машина за полипропиленови тръби, която е по-добре да избирате
Избор на пластмасови тръбиИзбор на пластмасови тръби
Качествени и надеждни полипропиленови тръби от алтернативни пластмасиКачествени и надеждни полипропиленови тръби от алтернативни пластмаси
» » Изборът на материал, който тръби е по-добре за топъл под
© 2021 BggeHat.com