Разнообразие от тръби за отоплителна система

Изборът на тръба за подово отопление на пода е доста трудна задача. Качественият и достъпен материал е идеален вариант, но не всеки производител може да предложи такива условия. Цената на продукта по правило засяга производствената технология, диаметъра й и страната на производство.

Тръби и компоненти за водни системи от топъл под

Тръби и компоненти за водни системи от топъл под

Тръбата за подово отопляем под е налична в няколко типа:

  • метал-пластмаса;
  • мед;
  • полимер (от омрежен полиетилен).

Медната тръба за топъл под е използвана изключително рядко, тъй като има ниска степен на гъвкавост и не може да се подрежда на подходящо разстояние от съседния завой на продукта, за да загрее помещението равномерно.

Омрежената полиетиленова тръба (PEX) е почти монолитна конструкция, базирана на материал от молекулярно свързан полиетилен. Такъв материал, за разлика от стандартния полиетилен, съдържа напречни контакти между въглеродните молекулни вериги, което придава на омрежения полиетилен по-висока твърдост, якост и висока степен на топлинна устойчивост. Тези качества позволяват използването на този материал за системи за отопление на водата.

Металопластичният тръбопровод има голям брой сортове и класове. Основната отличителна черта на металопластичните тръби от конвенционалните тръби е наличието в тях на усилващ слой от междинен слой от алуминиево фолио между външната и вътрешната сфери на полимера. Полимерните слоеве могат да бъдат направени от различни материали като полипропилен (PP-R), полиетилен (PEHD, PE), омрежен полиетилен, повишен термично устойчив полиетилен (PERT).

Металопластичните тръби имат по-добри характеристики от традиционните медни или пластмасови тръби, но те силно зависят от качеството на лепилото, което често спестява производителя.

В случая на PEX тръби тук техните характеристики директно зависят от дебелината на стената на материала, нивото на кръстосано свързване на полиетилен и начина на обработка на непромокаемите от кислород слоеве.

Следните производители са най-популярните и тествани на пазара за водопроводи: VALTEC, Rehau и Giacomini.

VALTEC тръби

Производител на материали за отопление на водата Валтек произвежда многопластови металопластични тръби, които се основават на технология със средно омрежен полиетилен (PEX-b). Специалната технология на омрежване осигурява на материала повишена термична стабилност и устойчивост на механични повреди. В допълнение, тръбите VALTEC (PEX) имат ниска степен на хидравлично съпротивление, не са чувствителни на корозионни процеси, са устойчиви на мащаба и отрицателни ефекти на строителните среди и са инертни.

VALTEC металопластична тръба

VALTEC металопластична тръба

Пластмасови тръби VALTEC (РЕХ) имат способността да задържат формата предава по време на монтажа, имат висока якост с нисък коефициент на линейно топлинно удължение, така че те най-често се използва за монтиране на цимент или бетон дъската.

Алуминиевият слой в пластмасовите тръби VALTEC (PEX) не позволява молекулите на кислорода в системата, което е много важно за отоплителното оборудване. PEX ролките имат антидифузионна защитна топка от полиетилен (EVOH). Също така съдържат силни адхезивни слоеве в полиетиленови и металопластични PEX тръби. Това гарантира, че не съществуват деламинирания в материалите на VALTEC по време на множество температурни промени.

Често животът на тези продукти продължава повече от 50 години. Valtec тръби имат стандартен диаметър от 1,6 см и се използват широко за вградени подови настилки в търговски или жилищни помещения, както и в открити пространства.

Материалите на Рехау

Компанията Rehau (Rehau) заема водеща позиция на пазара сред тръбите за водни отоплителни системи, изработени от полипропилен и омрежен полиетилен. Това се дължи на факта, че продуктите на Rehau имат някои уникални свойства и високи стандарти за качество. Тези характеристики включват следните предимства на материалите на Rehau:

  • висока якост;
  • устойчивост на мащаба и корозия;
  • устойчивост на топлинни вълни;
  • безопасност за хората;
  • имат "ефект на паметта", т.е. способността за възстановяване на формата и всички останали параметри след деформации;
  • диаметърът на продуктите е 1.6 см.

Всички тези качества Rehau тръби (Rehau) от полипропилен или омрежен полиетилен е особено ценни във вода подово на регенерация защото придават структурна надеждност и защита срещу течове и неравна повърхност отопление.



За водните системи на топли подове Rehau (Rehau) целенасочено произвежда червена тръба Rautitan. Това е усъвършенстван материал, който не се страхува от гънки и гънки и има специална гъвкавост, високо ниво на топлопредаване и скорост на монтаж при инсталиране на подово отопляем под.

Продукти Rehau (Rehau)

Продукти Rehau (Rehau)

Извършвайки своя избор в полза на тръбите на компанията Rehau (Rehau), е възможно да се получи високо качество и надеждност при работа на ключовите елементи на отоплителната система.

Тръби Giacomini

Тръби за вода подово италианска фирма Giacomini произведени XLPE за РЕХ-Ь технология се използва силан и процентът на полимер съединение 70. фирмата използва по-точно РЕХ-Ь омрежване, тъй като степента на омрежване увеличава до 100 продукти намаляване гъвкавост до такава степен, че материалът става крехък като стъкло и не е годен за полагане по схемата на топъл под.

Благодарение на използването на специализирани суровини при производството на материали за подгряване, тръбите Giacomini имат висока степен на гъвкавост, което предотвратява прегряване на елементите на отоплителната система по време на монтажа и след изливане на замазката.

Друга особеност на тръбите Giacomini е гладкостта на вътрешната повърхност, което намалява вероятността от натрупвания и мащаби.

Тръба Giacomini

Тръба Giacomini

Всички материали на Giacomini се екструдират с помощта на външен защитен слой EVOH, който предотвратява проникването на кислород, което предотвратява корозията.

Тръбите Giacomini са с диаметър 1.6 см и са опаковани в специални заливи с дължина до 240 м за лесно инсталиране на водната система в големи помещения. Тръбопроводът може да бъде поставен на една линия и без прекъсвания, което елиминира възможността от течове.

Периодът на функционалното функциониране на системите Giacomini при условията на подходящо полагане продължава повече от 50 години.

Изчисляване на тръбопровода за водни отоплителни системи

За надеждност и икономична инсталация на водната система е необходимо да се изчисли броят на необходимите елементи и дължината на тръбите предварително и внимателно да се планира реда на работа.

Изчисляването на необходимата дължина на тръбите трябва да се извърши в зависимост от проектната схема на топъл под (спирала, двойна змия, единична змия или спирала с централно отместване) и величината на терена. Колкото повече топлина трябва да се освободи, толкова по-малко е разстоянието между съседните тръби. Разстоянието между тях трябва да е по-малко от 30 см, за да разпределя равномерно топлината по повърхността на пода.

При изчисляването на дължината на тръбопровода не е необходимо да се включва пространство под цялостната мебел или домакински уреди, инсталирането на водопроводна система не може да се извършва под тях. Когато полагате тръби, трябва да отстъпите на повече от 0,2 м от стените, така че тази област също не се взема под внимание.

Така че, за да изчислите броя на тръбите за водната система, трябва да вземете 5 м от продукта за всеки квадратен метър от площта, при условие че между тръбите има разстояние от 20 см.

Изчисляването и монтажа на тръбите на подово отопляемия под е важно да се извърши ясно съгласно схемата и продължителността на всяка верига трябва да е по-малка от 70 м. В случай, че е необходимо да се превиши тази граница, е необходимо да се монтира следната схема. Това ще осигури защита от течове по време на експлоатацията на топъл под.

По този начин правилният избор на тръби и изчисляването на техния брой ще спестят пари и ще монтират надеждна система от топла подове, която ще продължи дълго време без нужда от ремонт.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Каква трябва да бъде тръбата за топъл подКаква трябва да бъде тръбата за топъл под
Воден под с ръцеВоден под с ръце
Каква е разликата между тръба, направена от омрежен полиетилен за топъл подКаква е разликата между тръба, направена от омрежен полиетилен за топъл под
Тръби за подово отопление на съществуващи продуктиТръби за подово отопление на съществуващи продукти
Изборът на материал, който тръби е по-добре за топъл подИзборът на материал, който тръби е по-добре за топъл под
Какви са основите за топъл подКакви са основите за топъл под
Топлоизолация и шумоизолация на отоплителни тръбиТоплоизолация и шумоизолация на отоплителни тръби
Омрежен полиетилен за отоплениеОмрежен полиетилен за отопление
Гъвкава изолираща тръба изопексГъвкава изолираща тръба изопекс
StenofleksStenofleks
» » Разнообразие от тръби за отоплителна система
© 2021 BggeHat.com