Полагане на инфрачервения топъл под ламинат, какво трябва да знаете за процеса на инсталиране?

Инфрачервен топъл под ламинат

През последните няколко години топлата подови настилки са престанали да бъдат символ на лукса и са станали познат феномен, придружаващ модерен апартамент. Освен това днес има избор от няколко типа отоплителни системи. Сред тях, един инфрачервен топъл под ламинат заема достойно място. Основното предимство на този дизайн е, че неговата инсталация е проста, не изисква специални знания и опит и целият процес на полагане ще отнеме дори и начинаещ само за няколко часа.

Същността на инфрачервения под

Обърнете внимание! Отличителна черта на инфрачервеното отопление е, че той не загрява въздуха в помещението, а директно обектите, към които се насочва лъчението с дължина на вълната 5-20 микрона.

Самата радиация се извършва чрез загряване на въглеродната паста, която е херметично запечатана в полиестерен филм. Устройството работи от 220V мрежово захранване, което минава през проводници, направени от медна и сребърна сплав. Среброто се намира само върху контактите, което предотвратява изгарянето им на мястото на свързване към електрическата мрежа.

Това устройство е свързано с помощта на температурни контролери, които като правило са включени в комплекта на топъл под. Инфрачервеното отопление на помещенията не изисква голямо потребление на електроенергия поради високата топлопроводимост на въглерода. Инфрачервеното лъчение е подобно на слънчевата топлина. В края на краищата, неговите лъчи също са невидими, но топлината е много забележима.

Техническите характеристики на инфрачервения под са следните:

  • Мощността, изразходвана за отопление на един квадратен метър жилищна площ, в зависимост от вида на устройството, е 150-440 вата.
  • Захранващото напрежение, необходимо за ефективна работа на този дизайн, е 220-230 V.

Когато използвате 150 W филм, системата се загрява до +45 градуса. При мощност от 220 W, нагряването достига до +60 градуса. И, съответно, мощността е 440 W - температурата на нагряване е +80 градуса. Термичният филм се топи при температура от + 264 градуса, така че този дизайн се счита за огнеупорен.

Как да изберем инфрачервения под?

При избора на инфрачервен под, експертите съветват да се обръща внимание на модели, които:

  • работят тихо;
  • лесен за инсталиране;
  • Не намалявайте нивото на кислорода в помещението;
  • не предизвикват вибрации и не изпускат миризми;
  • се характеризират с ниска консумация на енергия.

Предимства на системата

Полагане на IR филм под пода

Оформление на подово отопление

За да се уверите отново, че подовите настилки са най-добрият избор за днес, си струва да се запознаете с предимствата на системата и да извлечете необходимите изводи:

  • финансова полза;
  • проста инсталация;
  • здравеопазване - IC етажът не изсушава въздуха в помещението, не създава конвекционни токове, така че не събира прах;
  • практичност и равномерно разпределение на топлината - при включване на пода се загрява за секунди, докато топлината се усеща отдолу, което създава усещане за комфорт;
  • удобство при работа - термостатите ви позволяват лесно да настроите желаната температура. Освен това, ако е необходимо, такъв етаж може лесно да бъде демонтиран и след това инсталиран на ново място;
  • безопасност и надеждност - всички нагревателни елементи са свързани паралелно, така че дори в случай на повреда на част от останалата част работи по същия начин.

Монтажни характеристики



С цел да се оборудва инфрачервения пода под ламината, не е необходимо да се използва бетон или монтиране лепило. Процесът на полагане се извършва от ленти от филм, които са прикрепени към основата на грубите настилки. В някои случаи тази отоплителна система е фиксирана на основата - тогава е необходимо да се използва лента за боядисване.

Важно! Преди да започнете инсталацията, първо трябва да определите разположението на термовизионните ленти, които са нагревателните елементи. По този начин материалът може да се реже, за да създадете сложни геометрични структури и по този начин да осигури, че най-удобно, ако е необходимо, като се избягват ъгли, колони и други препятствия. След това трябва да решите къде ще бъдат разположени термостата, сервизната кутия и температурните сензори.

Процесът на монтаж се състои в това, че напълно почистената повърхност е покрита със субстрат, след което са поставени нагревателни ленти, които след работа са свързани към сервизната кутия с помощта на проводник. След това термостатът и сензорите трябва да бъдат инсталирани.

Свързване на инфрачервения под

Обърнете внимание! Преди да свържете пода под инфрачервена ламинат трябва да се отчете фактът, че най-голяма площ на филма за измерване на температурата може да е 16 А.

Принципът на свързване на проводниците

Диаграма на свързване

Ако площта на помещението е много по-голяма, препоръчваме да нанесете няколко терморегулатора едновременно, всеки от които трябва да бъде разположен до окабеляването. Всички проводници са разположени успоредно на филма. След това се закрепват медни жици към филмовите сърцевини и се проверява якостта на палубата.

Следващият етап на свързване е устройството за качествена изолация на всички връзки, а също и запълването им със силиконов уплътнител.

Инсталиране на термостата

Процесът на инсталиране на термостата се извършва по един от двата метода:

  • Отвън - монтирана е пластмасова кутия, в която термостатът е разположен.
  • Вътрешен - трябва да провеждат окабеляване в стената.

След поставянето на термостата е необходимо да проверите как подовото отопление работи под ламинат, като го включите за няколко минути. Ако инсталацията е извършена правилно, всички елементи постепенно ще се затоплят.

Полезни съвети

Материали за изолация

Комплект за свързване

При инсталиране на инфрачервени топло подове е необходимо да се има предвид следното:

  • Не затваряйте местата, където се намират сензорите, тъй като те ще предоставят неправилни данни;
  • не се препоръчва поставянето на мебели върху покритието с инфрачервена отоплителна система - по-добре е повърхността да е отворена;
  • заслужава си да се уверите, че основата за пода е равна и чиста;
  • След поставяне на ламинат е необходимо да изчакате покритието да се затопли до стайна температура и едва след това включете системата.

заключение

IR подовете са най-модерната отоплителна система, която се произвежда под формата на удобно и бързо монтирано фолио. Тя може да бъде идеална възможност за комбиниране с такива покрития като килим, паркет или ламинат.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Инфрачервен под под ламинатИнфрачервен под под ламинат
Инфрачервен топъл под плочкатаИнфрачервен топъл под плочката
Какво е филм топъл подови коментари на експерти и последователността на инсталациятаКакво е филм топъл подови коментари на експерти и последователността на инсталацията
Филтриращ инфрачервен топлинен под удобство и комфорт в къщатаФилтриращ инфрачервен топлинен под удобство и комфорт в къщата
Инфрачервен топъл подИнфрачервен топъл под
Инфрачервен филм за инсталация и монтаж в подово отоплениеИнфрачервен филм за инсталация и монтаж в подово отопление
Обикновено отоплениеОбикновено отопление
Монтиране на инфрачервен топъл под от собствени ръцеМонтиране на инфрачервен топъл под от собствени ръце
Полагане на топъл под ламинат съвети за избор на отоплителна система и ламинатПолагане на топъл под ламинат съвети за избор на отоплителна система и ламинат
Инфрачервени подове за съвременни технологии в съвременен домИнфрачервени подове за съвременни технологии в съвременен дом
» » Полагане на инфрачервения топъл под ламинат, какво трябва да знаете за процеса на инсталиране?
© 2021 BggeHat.com