Инфрачервен под под ламинат

Ламинираните подове придобиват популярност. Това се дължи на тяхната достъпна цена, относително проста и бърза инсталация, естетичен външен вид, добра производителност, издръжливост. Но те също имат значителен недостатък. Материалът обаче е декориран под естествено дърво, но изобщо не е толкова топъл, колкото сегашното дърво. Ако го поставите на бетонен под без подходяща изолация, той бързо ще прехвърли студа от такава основа. Най-доброто решение на този проблем е поставянето на инфрачервения под под ламинат.

Инфрачервен под под ламинат

Инфрачервен под под ламинат

Процесът на инсталиране на такъв вид топъл под, въпреки че има редица значителни финес, все още не е прекомерно труден и е напълно способен на независимо изпълнение.

Защо е най-доброто решение за инфрачервения под?

Топлопроводими качества на ламинат и да поиска инсталация на отоплителна система под него. Но защо е най-доброто решение за инфрачервения под, защото има водни вериги и електрически вериги и използват отоплителни кабели или отоплителни рогозки? Нека да разберем ...

  1. Водният под под ламинат ще бъде подходящ само с автономна отоплителна система, когато има възможност за самопрецизен температурен контрол на охлаждащата течност. Факт е, че ламинатът е доста "причудлив" в смисъл на топлинни вълни - те могат да причинят деформация, появата на пукнатини, гънки и др. Освен това инсталирането на водния под е задължително устройство върху повърхността на дъската и това значително ще повиши нивото на повърхността, което не винаги е възможно.
  2. Електрическият под на съпротивителното действие (кабелна или отоплителна матрица) също е нежелан за ламината. Отчасти, по същата причина - необходимостта от свързване на инсталирания под, а отчасти - поради доста неравномерното нагряване на повърхността.

Всички тези недостатъци са лишен от филм инфрачервен под. Дебелината му е по-малка от 1 мм, не се нуждае от замазки с вложения труд и неговото инсталиране практически не сгъстява цялостното покритие. Нагряването се дължи на инфрачервено лъчение с дължина на вълната от 5 до 20 микрона, невидимо за очите, но ефективно загрява всички обекти в неговия път - пряка аналогия със слънчевата светлина.

Примерно оформление на елементите на инфрачервения топъл под

Примерно оформление на елементите на инфрачервения топъл под

Какви други предимства са присъщи за този тип топъл под:

  1. Предвижда се най-комфортно разпределение на температурата в помещението, дори когато повърхността на обектите се нагрява.
  2. Този принцип на топлопредаване - най-ефективният и икономичен - цената на потреблението на електроенергия е по-ниска с около 30, в сравнение с резистивните електрически нагреватели.
  3. Самото фолио се загрява до ниски температури - около 30 - 40 ° C, което не влияе неблагоприятно върху целостта на ламинатната повърхност.
  4. Високата плътност на излъчващите ленти осигурява отлична еднородност в отоплението на помещенията.
  5. Отоплението започва почти незабавно.
  6. Системата лесно се монтира, демонтира и преинсталира. Неговият експлоатационен живот се оценява от десетилетия - той е изключително надежден.
  7. Такава отоплителна система не изсушава напълно въздуха и според много медицински специалисти има антиалергичен ефект, дължащ се на йонизация на въздуха и премахване на неприятните миризми.

Единственият значителен недостатък на инфрачервения секс се счита за доста висока цена при покупката му, но това ще бъде оправдано след няколко години работа.

Как работи инфрачервен филм

Основният елемент на топлата инфрачервена система е филмовите нагреватели. Между два листа от прозрачен полиестерен филм херметично запоени паралелни ивици често са разположени карбоксилна паста, която, когато се прилага към емитер напрежение става инфрачервена енергия. Всяка от тези ленти "се накланя" от двете страни върху меден проводник-автобус със сребърни контакти за свързване към електрическата мрежа. Паралелно свързване като излъчваща ивица и филмови самите елементи помежду си, като се гарантира висока надеждност на системата - дори и в случай на неуспех на който и да е елемент е общата ефективност на инфрачервения етаж няма да бъдат засегнати.

Ролка на инфрачервения нагревател

Ролка на инфрачервения нагревател

Отоплителните инфрачервени филми имат стандартна ширина 50 см или 1 м. Те се изпълняват в различни дължини - изборът се извършва въз основа на размерите на стаята. Филмите са нарязани по дължина - на всеки 25,7 см има линия на възможна рязане - и двете са задължително маркирани с препоръчителния символ. Не отрежете филма на други места.

Специфична мощност на филмовите нагреватели - 150, 220 или, много по-рядко - 440 W / m². Това е важно да се знае с общо изчисление на топъл под, за да се осигури общо натоварване на електрическата мрежа. За отопление под ламинат обикновено се използват нагреватели с мощност 150 W / м² - това дава максимално нагряване до 40-45º, а високите температури за ламинат не се препоръчват.

Подово отопление с обикновен филм

Подово отопление с обикновен филм

Комплектът за подово отопление включва и температурен датчик с кабел - за наблюдение на температурните параметри, комплект кабели за превключване, скоби за свързване на филмов елемент, изолационни материали. За всяка стая ще трябва да закупите терморегулаторен модул, който ще бъде поставен на стената на удобно място за собственика. Доставя се захранване и оттам кабелите, които подават напрежение директно към отоплителните елементи, листват.

монтиране топъл инфрачервен под под ламинат

Изготвяне на схемата за инсталиране

Преди да започнете инсталацията, е необходимо внимателно да се изчисли и планира цялата структурна схема на бъдещата система.

  1. То трябва незабавно да осигури разположението на контролния елемент, термостата - всички кабели ще се приближат към него. Кабелната част може да се скрие в стебло в стената, да я залепи в гофрираната тръба или да я остави върху повърхността, като я покрие с пластмасова кутия.
  2. Ще е необходимо да се начертае графична диаграма на подреждането на отоплителните филмови елементи върху пода, като се вземат предвид всички необходими нюанси:
  3. Реженето на фолиото може да се извърши само в съответствие с режещите линии, предоставени от производителя и маркирани.
  4. За да се сведе до минимум броят на контактните връзки, филмът се препоръчва да се постави в помещението.
  5. Разстоянието от стените, стационарните устройства за отопление трябва да бъде най-малко 25 ÷ 30 см.
  6. Не се планира да се поставят елементи под мебелни предмети - това ще доведе до прегряване, прекомерно изразходване на енергия и, в най-лошия случай, изгаряне.
  7. Разстоянието между съседните успоредни филмови елементи е 5 см. Не са разрешени техните припокривания, пресичания и др.
  8. Счита се за нормално да се покрият с филмови елементи до 40 ÷ 60 от площта на пода.
  9. Диаграмата на окабеляването винаги се черпи от графичната схема. Може да има двоен подход. Кабелите могат да бъдат свързани от едната страна на филмовите елементи:
Кабелите са свързани от едната страна на филмовите елементи

Кабелите са свързани от едната страна на филмовите елементи



Понякога, за да се изключи пресечната точка на "фазовите" и "нулевите" проводници, те ще бъдат свързани от противоположните страни на филма. Това ще изисква специални грижи по време на монтажа - случайно по погрешка да се предотврати късо съединение:

Проводниците са свързани от противоположните страни

Проводниците са свързани от противоположните страни

  • Осигурява място температурен датчик - тя трябва да се намира в средата на един филм елемент, за предпочитане най-студения край на стаята, но с очакването, че неговото достатъчно кабел служители за връзка с блок термостат.

Ако веригата е готова, внимателно обмислена и тествана, можете да продължите към инсталацията.

Подготовка на субстрата

В тази публикация вниманието е фокусирано върху монтажа на топлоизолиран филм с инфрачервени лъчи, така че нека да пристъпим към факта, че самата бетонна основа вече е предварително подготвена за бъдещото ламиниране на ламината. На него му беше дадена необходимата равномерност, изравняване, необходими ремонти на "слабите" места, беше направено третиране с импрегниращи втвърдявания и композиции за обезпрашаване.

  1. Работата започва с цялостно почистване на основата - всички възможни отломки се отстраняват, повърхността е напълно изсмукана.
  2. За да не се изпуска електричество, загрявайки бетонната замазка, е необходимо да поставите термоотражателя на фолиото. Неговата минимална дебелина е 2 ÷ 3 мм.
  3. Повърхността на термоотражателя се прави задължително с фолиото навън. Пръчките са прикрепени към основата на пода върху двустранна шотландка, са поставени обратно и са свързани заедно със специална лепяща лента.
Термоотразяващ субстрат

Термоотразяващ субстрат

  • Дебелината на материала ще й позволи да намали канали за кабели, клеми, thermode - така че те след монтаж на подово отопление не се издигне над нивото на филмовото покритие и по този начин не пречат на нормалната опаковка ламината.

монтиране филм инфрачервени елементи

  1. Рязане и разстилане на филмови нагреватели се извършва стриктно съгласно предварително проектирана схема. Трябва да се внимава при рязане на елементите, тяхното инсталиране и евентуално придвижване. В никакъв случай не трябва да позволявате случайни разфасовки или разкъсвания на проводящи и излъчващи части. Ако това се случи, този сегмент е обект на умъртвяване.
  2. Нарежете елемента на филма в желания размерНарежете елемента на филма в желания размер
  3. Мястото на контактните връзки по линията на рязане, тези, които няма да се използват при комутация, са незабавно внимателно изолирани с битумна уплътняваща лента, която се доставя в комплекта за пода.
  4. Изолиране на неизползвани контакти на местата на резениИзолиране на неизползвани контакти на местата на резени
  5. Филмовите нагреватели се простират на пода с медна лента надолу. Закрепването им към повърхността на отразяващия субстрат и един към друг се извършва с помощта на обикновена лепяща лента.
  6. Контактните клипове са инсталирани. За да се постигне това, те се вмъкват в технологичната секция на филма, така че половината от терминала е вътре и другата половина е под филм елемента.
Клемният терминал се поставя в предвиденото рязане

Клемният терминал се поставя в предвиденото рязане

След това клещите компресират клипса, за да получат надежден контакт.

  1. Кабелната част се развъжда, съгласно разработената схема. Голите краища на проводниците се вмъкват в инсталирания терминал, който също е внимателно навит с клещи.Терминалът е внимателно навит с клещиТерминалът е внимателно навит с клещи
  2. Не забравяйте да инсталирате термостата. Трябва да се постави под филмовото покритие, приблизително в средата на листа, така че работната му част да пада върху черна излъчваща лента. Тя е закрепена с битумна изолация, включена в доставката.
  3. Всички точки на свързване на терминалите ще бъдат внимателно изолирани със същата битумна лента.
Изолиране на терминални връзки

Изолиране на терминални връзки

Тя е залепена както отгоре, така и отдолу и е внимателно свързана един към друг, осигурявайки пълно запечатване на целия терминален модул.

Изолацията трябва да е пълна, както отгоре, така и отдолу

Изолацията трябва да е пълна, както отгоре, така и отдолу

  1. Проводниците и терминалите се полагат в каналите, направени за тях в подложката, закрепени с лепяща лента.

Електрическо свързване и тест

  1. Всички кабели са свързани към модула за терморегулиране, инсталиран на стената на избраното място. Ако схемата включва свързването на няколко участъка от пода с различни проводници, трябва да се избягват всякакви кабелни обрати - това ще доведе до ненадежден контакт и може да доведе до искри и прегряване. В този случай е по-добре да използвате стандартни съединители, например надеждни терминали "Wago".Избягвайте усукване! Използвайте само стандартни връзки.Избягвайте усукване! Използвайте само стандартни връзки.
  2. Електрическото свързване на пода е по-добре координирано със специалист в тази област. Той ще посъветва силата на необходимата отделна машина, ще помогне с окабеляване на захранващия кабел към управляващото устройство. Не е разрешено свързването на подово отоплителната инсталация към обикновен контактен извод.
  3. За да се осигури безопасна работа, е необходимо системата да се свърже със специално защитно устройство - RCD.

След пълно превключване на всички кабели и внимателна проверка на тяхната точност, е възможно да се извърши тест. Ако всичко работи правилно, отидете на ламиниран паркет.

Между филма и ламинат подово непременно prostilaetsya слой от непромокаем материал - нормално плътен полиетилен или субстрата при стандартни ламинат, който може да отиде с него в комплекта. филм уеб лъжа застъпването на припокриващо 15 ÷ 20 см, залепени помежду си с тиксо Подобна мярка ще защити операцията на етаж, в случай на непредвидени обстоятелства - например, обилна придошла вода по повърхността на ламинат.

Ламинатът е инсталиран в съответствие с технологията, установена за конкретния модел. Тези въпроси се обсъждат подробно в съответните секции на сайта.

Възможно е да продължите с монтирането на ламинирано покритие

Възможно е да продължите с монтирането на ламинирано покритие

След пълната инсталация на ламинирания под, можете да включите отоплителната система, да настроите оптималната температура - около 25 ÷ 28ºС, и да се насладите на комфорта на топъл под.

Видео - Монтиране на топъл под ламинат и линолеум

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Инфрачервен топъл под ламинатИнфрачервен топъл под ламинат
Инфрачервените топли подови предимства на системата и тайните на инсталациятаИнфрачервените топли подови предимства на системата и тайните на инсталацията
Филтриращ инфрачервен топлинен под удобство и комфорт в къщатаФилтриращ инфрачервен топлинен под удобство и комфорт в къщата
Инфрачервен топъл подИнфрачервен топъл под
Инфрачервен филм за инсталация и монтаж в подово отоплениеИнфрачервен филм за инсталация и монтаж в подово отопление
Монтиране на инфрачервен топъл под от собствени ръцеМонтиране на инфрачервен топъл под от собствени ръце
Полагане на топъл под ламинат съвети за избор на отоплителна система и ламинатПолагане на топъл под ламинат съвети за избор на отоплителна система и ламинат
Как се подреждат топлата подове? Изглед отвътреКак се подреждат топлата подове? Изглед отвътре
Ние монтираме инфрачервения топъл под с нашите ръцеНие монтираме инфрачервения топъл под с нашите ръце
Топъл под ламинирания под е удобството на вашия домТопъл под ламинирания под е удобството на вашия дом
» » Инфрачервен под под ламинат
© 2021 BggeHat.com