Кутия за тавана на гипсокартонени видове и форми



Неравномерността на стените в новопостроените къщи играят жестока шега със собствениците на апартамента. В края на краищата те имат лош ефект върху удобството при инсталирането на опънати тавани, осветителни устройства и различни комуникации. За да се реши този проблем, се използва таванна кутия от гипсокартон.
гипсокартон под окачения таван

Материал и инструменти

За да монтирате кутия под окачения таван, е необходимо да разполагате с такива инструменти и материали:
  • водещи профили PN 58 * 27 мм;
  • таванни профили PP 60 * 27 мм;
  • уплътнителна лента;
  • дюбел-пирони;
  • равнище;
  • гипсокартон;
  • Замазка за шевове;
  • усилваща лента за шевове;
  • бормашина и перфоратор;
  • Самонарезни винтове за метал;
  • акрилен грунд;
  • едностепенно свързване на системата CRAB;
  • чук, лента, отвертка и набор от шпатули.

Гипсокартон под окачен таван - форми

Кутията може да има различни форми. Например най-простата е правоъгълна кутия. Лесно се монтира от листова гипскартон и монтажен профил. Дебелината на елемента в този случай ще бъде 25-35 мм. За да дадете естетическа пълнота около краищата на кутията, лепете полиуретановото первази. Прочетете също: "Простри таван върху стени от гипсокартон".
Монтирането на самата кутия се състои от няколко етапа, включително shpaklevanie с мазилка. Резултатът е идеално равна повърхност.
обвивка от стъклото на тавана
Друг вид гипскартон е кутия с радиус. В този случай кутията може да има съвсем различна контур - овална, полукръгла, квадратна със заоблени ъгли и т.н. Характер на този елемент е, че фиксиращата структура е фиксирана не в права линия, а в извита повърхност. За да инсталирате кутия от този вид, трябва да прекарате около 2 седмици. Радиусните елементи ви позволяват да разделите помещението на отделни светлинни зони, като отделите мястото на работа от мястото за почивка и т.н. Основният недостатък на радиусните конструкции е тяхната висока цена.
Има и друг тип кутия - на много нива. Този вид дизайн ви позволява да създавате истински дизайнерски шедьоври. Но е необходимо таваните да са наистина високи, тъй като такава кутия изисква много пространство. Често по периметъра на такъв обект се инсталира осветителна лента. За да направите кутия за таван от този тип, е много по-трудно, отколкото при предишните две, и поради това инсталацията продължава по-дълго време, отколкото с радиална форма (прочетете също:Окабеляване под напрегнат таван") Но в крайна сметка собственикът на апартамента получава уникален дизайн, който ще зарадва очите на всички гости и членовете на домакинството.

Избор на гипсокартон за фалшива таванна кутия

За да може кутията да издържи достатъчно дълго, е необходимо да изберете подходящия за целта материал - гипсокартон. Също толкова важно е този материал да се съхранява правилно. Какво е той? Основата му е минерална вата, която е защитена от двете страни от слоеве хартия. Необходимо е за извършване на защитна функция, както и поддържащи листове от гипсокартон и устойчиви на силата на опъване.
гипсокартон на тавана
Съществуват следните видове гипсокартон, които се използват за създаване на окачени тавани:
  • обикновен гипсокартон (URK). Използва се за стени, тавани и изработка на прегради;
  • влагоустойчив гипсокартон (DURK). Използва се в помещения с висока влажност (кухня, баня и др.). Материалът е импрегниран със специален разтвор, който предотвратява появата на гъбичките и отблъсква влагата;
  • огнеупорна гипскартон (GKloO). Съдържа специални влакна и добавки, които осигуряват устойчивостта на материала при високи температури.
Кутия, изработена от GKL на тавана, осигурява достойни показатели за устойчивост на огън и топлина. При организиране на окачени тавани трябва да се помни, че е строго забранено използването на дебел материал от 9 мм, тъй като той просто не може да издържи натоварванията.
кутия за таван от гипсокартон със собствени ръце
Преди закупуване, сухото строителство трябва да се провери за качество. Материалът се продава в специална опаковка. Производителят премества листата от гипсокартон в хода на технологичните процеси, така че най-ниският лист се повреди. Производителят не продава този повреден елемент, но го отбелязва по специален начин, но крайните продавачи на строителни магазини могат лесно да предложат на купувача такъв лист.
Съхранявайте сухото строителство в строго хоризонтална позиция. Всеки лист се проверява за чипове. Изборът на компонентите за материала е необходимо да се вземе предвид дебелината на елементите. Също така е важно да проверите качеството на профила. Ако повърхността на задника е плоска, без бели петна и с характерен гланц, то това означава, че цинковото покритие на профила е с високо качество.
Как да си направим кутия от гипсокартон под разтегателен таван, подробно видео:

Монтиране на кутия за опъвам таван: стъпките на производството

Огромна селекция от цветни решения, възможността за създаване на всякакъв вид дизайнерски перли, отлична производителност и високо качество позволяват използването на таванна кутия от гипсокартон за декоративно декориране на помещения.
За да инсталирате таван, следвайте тези правила:
  • повърхността на тавана трябва да е гладка. За да направите това, той е измазан и обработен с шпакловка;
  • Алуминиевият профил трябва да бъде с високо качество. В противен случай, резултантният дизайн не само ще има неприятно явление, но и ще се различава при ниска надеждност;
  • Металната рамка трябва да бъде монтирана далеч от комуникациите и тръбите, в противен случай горещият въздух или водата ще загрее профила, което ще доведе до разширяване и в крайна сметка деформация на кутията.
как да направите гипсова картонена кутия под опънат таван
Монтирането на кутията започва с изготвянето на схемата и изчислението. Необходимо е да се определят нейните общи размери. Това е много важен етап от работата, тъй като най-малката грешка при изчисленията в бъдеще води до невъзможността за закрепване на кутията към повърхността и разрушаване на здравината на конструкцията.
След изчисленията таванът се маркира с точки за закрепване. Важно е да обърнете внимание дебелина на гипсокартон за таван и профила. След това са настроени профилите на водачите. Използвайки puncher, профилът 27 * 28 е монтиран по линиите за маркиране.
Контурът на конструкцията е разположен на пода, което ви позволява по-лесно да го свържете с винтове. След като рамката е сглобена, ние я прехвърляме на тавана. Ножици за метал, нарязани на окачване според размера на кутията. Окачването е фиксирано на самонарязващи се винтове. След това се прави дъното на кутията. На фиксирания профил на окачването на окачването. Особено внимание се обръща на качеството на скрепителните елементи. Не можете да толерирате излишъци.
След това електрическото окабеляване е фиксирано, маркирането се прави, за да се монтират прожекторите. На разстояние от 60 см един от друг, перпендикулярно на стената, фиксирани метални водачи.
как да направите кутия под таван за разтягане
След като кутията е сглобена, е необходимо да се получи шпакловка. За това се използват две шпатули. Единият е работник с ширина 200-250 мм, вторият е допълнителен, с ширина 50-100 мм. Необходимо е да напълните всички канали с шпакловка и внимателно да отстраните излишното. Ъглите на самата кутия са малко по-сложни. За това се използва перфориран ъгъл за рисуване. За да го оправите, е необходимо да приложите смес от двете страни на лицето, натиснете ъгъла. Излишъкът от сместа се премества навън, те се намазват със шпатула.
При прилагане на два типа смес - стартиране и довършване, е необходимо да се използва материалът от един производител, защото в противен случай може да се получи пилинг на шпатлия. Грубото се изпълнява първо като голямо, а след това фино око. Ъглите са фиксирани на всички ъгли. Те осигуряват гладкостта на всички ъгли и изглаждат малки дефекти.
Само придържайки се към правилния ред на работа, gipsokartonnye кутии на тавана ще ви служи много години.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Рамката за гипсокартон на тавана се учи как да го направим самиРамката за гипсокартон на тавана се учи как да го направим сами
Как да направите окачен таван от гипсокартон - инструкцияКак да направите окачен таван от гипсокартон - инструкция
Как да направите таван от гипсокартон - инструкцияКак да направите таван от гипсокартон - инструкция
Таван на гипсокартон със собствените си ръце на примери за довършителни работиТаван на гипсокартон със собствените си ръце на примери за довършителни работи
Гипсокартон конструкции на таванаГипсокартон конструкции на тавана
Монтаж на гипсокартон таван - инсталационни характеристикиМонтаж на гипсокартон таван - инсталационни характеристики
Гипсокартонът на тавана го прави самГипсокартонът на тавана го прави сам
Монтаж на гипсокартон на тавана - на разположение на всичкиМонтаж на гипсокартон на тавана - на разположение на всички
Гипсокартон и опъвам таван - интересен и оригиналенГипсокартон и опъвам таван - интересен и оригинален
Изчисляване на тавана от гипсокартон не купуват излишъкИзчисляване на тавана от гипсокартон не купуват излишък
» » Кутия за тавана на гипсокартонени видове и форми
© 2021 BggeHat.com