Как да направите таван от гипсокартон - инструкция



Такъв материал като гипсокартон става известен на света още през 1894 г., когато жител на Америка August Szeket получи патент за нов строителен материал, който е бил картон лист, залепен с гипс. Непосредствено след това сухото строителство придобива широка популярност, която все още има днес. Този завършен материал се използва за обработка на всички повърхности на помещението без изключение, включително тавана.
плаващ таван от гипсокартон
Благодарение на гипсокартон е възможно да се изгради лека конструкция, която освен това ще има идеално равна повърхност. Материалът лесно крие различни дефекти в тавана, освен това под него винаги е възможно да се поставят многобройни комуникационни мрежи в едно жилище.
Варианти gipsokartonnyh структури на тавана могат да бъдат много различни, независимо дали на много нива тавани или тавани, оборудвани с множество осветителни устройства. Тъй като завършва довършителни, цветът на листа от материал или лепило на техните тапети често се случва. За това как да се мотае гипсокартон на тавана и какви инструменти се препоръчват за това, тогава ние ще говорим.

Монтиране на таван от гипсокартон на едно ниво

Чрез подреждането на тавана от гипсокартон инструкцията поема задължителното съставяне на плана на всички предстоящи произведения (по-подробно:Монтаж на таван от гипскартон: инструкция") С него можете ясно да следвате една точка след друга, без да се страхувате да забравите някаква важна точка.
Възможният работен план за проектиране на окачен таван от едно гише от гипсокартон може да бъде представен, както следва:
  1. Изчисляване на необходимия брой използвани материали.
  2. Избор на подходящите инструменти.
  3. Подготовка на комуникационни мрежи.
  4. Монтиране на рамката.
  5. Полагане на листове от гипсокартон.
  6. Таван на тавана.
  7. Завършете с боядисване или залепване на тапети.
гипсокартон на тавана
Важно е да запомните, че добре дефиниран работен план е едно от условията за успешно внедряване монтаж на таван от гипсокартон. След това, всеки от елементите в този план трябва да бъде разгледан по-подробно.

Изчисляване на необходимия брой използвани материали

Материали, необходими за монтаж на таван от гипсокартон:
  • листове от гипсокартон;
  • насочване на профила на стената;
  • носещ профил за тавана;
  • права окачване на U-образна форма;
  • профил конектор, наречен "рак";
  • съединител с права форма за профила;
  • самонарезни винтове и пластмасови дюбели;
  • Самонарезни винтове на метална повърхност, оборудвани с 12 мм бормашина;
  • саморежещи машини с дължина 45 мм, предназначени за фиксиране на гипсокартон;
  • окото за съвместно оразмеряване;
  • притежаващ свойство на грунд за проникване в дълбочина;
  • гипсова шпакловка, предназначена за тавани и шевове;
  • окото за шпакловане и фино шлайфане.
декоративен таван от гипсокартон
Важно е да запомните, че за подреждането на стаите от гипсокартон с висока влажност трябва да се използва влагоустойчив гипсокартон. Същото важи и за елементи като гипсокартонени греди на тавана. Материалът, устойчив на влага, за разлика от стандартния, има зелено покритие.
За да се фиксират джъмперите, е необходимо да се фиксира към профила на лагерите на раците. Инсталирането им се извършва с интервал от 600 до 650 милиметра между директно поставените окачвания. Традиционно, 5 раци са фиксирани на един профил.
В случай, че не е квадратно таванно изработено от гипсокартон, но без правоъгълници, всички изчисления трябва да се извършват въз основа на големи параметри за широчина и дължина (за повече подробности:Как да се изчисли сухото строителство на тавана: ние планираме да закупите").
При монтажа на гипсокартон около периметъра на тавана, важно е също да се изчисли необходимия брой крепежни елементи (дюбели и винтове). Можете да направите това, като първо се запознаете с инструкциите за инсталирането му.

Подбор и подготовка на инструментите, необходими за работа

Монтирането на инструкциите за тавани от гипсокартон на едно ниво включва използването на следните серии инструменти:
  1. Лазерно или водно ниво.
  2. Боядисвайте конеца на тапицерията.
  3. Правило, което има ниво от 1,5 метра.
  4. Електрическа бормашина или перфоратор.
  5. Отвертка.
плосък таван от гипсокартон
  • Комплект коронки, предназначени за дървообработка.
  • Резачка за метал или български.
  • Hammer.
  • Молив и лента.
  • Ножици за метал.
  • Процес на подготовка на комуникационни мрежи

    При инсталиране на всеки таван система спряно, дори и такива трудно, като плаваща гипсокартон, не забравяйте, че преди началото на строителните работи, всички елементи, електрически проводници трябва да бъдат подредени в gofrorukav полипропилен и закрепени към конструкцията на тавана със скоби. Не забравяйте, че за да се избегне токов удар, всички кабели трябва да бъдат добре изолирани, в допълнение, че не трябва да им позволи да се докоснете компоненти метална конструкция.

    Монтаж на метална рамка

    Няма значение дали декоративният таван е изработен от гипсокартон или целта на работата е сводести тавани от гипскартон, за всички тези видове конструкции е важно да се монтира правилно рамковата система (в допълнение:Как правилно да се направи таван от гипсокартон: тайните на уменията").
    Използвайки лазерно или водно ниво, е необходимо да маркирате на стената хоризонталната равнина на бъдещия окачен таван. В случай, че се планира да се използват прожектори, нивото на тавана трябва да бъде намалено с приблизително 10-12 сантиметра (според размера на осветителното устройство).
    При условие, че ако цялото осветление е представено само от полилея, рамката от гипсокартон може да се снижи до разстояние, равно на дебелината на носещия профил на тавана.
    дъгови тавани от гипсокартон
    Маркираните секции по стените трябва да бъдат свързани с боя за боядисване. С цел фиксиране на тавана на непосредствените окачвания и носещите профили, повърхността на тавана също трябва да бъде маркирана.
    По маркираната линия, с стъпка от 450 до 500 милиметра, се изисква да се пробиват дупки, предназначени за дюбели. В тях се завинтва направляващ профил с помощта на самонарезни винтове. На таван с една стъпка от вече 600 мм самозатягащи се винтове и дюбели трябва да фиксират окачването от директен тип и да спускат краищата си под прав ъгъл.
    След като се закрепят към профилните окачвания с помощта на две самозарязващи машини с дължина 12 мм от всяка страна, раците се инсталират върху нея с стъпка от 600 милиметра. За тях, от своя страна, с помощта на самонарязващи винтове са фиксирани, които са част от един и същи профил.
    Тези джъмпери трябва да бъдат разположени само под прав ъгъл. Крайният резултат от работата трябва да бъде представен от рамка под формата на решетка с клетки със сечение от 600х600 милиметра (близо до стените - 300x600 милиметра).
    Монтаж на тавана на гипсокартон, вижте видеото:

    Полагане на тавани от гипсокартон

    Когато се монтира дори такава сложна конструкция като кръжи гипсокартон, че е важно да се помни, че за закрепване листов материал трябва да се направи така, че в близост до стените имаха преднина от около 5 mm. Това трябва да се направи, за да се компенсира за конкретен разширяване материал, причинено от температурни промени и влажност. Ако не се осигури такъв пропуск, а след това може да се появят пукнатини по повърхността на тавана.
    За да стартирате устройството на едноетажен гипсокартон таван е необходимо, като се използва цял лист от материал, като се започне от ъгъла на тавана. Складирането на втория лист се извършва съгласно принципа на шаха, т.е. с отместване. закрепени едностепенно таванно покритие от гипсокартон на скелет чрез саморезачи с дължина 25-45 милиметра.
    как да фиксирате гипсокартон на периметъра на тавана
    Трябва да се отбележи, че разстоянието, до което се извършва изместването, не трябва да бъде по-малко от сегмент, равен на един напречен профил.
    след Полагане на гипсокартон цели листове, останалите секции се затварят с нарязан гипсокартон.
    Преди да поставите тавана от гипсокартон, е важно да свържете ставите с подсилваща лента за боядисване и след това да приложите замазката. Необходимо е хоросанът да запълни изцяло ставите на листовете.
    В края на замазката на фугите е необходимо да се напълни цялата повърхност на тавана с дебелина на слоя от 1 до 2 милиметра. За тази цел е обичайно да се използва широка шпатула за боядисване и завършващо покритие за тавана.
    като таванно устройство от гипсокартон може да изглежда трудно, но ако имате някакви въпроси относно инсталацията, подробни снимки на опциите за тавани и видео за инсталацията им винаги могат да бъдат намерени със специалисти, участващи в такава инсталационна работа.
    Споделяне в социалните мрежи:

    сроден
    Схеми и чертежи на тавани от гипсокартонСхеми и чертежи на тавани от гипсокартон
    Декорация на тавани от гипсокартон оригинални решенияДекорация на тавани от гипсокартон оригинални решения
    Как да направите таван от гипсокартон на едно нивоКак да направите таван от гипсокартон на едно ниво
    Проектиране на тавани от гипсокартон - видове декорацияПроектиране на тавани от гипсокартон - видове декорация
    Таван на гипсокартон в коридораТаван на гипсокартон в коридора
    Как да изберем таванно осветление от гипсокартонКак да изберем таванно осветление от гипсокартон
    Таванът на гипсокартон във всекидневната се допълва от интериораТаванът на гипсокартон във всекидневната се допълва от интериора
    Популярни тавани завършваПопулярни тавани завършва
    Проекти на тавани от гипсокартон - правим изборПроекти на тавани от гипсокартон - правим избор
    Оптимална дебелина на гипсокартона за параметри на таванния материалОптимална дебелина на гипсокартона за параметри на таванния материал
    » » Как да направите таван от гипсокартон - инструкция
    © 2021 BggeHat.com