Как правилно да се държи студено линолеум заваряване

Заваръчен процес

Фактът, че линолеума е универсален подови покрития, никой няма да спори. Този материал придобива нова популярност. Производителите се опитват да предложат напълно нов подход както към декоративните качества, така и към чисто технически, хвърляйки нови модели на рафтовете на магазините. Освен това, според индекса на разходите, линолеумът е един от най-евтините довършителни материали с доста високи характеристики. Но ние в тази статия няма да се интересуваме от самия материал, искаме да разберем такъв сложен процес като заваряване на линолеум.

Защо и в какви случаи се прилага заваряване? За начало производителите днес предлагат линолеум с различни размери. И потребителите най-вече се интересуват от един от тях. Това е ширината на ролката. Работата е, че колкото по-голяма е ширината на линолеума, толкова по-голяма е площта, която можете да затворите, за да бъде подрязана. Понастоящем най-голямата ширина е 5 м.

Но има и ситуации, при които линолеума е решен да бъде положен в големи помещения. Например, в склад или магазин. Така че, за да се гарантира, че подовата настилка е дълъг, така че нейните ръбове и ъгли да не се отдалечават от дъното на пода под влиянието на товари, се препоръчва да се извършва заваряване на горещо или студено за линолеум.

Каква е разликата между двата метода? Студено заваряване на линолеум се прави с помощта на специални лепилни състави. Горе със специално устройство, наречено машина за заваряване. Вярно е, че това не е машината, използвана за производство на стоманени продукти или пластмасови тръби. Това е специално устройство, в което като заваръчен елемент се използва специален полимерен кабел за заваряване на линолеум. То се нагрява, стопи и капе на мястото на свързване на двете ленти на подовия материал. Така кръстовището става монолитно.

Между другото, сред специалистите този апарат се нарича сешоар за заваряване на линолеум. Не бъркайте с обикновена сешоар за домакинството. Той няма нищо общо с него по отношение на дизайна, целта и силата на отоплението.

Студена технология за заваряване

Така че, накратко ние разказахме как да се свържат линолеумните ленти с помощта на горещата технология за заваряване. Ще се интересуваме от студено заваряване. По принцип фразата "студено заваряване" е интересна, има две противоположности: заваряване, т.е. процес, при който трябва да се използват привидно високи температури и студ. Разбира се, това е само чисто технически термин, всъщност няма заваряване, свързването на двата ръба на линиите на линолеума се прави с помощта на лепило. Какъв вид лепило може да се използва в този процес? Днес производителите предлагат три вида:

  • Лепило "А".
  • Лепило "C".
  • Лепило "Т".
Комплект с два вида лепило

Лепило от два вида

Последната марка се използва само за линолеум, който се основава на филц и полиестер. Има такъв тип линолеум не е често, така че лепило "Т" не е най-търсеното. Така че, по-подробно ще разберем с две първи марки.

Първо, те се различават една от друга в последователност. Клей "C" е много по-дебел. На второ място, те са предназначени за извършване на различни операции. Това означава, че те са необходими за заваряване на две линолеумни ленти, но само тип "А" за нови ролки, които покриват основата на пода. Тип "C" за вече положените, които изискват ремонтни работи. Например, ако техните ръбове са се разделили, тогава между тях се образува пролука, която понякога е равна на няколко милиметра. И за да се затвори такава празнина, е необходим дебел материал за залепване, така че да запълни свободното пространство, да е твърд и твърд.

Обръщаме вашето внимание на една много важна точка - лепило "А" не се използва за заваряване на линолеум, който се полага на база полиестер. Една епруветка е достатъчна, за да запълни шева до 20 метра.

Освен това, технологията на студено заваряване задължително използва строителна лепяща лента, която служи като запушалка за лепило, защото тя все още е течна субстанция. Така че, като нанесете по-дебело лепило "С", можете да откажете от шотландското.



Моля, обърнете внимание! Няма значение какъв тип лепило сте избрали да изпълните горния процес. Важен компонент е качеството на линолеума, залепен на пода. Ако се намира на твърда и равна повърхност, ако при закрепването се използва усъвършенстваната технология за слагане, тогава процесът на студено заваряване ще премине перфектно.

Подготовка на

Подравняване на краищата

Процес на подготовка

На първо място, самият линолеум трябва да бъде внесен в стаята, където ще бъде поставен. Той трябва да стои във вертикално положение върху ролката поне за един ден. Това означава, че трябва да се адаптира към условията на работа, температурата и влажността в помещението. След това е по-добре да се очертае на пода в пълен размер, особено това се отнася за евтини модели с ниско качество.

След това лентите се нарязват на определена дължина - това е дължината на стаята плюс 10 см от всяка страна. Но следващата стъпка е по-сериозна. Трябва да поставите два съседни ръба точно под един ред. И че самият процес на заваряване е точно според технологията, е необходимо да се създаде малка кухина в точката на свързване. Затова вземете нож от две части и ги направете две скосявания, по един на всеки ръб на свързващите ивици.

Как се използва лепилото "А"

Така че, предполагаме, че двете ленти от линолеум са залепени на пода, остава само да се извърши самият процес на заваряване. Още в самото начало е необходимо да се покрие свързването на две ленти с конструктивна лента. Тогава, точно в средата, тоест на съединителната линия, е необходимо да се направи разрез на самозалепващата се лента, така че да образуват две скосен кухина напълно отворен, а краищата на подовото покритие бяха затворени.

Работата е, че самото лепило "А" оказва негативно влияние върху декоративния и защитен слой на линолеума. Ако се качи на материала и изсъхне, тогава ще има облачно петно ​​по повърхността, което не разтрива нищо. Между другото, някои майстори използват две ленти от шотландски, като ги поставят близо до кръстовището на две съседни ленти от материал. Но това не е важно. Основното е, че кухината е чиста и суха. Ето защо, ако съдържат прах или боклук, не забравяйте да го почистите от тях. Ако водата е паднала, не забравяйте да изсъхне мястото за залепване. Сега можете да запълнете кухината с лепило.

Докинг шевове

Правилно използване

Самото лепило се продава в епруветки, в края на което има специална дюза под формата на игла, когато тя излезе. Когато се натискат стените на тръбата, лепилото напуска дупката с тънък канал. Така че се опитват да запълнят равномерно кухината, където лепилото ще се присъедини към линолеумния материал и ще започне да се полимеризира. Важно е - да се запълни адхезивният състав до ръба на повърхността на линолеума.

След два часа можете да отстраните самозалепващата лента и да се справите с излишното лепило, изпъкващо над повърхността. За да направите това, ще ви е необходим специален остър нож, който намалява излишъка. Имайте предвид, че лепилото е изпълнен малко скача затова е препоръчително да се извършва този процес в две части: първата се премахне основната излишъка, а след това донесе на повърхността до максимум гладкост.

Както можете да видите, студено заваряване на линолеум - процесът не е най-трудно. И ако имате желание да го направите сами, тогава не се притеснявайте. В теб непременно ще се окаже във всеки случай.

Как да използвате лепилото "С"

Работата завърши

Готов резултат

По принцип вече сме обсъждали това по-рано. Всъщност, технологията е същата, само с "C" лепило не е необходимо да се извърши голям брой подготвителни операции. Той е дебел, така че лесно запълва кухината между ивиците на линолеума. Излишъците, които са изпъкнали след изсъхването, също се отрязват с остър нож. Напомняме ви, че също така не можете да използвате касета с шотландска лента.

Заключение по темата

Така че, заваряване на шевовете на линолеум е многостранен процес. И всичко ще зависи от технологията, която сте избрали. Ако изберете студена опция, тогава няма проблеми, можете да извършите сами процеса. Ако решите да използвате гореща технология, най-добре е да потърсите помощ от специалист. Той ще го направи по-качествено и бързо. Като цяло, заваряването на линолеум - модерна технология, той замени ноктите и дървените ламели, които изчезнаха в забвение. Ето защо линолеумът започна да служи много по-дълго от преди.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Студено заваряване за линолеумСтудено заваряване за линолеум
Как да поставите линолеум със собствените си ръце няколко прости технологииКак да поставите линолеум със собствените си ръце няколко прости технологии
Как да поставите линолеумКак да поставите линолеум
Как се полага линолеумът?Как се полага линолеумът?
Какво е индустриален линолеум?Какво е индустриален линолеум?
Какво е студено заваряване за линолеум и как се извършва?Какво е студено заваряване за линолеум и как се извършва?
Как да поставите линолеум на дървен подКак да поставите линолеум на дървен под
Как да изберем правилния линолеумКак да изберем правилния линолеум
Как да използвате студено линолеум за заваряване, за да получите незабележим шевКак да използвате студено линолеум за заваряване, за да получите незабележим шев
Полагане на линолеум без лепилоПолагане на линолеум без лепило
» » Как правилно да се държи студено линолеум заваряване
© 2021 BggeHat.com