Какво е студено заваряване за линолеум и как се извършва?

Технология на полагане и заваряване

Фактът, че линолеума е универсален подови покрития, никой няма да спори. Този материал придобива нова популярност днес. Производителите по съвсем нов начин, и подходящи за декоративни характеристики, както и технически характеристики на покритието, "хвърляне" на рафтовете на новите модели. В допълнение, линолеумът е един от най-евтините довършителни материали с достатъчно висока производителност. Но ние в тази статия няма да се интересуваме от самото покритие, а от заваряването на линолеум.

За начало производителите днес предлагат линолеум с различни размери. Потребителите се интересуват предимно от ширината на ролката. Колкото по-голям е, толкова по-голяма площ може да бъде покрита с материал. Най-голямата ширина е 5 м.

Но има ситуации, при които линолеумът трябва да бъде опакован в твърде големи помещения. Например, в склад или магазин. Към настилка служат дълго и нейните ръбове и ъгли при натоварване не се отклоняват от пода се препоръчва да се използва топла или студена заварка на балатум.

Каква е разликата между тези методи? Студено заваряване на линолеум се прави с помощта на специални лепилни състави. Горе - с устройство, наречено заваръчна машина. Вярно е, че това не е машината, използвана за производство на стоманени продукти или пластмасови тръби. Това е специално устройство, в което като основен елемент се използва полимерният кабел за линолеум. То се нагрява, стопи и капе на мястото на свързване на двете ленти на подовия материал. Така кръстовището става монолитно.

Между другото, този апарат е известен на специалистите като сешоар за заваряване на линолеум. Не бъркайте с обикновена сешоар за домакинството. Той няма нищо общо с него по отношение на дизайна, целта и силата на отоплението.

Студена технология за заваряване

Така че, ние дадохме кратка информация за това как да свържем линолеум ивици с помощта на горещата технология за заваряване. Ще се интересуваме от студено заваряване.

По принцип фразата "студено заваряване" включва противоположни понятия. Заваряването е "горещ" процес, при който се използват високи температури. Следователно, изглежда, че не е студено. Разбира се, това е изключително технически термин. Всъщност няма заваряване, а съседните ленти от линолеум се свързват с лепило.

Какъв вид лепило може да се използва в този процес? Производителите предлагат три вида:

  • Лепило "А".
  • Лепило "C".
  • Лепило "Т".

Последният клас се използва само за линолеум на основата на филц и полиестер. Има такъв тип линолеум не е много често, така че лепило "Т" не е най-търсеното. По-подробно ще разгледаме първите две марки.

Заваряване на линолеум с въже

Кабел за заваряване на линолеум

Първо, те се различават една от друга в последователност - лепилото "С" е много по-дебело. На второ място, те са предназначени за различни операции. Тип "А" - за нови ролки, които покриват сексуалната база. Тип "C" - за вече поставени, които се нуждаят от ремонт. Например, ако техните ръбове са разделени и между тях се образува пролука от няколко милиметра. За да се затваря такава празнина, е необходим дебел материал за залепване, който запълва свободното пространство, силен и твърд.

Обръщаме вашето внимание на една много важна точка - лепило "А" не се използва за заваряване на линолеум на основа полиестер. Една епруветка е достатъчна, за да запълни шева до 20 метра.



В допълнение, в технологията на студено заваряване трябва да се използва сграда scotch. Той действа като запушалка за лепилото, тъй като последното е течно вещество. Така че, като нанесете по-дебело лепило "С", можете да откажете от шотландското.

Моля, обърнете внимание! Не е толкова важно какъв тип лепило сте избрали за осъществяване на свързващия процес. Важен компонент е качеството на линолеума, залепен на пода. Ако се намира на твърда и равна повърхност и когато е закрепена, се използва усъвършенствана технология за набиване, тогава процесът на студено заваряване ще бъде отличен.

Подготовка на

Преди всичко, линолеумът трябва да бъде внесен в стаята, където ще бъде поставен. Той трябва да стои във вертикално положение върху ролката поне за един ден. В този случай се адаптира към условията на работа, температурата и влажността в помещението. След което е по-добре да се разпространи на пода в пълен размер. Особено се отнася до евтини модели с ниско качество.

След това лентите се нарязват на дължината на стаята плюс 10 см от всяка страна. Но следващата стъпка е по-сериозна. Трябва да поставите два съседни ръба точно под един ред. И за да може процесът на заваряване да преминава през технологията, е необходимо да се създаде малка кухина в съвместното кръстовище. Затова вземете нож от две части и ги направете две скосявания - по един на всеки ръб на свързващите ленти.

Как се използва лепилото "А"

Видове заваряване

Студено заваряване за линолеум от тип А

Така че, ние ще приемем, че и двете ленти от линолеум са залепени на пода, и то остава само за провеждане на процеса на заваряване. Още в самото начало е необходимо да се покрие свързването на две ленти с конструктивна лента. Тогава, точно в средата, тоест на съединителната линия, е необходимо да се направи разрез на самозалепващата се лента, така че да образуват две скосен кухина напълно отворен, а краищата на подовото покритие бяха затворени.

Факт е, че лепилото "А" оказва негативно влияние върху декоративния и защитен слой на линолеума. Ако се качи на материала и изсъхне, тогава ще има облачно петно ​​по повърхността, което не разтрива нищо. Между другото, някои майстори използват две ленти от шотландски, като ги поставят близо до кръстовището на съседни ивици материал. Но това не е важно. Основното е, че кухината е чиста и суха. Ето защо, ако съдържат прах или боклук, не забравяйте да го почистите от тях. Ако водата е паднала, не забравяйте да изсъхне мястото за залепване. Сега можете да запълнете кухината с лепило.

Самото лепило се продава в епруветки, в края на което има специална дюза под формата на игла. Когато се натискат стените на тръбата, лепилото напуска дупката с тънък канал. Опитайте се да запълнете равномерно кухината, където лепилото ще се присъедини към материала от линолеум и ще започне да се полимеризира. Важно е да напълните лепилото на повърхността на линолеума.

След два часа можете да отстраните адхезивната лента и да се справите с излишното лепило, изпъкващо над повърхността. За да направите това, ви е необходим специален остър нож, който намалява излишъка. Обърнете внимание, че залепеното лепило леко изплува, затова ви препоръчваме да извършите този процес на две стъпки. Първо премахнете основния излишък и след това донесете повърхността до максимална равномерност.

Както можете да видите, студено заваряване на линолеум - процесът не е най-трудно. И ако имате желание да го държите със собствените си ръце, не се притеснявайте. На вас задължително всичко ще се окаже.

Как да използвате лепилото "С"

Студено заваряване за линолеум

Технология на заваряване

Вече говорихме за това по-рано. Всъщност технологията е една и съща. Просто с лепило "С" няма нужда от голям брой подготвителни операции.

Този материал е дебел и лесно запълва кухината между лентите от линолеум. Излишъците, които са изпъкнали след изсъхването, също се отрязват с остър нож. Напомняме ви, че също така не можете да използвате касета с шотландска лента.

Заключение по темата

Така че, заваряване на шевовете на линолеум е многостранен процес. Тук всичко ще зависи от технологията, която сте избрали. Ако това е студена опция, тогава няма проблеми - можете да направите всичко сами. Ако решите да използвате гореща технология, по-добре е да потърсите помощ от специалист. Той ще го направи по-качествено и бързо.

По принцип, заваряването на линолеума е съвременна технология. Той замени ноктите и дървените ламели, които бяха забравили. Ето защо линолеумът започна да служи много по-дълго от преди.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Откриваме, че е по-добре да имаме линолеум или ламинатОткриваме, че е по-добре да имаме линолеум или ламинат
Как правилно да се държи студено линолеум заваряванеКак правилно да се държи студено линолеум заваряване
Как се полага линолеумът?Как се полага линолеумът?
Какво е индустриален линолеум?Какво е индустриален линолеум?
Един от най-добрите подови настилки линолеум синтетичниЕдин от най-добрите подови настилки линолеум синтетични
Как да изберем правилния линолеумКак да изберем правилния линолеум
Как да използвате студено линолеум за заваряване, за да получите незабележим шевКак да използвате студено линолеум за заваряване, за да получите незабележим шев
Полагане на линолеум без лепилоПолагане на линолеум без лепило
Линолеум подходящ материал за подовата на кухнятаЛинолеум подходящ материал за подовата на кухнята
Какъв вид подова настилка трябва да избера?Какъв вид подова настилка трябва да избера?
» » Какво е студено заваряване за линолеум и как се извършва?
© 2021 BggeHat.com