Двукомпонентно или полиуретаново лепило - изберете лепило за паркет

Един от важните материали, използвани при монтажа на паркет, е полиуретановото лепило. Всички видове покрития се различават по различен начин и изискват правилния избор на лепило. Това зависи от времето за инсталиране и живота на пода.

Видове паркетни лепила

Лепилото за паркет може да бъде: 

  • дисперсия на основата на вода;
  • формулировка на база разтворител;
  • реактивен (двукомпонентен и еднокомпонентен). 

Много европейски държави отдавна използват водоразтворим дисперсионен материал. При изсушаване тази смес освобождава водни пари. Това паркетно лепило е безвредно и екологосъобразно. Друго малко предимство е ниската цена.

Този състав не е подходящ за всяка паркетна дъска. При полагане на подова на плодово дърво дърво не се препоръчва да се използва лепило на водна основа (например, круши, череши, ябълки). Такова покритие може да се деформира.

Областта на приложение на лепилната смес е ограничена точно поради водната база. Сред недостатъците се наричат ​​и дълго време на сушене (4-6 дни). Той се използва главно за шперплат и парче продукти. Също така, тя е подходяща за екземпляри от дъб.

разтворители

Лепилото за паркет на базата на разтворители има неприятна миризма, но тази химия се използва най-често в работата. Предимството му е, че е подходящ за всяка дървесина. В допълнение, лепилото има следните предимства:

  • висока якост на свързване;
  • съпротива срещу стареене;
  • възможност за нанасяне на топли подове;
  • липса на устойчивост на замръзване;
  • безводен състав.

Когато сместа се основава на разтворител, тя може да бъде коригирана за 15 минути. Пълното втвърдяване се извършва само за 5 дни. Експертите съветват използването на състав за борда, който е начин да се надуе.

Каучукова смес

Гуменото лепило за масивна дъска от бук, бреза, габър, пепел е оптимално за съотношението цена / качество. Той има следните свойства: 

  • на базата на висококачествени синтетични смоли;
  • подходящ за всяка дървесина;
  • не променя цвета на дървото;
  • razvoditsya-
  • може да се използва на втория ден, ако капакът е плътно затворен;
  • съпротива срещу стареене;
  • ниска течливост;
  • издръжливост. 

Как да си направим каучук

Повърхността трябва да е без пукнатини, суха. Сместа трябва да се държи 24 часа при температура 20 градуса. Преди употреба, тя се смесва. За работа използвайте шпатула с денички. Подовото покритие се натиска само след няколко минути. Пълната адхезия се случва след 72 часа.

Универсални съединения

Еднокомпонентно или полиуретаново лепило може да залепва метал, камък, стъкло, керамика, дърво, така че се счита за универсален. Полиуретанът е свързващият компонент на този продукт. Нейните качества включват следните качества: 

  • висока адхезия;
  • устойчивост на ултравиолетови лъчи и влага;
  • широк диапазон на работна температура;
  • устойчивост на механично натоварване;
  • устойчивост на мухъл, гъбички, 
  • отсъствие на миризми;
  • безвредност за здравето. 

Когато се използва лепило за еднокомпонентен паркет, отличното захващане на повърхностите се дължи на високия вискозитет. Сместа включва изоцианати. Основната им употреба е синтезирането на полиуретани. 

С помощта на еднокомпонентно лепило можете да работите с различен паркет. Подходящ е както за мозайка, така и за парчета и многослойни материали. Такъв състав не разрушава декоративното покритие и дори може да бъде отстранен от повърхността.

пример

Всички местни работи могат да се извършват върху реактивно лепило за полагане на паркет - PU-BLOCK. Това е еднокомпонентен материал, който използва:

  • за покриване на екзотични видове;
  • за отопляеми подове и подложени на деформация;
  • за всички разновидности на покритието;
  • за свързване към всякакви субстрати: керамика, циментова замазка, груб под и т.н.

Полиуретановото лепило изпълва всички пукнатини добре. В състава му няма разтворители и вода. Еластичността също е предимство на продукта и не се свива. В рамките на 36 часа той придоби сила и накрая замръзва за 72 часа. Сместа се пакетира в 0,6 kg.

приложение

Продуктът трябва да бъде предварително записан в помещение с температура 22 градуса по Целзий. Сместа трябва да се затопли до стайна температура (20 ° С) - само след това може да се използва. Първо, върху повърхността се поставя грунд. За да направите това, вземете широка шпатула със зъби или пистолет. В процеса на работа трябва да спазвате предпазните мерки. Използвайте предпазно оборудване и проветрете помещението.

Продукт на основата на силикон



Bona R844 е смес, базирана на силан. Материални свойства:

  • удобство;
  • еластичност;
  • отсъствието на разтворители и вода в състава;
  • бързо време за сушене (ден);
  • възможност за подово отопление.

За продажба се предлага силаново паркетно лепило на 10, 15, 16,5 и 21 кг. Прилага се върху предварително обработена повърхност. Температурата в помещението трябва да е поне 18 ° С.

Реактивно лепило

От всички съществуващи материали двукомпонентното лепило за паркет е устойчиво на износване. В допълнение, това е безвредно. Полагането на покритието с това лепило ще продължи дълго време и неговият външен вид ще бъде естетически. Сместа е универсална, подходяща е за всякакви субстрати. 

Недостатъците са, че е необходимо да имате опит с такъв материал - той бързо се втвърдява. Неговата висока цена може да се дължи и на недостатъци.

Нека разгледаме всички характеристики на даден материал на пример двукомпонентно лепило за паркет PELPREN. Сред заслугите му е фактът, че може лесно да бъде отстранен. След нанасянето си, подът ще бъде силен, а лепилото ще бъде еластично. Продуктът е на базата на епокси-полиуретан.

Друга химия на паркетите - Thomsit P 625 се използва широко за подови настилки. С него поставете следващия паркет:

  • мозайка, артистично- 
  • листов куп;
  • пластове.

Говорейки за професионално лепило за масивна дъска, разбира се, споменете корпорацията Хенкел и Thomsit P 625. Това е основата за качествен под.

Известни производители

За да се получи висококачествена настилка, трябва да се използва добра паркетна химия. Това отчита дървесните видове, начинът на полагане, характеристиките на материала и проходимостта на стаята.

Водещи производители, които произвеждат лепило за полагане на паркет, са следните:

  1. Thomsit (Германия).
  2. Узин (Германия).
  3. Бергер (Германия).
  4. Forbo (Германия).
  5. Stauf (Германия).
  6. Бона (Швеция).
  7. Artelit (Полша).
  8. Adesiv (Италия).
  9. Кило (Финландия).
  10. Ibola (Германия).
  11. Ecowood (Великобритания).
  12. Casco (Швеция).

Какво да търсите 

характеристики на

Четене за лепило за паркет и шперплат, мнозина са изгубени при избора. Например, има евтин продукт на базата на епоксидни смоли. Трябва да знаете, че това вреди на здравето. Освен това, след известно време тя става неизползваема - става крехка. Първото качество, което заслужава внимание - еластичността.

Продуктът трябва да има друга важна характеристика - устойчивост на влага. Ако в лепилото има разтворител и вода, тогава когато подът се измива, характеристиките на материала се влошават. Опаковката също така показва времето, през което е необходимо да се използва двукомпонентно лепило за паркет. Следвайте инструкциите, когато работите.

фундамент 

Основата трябва да е равна. Това може да се направи с помощта на Технологията на "полагане на течни подове">самонивелиращ се под. Влагата на замазката не трябва да е по-голяма от 2. За тази цел използвайте специално устройство - измервател на влага. 

Начини за поставяне на замазката

Поставете подовата настилка върху замазката. Ако подът е неравен, използвайте самонивелиращи се съединения за това. След 4-6 седмици направете хидроизолация. След това шперплат е павиран. Може да се фиксира с винтове. Шперплатовите плоскости са смлени. Продуктите, изработени от дърво по това време, вече трябва да са в стаята и да стоят там за известно време. След това ги поставете върху лепилото за паркет и шперплат.

Свойства на дървесината

При избора на паркет химия, трябва да обърнете внимание на такива характеристики на дърво като сила, твърдост и стабилност. Най-добрият вариант е материал като дъб. Ако дървесината има средна стабилност или се деформира с промени в влажността, препоръчва се използването на полиуретаново лепило.

Във всеки конкретен случай се избира най-подходящата формулировка. Силата, еластичността и качеството са важни характеристики, които вече са проверени.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да поставите паркетКак да поставите паркет
Лепило на сорта pva и характеристики на най-популярния състав на лепилотоЛепило на сорта pva и характеристики на най-популярния състав на лепилото
Два прости начина за инсталиране на паркет дъскаДва прости начина за инсталиране на паркет дъска
Полагане на паркет парчеПолагане на паркет парче
Какво може да е лепило на pva, получено въз основа на вариацията на pvaКакво може да е лепило на pva, получено въз основа на вариацията на pva
Паркет за къщатаПаркет за къщата
Изберете тапет лепилоИзберете тапет лепило
ПаркетПаркет
Как да изберем лепилото за пода?Как да изберем лепилото за пода?
Паркет настилкаПаркет настилка
» » Двукомпонентно или полиуретаново лепило - изберете лепило за паркет
© 2021 BggeHat.com