Стенна декорация в коридора на облицовка, корк или бамбук?

Коридорът и коридорът са първите стаи, където на улицата пристигат наематели и гости. Стените им бързо се замърсяват, особено ако къщата има малко дете. Ето защо при започване на ремонта трябва да се обърне особено внимание при избора на материал.

Облицовка като материал за довършителни работи

Дървото е един от малкото материали, които не излязоха от модата в продължение на няколко десетилетия. При декориране на стените в коридора, наемателите имат възможност да изберат фурнир под формата на облицовки или панели. Всеки от методите е безопасен за околната среда и може да продължи дълго време. Дървената облицовка е много по-достъпен материал, ако я сравнявате с естествените панели. Купувачът може да избере подходящите опции за себе си, защото те се произвеждат в различни форми и цветове.

Облицовката като материал за довършване намалява шума, идващ от улицата

Облицовката като материал за довършване намалява шума, идващ от улицата

Това завършване на коридора ще намали нивото на шума, идващо от улицата. В зависимост от качеството, дървените ламели са разделени на няколко класа:

  • продуктите от клас "Екстра" се считат за най-високо качество, нямат дефекти, няма ядро ​​на багажника;
  • Облицовката от клас А също е с високо качество. Суровината за неговото създаване е дърво, на чиято повърхност е разрешена една кучка на 1,5 метра на ръба или на предната страна. На гърба на тези летви, като правило, 1-2 малки през пукнатини;
  • ламелите от клас Б са с по-ниско качество. Те могат да имат до 3 възела на всеки 1,5 метра. По време на производството се допускат петна и потъмняване на повърхността;
  • ламелите от клас С се считат за най-малко качествени.Те се характеризират с наличие на възли с диаметър не повече от 2,5 см. Тези ламели също имат разводи, а понякога и механични повреди. Те могат да бъдат подходящи за покриване на коридора, но преди да бъдат сглобени, те трябва да бъдат подготвени - да почистват повърхността и да премахват недостатъците.

Облицовката е изработена от твърда и иглолистна дървесина. Най-достъпните варианти за довършителни работи - продукти от бор, аспи и липа. Най-скъпите са ламелите от кедър, елша и дъб. Продуктите могат да бъдат монтирани както хоризонтално, така и вертикално. Ако стаята е тясна, ламелите трябва да бъдат фиксирани вертикално. Коридор с квадратна форма може да бъде проектиран по различни начини, въз основа на идеята за дизайн. Често наемателите комбинират разположението на облицовката, като я монтират хоризонтално и вертикално.

Масивни естествени панели - за оригинали

Инсталирането на масивни панели е по-скъп метод, който е подходящ за цялостно покриване на повърхности или за довършване само на долните части или за декорация на определена секция. При производството на този материал се използват скъпи твърди дървесни видове, които се характеризират с наличието на красив текстуриран модел - бук, дъб, пепел или елша. Поради факта, че много купувачи не могат да си позволят такава покупка, производителите често съчетават скъпи суровини с по-евтини.

Масивните естествени панели ви позволяват да украсите коридора в различни стилове

Масивните естествени панели ви позволяват да украсите коридора в различни стилове

Например основата на бара е направена от евтина дървесина - ела или бор. След това основата е покрита с фурнир от скъпи скали. Обковът е фиксиран върху основата чрез горещо пресоване, което прави панелите достатъчно здрави. Често те са изработени от шперплат, който по-късно е покрит със скъп фурнир, а на върха - восък или лак. Плочите могат да се използват за декорация в различни стилове - за класика, модерен, викториански стил, неокласицизъм и други посоки в дизайна.

Какви са предимствата на довършването на дърво?

Преди да завършите коридора с дървени материали, не забравяйте да научите всички плюсове и минуси. На практика няма никакъв недостатък на дървото, ако не вземем предвид високата цена на някои модели. Сред предимствата на специалистите са:

  • висока устойчивост на механични повреди и якост. Ако материалът е бил предварително обработен във фабриката, той няма да се страхува от ноктите или зъбите на домашните любимци. Можете да научите за това лечение на опаковката;
  • високата екологична съвместимост на дървото ще помогне да се създаде оптимален микроклимат в апартамента;
  • дълъг живот - коридорът не се нуждае от ремонт през следващите 10-15 години;
  • възможност за повторно боядисване на покритието по всяко време;
  • Обвивката е много лесна за инсталиране - дори и начинаещ може да се справи с това;
  • Всеки вид дърво се характеризира с наличието на индивидуален модел на фактура - винаги можете да изберете нещо оригинално за себе си.
Основният недостатък на дървесината е високата цена

Основният недостатък на дървесината е високата цена

Друг голям плюс - летвата и облицовката са перфектно съчетани с други видове декорация - изкуствен камък, тапет. Получавате почти неограничени възможности при планирането на дизайна на стаята.

И не организирате коридора с тапет?



Заедно с дървото, популярността му в ремонта не губи и тапет. Те обаче нямат необходимата сила, така че те често се използват в комбинация с други продукти. Особено важно е да се комбинират материали, ако домашните любимци живеят в къщата. И ако сте майка или татко на бебе, тогава е най-добре да изберете измийте модели за декорация. Един от най-често използваните опции е лепенето на нетъкани платове. Те се състоят от два слоя нетъкан целулоза и полимерно покритие, които помагат да се скрият повърхностните дефекти, но те не са много силни. Платното Flizeline може да бъде поставено и на тавана. Ако е необходимо, те могат да бъдат боядисвайте друг цвят.

Тапетите най-често се използват в комбинация с други материали

Тапетите най-често се използват в комбинация с други материали

Винил тапет са също така изработени от два слоя - хартиена основа и покритие от поливинилхлорид. Те са по-трайни и устойчиви на износване, не отговарят на UV лъчите. Тези платна са лесни за измиване и разнообразие от текстури и нюанси ще позволи да се избере подходяща опция за всеки купувач. Най-издръжливите от всички платна са модели от стъклени влакна. Те са екологични, лесно боядисани с латекс или бои на водна основа. Периодът на тяхната работа е приблизително 20 години. Тапетите могат да издържат до 15 цвята. Въпреки това, ще бъдат видими всякакви драскотини и повреди, затова е най-добре да ги комбинирате с други довършителни материали.

Corking - как да свържете елементите?

Стените в залата могат да бъдат украсени с корк. Има антистатични свойства, огнеустойчивост, не се деформира и не е чувствителен към UV лъчи. Обвивката не се "страхува" от ноктите на животните и има малко тегло, така че всеки да може да я инсталира. Щепселът има добри звукоизолиращи свойства и ниска топлопроводимост. Освен това е екологично чист.

Завършването на стените с корк в коридора се извършва чрез свързване на елементите в едно цяло покритие, чиито шевове практически не се виждат.

Щепселът е безопасен за околната среда и има антистатични свойства

Щепселът е безопасен за околната среда и има антистатични свойства

Панелите се състоят от долните главни, средни и горни слоеве. Всички компоненти са свързани заедно с лепило. Като декоративен компонент се използва фурнир от корк. Ролката от корк е направена от пресована трохичка и тънък декоративен фурнир. Завършването на този материал се извършва чрез залепване на подовите и стенните повърхности. След залепването повърхностите ще се слеят в едно без видими шевове. Корк тапет е с малка дебелина - само 3 мм. Те могат да се продават без подложка или да имат хартиена основа. Декорацията на тези платна в коридора прилича на дизайна на обичайния тапет.

Бамбукови материали - силни и автентични

Друг добър вариант е бамбукът. Той е достатъчно силен и не се страхува от никакви механични влияния. Това облицоване може да продължи дълго време, не изисква специални грижи. В продажба са различни бамбукови продукти, най-популярните от тях са тапети-рогозки или твърди панели. В производството на втората често използвани половинки или един багажник на бамбук. Те се състоят от един или повече слоеве, свързани чрез горещо пресоване.

Бамбукът е идеално комбиниран с други видове декорация. Стенна декорация в коридора ви може да се извърши чрез комбиниране на бамбук и плочки, бамбук и тапет. В този случай бамбуковите панели са монтирани отдолу, а горната част на стените може да бъде изработена от други продукти. Бамбукови тапети имат висока якост, устойчивост на външни фактори и щети, но не са толкова надеждни, колкото панелите.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Вместо да стена в дървена къща най-добрите материалиВместо да стена в дървена къща най-добрите материали
Идеални плочки за коридор за винил или керамика?Идеални плочки за коридор за винил или керамика?
Тогава да завършиш пода в коридора?Тогава да завършиш пода в коридора?
Таван на гипсокартон в коридораТаван на гипсокартон в коридора
Stretch таван в коридора - добро решениеStretch таван в коридора - добро решение
Как да изберем мебели за коридора?Как да изберем мебели за коридора?
Съвети за избор на тапет за коридораСъвети за избор на тапет за коридора
Оригинален интериор на коридораОригинален интериор на коридора
Мебели в коридораМебели в коридора
Проектиране на коридорПроектиране на коридор
» » Стенна декорация в коридора на облицовка, корк или бамбук?
© 2021 BggeHat.com