Как да се разтварят съвети за гипс от майстори

Изграждането на гипс е универсален материал, от който е възможно да се направи както смес от гипс, така и решение за отливане на декоративни елементи. Трябва само да наблюдавате пропорциите и да знаете как да изградите сграда или довършителни композиции. И в тази статия ще говорим за начините за подготовка на гипсови смеси и технологията за работа с този материал.

Сортове за изграждане на гипс - какво означават буквите А, Б и Б?

Зърнеста мазилка (алабастър) се използва в строителството, украсата и дори изкуството на бижута от незапомнени времена. Тези дни обаче този материал се доставя на строителни обекти и работилници не в чиста форма, а под формата на хлабава смес, приготвена чрез изгаряне на седиментен минерал. С помощта на тази технология модерната индустрия произвежда три вида материали, обозначени като "гипс", а именно:

  • Втвърдяване за две минути на състава тип "А". Отливките, получени от такава смес, се втвърдяват за една четвърт час.
  • Вземете за шест минути тип "B". Той замръзва в рамките на половин час.
  • Започва да се втвърдява след 20 минути композиция тип "B". Времето на окончателното загряване на такова решение зависи от пропорцията на сухата част и водата в пропорцията, при която гипсът се разтваря, и нивото на влажност в помещението.

Поради прекалено бързото втвърдяване на формулировки тип "А" и дългите настройки на смеси от тип "В" на строителните площадки, те не се използват. В строителната индустрия се използва тип "В" гипс, който запазва гъвкавостта за половин час и започва да се настройва за 6-10 минути. И сградата не е само тип В, ​​а специални съединения, способни да издържат на натиск от 20 до 70 килограма на квадратен сантиметър площ. Колко могат да издържат на определен сорт, можете да откриете с буквено-цифров код в неговата маркировка. Например, съставът, означен като G-7, издържа налягане от 7 МРа или 70 kg / cm2.

Гипсокартон (алабастър) се използва не само в строителството, но и в декорацията на помещенията

Гипсокартон (алабастър) се използва не само в строителството, но и в декорацията на помещенията

Окончателните свойства на разтвора обаче зависят от метода за неговото получаване. Ето защо, по-нататък, ще ви покажем основните пропорции и правилата, по които можете да повишите мазилката да се даде основа за декоративните елементи (корнизи, и т.н.) или мазилка формулировки.

Два метода за приготвяне на гипс за отливки

Подгответе решение у дома може дори да бъде студент с по-нисък клас. За да направите това, трябва да направите следното:

  • вземете кофа от 5-10 литра;
  • изсипете един литър вода в кофата;
  • да се напълни с вода 0.7 литра сух състав от тип В;
  • внимателно разбърквайте сместа до кремообразна консистенция.

Разведен от тези правила, съставът може да се излива в мухъл, но полученият продукт няма да бъде много силен. Ето защо, повечето декоратори следват друга рецепта:

  • вземете един литър вода;
  • заспива във водата 0,1 литра лиофилизирана гасена вар;
  • добавете 0,6 литра гипс "В" или "В".

След втвърдяване на такъв състав не се разпада колкото ако покрит със защитен състав, предварително грундирани, така че отливката може да се използва не само в интериора, но също така и в екстериора (извън дома). Ако не помните колко вода, вар и гипс имате нужда в литри, използвайте съотношението 10: 1: 6.

За да направите продукта по-силен, добавете към вана гипс

За да направите продукта по-силен, добавете към вана гипс

И качеството на решение зависи не само от съставките, но и на самия процес на готвене, и по-специално, за това как да добавите суха част от водата и как да се смесват тази смес да се разтвори гипс правилно. Според повечето строители, в самото начало е необходимо да се добави вода към кофата. След това сухата основа се излива във водата, но не веднага, но с тънка струйка. Масата, получена по това време, се смесва, но не със смесител, а с обикновена пръчка. Смесителят може да бъде включен само след като последните зърна са попаднали във водата.

Как да подготвим мазилка с лепило за тебешир и дограма

Съставите за мазилка се продават под формата на готови смеси, чиято основа е гипс. В допълнение, рецептата съдържа вар, минерални пълнители и сухи лепила. Магазинните смеси са разделени на начални и крайни сортове. Първите се използват за грубо изрязване и изравняване на стените, последните за окончателно завършване. Но ако не сте имали достатъчно готови смеси, за да завършите мазилката на повърхността, тогава можете да подготвите мазилката със собствените си ръце. За да направите това, трябва да вземете един килограм B-тип състав, три килограма креда и 200 грама лепило за дограма. Сухите компоненти се смесват добре и лепилото се добавя по-добре към водата.



Алтернативни рецепти предполагат използването на варовит тест (1: 1) или стърготини (1: 4) вместо креда. В последния случай към състава се прибавя една част от сухото лепило за плочки.

Най-добре е да смесите гипса със смесител, поставен в гнездото на отвертката

Най-добре е да смесите гипса със смесител, поставен в гнездото на отвертката

Течностите за всяка домашна формула не трябва да надвишават 300 мл на килограм суха смес. Разбъркайте по-добър миксер за мазилката, поставен в отвертката за касетата (мрежа, а не батерия). И както винаги, в началото водата се излива в контейнера, а след това мазилката се покрива там. Накратко, рецептата за направа на домашно изработена гипсова мазилка приема същите условия за изпълнение като технологията за месене на суха смес в магазина.

Ние правим цвят гипс - работа от 4 стъпки

Стандартният цвят на мазилката или мазилката е жълтеникаво сив. Ако сместа се приготвя от чист материал, цветът може да е бяло-сив. Тази комбинация е подходяща за всички дизайнери. Този дефект обаче може лесно да бъде коригиран с помощта на рецептите за приготвяне на цветни разтвори. За това се нуждаем от класически набор от компоненти: вода, пигмент за водни бои, вар и гипс. Процесът на получаване на оцветен разтвор е както следва:

  • Вземете кофа с тесен капак от около 3 литра. Най-доброто място за тези цели е празният контейнер под водната боя.
  • Изсипете един литър вода в кофата и разтворете пигмента за боята. Плътността и наситеността на цветовете в този случай ще трябва да се поддържат "око", като визуално се контролира консистенцията на пигмента.
  • Смесва се 100 грам чаша суха хидратирана вар във водата. И внимателно побеждава тази маса до кремообразна консистенция, получавайки варовити тесто. Ако цветът на тестото се различава от желания, добавете пигмента и отново сместа.
  • Смесва се полуготовият разтвор с шест стъклени гилзи от 100 грама, като се налива в тестото в тънка струя и се разбърква. Накрая включете смесителя на сградата и постигнете хомогенност на разтвора.
Цвят гипс може да се използва за попълване на форми

Цвят гипс може да се използва за попълване на форми

Полученият по този начин състав може да бъде използван за изливане в форми. Ако планирате да получите оцветена мазилка, масата на вар в разтвора не трябва да се различава от количеството на гипса.

Как да забавим втвърдяването на разтвора - оцет, сапун и ленено масло ще бъде полезно

Работата с гипс изисква мазилка или декоратор с много висока квалификация. В края на краищата, дори относително пластичният състав от тип В се втвърдява за 6 минути, а най-трайните смеси на базата на съединения тип А губят своята пластичност буквално за 100-150 секунди. Въпреки че пълното втвърдяване на такова решение отнема от 30 минути на час. Разбира се, твърде бързото замразяване не отговаря нито на професионалните строители, нито на аматьорите в дома.

Ако добавите към разтвора шаблоните на сапуна за пране, гипсът ще се втвърди

Ако добавите към разтвора шаблоните на сапуна за пране, гипсът ще се втвърди

Специалистите са принудени да се намесват в разтвора с микроскопични части, като се прекъсват от основната работа на всеки 5-10 минути. Любителите са още по-трудни - не могат да прекарат за 4-5 минути дори микроскопска част от разтвора, което ги принуждава да изхвърлят остатъците от втвърдения материал. Следователно, преди да се разпадне гипсът, специалистите и любителите добавят специални добавки към водата, което забавя настройката и втвърдяването на разтвора. И ако такива добавки не са на разположение, тогава се приготвят домашно приготвените продукти, приготвени съгласно следните рецепти:

  • В един литър вода, изсипете 4 супени лъжици оцетна същност. След това съставът ще замръзне в продължение на 40 минути.
  • 100 литра сапун за пране се добавят към един литър вода. Въз основа на това разтворът ще замръзне в продължение на 20 минути.
  • В един литър вода се смесват 100 грама ленено масло. Такова решение ще запази пластичност за 15-20 минути.

В допълнение, субстрата може да се смесва не върху вода, а върху тапет паста (паста). В този случай разтворът може да се използва поне за половин час. Дори и през това време, дори и неопитен финишър ще се справи с частта от разтвора.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Алабастър, какво е това, къде се прилага и как се разрежда с водаАлабастър, какво е това, къде се прилага и как се разрежда с вода
Цимент и гипсова мазилка, които да изберем?Цимент и гипсова мазилка, които да изберем?
Таваните от гипс са красиви и естетическиТаваните от гипс са красиви и естетически
Замазка KnaufЗамазка Knauf
Мазилка Knauf RotbandМазилка Knauf Rotband
Инструменти и материали за стенни мазилкиИнструменти и материали за стенни мазилки
Сухи смесиСухи смеси
Мазилки и материалиМазилки и материали
Мазилка Трябва ли да плащам повече?Мазилка Трябва ли да плащам повече?
Самонивелиращи се подове идеално плоска повърхностСамонивелиращи се подове идеално плоска повърхност
» » Как да се разтварят съвети за гипс от майстори
© 2021 BggeHat.com