Цимент и гипсова мазилка, които да изберем?

Добра мазилка в продължение на десетилетия. Сега гипсовите смеси са заменили циментовите покрития. Но не всички мазилки отказват обичайните материали. Нека да разгледаме силните и слабите страни на гипсовите и циментови смеси и да видим коя мазилка е по-добра.

Характеристики на гипсова смес на циментова основа

Думата "мазилка" произлиза от италианското термин stuccatura, което означаваше, че обичайните римляните довършителни материали (вар, гипс, гипс). Модерната мазилка е втвърдена хоросан, предназначена за изравняване на стените. Недвусмислено е да се каже кое решение е по-добро и кое е по-лошо. Съставът на оптималното покритие зависи от много фактори.

Циментовата мазилка се използва в апартаменти с груби и предварително довършителни работи, в технически помещения и за фасадни работи

Циментовата мазилка се използва в апартаменти с груби и предварително довършителни работи, в технически помещения и за фасадни работи

Гипсовите разтвори се използват от хилядолетия за довършване на къщи, апартаменти, фасади на сгради. Изискваният завършващ материал еволюирал заедно с човечеството. Последните десетилетия по време на изграждането и ремонта на къщи строители използва предимно циментови покрития.

Сместа се състои от цимент (основен компонент), пясък (пълнител), пластификатори. Варовик, гипс или комбинация от тях се използват като последните. Разтворите се различават в зависимост от пропорциите на компонентите и в зависимост от почистените повърхности. Циментовите покрития покриват стените отвън, вътре в сградите. И в последния случай помещенията могат да бъдат незагряти и с висока влажност.

Силните страни на решения за довършване на цимент включват:

  • гъвкавост;
  • пластиката продължава няколко часа - веднага можете да подготвите голям обем, да го изразходвате, ако е необходимо;
  • якост на довършителния слой;
  • Достъпна цена.

Циментовата мазилка обаче далеч не е идеална. Магьосниците отбелязват следните недостатъци:

  • сместа пада зле върху бетонната основа:
  • слоят изсъхва за около 14 дни, което намалява скоростта на довършителните работи;
  • повишена влажност при работа със смес - за кристализация на циментови частици повърхността, която трябва да се ремонтира, трябва да се поръси с вода;
  • основният компонент на цимента дава завършена повърхност на грозен сив цвят;
  • на последния етап е необходимо да завършим замазката;
  • когато работите във въздуха, се вдига суспензия от пясък, цимент, попадащи в дихателния тракт.

Основният проблем при работа с циментови покрития е напукано довършително покритие. В допълнение, тъй като той изсъхва, съставът ще се свие, което ще доведе до появата на неравности. Между другото, за изсушаване на помещенията не се използва допълнително оборудване (нагревателни елементи, сешоари за коса, топли оръжия).

По този начин разтворът за довършване на цимент е подходящ за стени в технически помещения, фасадни работи, в апартаменти с груб и Predchistovaya финала.

Предимства и недостатъци на гипсовите покрития

Въпреки всички предимства на циментовата мазилка с вътрешна довършителна обработка, гипсовите мазилки със сигурност се конкурират. Както подсказва името, основният компонент на сместа е гипсов прах, изработен от естествен минерал. При производствения процес след продължително термично третиране този прах се смила. В резултат на това колкото по-малка е фракцията (размера на зърното), толкова по-добра е повърхността, която трябва да се третира.

След гипсовата мазилка повърхността може да бъде избелена и оцветена веднага

След гипсовата мазилка повърхността може да бъде избелена и оцветена веднага

В допълнение към гипса, разтворът съдържа естествени или синтетични пълнители, полимерни добавки. За изравняването на стените формата и размерът на зърната са незначителни. Освен това пълнителите намаляват разходите за сместа и увеличават якостта на довършителния слой. Полимерната съставка увеличава адхезията на разтвора, което го прави по-еластичен.



Въз основа на техническите характеристики на довършителното покритие е възможно да се разграничат неговите предимства:

  • Висока адхезия - разтворът пада върху всяка основа;
  • Възможност за изравняване - повърхността, завършена с гипсово покритие, е веднага готова за боядисване, промиване, тапетиране;
  • Потреблението на тази смес е по-ниско от това на цимента. Вярно е, че за това трябва да спазвате правилата и технологията на работа;
  • Плътната дебелина на довършителния слой - понякога достига 6 см;
  • С тази смес е лесно да се работи - тя се вписва добре на повърхността, изравнява се, изглажда се;
  • Повърхността, обработена с тази мазилка, придобива допълнителни звуко- и топлоизолационни свойства.

Въпреки всичките си положителни качества, гипсовото покритие не се използва универсално. Има причини за това:

  • Цената. Сместа от гипс струва 1,5-2 пъти по-скъпо от цимента;
  • Сила. Повърхността на шпаклованата мазилка не издържа на механични повреди;
  • Решението бързо се захваща, за да се избегне пренатоварването, трябва да се подготвят на малки партиди;
  • Необходимостта от допълнителни материали. Например, когато обработката на повърхността на бетона следва да се използват разтвори на праймерите и гипс метални повърхности без неприемливо хидроизолация слой. Освен това не се препоръчва да поставите керемиди върху това декоративно покритие. При контактуване на адхезивния състав с довършителни материал, образуван етрингит - минерален гипс счупване.

Основният недостатък на тази смес е нежеланието да се използва за обработка на повърхности извън къщата.

Сред покритията от гипс се отличават три вида. Първият е фино-зърнест разтвор, и внимателно пясък пясък е включен в състава си. Този материал се препоръчва да се нанася в слоеве с дебелина 0,5-0,8 cm. За изравняване се прилага втори слой. Основната област на приложение е завършването на тавани.

Средно-зърнестата смес от гипс е най-популярната и вследствие на това широко разпространена. Това е основният конкурент на циментовите решения. Допустимата дебелина е 5 см.

За да се прикрият значителни повърхностни дефекти, се използва груба гипсова мазилка. Като правило, с помощта си ремонт счупени склонове, обновяване на фасади. Между другото, в последния случай избраната смес трябва да се провери за устойчивост на вода. Понякога, въпреки твърденията на производителите, е по-добре да бъдат презастраховани и да се постави защитен слой.

Работа с гипс и циментова мазилка - сравнителен анализ

Основният фактор, определящ коя мазилка е по-добра и кое е по-лошо, са декларираните от производителя характеристики. Но заедно с тях е необходимо да се вземат предвид вторичните фактори - удобство при работа, необходимост от използване на допълнителни материали.

На пръв поглед предимствата на гипсовите покрития са очевидни - те са еластични, прилепват към всякакви повърхности, лесно се хващат. И колкото по-бързо се заздравява слоят, толкова по-бързо се движи работата. Но с недостатъчно умение готовата партида от гипс ще изсъхне. Повторното му използване е невъзможно. С други думи, цената на грешката е допълнителна, а цената на гипсовата мазилка не се различава от наличността.

При работа с циментова мазилка, подлежащата на обработка повърхност трябва да бъде подсилена със мрежа

При работа с циментова мазилка, подлежащата на обработка повърхност трябва да бъде подсилена със мрежа

Циментовата мазилка изсъхва най-малко два часа, което ви позволява да покриете в един подход големи площи. Въпреки това, адхезията на такъв състав е по-ниска и в някои случаи (таванът, ъглите) повърхността ще трябва да бъде подсилена с мазилка. От една страна, това води до допълнителни човекочасове, а от друга страна, силата на тази мазилка е няколко пъти по-висока.

Както можете да видите, отговорът на въпроса коя мазилка да избере ще бъде двусмислена. За външни работи оптималната опция ще бъде циментовата мазилка. Но гипсовото решение е отлична възможност за работа в апартамента (с изключение на кухнята, банята, баня). В помещения с висока влажност е необходимо покритата повърхност да се покрие с лак.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Мазилка Knauf RotbandМазилка Knauf Rotband
Мазилка на стени по машинаМазилка на стени по машина
Сухи смесиСухи смеси
Мазилки и материалиМазилки и материали
Мазилка Трябва ли да плащам повече?Мазилка Трябва ли да плащам повече?
Мазилна станцияМазилна станция
Остъклена хидроизолацияОстъклена хидроизолация
Строителни разтвориСтроителни разтвори
Работи по зидарияРаботи по зидария
Декоративна мазилкаДекоративна мазилка
» » Цимент и гипсова мазилка, които да изберем?
© 2021 BggeHat.com