Използване на дишаща изолация за стени от течна пяна

За да изолирате сградата отвътре и отвън, ремонтът използва течна пяна (известна още като пеноизол). Това е относително нова технология, която се разраства поради високата топлопроводимост и дълготрайността на материала. Как да нанесете течност и какво имате нужда за затопляне у дома?

Три сорта течна пяна

Сортовете от пластмаса от течна пяна се различават една от друга не по химичен състав, а по производствената опаковка, в която са произведени. Това е от опаковката ще зависи от обхвата и сложността на заявлението.

Специалистите използват специална инсталация за пръскане на течна пяна

Специалистите използват специална инсталация за пръскане на течна пяна

Специалистите използват индустриална течна пяна. За да го смесите, ще ви е необходима специална инсталация, която струва над 20 000 рубли. Тази машина ви позволява едновременно да смесвате състава с еднакво консистенция и да осигурите захранването му под налягане. Купете специална единица за еднократна изолация не си заслужава. По-добре е да го наемете или да използвате други модификации на изолацията.

Вторият промишлен вариант е течна пяна в цилиндрите. Комплектът включва два компонента: балон с пастообразна маса и катализатор. Когато се смесват, те образуват подгряваща смес, която се разпределя под налягане. Цилиндрите са многократно многократно зареждаеми.

Най-простият вариант, който е удобен за ползване у дома за извършване на средни и малки задачи, е изолацията на домашната пяна в цилиндрите. За да се разпредели порестият материал, се използва разпределителят, включен в комплекта или в строителния пистолет.

Предимства и недостатъци на пеноизола

Течната пяна има няколко основни предимства, поради които съвременните монтажници я избират за изолация на частни и промишлени сгради.

Фино окото структура. Пеноизолът се отнася до дишащи материали. Той не създава конденз върху повърхността на стените, прекарва влага през порестия слой и го изважда. Това свойство на материала дава възможност да се избегне образуването на гъбички и калъпи по стените с всяко покритие.

Пожарна безопасност. Пластмасовата течност от пяна се отнася до умерения клас G2. В твърдо състояние материалът не изгаря, диаграми, докато разтопените и отровни вещества не се отделят по време на горенето. Това уникално свойство дава още една точка на пластмасовата пластмаса в сравнение с другите нагреватели.

Течната пяна е устойчива на промени в температурата и влажността

Течната пяна е устойчива на промени в температурата и влажността

Устойчивост на промени в температурата и влажността. След пълна полимеризация (втвърдяване), пеноизолът не променя структурата си, независимо от метеорологичните условия и микроклимата в стаята. Поради това експлоатационният живот на нагревателя е от 50 до 80 години.

Шумоизолация. Средният слой на пеноизола с дебелина 5-7 см намалява нивото на шума, което предава във външната среда 3 пъти, а в сградата - 2 пъти.

Наличие на материал по цена. Средната цена на един домакински балон с дозатор - 500 рубли. Един цилиндър е достатъчен за закрепване на изолационните плочи от 6-10 m2.

Липса на подготовка на повърхността. Не е необходимо да се смилат и почистват стените, което спестява значително време и финансови разходи за закупуване на специално оборудване за провеждане на подготвителни работи.

Уплътнението на 10 см слой от течна пяна според топлоизолационните свойства съответства на 0.2 м минерална вата - 0.3 м обикновена пяна пластмаса - 0.35 м дървесина4 0.9 м тухли и 2 м бетон.



Този материал обаче има и обратната страна на монетата, който трябва да се има предвид:

  • намалена механична якост;
  • влошаване на качеството на материала при навлизане на влага;
  • освобождаването на малко количество формалдехид, запазването на неприятен мирис в продължение на няколко седмици;
  • свиването на изолационния слой с 1 след втвърдяване в стените на рамката.

Пълнене на промишлена пяна в цилиндри

Течната топлоизолационна пяна се състои от карбамидна смола, катализатор за втвърдяване, пенообразувател и вода. Освен това се въвеждат модификатори и добавки, които подобряват гъвкавостта и други характеристики на материала. Процесът на смесване и преобразуване в хомогенна маса се извършва под действието на сгъстен въздух в специален апарат за разпръсната изолация. Покупката на тази инсталация за домашна употреба се препоръчва само при извършване на мащабни или редовни работи. Като опция устройството може да се наеме.

Професионалните майстори предпочитат течна пяна в бутилки за многократна употреба

Професионалните майстори предпочитат течна пяна в бутилки за многократна употреба

Обикновено майсторите купуват цилиндри за многократна употреба с течна пяна. Съдържанието е добре смесено, за да се освободи от въздушните слоеве и да даде активното съединение възможно най-много, разпределено по повърхността с плътен слой. Важна точка при използването на течна пяна в цилиндрите е температурата на работната смес. Оптимално за нанасяне е 20 ° C, при по-ниски температурни стойности то трябва да се загрява в топла вода. Внимание, температурата на нагряване не трябва да надвишава 50 ° C, а през летния сезон цилиндърът се охлажда до минималната маркировка, регулирана от производителя.

Има три варианта за попълване:

  1. 1. Ако свободното пространство между стените е до 5 см, топлоизолацията се излива в пробити отвори с диаметър 32 мм. Перфорирането на стената се извършва постепенно на разстояние 1 m един от друг. В отвора се вкарва маркуч (d = 30 мм). Пенливият състав се подава под налягане, запълвайки кухините, докато започне да прониква през съседния отвор.
  2. 2. Запълване на стени с нагревател в нови сгради се извършва чрез изливане на кухината с пеноизол на няколко слоя.
  3. 3. За рамкови къщи, както и кухини между стената и гипсокартона, изолацията се разпределя отдолу нагоре.

След края на работата, течната пяна не оставя празнини, напълно запълва вдлъбнатините и малките пукнатини. Началната степен на втвърдяване на изолацията е 20 минути. Пример след 3-4 часа става по-силен, накрая полимеризира след 2-5 дни, а след месец - напълно акумулира и стабилизира своята твърда форма.

Домакински композиции с дозатор - топлоизолатор и лепило в една бутилка

Най-популярен сред любителите на изкуството използва течна пяна с дозатор, който лесно се нанася ръчно върху принципа на монтиране на пяна. Първото нещо, което трябва да се започне, е подготовката на повърхността. Не е необходима сложна манипулация, но за да се създадат няколко процедури за по-добра адхезия на материала към повърхността, струва. Отстраняваме праха и мръсотията, достатъчно ще бъде маркуч с добра вода. Обезмаслете повърхността и не боли. След премахване на прах не е необходимо да изсъхне стените, те трябва да останат влажни. В този случай ще бъде осигурен твърд контакт на течната пяна със субстрата, материалът ще се втвърди по-бързо.

Аматьорските майстори често купуват течна пяна с дозатор

Аматьорските майстори често купуват бутилки с дозатор

Следващото важно нещо е подготовката на балона. Той трябва да се разклати няколко пъти и да се нагрее до желаната от производителя желана температура. Така ще постигнете пълна връзка на активните вещества, хомогенно и плътно разпределение на състава върху повърхността.

По-нататъшният процес на работа се различава малко от технологията на нанасяне на пяна. Съставът се разпределя чрез диспенсера, включен в комплекта, или с помощта на конструктивен пистолет. Когато се появят кухините, цилиндърът трябва периодично да се разклаща, за да се освободи от въздушните слоеве. Излишният течен полистирол след полимеризацията лесно се нарязва с остър нож, както в случая с монтажна пяна.

Penoizol се използва не само за топлоизолация, но и като лепило за изолация на плочки (но не и за минерална вата). Последователността на работа в този случай е следната. Проверяваме плочите за наличие на ръжда и дефекти, ако се открият грешки, ги отстраняваме и почистваме повърхността на праха. Контактната площ на течната пяна пластмаса с основата е внимателно намокрена с вода, за удобство използваме пръскачката. Можете да нанесете лепилото по два начина. Първият вариант е разпределението на пенливата маса върху цялата повърхност. Вторият е по периметъра на плочата и диагонала. На практика се използват и двата варианта, но във втория случай сцеплението ще бъде по-ниско, но потреблението на материали е по-икономично.

Накрая, без да изчаква сушенето, плочата се притиска плътно към изолираната стена. При по-нататъшно полагане съставът се прилага не само върху субстрата, но и върху фугите на плочките, за да се осигури максимално фиксиране. Оптималното време за работа с пеноизолом е периода от май до ноември.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изберем монтажна пяна за затопляне на стените, сравнявайки видовете и маркитеКак да изберем монтажна пяна за затопляне на стените, сравнявайки видовете и марките
Какво е по-добре да изолирате балкона и балкона?Какво е по-добре да изолирате балкона и балкона?
Самозатваряне на стени с полиуретанова пянаСамозатваряне на стени с полиуретанова пяна
Затопляне на верандата на дървена къща отвътреЗатопляне на верандата на дървена къща отвътре
Затопляне на стари тухлени и тухлени дървени къщиЗатопляне на стари тухлени и тухлени дървени къщи
Течните топлоизолации преглеждат изолацията на стените на къщите с течна изолацияТечните топлоизолации преглеждат изолацията на стените на къщите с течна изолация
ТоплоизолацияТоплоизолация
Топлоизолация на отоплителни тръбиТоплоизолация на отоплителни тръби
Хидроизолационни хидроизолационни материалиХидроизолационни хидроизолационни материали
Водоустойчива за пулверизиране Течна гумаВодоустойчива за пулверизиране Течна гума
» » Използване на дишаща изолация за стени от течна пяна
© 2021 BggeHat.com