Топлинният пистолет е начин на топъл живот в студа

Бързо затопляйте студената стая, намалете влажността в нея, изсушете стената, основата и много други въпроси, свързани с "отоплението", могат да решат топлините. Тези мобилни устройства за отопление на въздуха могат да се използват в апартаменти, къщи, складове, гаражи, открити (инфрачервени топли оръдия).

Дизелов космически отоплителен пистолет

Под корпуса на топлинния пистолет има няколко основни компонента:

  • мощен вентилатор - създава насочен въздушен поток през модула за отопление на устройството;
  • нагревателен елемент - преминаващ през него, въздушният поток се загрява;
  • възли на защита и автоматизация.

Тези топлинни генератори използват различни източници на енергия. Към днешна дата произвеждат такива видове топлинни оръдия:

  • електрически;
  • газ;
  • нефт (дизел, керосин, нефт, бензин);
  • вода.

Комбинирани (многогоривни) топлинни оръдия

Многофункционалните пушки, генериращи топлина, играят ролята на спасители през студения сезон. Оптимално използване на тези места в местата, където има достатъчно отпадъци от нефтопродукти - автосервизи, горива, паркинги.

Многофугово топлинно оръдие

Многофугово топлинно оръдие

Схемата на комбинираното устройство за горещ пистолет

Схемата на комбинираното устройство за горещ пистолет

Те могат да работят с керосин, дизелово гориво, отработено масло или бензин - и използват отпадъците от смазочни материали и доставят топлина. Най-популярни са топлинните оръдия на отработеното масло.

Загрейте пистолет в отработеното масло

Загрейте пистолет в отработеното масло

Дизелови топли оръдия

Такива устройства използват за своята "мощност" само дизелово гориво. Мобилни достатъчно, но мощни и по-глупави, отколкото многофункционални опции. Оставете стаите да се затоплят динамично и да поддържат стабилно температурния режим. Използват се на строителни площадки.

По своя проект топлинните оръжия са разделени на директни и индиректни отоплителни уреди.

Директни отоплителни оръдия

Високоефективни устройства с ефективност, близка до 100. В такива топлинни пистолети се появява почти пълно изгаряне на гориво. Индивидуалните модели са в състояние да доставят до 220 кВт топлина с непрекъсната работа до 10-15 часа.

Диаграма на топлинен пистолет за директно отопление

Диаграма на топлинен пистолет за директно отопление

Наличието на термостат в такива устройства позволява топлинният пистолет да работи оптимално повече от един ден в един резервоар гориво.

Моля, обърнете внимание! Топлинните пистолети от този вид могат да се използват само в открити пространства или в помещения с висококачествена принудителна вентилация. Забранява се използването им в местата на хората във връзка с риск от отравяне с въглероден окис.

Това ограничение се обяснява с повишеното потребление на кислород от въздуха от топлинния генератор и едновременното изпускане на голямо количество отработени газове.

Оръдия на косвеното отопление

При такива генератори на топлина отработените газове се отклоняват през свързания тръбопровод извън помещението. Процесът на изгаряне на горивото се извършва в затворен камерен топлообменник.

Диаграма на топлинен пистолет за директно отопление

Диаграма на топлинен пистолет за директно отопление

Продължителността на работа е ограничена от обема на резервоара. А безопасен режим на работа е "контролиран": системата за контрол на пламъка, термичната защита срещу прегряване, управлението на запалването и т.н.

Дизелов космически отоплителен пистолет

Дизелов космически отоплителен пистолет

Дизеловите топли оръдия за непряко нагряване могат да се използват за затопляне на помещенията с хора в тях. Но в същото време е необходимо да се осигури висококачествена вентилация, тъй като кислородът за изгаряне на гориво се изнася отвън.

Газови топли оръдия

Газовият топлинен пистолет е практично мощно и удобно устройство за отопление на въздуха. Предполага се, че се храни от мрежата за природен газ или от втечнен балон. Характеризира се с действителното пълно изгаряне на горивото. Заема уверена позиция в строителството, в промишлеността, в селското стопанство.

Устройството на пистолет за газова горелка

Устройството на пистолет за газова горелка

Устройствата, работещи с газови балони, се характеризират с подвижност. При инсталирането на тавани от опънато фолио, то точно такива газови топли оръдия.



Предимствата им включват:

  • простота на дизайна;
  • голям въздушен поток през корпуса и равномерно разпределение на топъл въздух в помещението;
  • наличието на пиезо и автоматичното управление на пламъка;
  • висока ефективност (до 100 на капацитет до 140 kW);
  • минимална консумация на енергия (вентилатор и piezopodzhig);
  • термостат;
  • сензор за наблюдение на пламъка (в избрани модели);
  • достъп до местата, където се намират хората (складове, супермаркети, гари, летища).

Компактните варианти на газови топлинни пистолети могат да произвеждат до 100 кВт. Те са монтирани на колесната база за лесно движение. Индустриалните стационарни нагреватели са в състояние да загряват огромни помещения, давайки до 580 кВт мощност.

Електрически топли оръдия

Електрическите топли оръдия са "глупави създания", но са много удобни и функционални. Поради това те заемат водеща позиция в категорията "вентилаторни нагреватели". Обхват на мощността: 1,5 - 45 kW. Мощност: 220 V - до 5 кВт, по-мощна само трифазна линия - напрежение 380 V. Мощните единици имат маса от 35-45 кг.

Вътрешното разположение на електрическия нагревател

Вътрешното разположение на електрическия нагревател

Основното предимство е непрекъснат цикъл на работа поради липсата на зареждане с гориво.

Електрически топлинен пистолет

Електрически топлинен пистолет

Приблизително 100 ефективност, устойчиви заграждения на топлоустойчиви материали, тръбни нагреватели, екологична чистота на устройството, но по-ниски в сравнение с газовите и дизеловите топлообменници.

Устройството на топлинен пистолет с тръбен електрически нагревател

Устройството на топлинен пистолет с тръбен електрически нагревател

Има електрически топли пистолети (вентилаторни нагреватели) с отворена нагревателна серпентина и затворен тръбен нагревател. Откритата спирала изгаря кислорода от въздуха в помещението, затвореният нагревател е лишен от този дефект и има по-дълъг експлоатационен живот.

Отворете спиралата на нагревателя

Отворете спиралата на нагревателя

Тръбен нагревател за топлообменник

Тръбен нагревател за топлообменник

Работата на устройството безпроблемно се контролира от термостат, който е проектиран както за пестене на енергия, така и за предпазване на устройството от прекомерно нагряване.

Препоръчително е да се използват електрически огнестрелни оръжия в жилищни помещения, магазини, гаражи, офиси - където няма течения и огромни обеми.

Интересни са моделите на електрически вентилатори с нагряващ керамичен елемент. Когато температурата на такъв нагревател се покачи, електрическото му съпротивление също се увеличава, което води до намаляване на потреблението на енергия и намаляване на температурата на нагревателя. Тази функция за "саморегулиране" избягва прегряването на топлинния пистолет и спестява консумация на енергия.

Термични пистолети от инфрачервен тип

Инфрачервените топлинни оръжия са лишени от задължителния атрибут на топлинни оръжия от други видове - вентилатор. Той няма нужда от това! Въздухът в такива устройства не се инжектира, а топлинното лъчение, достигайки до околните предмети на пистолета, ги загрява. На свой ред вече възпроизвеждат топлината на въздуха.

Дизелов инфрачервен топлинен пистолет

Дизелов инфрачервен топлинен пистолет

Удобно практично устройство за сушене на боядисани и измазани стени. "Бомбарди" с топлина само повърхността, към която е насочена. Това е икономически жизнеспособно и оправдано чрез отопление само на повърхността, а не на въздуха в помещението - особено на открито. Такива огнестрелни оръжия не са опасни за здравето на хората - те не съдържат вредни за човешките компоненти електромагнитни лъчения.

Инфрачервена топлинна пушка

Инфрачервена топлинна пушка

Водни топли оръдия

Такива устройства, наречени нагреватели. Те използват водогреен топлообменник като нагревател, в който охладителната течност се подава от отоплителната система.

Стенни или таванни модули - водни топли пистолети

Стенни или таванни модули - водни топли пистолети

Това е вид отопление с акумулатор (радиатор) с "мотор", т.е. вентилатор. Място на разместване на такива устройства: тавани или стени, където тези топлинни пистолети създават насочен топлинен поток, който бързо запълва цялото отопляемо пространство.

Стенна водна завеса

Стенна водна завеса

Водни топли оръдия в оранжерията

Местоположение на дизеловия топлинен пистолет извън стаята

Местоположение на дизеловия топлинен пистолет извън стаята

Отопление на оранжерии с помощта на топлинни оръжия

Отопление на оранжерии с помощта на топлинни оръжия

Примерна таблица за избор на мощността на пистолета за газово отопление

Топлоенергия kWОбем на помещението в новата сградаОбем на стаите в старата сградаПлощ на оранжерията, изработена от изолационно стъкло и двойно фолиоПлощ на оранжерии от обикновено стъкло с фолио
Температурна разлика 30 ° C
570-150 m360-110 м335 m218 m2
10150-300 м3130-220 m370 m237 m2
20320-600 m3240-440 m3140 m274 m2
30650-1000 m3460-650 m3210 m2110 m2
401050-1300 m3650-890 m3300 m2150 m2
501350-1600 m3900-1100 м3370 м2180 m2
601650-2000 м31150-1350 м3440 м2220 m2
752100-2500 m31400-1650 m3550 m2280 m2
1002600-3300 м31700-2200 м3740 м2370 м2
1253400-4100 м32300-2700 m3920 м2460 м2
1504200-5000 м32800-3300 м31100 м2550 m2
2005000-6500 m33400-4400 м31480 м2740 м2

Видео: избор на топлинна техника

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Основните видове отоплителни системи, кой е подходящ за Вас?Основните видове отоплителни системи, кой е подходящ за Вас?
Как да изберем топла завесаКак да изберем топла завеса
Видове отоплителни системиВидове отоплителни системи
Газови топлинни генератори за отопление на въздухаГазови топлинни генератори за отопление на въздуха
Въздушно отопление на селска къща и гаражВъздушно отопление на селска къща и гараж
Видове и видове конвекториВидове и видове конвектори
Електрически нагревателни батерииЕлектрически нагревателни батерии
Дизелови котли за отоплениеДизелови котли за отопление
Отопление с инфрачервени нагревателиОтопление с инфрачервени нагреватели
Отопление на гаража с топлинен пистолет с финност на избор и работаОтопление на гаража с топлинен пистолет с финност на избор и работа
» » Топлинният пистолет е начин на топъл живот в студа
© 2021 BggeHat.com