Видове отоплителни системи

За да се осигурят необходимите условия за живот в жилищна сграда през студения зимен период, е необходима система, която да спомогне за поддържането на необходимия температурен режим. Отоплителната система е най-успешното инженерно решение на този проблем. Отоплителната система ще ви помогне да запазите дома си удобно през студения период, но трябва да знаете какъв вид отоплителни системи са налични в съвременния свят.
видове отоплителни системи
Не е най-добрият начин да затоплите дома си

Отоплителните системи могат да варират в зависимост от различните критерии. Има такива основни видове отоплителни системи като: отопление на въздуха, електрическо отопление, отопление на вода, подово отопление и др. Несъмнено важен въпрос е изборът на отоплителната система за вашия дом. Класификацията на отоплителните системи включва много видове. Помислете за основните и ще сравняваме типовете гориво за отопление.

Отопление на водата

Сред цялата класификация на отоплителните системи, най-популярна е отоплението на водата. Техническите предимства на подобно отопление бяха разкрити в резултат на многогодишна практика.

Несъмнено въпросът за това, какви видове отопление има, първо е нагряването на водата. Отоплението на водата има такива предимства като:

  • Не много голяма повърхностна температура на различни инструменти и тръби;
  • Осигурява една и съща температура във всички помещения;
  • Горивото се запазва;
  • Подобрени крайни срокове;
  • Тиха работа;
  • Лесен за поддръжка и ремонт.

Основният компонент на отоплителната система е котелът. Такова устройство е необходимо, за да се затопли водата. Водата е в тази форма на отопление на охлаждащата течност. Той циркулира през тръби от затворен тип, след което топлината се прехвърля на различни отоплителни компоненти и цялата стая вече се загрява от тях.

видове отопление
Компоненти за отопление на водата

Най-простият вариант е циркулацията на естествения тип. Тази циркулация се постига благодарение на факта, че във веригата се наблюдава различен натиск. Това движение обаче може да бъде принудено. За тази циркулация, опциите за загряване на водата трябва да бъдат оборудвани с една или повече помпи.

След като охладителната течност преминава през цялата отоплителна верига, тя се охлажда напълно и се връща към котела. Тук отново се загрява и по този начин отново позволява нагревателите да генерират топлина.

Класификация на системите за отопление на водата

Водният тип отопление може да се разграничи по критерии като:

  • метод на циркулация на водата;
  • местонахождението на магистрали от размножителния тип;
  • структурните особености на решетките и веригата, върху която са свързани всички отоплителни устройства.

Най-популярна е отоплителната система, където циркулацията на водата се осъществява чрез помпа. Отоплението с водна циркулация на естествен план напоследък е изключително рядко.

В помпената отоплителна система може да се получи нагряване на нагревателната среда поради котела или чрез термичната вода, която идва от когенерацията. В отоплителната система водата може да се нагрява дори и с помощта на пара.

класификация на отоплителните системи
Отопление с циркулационна помпа

Използва се връзка с директен поток, когато захранването с много висока температура е допустимо в системата. Такава система няма да бъде толкова скъпа, консумацията на метал ще бъде малко по-малка.

Недостатъкът на директната връзка се счита за зависимостта на термичния режим от "безличната" температура на охлаждащата течност във външната тръба за захранване с топлина.

Отопление на въздуха

Такива видове отопление на различни помещения се считат за едни от най-старите. За пръв път подобна система беше използвана още преди нашата ера. Към днешна дата такава отоплителна система е широко разпространена - както в обществените, така и в промишлените сгради.

видове топлинни плюсове и минуси
Въздушно отопление на частна къща

Популярната за отоплителни сгради също използва отопляем въздух. При рециркулация този въздух може да се подава в помещение, където се осъществява процесът на смесване с вътрешния въздух и по този начин въздухът се охлажда до стайна температура и след това се загрява отново.

Въздушното отопление може да бъде от местно естество, ако в сградата няма централен захранващ въздух или ако входящото количество въздух е по-малко от необходимото.

При системите за отопление с въздух, отоплението на въздуха се извършва благодарение на нагревателите. Основният нагревател за такива компоненти е гореща пара или вода. За да затоплите въздуха в помещението, можете да използвате други отоплителни уреди или източници на топлина.

Местно отопление на въздуха



Що се отнася до въпроса какво е отоплението, местното отопление често се приравнява само с производствените съоръжения. Устройствата за локално отопление се използват за такива помещения, които се използват само в определени периоди, в помощни помещения, в помещения, които комуникират с външни въздушни потоци.

Основните устройства на локалната отоплителна система са вентилатор и отоплително тяло. За отопление с въздух могат да се използват такива устройства и уреди като: въздухонагряващи устройства, топлинни вентилатори или топлинни оръдия. Такива устройства работят на принципа на рециркулация на въздуха.

какви са отоплителните системи
Топчица

Централно отопление на въздуха

Централното въздушно отопление се извършва в помещенията на всеки план, ако сградата има централна вентилационна система. Тези видове отоплителни системи могат да бъдат организирани в три различни схеми: с директна рециркулация, с частична или пълна рециркулация. Цялата рециркулация на въздуха може да се използва главно по време на неработно време за отопление на работното място или за затопляне на стаята преди началото на работния ден.

сравнение на отоплителните системи
Централно отопление на въздуха

Въпреки това отоплението съгласно тази схема може да се извърши, ако не противоречи на правилата за пожарна безопасност или основните хигиенни изисквания. За такава схема на отопление трябва да се използва вентилационна система, но въздухът няма да бъде изнесен от улицата, а от отопляваните помещения. В централната система за отопление на въздуха се използват конструктивни видове отоплителни уреди като: радиатори, вентилатори, филтри, въздуховоди и други устройства.

Въздушни завеси

Студеният въздух може да дойде в големи количества от улицата, ако вратата се отваря твърде често в къщата. Ако не направите нищо, за да ограничите количеството на студения въздух, който прониква в помещението или не го нагрявате, то може да повлияе отрицателно на температурния режим, който трябва да съответства на нормата. За да предотвратите този проблем, можете да създадете въздушна завеса в отворената врата.

Във входовете на сградите на жилищен или офис план може да бъде инсталирана къса въздушно-термична завеса.

Ограничаване на количеството на входящия студен въздух извън сградата се дължи на структурната промяна във входа на стаята.

избор на отоплителна система
Електрически въздушни завеси

Все по-популярни наскоро въздушни термични завеси от компактен тип. Най-ефективните завеси са завесите от "изстъргването". Такива завеси създават въздушна бариера, която предпазва отворената врата от проникването на студени въздушни течения. Тъй като сравнението на видовете отопление показва, такава завеса прави възможно намаляването на топлинните загуби с почти половината.

Електрическо отопление

Отоплението на помещенията се извършва благодарение на разпределението на въздуха, преминаващ през таблото, без да се загрява предната му страна. Това напълно ще предпази от различни изгаряния и ще предотврати всякакъв пожар.

С помощта на електрически конвектори всяка стая може да се отоплява, дори ако имате само един източник на енергия, като електричество.

Такива видове отоплителни системи на сградите не изискват големи разходи за монтаж или ремонт, освен това те могат да осигурят максимален комфорт. Електрическият конвектор може просто да бъде поставен на определено място и свързан с електрозахранването на мрежата. При избора на отоплителна система можете да обърнете внимание на този тип - доста ефективен.

сравнение на видовете гориво за отопление
Електрически стенен конвектор

Принцип на действие

Студеният въздух, който се намира в долната част на сградата, минава през отоплителния компонент на конвектора. Тогава неговият обем се увеличава и се издига през изходните решетки. Топлинният ефект също се дължи на допълнителното топлинно излъчване от предната страна на електрическия конвекторен панел.

коя отоплителна система е по-добра
Принципът на електрическия конвектор

Удобството и икономичността на такава отоплителна система се постигат благодарение на факта, че електрическите конвектори използват електронна система, която помага да се поддържа определена температура. Необходимо е само да се настрои необходимия температурен индекс, а сензорът, инсталиран в долната част на панела, да започне да определя температурата на въздуха, който прониква в стаята след предварително определен период от време. Сензорът ще подаде сигнал към термостата, който на свой ред ще свърже или обратно изключи нагревателния елемент. С помощта на такава система за поддържане на определена температура, която ще позволи да се свържат електрически конвектори в различни помещения, за да се отоплява цялата сграда.

Коя система е най-добра

Разбира се, въпросът за това, какъв вид отоплителна система е по-добра, не е практичен, тъй като тази или тази система е ефективна при определени условия. Сравнението на отоплителните системи трябва да се извършва, като се вземат предвид всички техните плюсове и минуси, като се ръководят от условията на инсталиране и собствени възможности.

След като разгледаме какви системи за отопление съществуват, е възможно да се направят някои заключения за себе си. Но като цяло най-добрият вариант ще бъде да се консултирате с професионалистите.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как схемата за парно отоплениеКак схемата за парно отопление
Отоплителна верига с естествена циркулацияОтоплителна верига с естествена циркулация
Snip 20405-91 отопление, вентилация, климатизацияSnip 20405-91 отопление, вентилация, климатизация
Специфичност на водната отоплителна системаСпецифичност на водната отоплителна система
Характеристики на радиаторитеХарактеристики на радиаторите
Оптимален диаметър на отоплителната тръбаОптимален диаметър на отоплителната тръба
Отопление с естествена циркулацияОтопление с естествена циркулация
Отоплителни системи на частна къщаОтоплителни системи на частна къща
Отоплителни кръгове и чертежиОтоплителни кръгове и чертежи
Отоплителни системи в жилищни сградиОтоплителни системи в жилищни сгради
» » Видове отоплителни системи
© 2021 BggeHat.com