Газови топлинни генератори за отопление на въздуха

Появата на нови отоплителни системи се дължи на недостатъчната качествена работа на съществуващите. Едно от тези нововъведения, чието въвеждане става все по-мащабно, е използването на такива системи като газови генератори за отопление на въздуха. Това е проста и същевременно надеждна система, при която отоплението в помещението е достатъчно бързо (особено в сравнение със съществуващите системи). В същото време цената на оборудването, както и неговата инсталация и допълнителна поддръжка са относително ниски. Разбира се, такава система не може да работи без устройство, чрез което се извършва нагряването на въздушни маси - газов генератор.
генератори на топлина, газови, за отопление на въздуха
Стаята се отоплява от газови генератори

Структурата на топлинния генератор

въздушен вентил за отоплителна система
Схема на генератор на топлинна енергия

Газ за генератор на топлина за отопление на въздуха - устройство за отопление на охлаждащата течност. Той се състои от следните елементи:

  • горелка - необходимо е запалването на горивото;
  • вентилатор - служи за захранване на кислорода, необходим за процеса на изгаряне. Освен това, с помощта на вентилатор, вече загрятият топлоносител се движи през топлообменника във въздухопровода;
  • камера, в която се изгаря горивото. Топлината се отделя при горене и загрява въздуха;
  • топлообменник - с негова помощ се осъществява топлообмен между основната стая и генератора на топлина. Това е наличието на такъв елемент като топлообменник за отопление на въздуха, който не позволява на нагревателната камера да прегрее;
  • тръбна система - специална мрежа от тръби и канали, включваща въздушен клапан за отоплителната система, през който отопляемият охлаждащ агент се премества в помещението.

Въпреки очевидната сложност, работата на топлоносителя е доста лесна за описание. За по-голяма простота и яснота можете да разделите описанието му на отделни етапи:

  • Студеният въздух от стаята (в някои системи - от улицата), с помощта на вентилатор, навлиза в отоплителния елемент.
  • изгарянето на газ се осъществява в горивната камера. В резултат на това се отделя топлина, което загрява въздуха.
  • под въздействието на нагревателя на вентилатора, нагрятият въздух се издига до топлообменника и след това се разпределя през тръбната система, използвайки въздушен клапан за отопление. Чрез него влиза в стаята, постепенно го нагрява.

Трябва да се отбележи, че използването на въздух като охладител прави системата много изгодна. В края на краищата, той не причинява корозия или повреди на елементите на системата.

Не можете да повредите дома или оборудването си в случай на счупване на въздуховодите за отопление на въздуховоди. И освен това благодарение на този тип охладител системата може да се нарече най-икономична.

оборудване за отопление на въздуха
Принцип на действие на газовия генератор

Видове топлинни генератори

Към днешна дата съществуват два вида генератори на газ - стационарни и подвижни. От своя страна, стационарните генератори на топлина също се предлагат в два типа - окачени и подови.

Мобилните топлинни генератори за отопление с въздух се използват много рядко днес. Причината е доста проста - те изискват газ в цилиндрите.

И тъй като не винаги е възможно да се закупи нов цилиндър, може да се каже, че системата не е най-удобната. Използването на мобилни топлинни генератори може да бъде причинено само от крайна необходимост и има кратко време.

въздушно отопление
Мобилни генератори на топлинна енергия

По-чести са стационарните генератори на топлина. Окачените топлинни генератори могат да бъдат разположени както от външната страна на сградата, така и отвътре. Подгряващите генератори на пода са два вида: хоризонтални, предназначени за отопление на сгради с ниски стаи и вертикални, предназначени за монтаж на улицата и в къщата.

Предимствата на газовия генератор

Газовият топлинен генератор има редица значителни предимства, които го отличават благоприятно:

  • нагряването на охлаждащата течност възниква в резултат на изгарянето на най-достъпния вид гориво;
  • въздухът е охладител в тази система - това го прави най-икономичен и безопасен;
  • оборудването за отопление на въздуха работи възможно най-бързо - за кратко време можете дори да затоплите достатъчно голяма стая;
  • всички системи на генератора за топлинна енергия са автоматизирани - това значително опростява управлението и контрола на системата;
  • ако зададете нивото на въздушното отопление до минимално ниво, това значително ще спести консумация на гориво;
  • с помощта на генератор за топлинна енергия е възможно не само да се отоплява къщата - системата е идеално подходяща и за вентилация на помещенията;
  • минимална възможност за разрушаване на системата, тъй като тя няма елементи като вода (причинява корозия, допринася за прекъсване на тръбите, замръзване) и тръби, но има въздух в отоплителната система;
  • няма нужда да се полага голям брой тръби и да се монтират радиатори - също така значително се намаляват разходите за системата и разходите, необходими за нейното инсталиране.
въздухонагреватели в отоплителната система
Въздушно отопление на частна къща

От всичко това можем да направим едно просто заключение - днес газовата отоплителна система е най-ефективната и икономична от всички. При избора на въздушен нагревател трябва да се има предвид, че неговата мощност трябва да бъде 20 пъти по-висока от мощността на използваната горелка.

Използването на този тип нагревател допринася за значително намаляване на разходите за гориво (газ) и електроенергия. В допълнение, такова устройство за нагряване на въздуха може да работи при всякакви условия.

Избор на оборудване за частна къща

Има случаи, при които собствениците на къщи независимо се опитват да определят кое оборудване за отопление на въздуха у дома е необходимо за своята отоплителна система. За съжаление, невежеството на отделните правила и несъответствието води до факта, че не се купува достатъчно мощно оборудване - и тогава системата работи слабо.

домашно отоплително оборудване
Стационарен газов генератор за топлина

За да се избере най-подходящият модел на нагревателя, се изисква да се изчисли такъв индекс като най-малката мощност, необходима за качествено нагряване на съществуващото помещение. За да определим топлинния капацитет на помещението, трябва да използваме формулата



P = VxΔTхk / 860

В него V (m3) е номиналната площ на сградата. ΔT (° C) е разликата между температурата вътре в сградата и извън нея. k - индикатор за топлоизолацията на сградата. Ако не е известно, тази информация може да бъде получена от специална директория. 860 е коефициентът, който позволява килокалории на киловат.

пример

Ще изчислим каква техника е необходима за отопление на частна къща, чиято площ е 100 м2. Това е известно за такива индикатори - височина на тавана - 3 м, необходима стайна температура 20 ° C и температура на външния въздух -20 ° C. Сградата се състои от няколко тухли, т.е. коефициентът k = 2,3. Извършваме изчисления по формулата:

P = 100x3x40x2.3 / 860 = 32,09 kW

В съответствие с получения индекс на мощността и изберете най-подходящия модел на топлообменника. За да се знае силата на даден модел, е достатъчно просто да се прегледат внимателно характеристиките на устройството.

Важна особеност - за да може отоплителното оборудване да работи непрекъснато, е необходимо да се осигури постоянно подаване на чист въздух към системата.

За тази цел се използва вентилационна система, която изпълнява няколко функции едновременно. Преди всичко с негова помощ кислородът се всмуква в системата, необходим за поддържане на изгарянето на гориво. В допълнение, вентилационната система улеснява бързото отстраняване на излишната горивна смес и въглеродния диоксид, като се използва въздушен клапан за отоплителната система.

тръби за въздушно отопление
Система за вентилация и отопление на въздуха

За най-сигурната работа на системата се препоръчва нивото на чист въздух във вентилационната система да не пада под нивото 17-20. Предпазните мерки за безопасност (както и санитарните стандарти) изискват за 1 kW мощност на отоплителния елемент да са необходими 30 m3 принуден въздух.

Познавайки силата на отоплителния елемент, можете да изчислите размера на отвора, който ще осигури необходимия въздушен поток.

Така че на 1 кВт мощност трябва да е 0.003 м2 от площта на отвора. В случай, че няма възможност за създаване на вентилационна система, прозорците и прозорците трябва да бъдат постоянно отворени в помещенията. В същото време, тяхната площ трябва да бъде най-малко 1 м2 10kW електрогенератор.

Примери за коефициенти на топлоизолация:

  • 2-2.9 - конвенционална конструкция (един слой от тухли);
  • 3-4 - профилиран лист или дървен панел;
  • 1-1,9 - двоен слой тухли;
  • 0,6-0,9 - модерни къщи, висококачествени стени и нови прозорци.

Безопасно е да се каже, че използването на генератори на топлинна енергия в модерните системи за отопление на въздуха е отлично, икономично и високоефективно решение. Надеждността на такова оборудване, както и лекотата на работа и високата безопасност, правят използването на генератори на топлинна енергия приемливи както за жилищни сгради, така и за големи индустриални помещения.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Система за отопление на колектораСистема за отопление на колектора
Отопление с естествена циркулацияОтопление с естествена циркулация
Системи за отопление на въздухаСистеми за отопление на въздуха
Въздушно отопление на селска къща и гаражВъздушно отопление на селска къща и гараж
Отопление на газОтопление на газ
Въздушно отопление на производствените помещенияВъздушно отопление на производствените помещения
Бойлери за битови газове за промишлена употребаБойлери за битови газове за промишлена употреба
Въздушно отопление на частна къщаВъздушно отопление на частна къща
Битови газови горелки за отоплениеБитови газови горелки за отопление
Автономно парно отоплениеАвтономно парно отопление
» » Газови топлинни генератори за отопление на въздуха
© 2021 BggeHat.com