Как да направите електрическо отопление в частна къща и какво е необходимо за това?

Електрическото отопление в частна къща може да бъде основният източник на топлина в помещението и може да се използва като резервно копие. Принципът на действие на електрическите уреди е превръщането на електрическата енергия в топлинна енергия.

Чрез "включването" малко логика може да се съгласи с теорията, че бъдещето на електрическите отоплителни системи е, защото резервите от природни енергийни ресурси не са безкрайни и електроенергията вече може да бъде успешно приета днес чрез алтернативни методи.

Електрическото отопление на къщата, независимо от нейния вид, има такива общи качества:

  • Екологично чиста - тъй като се използва електрическа енергия, няма процес на изгаряне на гориво, замърсяване на атмосферата с горивни продукти и оставяне на твърди отпадъци от изгаряне.
  • Висока ефективност.
  • "Независимост" - такова отоплително оборудване е сам по себе си (при наличие на подходяща автоматизация), за да контролира процеса на отопление.
  • Безшумна работа - често, в допълнение към лекия шум на вентилатора (ако има такъв в устройството), други звуци не излъчват електрически уреди.
  • Безопасност - няма възможност за експлозия или натрупване на въглероден окис в помещението, например при използване на газов котел. Устройствата за безопасност на електрозахранването у дома могат да защитят както структурата, така и хората в нея от аварийната работа на електрическите нагреватели.
  • Удобство и "мултимодална" операция - възможността да се използват различни режими на работа: от минималната мощност, поддържане на оптималната температура в помещението до максимално използваната за бързо повишаване на температурата в стаята. Възможността за програмиране на системата ви позволява ефективно (икономично) да използвате електроенергия, като настроите седмична програма за отопление към системата.
  • Възможност за създаване на различни режими на отопление за различни помещения - отопление на зони.
  • Не е необходимо да се оборудва помещение под котелното помещение и / или резервоарите за гориво.
  • Евтина инсталация, но с висока цена на работа.
  • Ако се нуждаете от отопление на значителна площ, се нуждаете от оборудване, което консумира много енергия и това изисква качествена и надеждна линия от електрически вход в къщата.

Класификация на частните системи за отопление на къщи

На практика всичко, което съществува днес в областта на отоплението на електрическите системи, може условно да се раздели на две категории:

  • директно отопление с електричество;
  • отопление на къщата с електричество с охлаждаща течност - имате нужда от електрически бойлер.

Директно отопление от електричество се реализира чрез конвектори (стационарни и преносими), както и радиатори.

Към категорията на уредите за директно отопление се намират и електрически "топла подове", реализирани с помощта на специален електрически кабел за нагряване, разположен главно в замазката под подовото покритие.

Директно отопление се извършва и от инфрачервени радиатори. Тяхната особеност е фактът, че с тази радиация въздухът в помещението не се нагрява, а обекти, които са попаднали под инфрачервена радиация, а от тях въздушни маси, обградени в обема на стаята, вече се затоплят.

"Директно" електрическо отопление в частна къща е лесно инсталирано. При инсталиране на декоративни кутии за окабеляване е възможно да се инсталира дори "ремонт на работното място".

Отоплителните електрически системи от друг тип използват охлаждаща течност, в ролята на която водата най-често действа, по-рядко - антифриз. Този тип система е най-често срещана сред електрическите опции за отопление на частна къща.

Такава система е по-универсална. Ако в къщата има отопление, то лесно може да се преобразува в друг вид нагревател - котел, например газ или течно гориво.

Отоплението на селска къща с електрически бойлер може да стане по-икономично, ако използвате система от топлинни акумулатори и осигурите брояч "зона".

конвектори

Стенни електрически конвектори

Стенни електрически конвектори

Отоплението на селска къща с електричество може да бъде реализирано с помощта на електрически конвектори. Обикновено това е устройство за стенно или подово отопление, което използва принципа на естествената конвекция за загряване на обема на въздуха в помещението.

Конструкцията на корпуса обикновено приема плоски правоъгълни форми, чиято височина може да варира от 150 мм (варианти на основата) до високи тесни версии, използвани за монтиране на тесни кейове.

Конструкцията на тялото на конвектора с нагревателния елемент, разположен в долната му част, създава насочен въздушен поток. Въздухът на стаята в студено състояние преминава през долните отвори в корпуса и вече се загрява, преминава през горните въздушни канали, което осигурява бързо и равномерно нагряване на този обем въздух в помещението. Този факт вече обръща особено внимание на конвекторите и ако обърнем внимание на ергономичността и безопасността ...

Конвекторите на известни производители могат с право да се нарекат безопасни и оптимални устройства за електрическо отопление в частна къща. Конвекторите с модерен дизайн предлагат използването на нискотемпературни монолитни нагревателни елементи вместо тръбни нагревателни елементи. Времето за отопление на такъв елемент на работната температура е по-малко от минута. И буквално наведнъж такъв нагревателен елемент пренася топлината във въздуха, без да загрява първоначално кутията на конвектора. Ефективността на такива устройства може да достигне и надхвърли знака от 90.

Това е важно! Имайте предвид, че съвременните нискотемпературни радиатори с ниска температура на нагревателен елемент - това е безшумни устройства, които не изсушават на въздуха от изгарянето на кислород, както високите радиатори, в което нагревателният елемент може да се нагрява до 700 ° С, изгаряне с голямо количество кислород в помещението.

Повтаряйте ... Когато избирате електрически конвектори, обърнете внимание на моделите на изпитани по времето известни производители. Особено внимание следва да се обърне на структурни решения по електротехника и защита от влага - тези моменти са от особено значение, ако в къщата има малки деца и / или конвектори са във влажна среда, като баня.

Електрически конвектор. приспособление

Електрически конвектор. приспособление

Положителни операция въртящ момент панелни радиатори в нашите "нестабилни" електрически мрежи, е способността им да функционират с обхват от напрежение, доставката на електрически ток от 150 V до 242 V, както и наличието на много от моделите на тип устройства многостепенни защита.

Ниската температура на тялото на електроконвекцията (до 55 OS) изключва възможността за изгаряне на такова устройство и позволява да се фиксират дори върху дървени стени.

Електрически конвектор върху дървена стена

Електрически конвектор върху дървена стена

Такива устройства поемат автоматизацията на отоплителния процес със синхронизиране на тяхната работа и програмиране на режима на отопление.

Но! Тези устройства също имат едно голямо минус! Те с голям апетит "ядат" електричество, като вземат пари от портфейла си в замяна на уютно забавление в къщата.

Капацитетът на конвектора (ите) за стаята се изчислява въз основа на площта им. Средно 1 м2 пространство изисква 100 вата захранване на нагревателя. Например, за помещение от 5-6 м2, подходящ е конвектор с мощност 500 W, а в помещение от 25-27 м2 ще се нуждаят от 2500 W в "лице" на един или повече конвектори.

Електро радиатори и маслени охладители

Маслен охладител



Маслен охладител

Надеждна и сравнително безопасна система за отопление е охладител на масло. Нагревателят, разположен в металната кутия на нагревателя, е потопен в масло. Топлината от ТЕМ се прехвърля в маслото и от него на външната повърхност на стените на охладителя на маслото, в контакт с въздушното пространство на стаята. Такива радиатори са по-инертни от конвекторите. При някои модели маслени охладители съществува функция на принудителна циркулация на въздуха през него, което значително ускорява процеса на затопляне на стаята.

Electroradiator

Electroradiator

Мобилност, ниска цена, ниска температура на корпуса на устройството - поставя такива устройства в редица безопасни домакински уреди.

Вентилаторни нагреватели

Електрически нагревател на вентилатора

Електрически нагревател на вентилатора

За временно отопление на къщата е възможно да се използват и нагреватели на вентилатори - устройства, състоящи се от нагревателен елемент и вентилиращ въздух през него. Поради наличието на вентилатор такива устройства се характеризират с висока степен на топлопредаване.

Отрицателна характеристика на отоплителните устройства от този тип е високата температура на нагревателния елемент, което води до изгарянето на прах върху него във въздуха и изсушаването на самия въздух (изгаряне на кислороден нагревател).

Вентилаторите също се характеризират с ниска пожароустойчивост. Откакто преобръща и затваря въздушните отвори, съществува огромна вероятност за прегряване и спонтанно изгаряне. Температурата на такова устройство се контролира от термостат. Някои модели вентилаторни нагреватели са защитени от елементи на защитно автоматично оборудване, което изключва устройството от електрическата мрежа по време на преобръщане или прегряване. (Това е, което трябва да изберете!)

Също така има вентилаторни нагреватели с нискотемпературни керамични нагреватели. Тяхната висока производителност се постига чрез голямата контактна площ на издухания въздух с повърхността на нагревателния елемент. А кислородните молекули, изгорени от нагревателя, се компенсират от работата на въздушния йонизатор, вграден в нагревателя на вентилатора.

Предимства на вентилаторите:

  • тяхната мобилност;
  • висока скорост на загряване на стаята.

Вентилаторът може да се превърне в незаменимо нещо в извън сезона, когато все още не е полезно да се стартира отоплителната система, и стане по-студено в помещението. И също така е полезно в случай на повреда на основната отоплителна система.

Отопление вила ток също може да се уреди с използването на стационарни (вградена) вентилаторни печки, предоставящи (някои от тях), като въздух за отопление и вентилация.

Инфрачервени нагреватели

Инфрачервен електрически нагревател

Инфрачервен електрически нагревател

Инфрачервените уреди за отопление също са предназначени за отопление, но са малко по-различни от другите нагреватели по отношение на "функционалните".

Първо, такива устройства обикновено се намират на върха. (Какво не е слънцето?)

На второ място, инфрачервеното топлинно излъчване с определена дължина на вълната се възприема от обектите във въздуха, а от тези обекти въздухът се загрява в помещението. Такива устройства могат да се използват за отопление дори в открити пространства. Бързо, удобно и, надявам се, безопасно.

Системи "топъл под"

Електрически отоплителен кабел, който вече е в мрежата

Електрически отоплителен кабел, който вече е в мрежата

"Топъл под", който използва енергия от електрическа енергия, включва използването на нагревателен кабел или инфрачервени нагреватели под формата на филмови материали или керамични пръчки.

Филмови нагревателни елементи за системата

Филмови нагревателни елементи за системата "топъл под".

Топъл подът е удобно и бързо разпределение на топлината в помещение с високо прецизна автоматизация на отоплителния процес.

Отопление на вилата с електрически бойлер

Отоплението с електрически бойлер на селска къща естествено предполага инсталиране на електрически бойлер с радиатори и главни тръби, в които охлаждащата течност (вода) ще циркулира. Да! Също така циркулационната помпа с разширителния резервоар трябва да бъде монтирана, с група за безопасност, въздушни вентили ...

"Семейство" на минималното оборудване, необходимо в "комплекта", за отоплителния котел

Как да организираме отопление на частна къща със собствените си ръце електричество, използващо котел, прочетено в статията "Електрически бойлер: какво трябва да знаете?". То се адресира електрически котли за отопление консумацията на електрическа енергия по време на експлоатацията им, схемата за свързване на електрически бойлер, захранване с топла вода и отопление с електрически бойлер,

Надяваме се, че материалът, описан по-горе, ще ви помогне да се ориентирате в такава посока, че отопляването на вашата частна къща със собствената Ви електрическа енергия ...

Отоплението на частна къща с електричество е много обещаваща тема. Основното е, че цената на електроенергията естествено пада, а не изкуствено преувеличава, в полза на "задържането" на енергийните ресурси на планетата.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Предимства и недостатъци на котлите за твърдо горивоПредимства и недостатъци на котлите за твърдо гориво
Електрическото отопление в жилището винаги ще бъде удобнаЕлектрическото отопление в жилището винаги ще бъде удобна
Модерни отоплителни системиМодерни отоплителни системи
Топлинни помпи за отоплениеТоплинни помпи за отопление
Какво е геотермалното отопление у дома, плюсовете и минусите на такава системаКакво е геотермалното отопление у дома, плюсовете и минусите на такава система
Алтернативно отопление у домаАлтернативно отопление у дома
Индустриални отоплителни котлиИндустриални отоплителни котли
Котел за изгаряне на дърваКотел за изгаряне на дърва
Консумация на електроенергия за отопление на къщатаКонсумация на електроенергия за отопление на къщата
Комбинирано отопление на частна къщаКомбинирано отопление на частна къща
» » Как да направите електрическо отопление в частна къща и какво е необходимо за това?
© 2021 BggeHat.com