Електрическото отопление в жилището винаги ще бъде удобна

Отоплението на частната къща с електричество е модерен и удобен начин да се поддържа желаната температура в дома. Една ефективна система за отопление, ако желаете, може да бъде проектирана и монтирана самостоятелно. Да видим как да го направим.

Плюсове и минуси на електрическото отопление - има ли някакъв смисъл в инсталацията му?

Електрическото отопление е най-добрият вариант за отопление на жилищни сгради, които нямат централизирана система за газоснабдяване. Това е описано от много предимства. Нека подчертаем основните предимства на подобно отопление:

  1. 1. Безопасност за човешкото здраве. Електрическите системи не изпускат въглероден окис и други съединения във въздуха по време на работа, което може да повлияе неблагоприятно на здравето на домакинството.
  2. 2. Лесна инсталация на електрически инсталации със собствените си ръце. Няма нужда от оборудване на отделна котелна къща или специални помещения за поставяне на отоплителни тела и уреди.
  3. 3. Не е необходимо да се получават разрешения в държавните органи за организиране на електрическото отопление на частна къща, поръчаването на скъпи проектни документи в специални офиси.
  4. 4. Трайност и лекота на работа на инсталираното оборудване. Съвременните електрически уреди за отопление се характеризират с висока степен на надеждност. В тях почти няма части, които бързо се провалят. Електрическото оборудване изисква минимални настройки. В този случай потребителят не трябва постоянно да наблюдава неговата работа, нивото на горивото и различните сензори.
  5. 5. Удобство при употреба. Устройствата, използвани за електрическо отопление, работят напълно безшумно (те нямат циркулационни помпи и мощни вентилатори), те не се нуждаят от редовна поддръжка на такси от инженери и професионални регулатори.
  6. 6. Висока степен на полезност. С компетентният избор на елементите на системата, електрическото отопление може да затопли къща дори при много студени и продължителни зими.

Електрическо отопление - винаги ще има удобна температура в жилището

Сега нека да погледнем недостатъците на електрическото отопление. Основният недостатък на такава система е големият разход на енергия. В някои случаи поради това собствениците на къщи отказват да използват електрическо оборудване. Вторият недостатък е зависимостта от електроенергията. Ако е изключено, уредите спират да работят и отопляват къщата. Освен това описаното отопление може да не е в състояние да се справи със задачите си при нестабилно напрежение. Това често се среща в селата, в провинцията. Проблемът се решава чрез инсталиране на допълнително оборудване (генератори, токоизправители и др.). Но придобиването му изисква допълнително финансиране. И в повечето случаи много забележим.

Отоплителни уреди - кои мога да използвам?

Ако решихме да загряваме електричеството, първо трябва да анализираме състоянието на окабеляването в жилищната сграда и да определим нейния капацитет. Понякога стандартните еднофазни мрежи не издържат натоварвания от нагреватели. В такива ситуации е необходимо те да бъдат променени на трифазни. След това решаваме кой тип електрическо отопление е най-подходящо за нас. Отоплението на къщата е възможно с помощта на следните устройства:

  • електрически конвектори;
  • инфрачервени нагреватели;
  • маслени нагреватели;
  • вентилаторни нагреватели;
  • електрически камини.

Също така за отоплителни системи на топла под и водно електрическо отопление се използва, което предполага инсталиране на специален бойлер, полагане на тръби и монтаж на радиатори. Ние ще се справим с най-простите начини да осигурим комфортна температура в частните жилища.

Електрическите конвектори са много популярни. На работното място те не изгарят кислород, като същевременно осигуряват необходимия баланс на температурата и влажността в отопляемото пространство. Конвекторите имат специален елемент - TEN. Това прави възможно приемането на топлинна енергия от електрическата енергия. Силата на нагревателя е различна. Следователно, не е трудно да се избере устройство за отопление и големи сгради, както и много малка стая. Конвекторите за монтаж изискват минимално време и усилия. С тази задача ще се справи с всеки майстор на дома.

Електрическо отопление - винаги ще има удобна температура в жилището

Търсенето и класическите петролни нагреватели. Това е подвижна инсталация на колела с уникално високо (до 100) ефективност. Тези единици нямат смисъл, ако искате да затоплите голяма жилищна сграда с много стаи. Но за отопление една стая със скромен размер, те ще се справят без проблеми.

Електрическо отопление - винаги ще има удобна температура в жилището

Вместо петролни уреди, могат да се използват електрически камини, вентилаторни нагреватели и други отоплителни уреди. Те имат различни цени. Но принципът на тяхното действие остава същият. Всички отоплителни уреди от тази група са монтирани елементарно - ние избираме мястото за монтаж на оборудването и го свързваме към изхода.

Разширени опции за отопление - кратко описание

През последните години класическите методи за отопление на жилищни сгради с помощта на отделни отоплителни уреди отиват в миналото. Хората все повече насочват вниманието си към по-модерни опции за отопление. Високата ефективност се характеризира с инфрачервено отопление (IO) и топла под. Разгледайте тези опции малко повече. Инфрачервеното отопление (често се нарича филм) работи според тази схема. Нагревателят генерира топлина. Той се излъчва (равномерно) на повърхността на твърди конструкции и предмети, разположени в близост до инфрачервената система. Температурата на въздуха в стаята се повишава. Това се дължи на връщането на отопляеми обекти с натрупана топлина.

Електрическо отопление - винаги ще има удобна температура в жилището

Филмовите системи се считат за доста икономични. Те прекарват малко количество електрическа енергия. След спиране на системата, твърдите конструкции продължават да отделят топлина и да загряват въздуха. IO е лесен за инсталиране. С негова помощ е разрешено да се организира точково или зонално отопление. Филмовата система може да бъде поставена на всяко удобно място - на тавана, зад закачалите на пода. Nuance! Филмите са забранени да бъдат монтирани на нивото на главата на домакинството. Основният недостатък на IO е високата цена на оборудването. Други недостатъци на това електрическо отопление, всъщност, не.

Като допълнителна и основна отоплителна система се използва топъл под. Той стана известен благодарение на своята екологична съвместимост, простота на поддръжка и дълъг експлоатационен живот (до 70-80 години). Тази функция за отопление е проста. Нагревателните елементи се намират под подовото покритие. Когато системата е включена, те започват да работят и загряват въздуха в стаята. Подгряващите подове се настройват според необходимите индикатори за ефективност, като се използват програмируеми, режийни или вградени термостати.

Инсталирането на такива системи е реалистично. Но за това ще трябва да проучите подробно технологията на инсталирането им. И стриктно спазвайте указанията на производителя на конкретен топъл под. Недостатъкът на такива електрически отоплителни системи е ниската устойчивост на механични повреди. Ремонтът на топлата етаж изисква много усилия и време (трябва да потърсите място за разбиване, разглобяване на капака, разкомплектоване на системата). Следователно, въпросът за тяхното споразумение трябва първоначално да бъде разгледан с най-голяма отговорност.

Отопление на вода - избор на бойлер



Широко разпространеният вариант на електрическото отопление за частни къщи включва използването на специален котел, който загрява течността за пренос на топлина (обикновена вода), доставена към батериите, разположени в цялата къща. Такава отоплителна система има редица предимства:

  1. 1. Бързо загряване у дома.
  2. 2. Възможност за регулиране на температурата на охлаждащата течност.
  3. 3. Достъпни цени на водогреен котел.
  4. 4. Не инсталирайте подсилено окабеляване за отопление на електрически уреди.
  5. 5. Удобство при работа.
  6. 6. Възможност за самостоятелна инсталация на котела на всяко удобно място на дома.
  7. 7. Висока ефективност на системата.

Уредите за отопление на водата са разделени на десет, индукция и електрод. При първото нагряване на охлаждащата течност до предварително определена температура се осигуряват нагреватели (нагревателни елементи). В устройството може да има няколко. Броят на нагревателите и тяхната мощност, обозначени в киловати (kW), определят общата ефективност на системата. Котелът ви позволява да изключите един или повече нагревателни елементи. Поради това мощността на уреда се регулира. Техническите котли са лесни за използване, евтини. Но те бързо се развалят, ако за отопление се използва охлаждаща течност с висок индекс на твърдост. За удължаване на експлоатацията на отоплителната система се препоръчва използването на специални средства за омекотяване на водата.

В електродните котли (йонни котли) няма нагреватели. Функцията на нагревателния елемент се изпълнява от специален електрод. Той има известен ефект върху водните йони, което води до образуването на топлинна енергия.

Електрическо отопление - винаги ще има удобна температура в жилището

Електродните възли са напълно безопасни за работа. Ако захранването на охладителя спре (или има изтичане), котелът просто се изключва, стайната отопление спира. Електродите не са чувствителни към твърдостта на водата. Но те се нуждаят от редовна подмяна. Тази операция е лесна за извършване независимо.

Индукционните електрически котли са най-модерните.

В структурно отношение те включват тръбопровод (заедно с него циркулира охлаждащо - олио, антифриз или обикновена вода) и специален радиатор. Последният, когато е включен, създава електромагнитно поле. Той формира вихрови електрически потоци. Те дават топлината на топлоносителя. В индукционния котел няма отоплителен елемент. Благодарение на това, трайността на модула е много висока. Индукционните единици са идеални за отопление на големи обеми и площ на помещенията. Те са в състояние да затоплят всяка къща в кратък период от време (6-7 минути след стартирането на апарата). Имайте предвид, че такова оборудване консумира минимално количество електроенергия. Недостатъци на индукционните агрегати:

  • висока цена;
  • Необходимо е да се инсталира центробежна помпа (без тя да не работи);
  • голяма маса на единицата (може да достигне 35-40 кг).

При избора на котел трябва да изчислим неговата мощност. Тук всичко е просто. Експерти казват, че за отопление на 10 квадратни квадрата, 1 kW мощност е достатъчно. С изчислението ще се справи и детето. Ако нашата къща е с площ от 100 квадратни метра. м., за електрическото отопление изисква отоплително устройство с мощност от 10 kW, 150 квадратни метра. м. - 15 kW и т.н.

Монтаж на отопление - основни разпоредби

Монтажът на водна система изисква изготвянето на схема за разпределение на тръбите в цялата къща, местата за монтаж на котела и радиаторите. С тази задача местните занаятчии се справят без проблеми. След това определяме кои продукти ще използваме. Електрическото затопляне на водата може да се монтира с медни, пластмасови, стоманени и металопластични тръби. Най-добре е да приложите последното от тях. Продуктите от метал-пластмаса се сглобяват лесно в една конструкция с помощта на фитинги за сгъстяване. За да работите с тях, трябва да складирате с уплътнителна лента и гаечен ключ.

Електрическо отопление - винаги ще има удобна температура в жилището

Радиаторите за отоплителната система избират алуминий, метал или биметал. Монтажът им се препоръчва под прозорците. Монтажът на радиаторите към стената се извършва чрез дюбели и специални скоби.

Електрическо отопление - винаги ще има удобна температура в жилището

Поставихме електрическия бойлер на удобно място за нас. Индукционните устройства са желателно да бъдат поставени на пода (поради голямата им маса), електрод и tenovye - на стената. Обърнете внимание! Най-често електродните котли са фиксирани със скоби, а дебелите - с дюбели.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Специфичност на водната отоплителна системаСпецифичност на водната отоплителна система
Отопление на лоджията, когато се присъедини към стаятаОтопление на лоджията, когато се присъедини към стаята
Отопление с инфрачервени нагревателиОтопление с инфрачервени нагреватели
Системата за самостоятелно отопление на жилищна сградаСистемата за самостоятелно отопление на жилищна сграда
ДАННИ ЗА ОТОПЛЕНИЕДАННИ ЗА ОТОПЛЕНИЕ
Консумация на електроенергия за отопление на къщатаКонсумация на електроенергия за отопление на къщата
Конвекторно отопление за домаКонвекторно отопление за дома
Електрически конвектори за отопление на домаЕлектрически конвектори за отопление на дома
Домашен електрически бойлер за отопление на домаДомашен електрически бойлер за отопление на дома
Селска къща и опции за отоплениеСелска къща и опции за отопление
» » Електрическото отопление в жилището винаги ще бъде удобна
© 2021 BggeHat.com