Как да отрежете пенопласт максималния резултат с минимум отломки

Мнозина се чудят какво да режат полистирол у дома. В крайна сметка това е един от най-популярните и популярни материали в строителството, който има много положителни качества и заслуги. Пенопластът е предназначен за звукоизолация и топлоизолация на жилищни помещения. Той е много лесен за използване, той се предлага във всеки строителен магазин, неговата цена е много малка. Единствената трудност е процесът на рязане на пяните плочи без разпадане.

Пенопласт обикновен - предимствата на материала

Стиропорът или експандираният полистирол е бял материал, състоящ се в почти 95% от въздуха. Той принадлежи към категорията екологосъобразни материали, поради което не е опасен за здравето. От пяна пластмаса произведени огромен брой от различни продукти, включително опаковки за храна.

Обикновена пластмаса от пяна

Обикновена пластмаса от пяна

Различните размери на плочите, както и структурата под формата на малки пори на газ определят основните положителни свойства на експандирания полистирол:

  • Високо ниво на изолация вътре и извън къщата. Ако сте се научили как да режете пяна у дома, можете да инсталирате двойна изолация. И цената на материалите във всеки случай ще бъде много по-ниска от другите съвременни изолатори, изпълняващи подобни функции.
  • Отлична акустична изолация на помещенията. Това ще бъде много полезно в модерните апартаменти, в които почти липсва шумоизолация. Пенопластът е идеален за защита от шумни съседи. И, разбира се, съседите също няма да чуят дали ще се поглезите с любимата си музика с голям обем.
  • Лесно инсталиране и монтаж поради ниското тегло. Таблички с огромни размери тежат толкова малко, че едно дете може да се справи с тях. Единственото нещо, което си заслужава да се обърне внимание, е, че е във вятъра, когато правите външна довършителна работа. Дори слаб вятър може да наруши вашите детайли, поради което при ветровито време не се препоръчва да работите с пластмасова пяна.
  • Екологична безопасност. Материалът не представлява опасност за хората, тъй като не отделя токсични газове и отпадъци. Производството на експандиран полистирол се осъществява в съответствие с всички европейски норми и стандарти, поради което някои видове могат да контактуват с хранителни продукти.
  • Висока устойчивост на отрицателни ефекти от гъби, бактерии, микроорганизми, влага, плесени. Използването на открито за дълго време няма да доведе до промени в потребителите Свойства на пенопласт, всичко ще бъде надеждно и издръжливо.

Преди да отрежете пяната, си струва да си припомним някои правила за нейното манипулиране. Така че по-голямата част от техническите течности причиняват непоправими щети на материала. В Поради това е необходимо да се ограничи от директен контакт с разтворители, бензини, ацетони и други подобни течности. Дори двойките на последния причиняват необратимо разрушение, което непременно ще се случи с течение на времето.

Друг важен фактор е температурата. В случай на полистиролова пяна върху повърхности с температури над 50 градуса по Целзий, могат да възникнат определени проблеми. Например, материалът започва да се разпада и да се счупва дори и от простото докосване. Следователно не трябва да го инсталирате, например до плочите.

Области на приложение - където се използва пяната

Във връзка с голям брой предимства този материал е намерил най-широко приложение, а не само в строителната индустрия. Така пяна листове могат да бъдат използвани в такива сфери на дейност като:

  1. 1. Медицина - тук пенополистиролът е необходим като опаковка за остри и стъклени предмети, а също и за оборудване.
  2. 2. Организиране на активен отдих - ако режете пяна на листове с необходимия размер, тя може да се вкара в поплавъци, спасителни жилетки и дори шамандури.
  3. 3. Дизайнерските специалисти използват материали за моделиране и проектиране на различни обекти.
  4. 4. Корабостроене - тук листовете пластмасова пяна са намерили приложение като неподходящ пълнител на товарните отделения на лодки, лодки и други малки плавателни съдове.
Фигурно рязане на пластмасова пяна

Фигурно рязане на пластмасова пяна

По този начин, рязане на пяна у дома е от значение не само за извършване на строителни работи по звукоизолация на апартамента. Така че, като сте усвоили това изкуство достатъчно добре, можете да направите необичайна декоративна фигура, да изградите модел на лодка и дори да възпроизведете самостоятелно защитата на хладилната верига, разположена в климатизатора.

Обработка на пяна без разпадане - прости и ефективни методи



Особеността на режещата пяна е, че материалът е много лек и крехък, ако не се обработва правилно, той започва да се разпада и да се счупи. Трябва да спазвате някои правила при работа с пяна. За рязане можете да използвате много различни устройства, включително спойка, заточен нож, българска и дори нихромна тел.

Обработката на експандиран полистирол, независимо от неговите предимства, може да причини някои трудности, особено за неопитни начинаещи. Ако не знаете какво да режете пяната, така че да не се разпада, първо се погрижете за закупуването на остър нож с гумена дюза. При работа трябва да се помни, че острието може много лесно да се изплъзне от повърхността на материала, затова е необходимо да се работи много внимателно и внимателно, като всички движения се извършват единствено "отстрани" и "от себе си".

Рязане с нож

Рязане с нож

Има няколко основни инструмента за обработка на експандиран полистирол:

  • В някои случаи най-разпространеният нож за обувки ще направи. Но само в случаите, когато се изисква да се изреже пяна с дебелина до 40 мм. При рязкото заточване на ножа не бива да криете линовете, защото на всеки половин до два метра ще трябва да изострите ножа отново. Препоръчва се да поставите слушалки или да поставите слушалките в ушите си, тъй като процесът на рязане не е придружен от най-приятното "изцеждане" на пяната.
  • Следващият инструмент, който перфектно се справя с полистирола, е дърворезба. С помощта на резачка се нарязват плочи с дебелина до 80 мм. Препоръчва се да закупите инструмент с тънки малки зъби, в който случай разрезът ще бъде по-гладък и по-точен. Основното предимство на ножовката преди ножа е минималният риск от нараняване. Да, и силите, които се прилагат при работа, ще са значително по-малко.
  • Електрическата мозайка е идеална за рязане на пяна у дома. Процесът напредва колкото е възможно по-бързо и по-лесно, всички действия се извършват много ясно и точно, вероятността да се наранявате се свежда до минимум. Освен това електрическите мозайници принадлежат към категорията на популярните и търсени инструменти, а този собственик просто трябва да разполага с този инструмент на свое разположение.
  • Също така често използваме такъв инструмент като българин. Ако искате да отрежете пяната възможно най-бързо и без да се разпадате, опитайте се да получите най-добрите диамантени дискове. Цената на тези дискове е малко по-висока в сравнение с останалите, но резултатът ще оправдае затворените средства на 100%.

Нетрадиционен метод на рязане - нихромна резба

Всички описани по-горе методи ни позволяват да обработваме EPS само на прави, прави линии. В ситуации, в които искате да направите необичайна форма, полукръг или зигзаг, можете да използвате нетрадиционни начини. Например нихромна нишка. С негова помощ ще научите как да изрежете пяната, така че да не се разпада, с минимално време и физически разходи.

Първоначално се налага да се подготвят някои подготвителни работи за сглобяване на необходимото оборудване. Така че, трябва да се погрижите за наличието на малка пружина, трансформатор за 24 волта и нихромна тел. Работната повърхност на масата е под ъгъл от 20 до 60 градуса. Издърпваме телта през масата. Пружината фиксира краищата на жицата от всяка страна на масата.

След това прикачваме проводниците, които минават от трансформатора към проводника. Когато токът се подава в трансформатора, нихромната нишка се нагрява, както се вижда от външния му вид. Можем да поставим един лист с всякаква дебелина в съответствие с предварително маркираните маркировки. Под собственото си тегло и поради наклонената повърхност пяната от полистирол ще се плъзне надолу и едновременно ще бъде прерязана.

Няма отломки, всичко се случва много бързо и без ненужни движения. Единствената трудност е сглобяването на необходимото оборудване, тъй като не всеки има трансформатори.

По този начин няма нищо супер сложно как и как да се намали пяната у дома. Дори и с конвенционален нож можете да извършвате всички необходими операции. Ако купувате по-добро оборудване, процесът на обработка ще отнеме малко време, без допълнителни усилия, шум и остатъци.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
ПенополистиролПенополистирол
Стиропор или експандиран полистирол е сравнението на най-популярните нагревателиСтиропор или експандиран полистирол е сравнението на най-популярните нагреватели
Как да изолирам фасадата на къщата с полистиролова пяна?Как да изолирам фасадата на къщата с полистиролова пяна?
Какви предимства и недостатъци има полистиролът като нагревател?Какви предимства и недостатъци има полистиролът като нагревател?
Термична проводимост и плътност на пянатаТермична проводимост и плътност на пяната
Таванни панели от пяна - характерниТаванни панели от пяна - характерни
Как да лепи пластмасова пяна между ефективни технологииКак да лепи пластмасова пяна между ефективни технологии
Топлоизолация на тавана с полистиролТоплоизолация на тавана с полистирол
Osb плоча технически характеристики, приложение в wireframe строителствоOsb плоча технически характеристики, приложение в wireframe строителство
Избор на материал за изолация на фасадитеИзбор на материал за изолация на фасадите
» » Как да отрежете пенопласт максималния резултат с минимум отломки
© 2021 BggeHat.com