Облицовката за PVC панели създава естетична и трайна рамка

Пластмасови панели - популярен довършител, използван за създаване на модерен интериор в различни части на жилището или апартамента. В повечето случаи такива продукти се закрепват към стените или таваните с помощта на щайга - просто при монтажа на рамката.

Пластмасови и други материали облицовка - кой да избере?

Рамката под PVC панела дава възможност за фиксиране на качествения материал дори на неравни повърхности. В допълнение, щайгата ви позволява да инсталирате продукти от пластмаса във всякакъв тип помещения - ненагрявана, нестабилна температура, с висока влажност. Рамката е лесна за инсталиране независимо, без помощта на специалисти. Той е изработен от метални стелажи, пластмасови релси или от дървен лъч. Изборът на един от тези материали следва да се извърши, като се вземат предвид:

  • големината на разликите в височината на обработваната повърхност;
  • влажност в жилището;
  • опит в работата на домашния занаятчия с дърво, пластмаса, метал.
Пластмасовите профили са редки

Пластмасовите профили са редки

Пластмасови каси за различни PVC панели могат да се монтират на всякакви нива на влажност в помещенията. Такава конструкция се създава достатъчно бързо дори от много неопитни майстори, но има достъпна цена. Елементите на PVC-рамката се характеризират с малка дебелина. Затова се препоръчва да се инсталират в стаи с ниски тавани. В такива случаи височината на стаята след монтажа на скелета под облицовката ще намалее леко.

Струва си да се отбележи, че пластмасовите профили за щайги в строителните магазини се продават доста рядко. Понякога трябва да се потите, за да ги купите. Има пластмасови предмети и още един недостатък. Състои се от факта, че те могат да се използват само в стаи с равномерни стени и тавани. Пластична рамка е монтирана на повърхността с минимални неравности и завои. Ако дефектите в основата са по-значителни, няма да можете да постигнете качествено покритие.

Дървени и метални рамки - гарантирана здравина

Ако повърхността, която трябва да се обработва, има значителни разлики във височините, по-добре е да използвате дървени пръти за щайгата. Те позволяват създаването на надеждни рамки за пластмасови панели. Цената на дървесината е достъпна, самият процес на инсталиране не създава сериозни проблеми. В този случай е важно само да се използват добре изсушени пръти, които нямат забележими завои.

Дървената облицовка е инсталирана изключително в сухи помещения. В помещения с висока влажност е забранено да се монтира такава конструкция!

Металните профили осигуряват максимална надеждност на рамката. Те могат да се монтират във всяка стая с температура и влажност. И най-важното е, металната щайга под PVC панелите е монтирана на всякакви тавани и стени със значителни кривини и високи височини. Друго предимство на металните конструкции е възможността за безопасно подреждане на осветено вградено оборудване в тях.

Металната рамка е най-надеждната

Металната рамка е най-надеждната

Недостатъците на металните профили включват следното:

  1. 1. Определената сложност и трудност при инсталирането на скелет (домашният майстор трябва да притежава някои способности в работата с метал).
  2. 2. Високата цена на продуктите и хардуера за закрепването им.
  3. 3. Голяма консумация на материал за създаване на щайгата, което увеличава общите разходи за работа.

Облицовката за модерни пластмасови панели се избира, като се вземат предвид всички гореизброени факти. Надяваме се, че ще бъде лесно да изберете оптималния материал.

Колко материал е необходим за създаване на основа под PVC панела?

След като сте решили материала, който ще използвате за изграждане на скелет под облицовката, трябва да разберете колко профили и допълнителни елементи ще трябва да бъдат закупени. Тук всичко е съвсем просто. Облицовката всъщност е плоска основа от дървени, метални или пластмасови части, върху които са монтирани PVC панели. Следователно, можете да изчислите броя на необходимите материали, за да създадете такава основа само за няколко минути.

Разстоянието между отделните ламели на рамката е взето в рамките на 45-60 см (ако повърхността на стената трябва да бъде покрита) или 35-40 см (покритие на тавана). Това е основното правило, което трябва да знаете при изчисляването на необходимия материал. Да речем, че искате да направите щайга на тавана с размери 170 х 250 см от пластмасови или дървени ламели. Как да изчисля? Brainer.

Разстоянието между баровете обикновено е 45-60 см

Разстоянието между баровете обикновено е 45-60 см

За да монтирате рамката върху такава повърхност, ще ви трябва 170 см. (PVC панелите се препоръчват от професионалистите да се монтират по дългата страна на тавана). Броят на тези елементи се определя, както следва. Трябва да вземете дължината на тавана (250 см) и да го разделите на препоръчителното разстояние между отделните стелажи (нека вземем стойността от 40 см). След това добавете още една лента към резултата. Това означава, че общият брой стелажи трябва да бъде: 250/40 + 1. Обикновените математически изчисления ни дават необходимия брой ленти от дърво или пластмаса - 7 броя.



Ако се използват метални профили, е необходимо допълнително да се закупят две специални окачвания на всяка от ребрата. За таван с посочените размери са необходими 14 допълнителни елемента. Необходими са окачвания за задържане на покрива на тавана. Тя също така ще изисква специални метални части - водачи под формата на буквата П. Те са разположени по периметъра на тавана. С размерите си 170x250 см, трябва да купите 8,4 м водачи. Последните имат стандартна дължина от 3 м. Така че трябва да купите три части водачи.

Изчисляването на броя на летвите за ламелите на стената се извършва по подобен начин. Само разстоянието между стелажите не отнема 40 см, но повече (до 60 см), а дължината на релсите се определя на базата на дължината на стената.

Изработването на скелет от метал е трудно, но надеждно

Таванът на тавана с метални профили под пластмасовите панели е най-трудната опция за рамкиране.

Нека разгледаме стъпка по стъпка:

  1. 1. На периметъра на стените нанесете хоризонтална линия. Рамката ще бъде монтирана върху нея. Ако планирате да инсталирате външни тела, маркировките се поставят под тавана с 3 сантиметра, при инсталиране на вграденото осветление - с 7 см.
  2. 2. Строго по протежение на линията фиксирайте водачите от метала. В стената те обикновено се закрепват в предварително пробити отвори с дюбели-пирони (хардуерните параметри са 6x40 мм).
  3. 3. Поставете дъските за кланични трупове в неподвижните водачи. Не забравяйте разстоянието между тях на 40 см!
  4. 4. Закрепете окачващите скоби към повърхността на тавана, противоположна на профилите.
  5. 5. Свържете металните ламели към закачалките, като постоянно проверявате точността на инсталацията хоризонтално, като използвате нивото на сградата.
  6. 6. Огънете до тавана на излишните части от висящите елементи.

Рамката е готова. Можете да започнете да инсталирате PVC панели.

По стените металната каса е монтирана на същия принцип. Експертите съветват поставянето на профили на рамото, долната част на гърба, коляното и глезените на нормален човек. Ако вие или някой от гостите случайно се наведете срещу стената, покрита с PVC панели, няма да настъпи повреда на финала (например отклонението му). Металните профили, дължащи се на описаното разположение, ще издържат на теглото ви и ще запазят пластмасовата облицовка в оригиналната си форма.

Други видове каси - всичко е много по-лесно!

Сега нека видим как можете да направите рамка от дърво. За тези цели е желателно да се използват пръчки с напречно сечение от 3х3-5х5 см. Те задължително се третират с антисептик (просто се нанася с пулверизатор или четка върху ламелите) и се оставят да изсъхнат за един ден. След това трябва да инсталирате четири готови бара по периметъра на стената или тавана, създавайки такава основа под цялата клетка. Този предварителен проект в идеалния случай трябва да бъде подравнен. Проверете верността на нейната позиция с ниво. Ако е необходимо, поставете допълнителни дървени блокове под рамката.

Дървената рамка е най-лесна за монтиране

Дървената рамка е най-лесна за монтиране

След това фиксирайте всеки допълнителен 0,35-0,4 m към монтираната основа. Те трябва да бъдат прикрепени към тавана (стената) с винтове или винтове. Ако това не стане, рамката ще виси след няколко години работа. Не резервни ключалки. В случай на нужда, извършете допълнително закрепване на елементите на щайгата, като използвате излишни релси и хардуер. Рамката трябва да бъде колкото е възможно по-трайна и надеждна.

С пластмасови скелети под PVC-панела проблемите са още по-малко. Схемата за инсталирането им е, както следва:

  1. 1. Направете маркиране на основата.
  2. 2. Поставете лентите от пластмаса, като ги прикрепите към стените с дюбели.
  3. 3. Монтирайте панелите на водачите. Последните са оборудвани със скоби - специални скоби.

Обърнете внимание! Всички водачи трябва да бъдат монтирани във връзка с пластмасови панели строго перпендикулярно. Ако не изпълнявате това условие, няма да можете да направите стенен покрив (таван) с PVC продукти. Клиповете просто няма да работят. Тази особеност на пластмасовите скелети обезкуражава начинаещите майстори да използват PVC водачи.

Изберете подходящ начин за подреждане на рамката за пластмасови панели. Създайте оригинален интериор в дома, се възхищавайте идеално на стените и таваните във вашия дом. Успех.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Пластмасови панели за стени, асортимент и инсталационни правилаПластмасови панели за стени, асортимент и инсталационни правила
Лепило за правила за избор на PVC панели и инструкции за инсталиранеЛепило за правила за избор на PVC панели и инструкции за инсталиране
Сглобяваме тавана от PVC панелите себе си във всяка стаяСглобяваме тавана от PVC панелите себе си във всяка стая
Как да се фиксират пластмасови панели на таванаКак да се фиксират пластмасови панели на тавана
Гипсокартон под избор на гипсокартон в различни ситуацииГипсокартон под избор на гипсокартон в различни ситуации
Свързване на подбора и монтажа на таванаСвързване на подбора и монтажа на тавана
Пластмасови на тавана минимални разходиПластмасови на тавана минимални разходи
Монтиране на таван панели трайно покритиеМонтиране на таван панели трайно покритие
Пластмасов таван в репортажа на кухнятаПластмасов таван в репортажа на кухнята
Пластмасов таван в кухнята е практично решениеПластмасов таван в кухнята е практично решение
» » Облицовката за PVC панели създава естетична и трайна рамка
© 2021 BggeHat.com