Лепило за правила за избор на PVC панели и инструкции за инсталиране

Лепилото за PVC панели е далеч от единствения възможен начин за монтиране на материали от поливинилхлорид към различни повърхности. Въпреки това тази версия на инсталацията за облицовки е най-популярна днес, поради своята ефективност.

PVC панели - основните предимства и недостатъци на довършителните работи

Преди да разберете как да лепите PVC панел на стената, е необходимо да се определят основните характеристики на този материал. Продуктите, изработени от PVC (пластмаса), се използват най-активно в строителството и декорацията. Благодарение на добрите характеристики, PVC панелите се използват при проектирането на помещения и сгради за различни цели.

Срокът на експлоатация на PVC панелите е не по-малък от 10 години

Срокът на експлоатация на PVC панелите е не по-малък от 10 години

Най-важните предимства на PVC панелите са:

  • Устойчивост - експлоатационният живот е не по-малко от 10 години, дори при трудни климатични условия;
  • устойчивост на замръзване и топлина - на пазара има някои видове панели, които могат да издържат на температури от -30 до +80 градуса по Целзий;
  • висока устойчивост на влага;
  • Устойчивост на ултравиолетови лъчи;
  • устойчивост на значително механично напрежение;
  • достъпност;
  • проста инсталация и поддръжка;
  • широки възможности за монтиране на различни повърхности;
  • подобряване на звукоизолацията на вътрешните помещения;
  • визуална привлекателност
  • широка гама на пазара.

Но не мисля, че PVC панелите нямат недостатъци. Опитните строители знаят, че всеки, дори и най-модерният и висококачествен материал не може да бъде идеален. Основният недостатък на този материал е, че в съответствие със съвременните стандарти в областта на противопожарната безопасност, PVC панелите не могат да се използват за облицовка на помещения, през които преминават евакуиращи пътища от сградите. Тези стаи включват не само стълби, но и всички коридори, входни групи и други стаи за преминаване на съвременни обществени сгради. Тези ограничения не засягат жилищни сгради и апартаменти, защото в частни обекти пластмасови панели могат да се използват навсякъде.

Смята се, че пластмасата не е горим материал, не е склонна към запалване и не разпространява огън, а само докато пламъкът достигне температура от 400 градуса или повече. При такива условия подплатата започва да гори и да отделя изключително опасни за хората токсини. Други недостатъци на пластмасата могат да бъдат наречени:

  • чувствителност към деформация поради внезапни температурни промени;
  • наличие на неприятна миризма, която трае достатъчно дълго след инсталирането;
  • ниска устойчивост на точкови механични въздействия - облицовката може лесно да бъде повредена и дори пробита;
  • при закрепване към щайгата, този тип покритие може да намали полезната площ на помещението.

Като се има предвид най-широката гама от панели на пазара, е необходимо да се обърне внимание на темата за избор на довършителни материали.

Изучавайки предложенията за изграждане на магазини, трябва да обърнете внимание на следните характеристики на PVC материали:

  • визуални параметри - повърхността на панелите не трябва да има дефекти;
  • ширината на панелите в целия продукт е по-трайна, отколкото тесните;
  • брой подсилващи елементи - влияят на здравината и дълготрайността на материала;
  • тип на връзката - трябва да има висококачествен слот за докинг;
  • Общо тегло - определено от дебелината и влияе върху якостта;
  • състав - колкото по-малък е съставът на креда, толкова по-добър е продуктът;
  • цена - не избирайте най-евтините материали за облицовки, тяхната трайност обикновено е значително по-ниска от тази на по-добри аналози;
  • марката - материали от добре известни марки обикновено имат по-добри характеристики.

Как да поправите панелите - сравнение на петте модерни варианта

Пластмасовите материали се считат за универсална облицовка, а не само поради възможността за използване в различни климатични условия, но и поради възможността за използване на различни монтажни методи. За да намерите най-подходящата опция за поставяне на панелите на стена или таван, препоръчваме ви да се запознаете с всички съвременни методи.

Има пет начина закрепване на панели от PVC. Първият от тях включва механично закрепване към щайгата с помощта на винтове, гвоздеи или скоби. Това е проста и достатъчно надеждна опция за инсталиране на покритие, което има своите недостатъци. Механично не се препоръчва да се закрепват панели в помещения, които се характеризират с чести температурни промени. Продуктите, ограничени от винтове или пирони, не могат да бъдат деформирани, което може да доведе до загуба на техни визуални и оперативни характеристики.

Закрепването на щайгата с лепило изисква минимални усилия

Закрепването на щайгата с лепило изисква минимални усилия

Вторият вариант на монтаж - закрепване с помощта на скоби, фиксирани с пирони или самонарезни винтове върху елементи от дървена щайга. Този метод е по-универсален, тъй като деформацията с падане на температурата може да премине свободно. Третият метод е механичното закрепване със скоби към пластмасовата щайга. Този тип инсталация ви позволява да закрепите отделните елементи на декорация към щайгата, без да използвате гвоздеи и винтове. Ако е необходимо, краят може да бъде демонтиран и използван за проектиране на различна повърхност.

Четвъртият тип инсталация включва монтаж на панели на повърхността с помощта на лепило. Той е подходящ само за облицовка на гладки стени и ви позволява да завършите с минимален труд. Последният вариант - закрепване върху щайгата с помощта на лепило. Подходящ е за всички повърхности, включително за някои дефекти, нередности. Необходимо е да избирате между съществуващите методи за монтаж на панели, като се вземат предвид характеристиките на стените, които ще бъдат проектирани, и температурата на работа.

Монтиране върху лепило - стъпка по стъпка инструкции за всички

Наскоро лепилото се използва все повече за монтирането на пластмасови облицовъчни материали. Този метод на инсталация се счита за универсален, тъй като позволява ефективно да се инсталира покритието върху почти всякакъв тип повърхност. Лепилото за пластмасови панели трябва да има редица важни характеристики, които гарантират издръжливостта и надеждността на облицовката:

  • устойчивост на спадане на температурата;
  • устойчивост на ултравиолетови лъчи;
  • водоустойчивост;
  • висок вискозитет;
  • екологична съвместимост;
  • липса на остър мирис.

Ако искате да лепирате повърхността без ламели, първо трябва да сте сигурни, че е достатъчно гладка и гладка и също така да издържи допълнително тегло от монтираната облицовка. Ако няма увереност в способността на стената да устои на допълнителното натоварване, тя трябва първо да бъде укрепена. Оценката на качеството на стените е първият етап от тяхното проектиране. Ако се открият някакви дефекти, които могат да повлияят неблагоприятно върху качеството на закрепването, прекарайте повърхността и елиминирайте всякакви пукнатини, чипове и нередности.

Лепилото се нанася с пунктирани или пунктирани линии

Лепилото се нанася с пунктирани или пунктирани линии

В най-трудните случаи директното монтиране на стената трябва да се изхвърли и първо да се инсталира щайгата. След това трябва да подготвите материали за монтажни работи. Закупените продукти за 12 часа отпуск в стаята преди разопаковане и инсталиране на стена. След това те могат да бъдат нарязани, за да се създадат материали, подходящи за формата и размера на инсталацията. Готовите за инсталиране материали се обезмасляват от гърба. За това можете да използвате както ацетон, така и алкохол, а дори и сапунен разтвор.

Залепете PVC панелите директно върху стената след цялостно залепване с лепило. Лепилото се поставя върху задната повърхност на продуктите с пунктирани или пунктирани линии, след което те трябва само да бъдат притиснати към стената. Монтажът върху летвата е още по-опростен - лепилото трябва да се полага върху повърхността на панелите само на местата, където те ще се намират срещу инсталираната рамка. В последния етап остава само да се фиксира профилът на рамкиране и да се премахне замърсяването от панелите.

Лепило за пластмаса - изборът на най-добрия състав

На вътрешния пазар лепилото се представя в широк диапазон. Следните съединения са подходящи за фиксиране на пластмасови покрития:

  1. 1. Emphicol 34012А. Лепило, предназначено за работа с пластмасови панели. Тя е прозрачна, осигурява надеждно захващане на пластмаса с повърхността на стените и може да издържи дори тежки температурни промени.
  2. 2. Kleiberit 636. Лепилен състав, разработен на основата на синтетична смола, който може да се използва в различни условия. Основните му предимства са: екологична чистота, устойчивост на висока влажност, бързо изсушаване и еднородност.
  3. 3. Лепило Титан див. Друго универсално лепило, което може да се използва за монтиране на голям брой различни материали, включително пластмаса. Подходящ е за фиксиране на панели върху измазани повърхности, стени от бетон, гипс и тухли. Популярността на това лепило се дължи на неговата устойчивост на високи и ниски температури и бързо изсъхване.
  4. 4. Течни нокти Титан див. Универсално лепило, което осигурява най-надеждното закрепване на повърхността към повърхностите. Може да се използва както за монтаж на пластмасови панели, така и за по-тежки облицовки от цимент, гипс и метал. Той не е устойчив на влажност, поради което не се препоръчва да се използва за довършване на бани.
  5. 5. Течни нокти качество. Професионално лепило, използвано в строителството и довършителните работи. Тя се отличава от устойчивост на замръзване, надеждност и може да се използва за монтиране на широка гама от облицовки. Има бял цвят, защото не винаги е подходящ за фиксиране на пластмаса.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Стъкло-магнезиев лист технически характеристики, предимства и недостатъци smlСтъкло-магнезиев лист технически характеристики, предимства и недостатъци sml
Как правилно да се изгради основата на къща под камък?Как правилно да се изгради основата на къща под камък?
Монтиране на таван панели трайно покритиеМонтиране на таван панели трайно покритие
Таванът на сандвич-панелите е лесен и надежденТаванът на сандвич-панелите е лесен и надежден
Предимства и недостатъци на глинените панелиПредимства и недостатъци на глинените панели
Предимства на сандвич панели и техните недостатъциПредимства на сандвич панели и техните недостатъци
Панели от PVCПанели от PVC
За винил сайдингЗа винил сайдинг
Пластмасови PVC панелиПластмасови PVC панели
Сандвич панел предимства на използванетоСандвич панел предимства на използването
» » Лепило за правила за избор на PVC панели и инструкции за инсталиране
© 2021 BggeHat.com