Пластмасови панели за стени, асортимент и инсталационни правила

Пластмасови панели за стени - универсален довършителен материал, който може да се използва за проектиране на интериора на различни помещения. Продуктите от PVC са устойчиви на висока влажност и температурни промени, а също и на широка гама от продукти на строителния пазар.

Обхватът и основните характеристики на пластмасовите панели

Облицовка на PVC - незаменим материал за декорация на тавани и стени в обществени, промишлени и жилищни сгради. Монтаж пластмасови панели може да бъде директно върху стените след завършване на изравняване на повърхности или на щайга от дърво или метален профил. Вторият вариант на инсталацията изисква допълнителни финансови инвестиции, но е по-популярен, тъй като не се нуждае от подготвителна работа и спестява време.

В жилищните сгради и апартаменти PVC панелите за стени се използват предимно за довършване на "мокри" зони - бани, бани и кухни. Това приложение се дължи на техническите характеристики на облицовката, която не се страхува от висока влажност, не изисква специални грижи и позволява премахването на замърсители с почти всички почистващи продукти. Таванните панели са почти идентични по техническите и визуални характеристики на облицовката на стените, но често имат допълнително обработване с лак, предназначени да предпазват покритието от прах и замърсители. Те имат дълъг живот и нямат отрицателно въздействие върху човешкото здраве.

PVC дограма се използва за довършителни работи

ПВЦ панелите се използват за довършване на "мокри" зони

Най-широкото използване на пластмасови панели в ежедневието се дължи на наличието на редица важни предимства, сред които е особено важно да отбележим следното:

  1. 1. Относително ниска цена. Може би най-важното предимство на лицето, което определя неговата популярност сред собствениците на имоти с различни цели. Пластмасовите панели са много по-евтини от повечето други средства за интериорен дизайн.
  2. 2. Лесна инсталация. Лесната инсталация, която не изисква специален опит и професионални познания, позволява на собствениците да изпълняват интериорни облицовки в своите сгради, като използват PVC панели независимо, без помощта на професионални монтажници.
  3. 3. Скрийте повърхностните недостатъци. Поставяне на специална каса позволява, от една страна, за да не се подготвят на стената за монтаж, и второ, да се скрие нередности и други недостатъци на стените и таваните, което прави интериора на най-естетиката.
  4. 4. Възможност за замяна на повредени панели. В процеса на работа, отделните елементи на облицовката могат да се влошат поради много причини и да изгубят своите визуални характеристики. В този случай собственикът може да организира ремонт и да замени само един повреден панел.
  5. 5. Просто внимание. За да поддържате чистотата, често е достатъчно да изтриете облицовката на стената и тавана с влажна гъба.
  6. 6. Устойчивост на влага. Пластмасата не губи представянето си поради високата влажност, защото е идеална за декориране на банята и кухнята.
  7. 7. Леко тегло. PVC материали тежат много малко, практически не създават допълнителен товар върху носещите конструкции на обекта, който ще бъде декориран.
  8. 8. Устойчивост. При правилна употреба пластмасовите панели могат да служат в продължение на десетилетия.
  9. 9. Широк асортимент. На пазара са поставени пластмасови материали, направени в различни цветове, така че да могат да се използват в почти всеки интериор.

Въпреки това, дори и най-висококачествените и модерни материали за облицовка имат не само предимства, но и недостатъци. Говорейки за отрицателните характеристики на панелите за стените може да се отбележи:

  1. 1. Загуба на визуално въздействие при излагане на пряка слънчева светлина (белите панели могат да станат жълти).
  2. 2. Намаляване на площта на вътрешните помещения. Монтирането върху летвата, считано за най-качественото, може значително да намали полезното пространство в стаята.
  3. 3. В случай на пожар появата на остър дим. Панелите, изработени от PVC, не се считат за горими материали, но когато достигнат температура от 350 до 400 градуса по Целзий, те започват да горят и да отделят много опасен дим за човек.
  4. 4. Лошо съпротивление срещу механични повреди. Като покриваме стените с пластмаса, трябва да се има предвид, че този материал едва ли може да се нарече надежден, всяко леко удавяне може да доведе до появата на дупка в облицовката, която ще трябва да бъде затворена.
Белите панели са най-добре да не се използват на балкона

Белите панели са най-добре да не се използват на балкона

Всички тези положителни и отрицателни характеристики на PVC облицовки трябва да бъдат взети под внимание, така че интериорът на къщата или друг обект напълно да отговаря на нуждите на потребителите и да отговаря на условията на експлоатация на сградата.

Видове панели - как да изберем подходящата пластмасова облицовка?

Едно от основните предимства на пластмасовите панели е широк асортимент на пазара. Има много подобни материали за облицовка и те се различават един от друг не само по визуални характеристики, но и по размери, дизайн и форма. Сред най-често срещаните продукти, изработени от PVC, може да бъде идентифицирана пластмасова облицовка. Това облицоване е правоъгълни листове, дължината на които е от 3 до 12 метра, с широчина от 0,1 до 0,5 метра и дебелина от 8 до 12 мм. Облицовката може да се използва за почти всякакви довършителни работи. На пазара листът обикновено е бял, други нюанси са изключително редки.

Вторият тип стенни панели са пластмасови листове. Тяхната дължина е от 1,5 до 4 метра, ширина - до 2,03 м и дебелина - до 3 см. Размерите на PVC продукти от този тип зависят от производителя. Пластмасовите листове нямат стави и могат да бъдат прикрепени директно към повърхността на стената. Външната страна на панелите често имитира плочки, поради което те обикновено се използват за довършване на бани и тоалетни.

Не по-малко популярни днес са сандвич панели, изработени от PVC. Те имат привлекателен външен вид и ви позволяват визуално да подобрявате почти всяка стая. Дължината на сандвич панелите е 3 метра, а широчината варира между 0,9 и 1,5 метра при дебелина 10-32 мм. В някои случаи тези материали се използват не само за декориране на стени, тавани и склонове, но и за създаване на фини вътрешни прегради.

За проектирането на тавани се използват модерни безшевни панели. След като инсталирате такъв завършек, повърхността става идеално гладка и гладка. На пазара има безшевни панели с дължина 2-6 метра, широчина от 0.2-0.33 метра и дебелина от 3 до 12 мм.

Лента за монтаж на корпуса - характеристики на профили от различни материали



В повечето случаи монтирането на панели за стени се извършва върху специална каса, която може да бъде изработена от различни материали. Най-често се използва за изграждане на щайги, дървени барове с част от 4х2 см. Преди да инсталирате баровете да бъдат обработени антисептичен състав, чийто избор е огромна на строителния пазар. При монтаж на облицовки в помещения с висока влажност се препоръчва също така дървото да се третира със състав от плесен. Закрепването на пластмасови панели към дървени щайги може да се извърши само с винтове, гвоздеи или скоби.

Покритие на панелите

Покритие на панелите

Втората версия на уреда за монтаж на облицовката е монтаж на метални профили с ширина 4 см. Те са най-подходящи за декорация на стени от гипсокартон. Ако се налага да завършите повърхностите в кухнята, банята или тоалетната, препоръчително е да използвате поцинкован метал. За закрепване на мебелите от PVC използвайте саморезачки за метал.

Въпреки дълголетието на металната щайга, той има значителен недостатък - заема много място. След като инсталирате довършителните работи, помещението от всяка страна ще намалее с 3 или дори 5 см. Това означава, че за малките стаи монтажът върху метален профил няма да работи.

Третият метод на монтаж включва използването на специални скоби и монтажни плочи, изработени от пластмаса. Може би тази опция е най-добрата за инсталиране на PVC облицовка, тъй като позволява бързо закрепване на панелите чрез захващане с пластмасови скоби в жлеба на инсталирания профил. Този вид довършителни устройство също е добро, тъй като ви позволява бързо да се демонтира конструкцията, ако е необходимо, и заема много малко място - намалява стаята със стена, направена от не повече от 1 см.

Монтаж на панели върху летви - интериорен дизайн със собствени ръце

Преди да започнете с монтажа на пластмасови панели, е необходимо да се складирате с довършителните материали и необходимите консумативи. Подготовката на подходящите инструменти ще оптимизира процеса на инсталиране и ще избегне различни проблеми.

Закрепване на панели

Закрепване на панели

Така че, за да инсталирате панелите върху летвата, ще са ви необходими следните инструменти:

  • свредло, бормашина и бормашина (ще трябва да инсталирате ламелите и отворите за пробиване в панелите за по-нататъшно монтиране на изходи и ключове);
  • отвертка или отвертка (строителни скоби, лепило и други необходими инструменти за закрепване на панелите към щайгата или директно към стената);
  • Видях метал, за да наряза пластмаса;
  • равнище;
  • нож.

След като избраният тип подови настилки е монтиран на стената и ще бъдат закупени пластмасови панели, ъглов и други профили за окончателно завършване, можете да продължите с монтажа на PVC облицовъчни материали. Завършването започва с фиксирането на закупените профили към щайгата в един от ъглите, както и в горната и долната част на стената. В резултат на това върху стената се оформя един вид рамка, в която ще бъдат монтирани пластмасови панели. Когато подготвителната работа приключи, е необходимо да се режат панелите по дължината им.

За да може панелът да стои точно на подготвеното място, е необходимо да се измери точният размер на стената, която трябва да се изчертае, да се извади от стойността 4-5 мм, след което можете безопасно да режете. При първия пластмасов панел, който трябва да бъде инсталиран, е необходимо да изрежете изпъкналия връх, след това да го изрежете в ъгловия профил и след това да го напълните в долния и горния профил. Сега трябва да карате панела по целия път до установения профил, да проверите нивото на инсталацията с нивото на сградата. Само след това можете да фиксирате панела на кутията с крепежни елементи.

След като фиксирате първия панел, изрежете втория, свържете го с първия и го фиксирайте. След това процедурата се повтаря, докато покритието се покрие с цялата повърхност, която ще се формира. Трудности могат да възникнат, освен с инсталирането на последния панел, който обикновено се изисква за отрязване на ширината. Едва след това тя се запълва в жлеба на предишния пластмасов панел и в стартовия профил.

Когато инсталирате пластмасово покритие, можете да го направите без щайга. Има механични начини за закрепване на продукти от PVC - с помощта на самонарязващи винтове или с помощта на лепило. Те обаче са по-малко универсални. Първо, има възможност за деформация на облицовката. На второ място, ще бъде по-трудно да се заменят отделните елементи на обзавеждане при настъпване на такава необходимост. По принцип, независимо от това коя версия на инсталацията е избрана, е напълно възможно да се извърши самостоятелно всяка необходима работа. Цялата процедура не отнема много време, достатъчно е да разберете правилата на такива произведения и да направите всичко според инструкциите.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Лепило за правила за избор на PVC панели и инструкции за инсталиранеЛепило за правила за избор на PVC панели и инструкции за инсталиране
Сглобяваме тавана от PVC панелите себе си във всяка стаяСглобяваме тавана от PVC панелите себе си във всяка стая
Как да се фиксират пластмасови панели на таванаКак да се фиксират пластмасови панели на тавана
Огледални панели за тавана - уникален дизайнОгледални панели за тавана - уникален дизайн
Стартиращ профил за PVC панели започваме фасадното облицованеСтартиращ профил за PVC панели започваме фасадното облицоване
След това завършете балкон отвътреСлед това завършете балкон отвътре
Плочи за монтаж и монтаж на пластмасови ПВЦ панелиПлочи за монтаж и монтаж на пластмасови ПВЦ панели
Таванът на сандвич-панелите е лесен и надежденТаванът на сандвич-панелите е лесен и надежден
Пластмасов панел в банятаПластмасов панел в банята
След това завършете стените в тоалетна и баня, с изключение на плочкиСлед това завършете стените в тоалетна и баня, с изключение на плочки
» » Пластмасови панели за стени, асортимент и инсталационни правила
© 2021 BggeHat.com