Как да се фиксират пластмасови панели на тавана

Пластмасови панели - това е отличен избор за довършване на тавана. Текстурата и качеството на пластмасата позволяват използването му в различни дневни, включително балкони, лоджии, а също и в бани. Една малка цена, красив и стилен дизайн - тези и много други предимства разграничават PVC от други материали за довършване на тавана. Ако не знаете как да фиксирате пластмасовите панели към тавана, не забравяйте да прочетете статията. В него ще намерите отговорите на всичките си въпроси.

Предимства и недостатъци на пластмасата - дали да изберете този материал?

Описаната опция за довършване на тавана може да се похвали с много положителни качества и заслуги. Покриването с пластмасови панели прави възможно изравняването на основата на тавана без мазилка. Съответно ще отнеме много по-малко време и пари, за да покрие тавана с PVC материал. Друго предимство е устойчивостта на влага. Поради това качество на PVC, те превъзхождат в стаи с висока влажност, включително в банята.

Таван от пластмасови панели

Таван от пластмасови панели

Много важна характеристика на пластмасовата обвивка е възможността за частично разглобяване. В случай на нужда, например, при ремонт на окабеляването, достатъчно е само да се премахне част от панелите на определено място. След извършване на всички операции, плочите лесно се монтират на мястото им, без допълнително усилие и време.

Любовниците ще се радват да знаят, че панелите на тавана не изискват специални грижи, бързо и просто се измиват, за което е достатъчно само да се използва гъба или мека кърпа заедно с обикновен сапунен разтвор.

Естествено, този тип облицовка на тавана има определени недостатъци. Пластмасата в случай на пожар, която може да се случи само при температури над 350 градуса по Целзий, освобождава изключително вредни токсини, които причиняват огромна вреда на човешкото здраве. В допълнение, такива панели много слабо толерират директна слънчева светлина, с течение на времето, пожълтяване и избледняване на някои области. И най-важното - PVC е много чувствителна към механични удари. Дори лесно пробиване може да унищожи цялата чиния.

Пластмасови панели - подготовка на материали и инструменти

Преди да фиксирате PVC до тавана, е необходимо да предприемете някои подготвителни мерки. На първо място, ние купуваме материал, от който се нуждаем. Посещавайки магазина, ще бъдете изненадани от огромния избор на продукти, които се различават в различни цветове, размери и модели. Панелите са многоцветни и едноцветни, повърхността може да бъде структурирана, матова, лъскава, във форма, дават правоъгълни, квадратни ламели.

Пластмасови панели

Пластмасови панели

Все по-популярни са огледалните панели, както и пластмасите, имитиращи дърво или камък. След като прекарате известно време, ще можете да намерите и закупите точно този завършен материал, който най-добре се вписва във вашия интериор. В допълнение към лентите, трябва да купите винтове, дюбели, окачвания и профили за монтаж на рамката. Закрепете самите панели с помощта на следните инструменти, без които е невъзможно процесът на полагане:

  • метален квадрат;
  • боя за маркиране;
  • ниво сграда;
  • отвертка;
  • тренировка с приспособление за удар или перфоратор.

Преди да извършите работата, е необходимо да определите вида на рамката, разстоянието между нея и тавана, разположението на източниците на електрическо осветление и посоката на монтажа на самите панели. За да не се налага спешно да влезете в магазина за допълнителни материали по време на инсталирането, препоръчваме предварително да изчислите размера на профила. За да направите това е много проста, трябва само да знаете площта на тавана в стаята, която ще обличате, както и размерите на една табела. След като изчислите броя на панелите, купете с малка разлика. Само за всеки случай.

Рамката - залог на красив тавански таван

Рамката е специална конструкция, към която са прикрепени PVC панели. Изборът на рамката се извършва, като се изхожда от материалните възможности, условията на инсталиране, както и от личните предпочитания на собственика на един апартамент. Закрепване на пластмасови панели до тавана - процесът не е най-дългият, но по-голямата част от времето ще стигне до сглобяването на рамката. На нея зависи хоризонталната природа на покритието на панела, качеството на инсталацията и общата картина на бъдещия таван.



Ако таванът не е точно плосък, няма рамка, която не може да направи. При монтажа трябва да се обърне специално внимание на следните точки:

  1. 1. Металните профили или пръти, които впоследствие се нуждаят от закрепване на пластмаса, трябва да бъдат монтирани перпендикулярно на посоката на монтиране на самите панели.
  2. 2. Ако са осигурени допълнителни комуникации, включително окабеляване, рамката трябва да бъде инсталирана на разстояние 10-12 см от повърхността.
  3. 3. Намерете най-ниския ъгъл в стаята, като измервате височината от тавана към пода във всички ъгли. След като определи минимума от тях, той трябва да се разглежда като височината на тавана инсталация. По-нататък по периметъра на стаята ние изчертаваме хоризонтален контур на монтажа на кланичния труп и следователно поставянето на панелите.
  4. 4. Можете да използвате силиконов уплътнител, който ще увеличи нивото на влагоустойчивост на пластмасата. Уплътнителят е изстискан между профилите или профилите по време на монтажа на рамката, но преди да започнете да фиксирате пластмасови панели на тавана.

Трябва да се обърне най-голямо внимание на монтажа на трупа, тъй като зависи от него качеството на кожата и появата на тавана след всички монтажни работи.

Конструкция - монтаж на панели върху дървена рамка

PVC панелите могат да бъдат монтирани върху дървена или метална рамка, чийто тип зависи от различни фактори. В сухи помещения, където влажността е минимална и практически не се случва, можете да инсталирате дървени летви или барове. Предимството от тях е по-ниска цена и много по-лесно е да се работи с дърво.

Монтаж на панели върху дървена рамка

Монтаж на панели върху дървена рамка

При работа с дървена щайга трябва да спазвате определени правила:

  • Сухото дърво се подлага на задължително лечение с антисептици.
  • Разстоянието между пръчките или ламелите не трябва да надвишава 40 см.
  • Монтажът на ламелите се придружава от постоянни настройки с помощта на малки парчета дървесина или чипове под решетките. Възможно е също така да се разтегли боя или въже, за да се улесни прикрепването на панелите към рамката.
  • Инсталацията се осъществява от първоначалния профил, който е дизайн, като перваза на дъската с вдлъбнатина по цялата дължина. Панелът е закрепен към обшивка страна "канал" с клипове, винтове или гвоздеи, и страничната "скок" се вмъква в жлеб пода.
  • След това панелите се монтират по същия начин до края на повърхността. В самия край се сглобява последният ъгъл. Пластмасовата част се вкарва само в нея, но не е фиксирана.
  • Последният етап на монтаж върху дървената щайга е да се фиксира таванът, който затваря пролуките между панелите и стените. Таванът е завършен.

Метален вариант - основните етапи на работа

Металната рамка е необходима в помещенията, където дървената каса е неподходяща поради течение и висока влажност. За разлика от дървените барове, металните ламели са по-скъпи, но от гледна точка на надеждност, здравина и издръжливост те значително надвишават дървените колеги.

Монтаж на панели върху метална рамка

Монтаж на панели върху метална рамка

Има няколко основни етапа на монтаж на металния профил:

  1. 1. Профилът трябва да се закрепи чрез винтове към тавана.
  2. 2. Дюбели Монтиране на монтажния профил По периметъра на цялата стая в съответствие с изчертаната хоризонтална линия.
  3. 3. Към основата на тавана се закрепва напречен профил, който служи като основа за пластмасовите панели.
  4. 4. През целия периметър на помещението е закрепен L-образният профил чрез винтове към монтажния профил.
  5. 5. Измерваме необходимата дължина на плочата по дължината на тавана, излишна с метална хартия.
  6. 6. Всички останали панели са закрепени един към друг в системата "зъбно-бразда".
  7. 7. Поставете крайния ъгъл, предназначен за фиксиране на кожата, разположен последно в реда.
  8. 8. Както в случая на щайга, е инсталирана таванна перваза, за да се скрият празнините между тях пластмасови панели и стени.

Независимо от избрания тип рамки, инсталирането на плочите трябва да се извършва внимателно и внимателно, за да не се повреди пластмасата. Освен това се уверете, че панелите са напълно плоски, без изкривявания и премествания. В противен случай може да се наложи премахването на кожата.

Полезни съвети - как да избегнете грешки?

Ако следвате препоръките на експерти, няма да имате проблеми с инсталирането на пластмасова обвивка. Така че, сондажните и режещите панели трябва да са обърнати нагоре, което е най-добре пригодени за строителни ножове, ръчни триони или метални режещи инструменти. По-добре е да нанесете лепило директно върху стената, течните нокти са идеални за тези цели. И накрая, отбелязваме, че когато работите с чук при удари на ноктите, не могат да се допуснат пластични удари, в противен случай панелът веднага ще стане неизползваем.

Закрепването на пластмасовите панели към тавана не е много трудно. Това е практичен и много удобен начин за отстраняване на кожата. Като вършите цялата работа внимателно и в съответствие с инструкциите, ще получите перфектно плавен и красив таван, който ще задоволи вида ви много дълго.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Закрепване на пластмасови панели към поръчката на таванаЗакрепване на пластмасови панели към поръчката на тавана
Таванни панели за функциите на кухнятаТаванни панели за функциите на кухнята
Пластмасови панели като елемент на декорация на балконаПластмасови панели като елемент на декорация на балкона
Пластмасови на тавана минимални разходиПластмасови на тавана минимални разходи
Таван от подготовка и монтаж на пластмасови панелиТаван от подготовка и монтаж на пластмасови панели
Монтиране на таван панели трайно покритиеМонтиране на таван панели трайно покритие
Закрепването на PVC плоскости към тавана е практичен начин за довършванеЗакрепването на PVC плоскости към тавана е практичен начин за довършване
Таванът в банята е направен от пластмасови панели, практични и достъпниТаванът в банята е направен от пластмасови панели, практични и достъпни
Пластмасов таван в репортажа на кухнятаПластмасов таван в репортажа на кухнята
Как да инсталирате пластмасов таван бордюр бордаКак да инсталирате пластмасов таван бордюр борда
» » Как да се фиксират пластмасови панели на тавана
© 2021 BggeHat.com