Монтаж на елементи за таванен плот



Монтирането на плочки за тавани върху различна повърхност е направено. Най-често в многоетажни сгради подовете са изработени от бетонни плочи. Що се отнася до частните домакинства, възможно е също да се намерят тавани от ПДЧ или гипс. Основната задача в този случай е правилният избор на лепилен състав за закрепване на продуктите към повърхността на тавана. Освен това ключът към успеха е точността.
покрит с таван
Направете този вид украса като плочка на тавана със собствените си ръце е напълно лесно. При наличието на дори малко опит от ремонтни работи, можете да завършите инсталацията в рамките на един, най-много няколко дни. Това, което със сигурност не трябва да направите, е да наемете екип от строители.

Как да изберем плочка на тавана

Таванът на лепилото е повърхност, състояща се от квадратни или правоъгълни плочки, които са изработени от екструдиран пенополистирол. В този случай те идват в различни размери. Дебелината им не надвишава 8 милиметра. Асортиментът от плочки за тавани за днес учудва с разнообразието.
Тяхната повърхност е от два вида:
  • с екструдирана структура, например наподобяваща гипсова шпакловка;
  • с абсолютно гладка предна страна с отпечатан модел, имитиращ естествени довършителни материали, както е на снимката.
Най-популярният размер на продуктите е 50х50 сантиметра.
Започвайки да избирате таваните, първо обръщайте внимание на тяхното качество. За да сте сигурни, че повърхността е чиста, правилната геометрия на конструкцията е важна и за това е необходима таванна маркировка за тавана.
Полагане на тавани на тавана
Довършителните продукти трябва да бъдат:
  • с прави ъгли;
  • с равномерни ръбове;
  • квадратна форма.
В противен случай по време на инсталацията ще се появят много дефекти. Закупуването на плочи за таван е необходимо да се обърне внимание, че те са от една страна, и няма отклонения от стандартните размери. Само при наличието на висококачествени материали можем да гарантираме правилното свързване на повърхностните елементи. Не пренебрегвайте състоянието на плоскостта на плочата, защото когато продуктът е извит, не трябва да се използва. Прочетете също: "Как да поставите изосфера на тавана".
Монтирането на плочки за тавани се отнася до популярните начини за довършване при различни цели.
Този материал е прикрепен към основите, които са:
  • азбесто-циментови плочи;
  • бетонни повърхности;
  • тухлена основа;
  • плочи от ПДЧ;
  • измазана повърхност.
таванна маркировка за таванни плочи
Когато има повишено ниво на влажност в помещението, се използват продукти с ламинирана повърхност.

Изчисляване на броя на таванните плочи

Първо трябва да решите как да поставите плочката на тавана. За да направите това, на лист хартия, нарисувайте диаграма на повърхността на основния под на стаята.
Илюстративният пример по-долу ще покаже как се извършват изчисленията:
  1. Първо, измерете всички страни на тавана, предполагайте, че ширината му е 5 метра, а дължината е 10 метра.
  2. Стандартната страна на квадратната плочка е 50 сантиметра. Така броят на твърдите елементи е 10x2 = 20 броя. По ширина ще има 5x2 = 10 броя. Общо се изисква най-малко 20x10 = 200 плочки.
  3. След това параметрите на таванната повърхност се прехвърлят върху хартията в подходящ мащаб и се изтеглят под плочката. По краищата на повърхността, когато се монтират таваните на тавана, има поне малки празнини. В този случай практически няма и незначителни (по-малко от 15 милиметра) пролуки са покрити с декоративна перваза. Но в тези случаи, когато те са по-малко от 25 см (половината продукт), че ще струва допълнителни плочки, тяхната изчислява като се раздели на броя на редовете до 2. Когато разликата е по- голям от 25 см, броя на елементите, които ще трябва да купуват повече, равен на броя на редовете.
тавани на неравен таван
  • Дори и при правилното изчисление, материалът за довършителни работи трябва да бъде закупен с марж, т.е. с 10-15 повече от изискваното според изчисленията. Плочки за тавана - продуктът е крехък, което може да се повреди по време на транспортирането.
  • Ако се създаде таван от тавана, на последния етап се монтират плинтове, което помага да се скрият малки недостатъци.
  • Избор на лепилни съединения

    Преди залепването на довършителните материали се получава състава на лепилото. В продажба има универсални лепила, но не е необходимо да се спасява, е по-добре да се използват специални лепила, които помагат да се поставят плочките на тавана. Животът на структурата зависи от направения избор.
    Адхезивният състав трябва да осигури силна адхезия към всеки материал, от който е изработена груб таван със собствени ръце. От експертите често е възможно да се чуят съвети за използване на полски "Титан" - лепило доказано и доказано. Моментът е също популярен, който се използва повече от десетилетие. Сред качествените адхезивни съединения е търговската марка "Eco-Naset". Такова лепило има отлични характеристики на залепване, но за да се нагласи с повърхността, това отнема няколко минути, през които керемидата се притиска към тавана. Що се отнася до "Moment", цената му е по-висока, отколкото при подобни продукти на други производители, включително полски компании.
    плочки на тавана със собствените си ръце
    При закупуване на лепило върху тавана, препоръчително е да се консултирате с експерти относно съвместимостта на този или този адхезивен състав с материала, който трябва да се сглоби.

    Подготовка на таванната повърхност

    Подготовката започва с поставянето на подреждащата основа. Необходимо е да се отстранят остатъците от стари довършителни материали - да се измие промиването, да се премахнат тапетите и да се оформи боята. Когато има тухлена зидария, разпадащите се места трябва да бъдат укрепени. Отворите и пукнатините в бетон и тухла се отстраняват с шпакловка.
    Таванът с плочки за тавани изисква плоска повърхност. В случай, че продуктите ще бъдат залепени към материал, който абсорбира влагата (шперплат, частици), повърхността му трябва да бъде грундирана, след това субстрата няма да се надуе по време на сезонните движения.

    Маркиране на тавана на повърхността

    Висококачественото облицоване на тавана е възможно само ако повърхността на тавана е правилно изработена.
    функции за инсталиране на плочки
    За да направите това, определете геометричния център в стаята:
    • от единия ъгъл на стаята в противоположния ъгъл, кръстосано пресича двете струни;
    • точката на тяхното пресичане се прехвърля на тавана. Оттук плочката започва да се закрепва;
    • За да се избегнат грешки при изчисленията, водачите се изтеглят през определените централно успоредни и перпендикулярни линии спрямо дългите стени на помещението. За да направите това, използвайте въжета, опънати под тавана или маркер за светлина.

    Инсталиране на довършителни материали

    Процесът на фиксиране на плочките към тавана се състои от няколко етапа:
    • на обратната страна на състава на лепилото за керемиди се нанася в тънък слой. На гърба на опаковката с лепило винаги има подробно указание, което казва колко количество да използвате и как да го направите правилно;
    • Първият продукт е фиксиран в центъра на тавана, който е дефиниран по-рано. В случай, че има полилей, да се започне около това място;
    • след това плочките на повърхността на тавана са разположени на равни линии, оставяйки минималните пролуки между съседните елементи;
    • линията за поставяне на довършителни продукти трябва да преминава през маркировката, направена при използване на светлоотразител или въже;
    • прекомерният състав на лепилото се отстранява с гъба или специална салфетка и трябва да се направи много бързо, без да се оставя да замръзне. Ако се монтира лека керемида, остатъците от неотстраненото лепило ще развалят крайния външен вид на тавана.
    как да поставите плочка на тавана технология
    Когато фиксирате плочката към основата, разликата между съседните продукти трябва да остане минимална, в противен случай повърхността на тавана няма да изглежда цяла. Между плочките ще се появят особени бразди и естетическото възприятие на стаята ще бъде нарушено.
    Как да лепи платформата таван, подробна видео инструкция:

    Характеристики на монтаж на плочки

    За да монтирате правилно плочката на тавана, трябва да знаете някои от функциите на тази работа:
    • за да инсталирате този завършен материал е проста, има малко тегло и лесно се прикрепя към повърхността на тавана;
    • възникват някои трудности, когато се налага плътно да се натискат плочките към тавана;
    • Трябва да полагате усилия за определено време, колко минути отнема, обикновено написани на опаковката. Необходимо е материалът да е здраво фиксиран и в процеса на работа да не е отлепен (вижте също: "").
    Ако плочката не може да бъде поставена изцяло върху ръба на тавана, продуктът трябва да бъде внимателно настроен на правилните размери. Такава работа не може да се нарече трудна, материалът за производство лесно се нарязва с обикновен остър нож. Вярно е, че прецизността в работата няма да навреди, иначе краищата няма да изглеждат естетически приятен (вижте също: "Как да премахнете плочката от тавана: върховете"). Въпреки това, малки грешки и пропуски са приемливи. Те са, след завършване на инсталацията обхваща декоративни корнизи, поставянето им на кръстопътя на тавана и стените. Често с тях, за да завършите цокълът използване полистирол или дървени летви.
    Полагане на плочки на тавана със собствените си ръце
    Плочките от таван на пяната на неравен таван лежат без проблеми, тъй като са доста пластични с относително малка дебелина. Също така, тези продукти за декорация могат да се поставят диагонално, но тази работа е по-сложна и изисква проучване на допълнителна информация.
    Споделяне в социалните мрежи:

    сроден
    Плочки за таван от полистирол е проста и евтинаПлочки за таван от полистирол е проста и евтина
    Безшевен избор на материала на таваните и процеса на инсталиранеБезшевен избор на материала на таваните и процеса на инсталиране
    Правилното изчисляване на багажника е ключът към успехаПравилното изчисляване на багажника е ключът към успеха
    Тавани от тапети от експандиран полистирол, правоъгълниТавани от тапети от експандиран полистирол, правоъгълни
    Видове елементи за избор на таванитеВидове елементи за избор на таваните
    Как да лепило плочки на тавана примери за залепванеКак да лепило плочки на тавана примери за залепване
    Изберете най-доброто лепило за плочки на таванаИзберете най-доброто лепило за плочки на тавана
    Плочки на тавана без шевове и други опцииПлочки на тавана без шевове и други опции
    Как да се изолира таван в гараж, ние считаме нюанси на кондензатКак да се изолира таван в гараж, ние считаме нюанси на кондензат
    Как да лепирам плочките до таванаКак да лепирам плочките до тавана
    » » Монтаж на елементи за таванен плот
    © 2021 BggeHat.com