Завършване на фасадата с мокра мазилка, затопляща къщата със собствените си ръце

Завършването на мазилката с мокра фасада е оправдано, ако има проблем с висока влажност в къщата. Това покритие лесно се абсорбира и отделя влага, затова осигурява сух, топъл микроклимат в сградата. Основната разлика в "мократа мазилка" е организирането на многослойно покритие. За да се увеличи нивото на термична защита, всеки от нейните слоеве може да има различни дебелини. Ако в близост до къщата има мокра земя, се изисква допълнително завършване на мазето.

Мократа мазилка може да се нанася върху всяка повърхност. Въпреки сложността на работата, тази технология не е много скъпа. Материалът е устойчив на външни влияния и влага, а цялото покритие създава гаранция за високо качество и служи като основа за последващо довършване.

Облицовка на мократа фасада - подготовка на стените

Преди да започнете, трябва да изберете крайните материали. За мазилката, подсилващият слой могат да се използват специални готови смеси, а като нагревателни плочи от минерална вата, пенополистирол. Последният вариант е по-евтин, но има най-лошото термично представяне.

Стените се подготвят в следния ред:

  • Старият завършек, ако е помрачен и лошо поддържан по стените, се отстранява без усилия.
  • Базата е изравнена, за която всички вдлъбнатини са затворени и изпъкналостите са елиминирани. Допустимите повърхностни люлки са 1 см на 4 метра. Най-лесният начин да тествате малки площи е да прикрепите към тях алуминиева релса. За да се контролират големи площи, се използва опъната конструкция.
  • Откритите нередности под формата на вдлъбнатини, вдлъбнатини отстраняват варо-циментовата, пясъчно-циментовата хоросанна мазилка. Не се допускат дефекти на повърхността за фиксиране с фасадно лепило!
  • Стените на сградата са почистени от прах и покрити с грунд. Повърхността на почвата ще увеличи адхезията на повърхността на стената и ще осигури по-добра адхезия към приложените материали. След това можете да продължите към профила на основата на устройството, да укрепите изолационния слой.

Повърхността, върху която е фиксирана изолационната маса, трябва да е плоска, суха и чиста. Не излагайте на пряка слънчева светлина по време на работа. Ако е много горещо и земята е много суха, то е предварително намокрена чрез пръскане на вода.

Монтаж на изолационни материали

Топлинната изолация е най-важният елемент на "мократа фасада". Основната изолация - минерална вата и стиропор. Първият е подходящ за фасадна изолация, тъй като има високи стойности на топлоизолация, е устойчив на пожар дори при високи температури и е издръжлив. Но има и недостатъци - висока хигроскопичност. Достатъчно е материалът да попие 5 влага, така че неговите термоизолационни свойства да бъдат намалени наполовина.

Следователно, памукът се избира от високо качество. плътност му трябва да бъде 120-170 кг / м3 и якост на опън - 15 кРа абсорбция на вода не превишава 1,5, дебелината на изолацията на 100 мм. С такъв качествен материал е удобно да работите и в бъдеще ще бъде добре да държите топлината в къщата.

Друг популярен изолационно-експандиран полистирол, екструдиран или под формата на полистирол. Първата се използва поради високи топлоизолационни характеристики, използването на втората е изгодно поради ниската цена. Дебелината на листа от 20 мм по отношение на изолацията е равна на зидарията от 400 мм.

Отрицателните моменти на използване на експандиран полистирен са няколко:

  • Ниско термично съпротивление при открит огън, поради което е необходимо да се използват нагреватели, обработени със забавители на горенето.
  • Листовете имат ниска пропускливост на водните пари, което води до натрупване на влага вътре в стените от всички материали, с изключение на бетона.
  • Лошо прилепване. За по-добра адхезия гладката страна на експандирания полистирол трябва да бъде покрита с надлъжни жлебове.

За монтажа на долния ред изолационни плоскости по периметъра на сградата в хоризонтално положение се фиксира специален профил на соковете. И на периметъра на всяка от плочите широка непрекъсната линия, с малък тире, и в центъра на плочата се прилага разтвор на лепило.

Лепилото се полага от едната страна и трябва да покрива не по-малко от 40 пластини!

Затоплянето започва от ъгъла на сградата, както следва:

  • Долният ръб на първата плоча с нанесено върху нея лепило се вкарва в жлеба на профила на симетрия и се притиска плътно към стената. Всяка следваща плоча се връща към предишната, като се опитва да предотврати образуването на пропуски. Излишните лепила между ставите се отстраняват.
  • За да инсталирате следващата серия продължете, като ги поставите с разместена смяна. Такова устройство предотвратява образуването на надлъжни, хоризонтални слотове и деформация на покритието.
  • След като адхезивният разтвор изсъхне напълно, което отнема до 3 дни, изолацията е допълнително закрепена с дюбели.

За надеждно закрепване на един квадратен метър материал е достатъчно да има пет гнезда. В зависимост от размера на плочата, масата му е около 6-10 единици. Закрепващите елементи се монтират равномерно по цялата площ и в ъглите на плочата. Ако стените са изработени от лек бетон, те използват винтова щепсела, но за стоманобетон или масивна тухла, винтови запушалки с широка плоча тип главата са необходими.



Тяхната дължина се избира, като се вземе предвид приближаването на дюбела в стената. Ако тя е направена от твърди материали - бетон, тухли, фиксиране трябва да отиде до 5 см, ако пореста -. Coquina keramobloka, на 8-10 см главата на закрепване елемент в същото време трябва да бъде изравнена с външната страна на изолацията. Отворите се пробиват чрез сондаж с подходящ диаметър.

Нанасяне на армиращ слой

Следващият етап е инсталирането на многослоен подсилен слой, който е оформен от полимери (полимерни цимент) и специална мрежа. Такъв състав осигурява трайността на цялата система. На мрежата са наложени следните изисквания:

  • висока еластичност;
  • якост на опън;
  • устойчивост на алкален хоросан.

Изброените изисквания съответстват на стъклопластова мрежа с плътност най-малко 150 г / кв. м. Високите изисквания се обясняват с тежките натоварвания на "мократа мазилка": атмосферни явления, температурни промени, свиване на почвата и сградите и др.

Повечето влияния от всякакъв вид са изложени на партерния етаж на къщата, поради което за надеждност се препоръчва използването на армирана мрежа тип "черупки" с плътност 200 g / кв. м или най-малко една обикновена армировъчна мрежа, сгъната наполовина. Топлоизолационният слой в ъглите на сградата е допълнително защитен с перфориран алуминиев ъгъл.

За да се повиши надеждността и да се удължи експлоатационният срок, мазилката на "мократа фасада" трябва да се извърши съгласно следните правила:

  • Общата дебелина на покритието не трябва да надвишава 6 mm.
  • Тя трябва да се състои от три компонента. Мрежата за подсилване се намира между два адхезивни слоя.
  • Предпочитание се дава на специална строителна мрежа от фибростъкло.
  • Първият слой от лепилната смес се нанася върху топлоизолацията. В нея, без да чакат пълно сушене, те загряват подсилващата се мрежа, опитвайки се да покрият предния ред със следващия. И веднага нанесете крайния слой лепило.
  • Подсилващата мрежа трябва да бъде на 1-2 мм от външната повърхност.

Завършване на фасадата с мокри мазилки

Има няколко вида мазилки:

  • цимент и вар;
  • цимент, полимер-цимент;
  • минерална;
  • силикат;
  • силикон;
  • от полимерни смоли.

Най-простият метод за мазилка се извършва с мистрия от неръждаема стомана или шпатула. След нанасянето на материала, той остава за няколко минути да попие в основата и се втрива с твърда пластмасова гладка желязо, като се опитва да даде най-равномерен вид. Оптималните размери на работната площ са 150 cm широки, високи 200-240 cm, но е по-добре да се работи с цялата повърхност на стената. В този случай качеството на покритието е по-високо.

Грундирането се извършва равномерно чрез повтарящи се хоризонтални, вертикални, кръгови движения. Прекаленият материал се отстранява, но не се изхвърля, той се добавя към неизползваната. Ако по време на изглаждането се появи вълна, дебелината на положения слой е по-голяма от необходимата, или неравността остава върху подготвения субстрат.

За да не се почва по-ниската работна повърхност, прилагането на защитния мазилен слой се извършва отгоре надолу. Предварително обработване на мястото на монтиране на прозорци, врати и след това на фасадата на сградата. За да защитят прозорците, вратите, приливите, те трябва да бъдат покрити с филм, строителна лента.

След завършване на монтажа мазилката може да бъде допълнително боядисана във всякакви тонове. За да се покрият големи площи и за да се съкрати времето за довършителни работи, мазилката на мазилката се нанася върху желания цвят. Тази операция може да се извърши сами.

В процеса на приготвяне на състава за довършване, основните компоненти се добавят с боя. Бялата мазилка може да се приготви на малки порции. Но материалът, използващ боя от други нюанси, се събира в големи обеми, за да получи същата сянка на цялата партида. След получаване на хомогенна консистенция, тя се нанася веднага върху подготвените повърхности.

След приготвянето на състава се забраняват допълнителни промени под формата на допълнително разреждане или добавяне на материал!

"Мократа мазилка" е особено силна, устойчива на различни въздействия, деформация. Като дава на фасадата на сградата красива гледка, тя предпазва стените добре, като по този начин удължава периода на нейното действие.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Затопляне и декоративно завършване на тухлена къщаЗатопляне и декоративно завършване на тухлена къща
Мокра фасада със света в нишкаМокра фасада със света в нишка
Как да мазим къщата заедноКак да мазим къщата заедно
Нов живот за стените на дървена къщаНов живот за стените на дървена къща
Консумиране на материали за боядисване и мазилка на фасадатаКонсумиране на материали за боядисване и мазилка на фасадата
По-добре да изолирате къщата от газовите блоковеПо-добре да изолирате къщата от газовите блокове
Мазилки и материалиМазилки и материали
Възможно ли е пяна под сайдинг?Възможно ли е пяна под сайдинг?
Красива довършителна фасада на къщата с каменна и мазилкаКрасива довършителна фасада на къщата с каменна и мазилка
Предимства на вентилирана фасадаПредимства на вентилирана фасада
» » Завършване на фасадата с мокра мазилка, затопляща къщата със собствените си ръце
© 2021 BggeHat.com