Двустепенни тавани от гипсокартон - красиви и необичайни



Не е тайна, че повечето от таваните днес са направени от гипсокартон. И ако погледнете снимката на тавана на две нива от гипсокартон и скици на такива конструкции, изглежда, че е невъзможно да направите такава система сами. Но както се оказа, това е напълно възможно. Този процес, макар и не съвсем прост, но въпреки това дори неподготвен човек може да се справи с него. Основните изисквания за качествена работа ще бъдат - точност, усърдие и внимание. Е, за теоретичния компонент на това как да направим тавани на две нива от гипсокартон, сега говорим.
двуетажен таван от гипсокартон

Какво трябва да работите

За да се направят двустепенни тавани от гипсокартон, е необходимо да има на разположение някои инструменти:
  • отвертка и удар;
  • дълго правило с ниво и ниво на водата;
  • тапицерски кабел с шкаф за боя и конструктивна резба;
  • рулетка, молив и квадрат;
  • стълба;
  • нож с подменяеми остриета;
  • чук;
  • хартия върху гипсокартона.
Е, тъй като два тавани от гипсокартон означават инсталирането на сложно осветление, тогава, разбира се, ще ви е необходим стандартен инструментариум за провеждане на електрическа работа.
проби от двустепенни тавани от гипсокартон
Също така е необходимо да се запази определен брой различни консумативи:
  • листове от гипсокартон;
  • направляващи и лагерни профили;
  • U-образни окачвания или спици (зависи от разстоянието на монтажа на рамката спрямо основното припокриване);
  • Самонарезни винтове за метал;
  • дюбели с диаметър 6 мм.
Като разполагаме с такива инструменти и материали на склад, е възможно да се създаде двустепенно таванно табло, направено от гипсокартон. Но преди да започнете, трябва да се справите с една много важна точка.

Кои таван схема да изберете

Дизайнът на тавани на две нива от гипсокартон може да бъде напълно различен, така че е невъзможно да се изброят възможни варианти и схеми на структури (повече: "Дизайн на тавана гипсокартон в спалнята: полезни препоръки") Затова ще се съсредоточим само върху най-простите и популярни решения на тавани на две нива, които можете да инсталирате сами.

Първият начин

В някои ъгли на помещението или около него се монтира кутия със или без визьор. Този тип инсталация е най-лесният за внедряване. Подходящ е за стаи с плоски тавани. Второто ниво в този случай служи за визуално разделяне на помещението на няколко функционални зони или за скриване на полагането на инженерни комуникации.
двустепенни гипсокартонени тавани
Второто ниво с козирка има много хубав външен вид, особено ако е вградено в осветителни тела или LED ленти. Тези решения позволяват не само визуално разделяне на помещението, но и в определен момент, за да се даде необходимото настроение на целия интериор.
Така например, ако таванът е направен в спалнята, ако е необходимо, можете да загасите всички прожектори, оставяйки само осветлението на релсите. Поради факта, че LED лентата няма да се вижда, осветлението ще остане заглушено и ненатрапчиво, което ви позволява да създадете уютна и романтична атмосфера.
Трябва да се отбележи, че кутията за второто ниво на тавана може да се направи не само правоъгълни, но овална, кръгла, а дори и фигура (да се чете: "Тавани от гипсокартон в залата: избор на дизайн"). Специфичен избор на таван дизайн, зависи от характеристиките на помещенията и собственикът желае. Но не забравяйте, че елегантните линии на второто ниво ще бъдат добре с динамичен интериор. Ето защо, ако ситуацията в стаята е по-изразителен, а след това на втория ешелон трябва да бъде строг и устойчива, т.е. с прави линии.

Вторият начин

За разлика от предишната версия, в този случай не можете да направите, без да създавате първото ниво на фалшив таван. Това се дължи на факта, че често равнината на основния таван е неравна или е покрита с материал, който просто не може да бъде смлян. Също така, този вариант е отлично решение в случай, че под равнината на потока се крият много инженерни комуникации.
проектиране на двустепенни тавани от гипсокартон
Често първо се монтира основната равнина на тавана, а второто ниво вече е монтирано на предишната. Можете също да инсталирате таванна кутия от гипсокартон, и върху него да фиксира профил на насочване, на който ще бъде осъществена инсталирането на равнина от втория етаж.
Независимо от начина, по който избирате, резултатът е качествен двустепенни гипсокартонени тавани. Изборът на конкретен подход зависи от характеристиките на помещенията. Ето защо, често как да се фиксира второто ниво се определя вече директно по време на инсталирането на първия.
Като илюстративен пример ще разгледаме универсален таван на две нива. И за да разберем по-добре целия процес, ще разредим текста на снимката.
Така че, нека започнем да създаваме таван, чието първо ниво е фиксирано върху страничните части на кутиите от второ ниво.

Монтаж на тавана

Всеки таван, независимо дали едно или много нива започва с най-важния и старателно стъпало. От качеството на поведението си до голяма степен зависи бъдещият резултат. Ето защо, подгответе владетел и молив, а също така помнете основите на геометрията.
двустепенна схема на таван гипсокартон

маркиране

  • Като използвате лента и молив, върху стената има точка, която ще бъде началната точка за хоризонталната линия на ръба на рамката.
  • По отношение на този знак, с помощта на нивото на водата, подобни марки се правят върху всички стени.
  • Използвайки тапицерски кабел, на стената се правят хоризонтални линии (въз основа на предварително установени маркировки).
  • На линиите на таванните линии, които ще служат като надлъжни граници на втория етаж.
Сега в равнината на останалото пространство, по вътрешния периметър на бъдещите кутии, е планирана решетка за тавани за тавани от първо ниво. Окачването е фиксирано в пресечната точка на тези линии.
Такава мрежа е опростена. Надлъжните граници на противоположните линии са означени с разстояние от 50 см един от друг. На останалите линии, които са перпендикулярни, точките се задават на стъпки от 60 см. На пресечната точка на линиите се получава прав ъгъл. По този начин се прави маркировка за бъдещия таван. Сега отидете на инсталацията му.

Сглобяване на кутии

Според линията на стената скица на тавана от гипсокартон фиксирайте водачите. На вътрешната граница на второто ниво ние също прикачваме водачите.
От профила на тавана измерваме разстоянието до нивото на линията на стената, изваждаме от получената стойност от 1,5 см и на базата на получения брой отрязваме парчетата от профила на CD. Нарязаните части се вкарват в профила на тавана и ги закрепваме на всеки 50 см.
двустепенни тавани от гипсокартон със собствени ръце
Към "устните" в профила на компактдиска завийте водача, като го изравнете в нивото. В резултат на това създаваме дизайн, който ви позволява да свържете този наръчник с помощта на части от поддържащия профил.
Чрез шиенето на долната равнина и страничния ръб на рамката получаваме таван от гипсокартон на две нива. Завийте по-добре винтовете с отвертка или с тренировка с ниска скорост. В този случай главата на закрепващия елемент трябва да навлезе в материала 1 cm по-дълбоко от повърхността. Това е предпоставка за получаване на идеално плосък таван. Изпъкналата глава на винта в бъдеще може да причини някои трудности при декорирането на повърхността.
Важни моменти при монтажа на рамката и кутията са планирането на разполагането на осветителните устройства. В зависимост от тяхното положение електрическите кабели са предварително инсталирани и в листовете, съответстващи на осветителните тела, се правят дупки. В този случай контролните блокове за сложни осветителни системи трябва да бъдат монтирани на място, където лесно можете да достигнете в случай на авария.
как да направите таван на две нива от гипсокартон
Ако таванът е планиран по такъв начин, че кутията да има ширина повече от 50 см, тогава е необходимо да се укрепи средата на лагерния профил, като се фиксира върху окачването. Благодарение на този трик рамката ще бъде силна и надеждна. Такъв подход може да се използва за цялата равнина на тавана - колкото повече закачалки, толкова по-силен е дизайнът.

Инсталиране на първия ред

Окачването е прикрепено към пресечната точка на линиите, маркирани на тавана. На листовете от гипсокартон за страничния ръб на кутията се правят хоризонтални линии - това е долната граница на първото ниво. На тези линии винтовете се завинтват върху водещите профили.
Профилът на носача се вкарва в водачите на стъпки от 60 см един от друг. На останалите ръбове е необходимо да поставите профил с разстояние 50 см. По този начин получаваме телена мрежа с размер на клетката 50 х 60 см.
две тавани от гипсокартон със собствени ръце
Чрез издърпване на конеца между стените се определя нивото на инсталираните профили. Рамката се регулира така, че всички профили да не докосват нишката. Сега от профила нарязахме джъмперите, които се поставят между всички паралелни опорни профили. Те се завинтват с малки винтове.
По принцип двустепенният таван е почти готов. Сега остава само да се провери равнинността на всички самолети и, ако е необходимо, да се коригират. След това рамката е зашита с листове от гипсокартон.
Монтиране на таван на много нива от гипсокартон, подробно за видеото:

заключение

Ако все още не можете напълно да разберете как да монтирате тавани от гипсокартонени плоскости 2, ви съветваме да разгледате снимките и видео материалите, представени на нашия уебсайт. Там можете да видите проби от двустепенни тавани от гипсокартон и характеристиките на работата по създаването на такава структура. Прочетете също статията: "Красиви тавани от гипсокартон: правила за проектиране".
Не забравяйте, че основното правило за получаване на качествена окачена структура е вниманието и точността. Ако направите всичко възможно на етапа на маркирането, това вече е наполовина успех. Прочетете също: "Два нива на опънати тавани".
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Монтаж на двустепенни тавани от гипсокартон - актуализираме интериораМонтаж на двустепенни тавани от гипсокартон - актуализираме интериора
Двустепенни тавани от гипсокартон - ние можем да го направим самиДвустепенни тавани от гипсокартон - ние можем да го направим сами
Как да направите таван на две нива от гипсокартонКак да направите таван на две нива от гипсокартон
Декорация на тавани от гипсокартон оригинални решенияДекорация на тавани от гипсокартон оригинални решения
Проектиране на окачени тавани от проби от гипскартонПроектиране на окачени тавани от проби от гипскартон
Красиви тавани от правилата за декорация на гипсокартонКрасиви тавани от правилата за декорация на гипсокартон
Окачени тавани от гипсокартон, как да ги инсталиратеОкачени тавани от гипсокартон, как да ги инсталирате
Устройството на таван от гипсокартон - полезни препраткиУстройството на таван от гипсокартон - полезни препратки
Таван на гипсокартон в коридораТаван на гипсокартон в коридора
Как да изберем таванно осветление от гипсокартонКак да изберем таванно осветление от гипсокартон
» » Двустепенни тавани от гипсокартон - красиви и необичайни
© 2021 BggeHat.com