Мраморна камина в интериора и портала за нея е красива, стилна и естествена

Мраморът е материал от естествен произход, който се използва широко за довършителни работи в различни стилове на интериора. От времето на царете, царете и императорите, камъкът е използван за украса на жилищата на богати граждани. Появата на материала очарова със своята благородство, уникална красота и лукс. Отличителна черта на мрамора е неговият дълъг експлоатационен живот, затова се наслаждавайте на уникалното покритие, което не може да бъде едно поколение.

В модерното дизайнерско изкуство естественият финиш материал е подходящ не само за създаване на оригинални фасадни елементи. Успешно се използва за вътрешно обзавеждане на помещения. Най-претенциозният и естествен вариант е създаването на камини и портали от мрамор. Този подход е много популярен сред съвременните хора, поради това, което остава в тенденцията за повече от десет години.

Красива монументална сграда
Красива монументална сграда

Характеристики и характеристики на материала

Според произхода си, мраморът е скала. Поради влиянието на някои физични и химични фактори, калцийът, който действа като основа на камъка, кристализира. Дотогава, докато породата е в естествена, необработена форма, тя не е много по-различна от другите вкаменелости. След произведенията мраморът придобива оригинален модел, който трудно може да се възпроизведе, и луксозен цвят.

Цветовата палитра е толкова широка, че можете да намерите камък от естествен бял цвят, наситено тъмно, почти черно. Най-малкото роля в стойността на мрамора се играе от неговата степен на хомогенност.

Ако цветът е твърд, тогава цената му ще бъде няколко пъти по-висока от камъка, където има пъстри петна или ивици. Съответно, завършени камини, Мраморните портали и други продукти от този материал могат да струват по различен начин.

Бяла мраморна плоча
Естествена мраморна плоча

Благодарение на високата плътност на природните фосили, той е много издръжлив и издръжлив. Това свойство осигурява на материала вид на най-тънкия, прозрачен филм на повърхността му. След като преминава през процеса на полиране, има изискан блясък и чар.

Предимства и недостатъци на мраморните продукти в интериора

Искайки да инсталирате камина у дома или портал от мрамор, възниква естественият въпрос: какви са предимствата и недостатъците на материала. Преди всичко искам да знам за трудностите при инсталацията и процеса на поддръжка, които собственикът ще трябва да се сблъска.

Мраморните камини имат един, но значителен недостатък, всички те могат да достигнат 200 килограма.

Но това не означава, че инсталирането на продукта трябва да се изхвърли. Основното нещо е да премислите внимателно действията си и да определите къде ще се намира порталът, преди да започне ремонта. Най-често те се инсталират на приземния етаж в къщи с голяма площ: вили, вили, крайградски жилища и т.н.

Минималистичен стил в хола
Дневна в модерен минималистичен стил

Редица предимства са много по-широки от недостатъците:

  1. Материалът има естествена здравина, благодарение на който е в състояние лесно да понася температурните промени.
  2. Поради увеличената плътност, остава възможно да се приложи някакъв украшение или модел върху фасадата на продукта.
  3. Камъкът е устойчив на удари, така че, когато работите с него, не се страхувайте, че ще се разпадне или ще се счупи.
  4. Продуктът е лесен за хигиенично почистване, не събира прах и практически не се замърсява отвън.
  5. Икономичността на материала е оправдана от липсата на необходимост от извършване на ремонтно шлайфане или полиране.
  6. Мраморът запазва първоначалния си вид и красота през целия си живот.
  7. След изгасване или изключване на камината (ако е електрическа), камъкът запазва съхраняваната топлина за дълго време.

Благодарение на широката палитра на цветовете, всеки може да избере точно сянката и структурата на мрамора, която идеално се вписва в проектирания интериор. Експертите посочват безопасността и екологосъобразността на материала, така че няма да навреди на възрастта. Нито деца, нито животни.

Цветни разтвори и производство

Природният материал е забележително податлив на различни видове обработка, поради което е възможно да се поръчат камини от мрамор и портали от най-различни форми и видове. Най-добре е да се даде предпочитание на камък със средно ниво на плътност.

Портал от естествен материал
Оригинален портал с характерен цвят

Сред най-популярните видове мраморни облицовки се различават следните опции:

  • Сив цвят. Има широк спектър от нюанси. Размерите на импрегнациите са малки или големи, а повърхността е покрита с различни линии и бели петна.
  • Бял цвят. Характерна особеност на камъка е способността да се променя оригиналния сянка, в зависимост от това как се поставят лъчите на слънцето. В ярка светлина блести в различни тонове: сиво, розово, жълто, благодарение на наличието на фини линии от тези цветове.
  • Цветен вариант. В този случай говорим за различни цветове: розово, жълто, синьо и тяхното смесване.

Цената за създаване на продукт от естествен камък винаги ще бъде висока. Това се дължи на факта, че порталът за камина, изработен от мрамор, е направен от отливка.



Но днес дизайнерите предлагат и по-евтина опция, която ще използва имитационния камък, но се комбинира в една единица чрез леене (леене на мрамор).

От първоначалното си почти нищо отличава освен състав, който включва: мрамор или гранит пясък, пясък, багрила и полиестерна смола. Такива специалисти по довършителни материали наричат ​​агломератите, защото са създадени с изкуствени средства.

Портал с прости форми на естествен материал
Рустичният дизайн на портала е направен от естествен материал

Основното предимство тук е широка гама от цветове и нюанси. Сред недостатъците се забелязва ниската си плътност, поради което тя е по-малко подлежаща на полиране и няма такъв благороден блясък. Камината е достатъчно голям продукт, който не може да бъде изрязан изцяло от една плоча, така че някои детайли все още ще бъдат събирани отделно.

Методи за вътрешно облицоване

Не е достатъчно просто да инсталирате мраморен портал в стаята. Тя трябва да се комбинира с интериорния дизайн, придържайки се към линиите и цветовите решения. Можете да лакирате продукта по много начини, най-важното, да се придържате към една идея.

Завършването на фасадата на камината може да бъде както следва:

  1. Плочка с гладка текстура. Този елемент се счита за неразделна част, тъй като камината, създадена само от скулптури и декоративни елементи, не изглежда органично.
  2. Директно завършване. Името говори за себе си и предполага директно припокриване на пещта.
  3. Тема. Това е украшение или модел, който е изрязан на повърхността на мрамора отпред. Работата може да се извърши ръчно или с помощта на съвременни инструменти.
  4. Колона. Този елемент предполага проектирането на портала с различни архитектурни елементи: полу-колони, арки, фризове.
  5. Скулптурни части. Любима версия на облицовката, в която има каменни релефи или фигурки на камината. Те право заслужават заглавието на най-красивите елементи, но са много трудни за изпълнение.

Преди да инсталирате камината, трябва ясно да разберете къде ще бъде разположена, да решите за стила, формата и цвета, модел. Необходимо е да се определи вида на пещта и версията на облицовката. За постигането на идеалния резултат се препоръчва проучването на проекта с дизайнера.

Декориране на целия хол
Красива сграда в хола

Важен подготвителен етап преди поръчването на продукт е определянето на неговите функции. Портата на камината може да бъде декоративна и ще служи само за украса на стаята. В този случай е по-добре да се даде предпочитание на отворена камина. Монтирането на работещата камина, което ще бъде открит огън, трябва да спрете при затворена версия на пещта. Така че можете да се предпазите от злополуки колкото е възможно повече.

Следва да се отбележи, че е нежелателно да се излагат мраморите на непосредствения ефект от пожара, за да се избегне увреждането на външния му вид.

Що се отнася до местоположението на камината, заслужава да се разчита на площта и формата на стаята. В малките стаи е по-добре да инсталирате малки ъглови парчета, които ще запълнят пространството, но не отнемайте полезния участък. В големи помещения мястото в центъра е най-дългата стена.

Основни правила на грижите

Продължителността на експлоатация на камини от мрамор има пряка връзка с качеството на грижата за интериора. Професионалистите препоръчват използването на специални хигиенни средства за почистване. Повишената чувствителност на материала изисква почистване от състави, които имат неутрално ниво на рН.

Портал за модерна камина
Красив портал за модерен каменен комплекс

Не полирайте камъка с инструменти, които включват абразивни частици. Те могат да надраскат продукта, като по този начин развалят неговия външен вид. В битовите химически магазини има много решения за мрамор, по-добре е да ги използвате.

Избършете повърхността на мраморните камини и портали само с меки парцали, изработени от естествени тъкани. Самият процес на почистване се състои в прилагането на специално решение върху повърхността му, последвано от отстраняване на състава с кадифена или фланелена тъкан. Ако има малки драскотини, те могат да скрият специални лакове и полиращи средства. От тях повърхността ще стане гладка и блестяща.

Понякога, преди да инсталирате камина, хората забравят да обработват железни елементи със средства срещу корозия. От това се появяват ръждиви петна върху материала. Трябва да се опитаме да се уверим, че мраморът и металът не се докосват.

Мраморни портали за камини - това е страхотна възможност за създаване на дома и уют. Продуктите се отличават със своята здравина и издръжливост, а с подходяща грижа собствениците ще работят повече от десет години. Ако високата цена на тези продукти ви притеснява, тогава можете да изберете себе си портал на гипс, или друг материал.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изберем портал за каминаКак да изберем портал за камина
Декоративни портали за камини, характеристики на строителството и довършителните работиДекоративни портали за камини, характеристики на строителството и довършителните работи
Очертайте камината идеи, опции, материали, съвети как да направите свои собствени ръцеОчертайте камината идеи, опции, материали, съвети как да направите свои собствени ръце
Практиката на използване на електрически пожар в интериора на различните стаиПрактиката на използване на електрически пожар в интериора на различните стаи
Каменни камини, използвани във вътрешността на каменни конструкцииКаменни камини, използвани във вътрешността на каменни конструкции
Дървен портал за камината, изберете правилната опцияДървен портал за камината, изберете правилната опция
Как да направите камина, ние считаме за най-популярните варианти на декорацияКак да направите камина, ние считаме за най-популярните варианти на декорация
Мраморни плочки за пода, неговите видове и особеностиМраморни плочки за пода, неговите видове и особености
Интериор за хол с камина в стил хижаИнтериор за хол с камина в стил хижа
Видове и дизайн на камини в модерен стилВидове и дизайн на камини в модерен стил
» » Мраморна камина в интериора и портала за нея е красива, стилна и естествена
© 2021 BggeHat.com