Мраморни плочки за пода, неговите видове и особености

Мрамор подови плочки

Завършването на пода в ремонта на всяка стая се обръща специално внимание на етапа на проектиране. В края на краищата, не само външния вид, но и такива параметри като надеждност и издръжливост са важни за пода. Покритието трябва да издържа на тежки товари, особено на обществени места, да е устойчива на деформация и по този начин да не създава трудности при придвижването. Ако проекта за дизайн, както и назначаването на помещенията или желанието на клиента включва създаването на престижния и скъп интериор, най-доброто решение е да се използва с мраморни плочки.

Мраморните плочки са може би най-престижната и ефективна опция за довършителни повърхности в стаята, но в създаването на подове се установява основното й приложение.

Предимства на мраморните плочки

Обърнете внимание! Въпреки факта, че мраморът се възприема като крехък и ненадежден материал, той има много висока плътност. Материалът по никакъв начин не е по-нисък от гранит и други скали от камък, използвани за декорация и декоративно строителство.

В този мрамор има едно много голямо предимство пред други облицовъчни материали, а именно - устойчивост на влага полиран отпред. В традиционния смисъл на влагата не се страхува от никакви камъни, но, въпреки това, по същия гранит в случай на намокряне отнема време да изсъхне и да се възстанови външния му вид.

Полиран мрамор поглъща само малка част от влага, дори и ако голямо количество водни разливи. Като се има предвид изключително високата си устойчивост на износване го прави мраморна плочка оптимална един за подове в обществени заведения с висок трафик, както и за създаване на финишната когато веранди и стълбища.

Но мраморните плочки имат не само предимствата на самия материал. Редица предимства на този етаж се получават благодарение на начина на полагане и производство. По-голямата част от вариантите на такава плочка имат ясни периметърни граници и стегнати опори по цялата странична равнина. Тоест, когато се полага, няма разлика между отделните елементи, които трябва да бъдат запълнени с някакво декоративно решение. Поради това калта и влагата не се натрупват в ставите.



Сортове мраморни и мраморни плочки

Сортовете от мрамор

Обърнете внимание! В природата, в естествена форма, мраморът се среща в три основни варианта, които се различават по цвят и физически характеристики. Тя е бяла, сива и оцветена.

  • Бялото е най-крехкото, чувствително и най-луксозно разнообразие от естествен мрамор. Основната му характеристика е, че практически не съдържа примеси от други вещества и затова има този цвят. Бял мрамор може да се нарече "чист". Той е най-лесно достъпен за всички видове обработка, има висока пластичност и съответствие, но е до голяма степен уязвим от атмосферни влияния. По тази причина най-често се използват бели мраморни плочки на пода за подова настилка в затворени пространства с умерен трафик. Нейната декоративна роля ще бъде важна тук. При неблагоприятни условия, без допълнително защитно лечение, бял мрамор избледнява и върху него се появяват жълти петна.
  • Сив мрамор е по-устойчив на различни химични и атмосферни влияния. Поради това е по-подходящ за завършване на етажа в райони с висок трафик, като летища, железопътни гари и в големите търговски центрове, в които трябва да се спазват всички правила на работа не е възможно. Насищането на сивото се определя от количеството на примесите на други вещества. Те също влияят на стабилността на мрамора върху действието на химичните и атмосферните фактори.
  • Цвят. Това е третото голямо разнообразие от мрамор. Тя може да има сянка от всякакъв цвят - от близки до естествени материали до яркочервено, небесносиньо или наситено зелено. След преминаване на защитната обработка цветният мрамор с някои ограничения може да се използва както на закрито, така и на открито. От цветния мрамор се създават мозаечни панели, които могат да представляват сложни многоцветни орнаменти и дори цели картини, които по никакъв начин не са по-ниски от традиционните произведения на изкуството.

Видове мраморни плочки

Мрамор за дома и офиса

Мраморни плочки за подови настилки

Мраморните плочки по метода на обработка и приложение се разделят на следните видове:

  • Гланциран материал с високо ниво на отразяване на светлината. Използва се за създаване на разнообразие от интересни декоративни ефекти, но има повишено ниво на приплъзване. Затова е много важно да я приложите за довършване на пода.
  • Неплъзгащи плочки за басейни, сауни и други подобни обекти. Тъй като самият полиран мрамор е хлъзгав, когато удари водата, той става като пързалка. Затова в мокри помещения е позволено да се използва само плочка със специална повърхностна обработка.
  • Стандартни плочки с полиран лицев слой и средно ниво на лъскав гланц.
  • Плочки на базата на порцелан, който може да се нарече литокерамика. Основният слой на материала е направен от керамика, а слой мрамор с дебелина 3 мм се използва за създаване на повърхността. Такава плочка е много по-евтина от пълен мрамор, но е значително по-ниска от гледна точка на издръжливост и надеждност.
  • Нестандартни плочки с различни форми и размери, използвани за създаване на орнаменти и шарки. Може да има различни видове повърхности, цвят, дебелина и други технически параметри.

Важно! Мраморните плочки, в допълнение към отделянето на самия мрамор, използван като суровина, могат да се различават по начина, по който се обработва повърхността, площта на всеки елемент и дебелината. Методът на обработка определя за всяка марка областта, в която е най-добре да се използва определен вид материал.

Основните правила за грижа за мраморните плочки

Правилата за грижа за пода от мраморни плочки са доста прости. За да се измие такъв под, само топло сапунено решение и обикновен мек парцал. Единственото ограничение е използването на почистващи препарати на основата на киселини и алкали. Те оказват негативно влияние върху декоративните качества на мрамора, правят го по-избледнели и оставят жълти петна с развод.

Ако боята е силно замърсена, не отлагайте почистването, но веднага отстранете петна със сапунен разтвор и мека кърпа. Веднъж на всеки шест месеца плочките трябва да бъдат полирани с велур, за да се възстанови блясъкът и нивото на блясъка на мрамора.

заключение

Мрамор по отношение на богатството на текстури и нюанси няма аналог между естествените камъни, активно използвани в строителството. Следователно, с наличието на средства и необходимостта да се създаде качествен, надежден и непретенциозен етаж и да се даде на интериора представителен и скъп външен вид, мраморните плочки ще бъдат най-добрият вариант.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Мраморна камина в интериора и портала за нея е красива, стилна и естественаМраморна камина в интериора и портала за нея е красива, стилна и естествена
Полагане на подови плочкиПолагане на подови плочки
Мраморна мазилкаМраморна мазилка
Мраморни подове лукс и богатствоМраморни подове лукс и богатство
Мраморни под скъпи класическиМраморни под скъпи класически
Какво е по-добре порцеланови плочки или керамични плочки?Какво е по-добре порцеланови плочки или керамични плочки?
Използвайте при строителството на керамични плочкиИзползвайте при строителството на керамични плочки
Защо е необходимо да изберете гранит за довършителни работи?Защо е необходимо да изберете гранит за довършителни работи?
Маси от маси от естествен камък в интериораМаси от маси от естествен камък в интериора
Видове естествен камък в интериораВидове естествен камък в интериора
» » Мраморни плочки за пода, неговите видове и особености
© 2021 BggeHat.com