Бойлер за басейна със собствени ръце

Изглежда, поставете отоплителния котел, превключете веригата към басейна, тя ще работи и рибата ще се стопли. Но тази схема няма да бъде ефективна поради една проста причина - измет. Водата в отоплителния кръг трябва да бъде дестилирана, така че топлообменникът да не препълва солените отлагания. Освен това магнитните филтри се поставят срещу ръжда. Това е колко мъдрост. Котелът също ще бъде лошо решение. Факт е, че в басейна има много микроби, а при температура 55-60 ° C много от тях няма да умрат и днес непрякото отопление е скъпо. И ако погледнете цената на фабричните съоръжения за къпане, вие веднага имате желание да събирате бойлер за басейна със собствените си ръце.


На нагряване на водата в басейна


От наша гледна точка има прост и ефективен начин за затопляне на водата през лятото. За да направите това, само стените на басейна трябва да са матирани и черни. В този случай по-голямата част от слънчевата топлина ще се абсорбира. Охлаждането през нощта няма да стане толкова интензивно, ако се постави добър слой от експандирана глина под басейна. Известно е, че този материал се използва не само за отводняване на вода, но и за топлоизолация, например подове. В този случай обменът на енергия със земята ще стане значително по-нисък и поради това само водата няма да бъде толкова студена. Видяхме достатъчно мрежа за различни начини за отопление на водата и всички те имат малък недостатък: (Виж също: Как да разглобите котел сам)



  • Водата в басейна цъфти, има микроби, твърдост соли, мръсотия. Редовното му заместване с всички тези проблеми няма да спести.


Ако басейнът е малък, а след това по наше мнение е най-добрия дизайн, представен на YouTube от един потребител, който е засилила на плувка водната помпа, го доставя с една тръба, която почти се достигне до дъното на басейна, и я сложи на нагревателен елемент на една типична бойлер. Термостатът в този случай едва ли е необходим, защото капацитетът на най-скромните басейни е от 500 литра. За един възможен период от време, 2 kW спирала не заври течността. Обикновено, котли и бойлери танкове са изолирани 5-см слой от полиуретанова пяна (почти като на стените на къщи), но тук имаме един отворен водоем. Никога не влагайте в нея вода.

Плувен басейн

Според нас решението на проблема е на повърхността и единственият проблем е да се изчисли силата, необходима за поддържане на температурата на водата. И за това трябва да знаете размерите на басейна и местоположението му. За да не се впуснем в тези трудности, ние просто изчисляваме колко енергия е необходима, за да се повиши температурата на тон вода с 1 ° C за 15 минути и, като продължим с това, ще продължим. Както се предлага от интернет (учебник по физика за търсене на време), специфичната топлина на водата е 4200 J / kg ºС. Това е колко енергия имате, за да дадете един килограм вода (един литър), който повишава температурата с една степен. (Виж също: Потопяем електрически бойлер със собствени ръце)

Разполагаме с басейн с капацитет от един тон. Оказва се, че той трябва да комуникира с енергия от 4,2 MJ, за да загрее една степен. Съгласихме се, че това трябва да стане за 15 минути. В системата SI този интервал ще бъде равен на 15 х 60 = 900 секунди. Ние намираме желаната стойност от формулата на мощността:

N = A / t = 4,2 MJ / 900 = 4,6 kW.

Това означава, че след като оставихте нашия бойлер с такава мощност да работи за една нощ, можете да се къпете сутрин. Ако само на улицата не е зима. И тук би било хубаво да се изчисли загубата на топлина в зависимост от температурата на въздуха. Според някои данни конкретната стойност е от 20 до 30 W / m2 K, в зависимост от скоростта на вятъра. Нека басейнът ни има дълбочина около 1,5 метра и площ от 15 квадратни метра. Той държи 22,5 тона вода. Тоест, специфичната стойност трябва да бъде умножена по площта, а след това и по разликата в температурите на водата и въздуха. От този израз става ясно защо да изолираме дъното и стените на басейна с разширена глина. През лятото, когато температурата на въздуха е най-малко 20 ° C, загубата на топлина ще бъде нула. Водата може дори да се затопли малко.

Бойлер до басейна

Какъв вид нагревател за течаща вода е необходим, за да загряваме 22,5 тона вода от 10 до 20 ° C през лятото (поне за нощта) (мислим, че въздухът не е много студен). Оставете устройството да се включи някъде по-близо до 11:00 ч. И водата е необходима до 9 часа сутринта. За един час при 10 градуса по Целзий, 2,5 тона вода трябва да се нагрее. Видяхме по-горе, че е необходимо 4,6 kW за отчитане на един тон за това време от 4 градуса. С други думи, ще трябва да умножите 4.6 на 6.25, а в крайна сметка ще излезе около 29 кВт. Тази стойност съответства на среден газов котел, който вече може да стои в къщата, но как може да загрее басейна? (Виж също: Инсталиране на бойлера от себе си)


Как да подгряваме басейна с бойлер


Виждал съм как колектор работи върху слънчев бойлер за басейна. Всеки, който знае цената на въпроса, ще предпочете да използва устройството за битова гореща вода. Като товар бойлерът на Bosch ще захранва и влива дестилирана вода в системата. Как мога да намеря мръсотия и микроби от басейна в устройството на цена от около 50 000 рубли? Според нас това не е най-добрият вариант. Но слънчеви бойлери за басейни не са всичко. Ето още една извадка, която по наше мнение има съмнителна основателна причина за използване в някои случаи.

Фабричният бойлер за басейна е вертикална серпентина с тегло под един цент и височина един метър, вътре в която се изгаря дървесината. Мощността на такава инсталация е до 35 кВт, което ни кара да мислим, че не сме се заблуждавали при изчисленията. Въпросът е, че рециркулационната помпа изпомпва водата в басейна през тази стоманена намотка. Лесно е да се досетите, че след известно време температурата ще се покачи. Оказва се, че един вид течаща вода за басейна. Производителят твърди, че има безплатно гориво, може да е така, ако живеем в гората, но във всички останали случаи кубическият метър от трупи струва пари.



Диаграма на работата на бойлера

Куб на дърва за огрев се продава на цена от 1000 рубли. Калорийната стойност на един килограм изсушен дървен материал е 2800 kcal / kg. В джаули това ще бъде 2800 kcal х 4,18 = 11,7 MJ. В един кубичен метър се поставят 500 кг дърва за огрев, което означава, че за 1200 рубли (минимум) получаваме топлина: (Виж също: Слънчев бойлер със собствени ръце)

А = 500 х 11.7 MJ = 5.85 GJ.

Да сравняваме това с газа. Нека да има цилиндър с течен пропан или бутан със стандартен капацитет, от който работи котелът. Калорийната стойност на газа е:



  1. Пропан течност - 25,59 MJ / литър.

  2. Бутан течност - 28,63 MJ / литър.

  3. Природният газ е 33,8 MJ / кубичен метър.


Пропановото пълнене на 50-литров балон струва 650 рубли. За да разберете калоричността му, умножете лирата с 50, получаваме около 1,28 GJ. Това означава, че дървото за огрев днес е по-изгодно от газта (ако, разбира се, нашите оригинални данни са верни). Но дори и котелът за отопление на дома ще послужи на своята слава, но няма нужда да променяте или изгаряте петна на тревата. Но как да използваме всичко това за нашите цели? Вече казахме, че поточните бойлери за басейни не са най-доброто решение по съвсем очевидни причини. Батерията във водата е просто глупава и плуването е лов!

Когато няма газ и бойлер на ръка, тогава, разбира се, бойлерът за дърва за плувен басейн ще бъде отлично решение. Но в повечето къщи с плувни басейни котелът е там. Подобно на ултразвукови почистващи препарати и много други, които са съпътстващите ги обекти в приемането на слънчеви и водни бани. (Виж също: Как да направите котел самостоятелно)


Проектиране на отопление на газов котел


През лятото газовият котел често е празен, максималният за топла вода работи. Така че нека направим бойлер за басейна със собствените си ръце. За тази цел на етапа на проектиране се предлага да се постави тръбна система под топъл под басейна. Разбира се, ще има проблеми с него, например, ще трябва да се очисти с компресор за зимата и цялата охлаждаща течност внимателно да се събере за следващата година, защото вътре ще има дестилирана вода. Може да се каже, че е скъпо, в такъв случай трябва да филтрирате точната сума.

Бойлер за басейн

Системата Термичният под подразбира, че под бобината минава хидро и топлоизолация, за да не се губи енергия напразно. Стените на басейна все още са направени от водоустойчив бетон и не е трудно да се отдели малко добавка към основата. В тази светлина се получава прост и ефективен дизайн, с който трябва да се източи един проблем - зимата за зимата. И ако басейнът е в сауната ни, тогава няма никакви проблеми. На входа и изхода на клона се поставят трипътни вентили, които ще заменят котела по необходимия начин. А газовият бойлер за басейна е готов!

Какво може да бъде по-просто, отколкото да се използва пълно решение. Във всеки случай водата от басейна не трябва да влиза в контакт с отоплителните елементи. Предполагаме, че е възможно да се събере структура от две намотки:



  • Човек поглъща топлината от дърва за огрев.

  • Вторият дава енергия на водата.


Те се свързват последователно през маркуча и рециркулационната помпа се поема. Но тя не работи с вода от басейна, но с дестилирана вода. Това значително ще удължи живота на всички устройства, въпреки че ще намали ефективността на системата. Филтърът за фино почистване също е безполезен, в този случай скоростта на работа ще намалее и цената му ще се увеличи с коефициент 1,5 - 2.

И няма смисъл да се използва електрически бойлер за басейна. Вече посочихме реда на изискваната мощност. Тази цифра е недостижима с различна консумация на енергия. Той бие всички възможни квоти за частните домакинства. С други думи, TEN е подходящ за малък полимерен надуваем басейн, но за камък очевидно няма достатъчно енергия. Тук вярваме, че въпросът за оборудването на бойлера за басейна е разкрит. Танците произтичат от властта, но тя трябва да бъде значителна, дори и на малко изкуствено езерце. Ще се видим скоро!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Котел с дърва за огрев със собствени ръцеКотел с дърва за огрев със собствени ръце
Скимер за басейн какво е това и как да направите най-простия аналог себе си?Скимер за басейн какво е това и как да направите най-простия аналог себе си?
Свързване на отоплителния котелСвързване на отоплителния котел
Газови котли с един и два кръгаГазови котли с един и два кръга
Домашни котли за отоплениеДомашни котли за отопление
Домашен електрически бойлер за отопление на домаДомашен електрически бойлер за отопление на дома
Бойлерът delimano delimano tapБойлерът delimano delimano tap
Базата с рамки е най-доброто решение за ваканционни парцелиБазата с рамки е най-доброто решение за ваканционни парцели
Искате да притежавате плувен басейн? Как да се изгради?Искате да притежавате плувен басейн? Как да се изгради?
Предимства и видове котлиПредимства и видове котли
» » Бойлер за басейна със собствени ръце
© 2021 BggeHat.com