Как да изберем бойлер за съхранение

Често това се случва - прекъсване на топла вода или теоретично е там, но в действителност топла "лятна" вода идва от кранчето. Необходимо е да се плати за него, както и за топла. Изходът е котел. Сега ще се опитаме да разберем как да изберем нагревател за съхранение на вода и от какви изисквания е необходимо да продължим.


Видове отоплителни уреди за съхранение


Кумулативните бойлери са много различни. Основните критерии, по които са класифицирани:



  1. На външен вид.

  2. Според материала на вътрешното покритие.

  3. По обем на натрупаната вода.

  4. С власт.

  5. За цената.

  6. По източник на отопление.


Изборът на нагревателя за съхранение започва не с дефинирането на външен дизайн и решение за цвят. Най-основното изискване е количеството топла вода, което семейството се нуждае всеки ден. Така че средно един възрастен човек на ден се нуждае от около 15-20 литра гореща вода. И от това излиза, че средно семейство от 4 души се нуждае от бойлер 80 литра. Това не означава, че толкова много вода ще се консумира всеки ден, но за тази удобна и продължителна доставка на топла вода този обем ще бъде достатъчен. (Виж също: Кумулативен бойлер със собствени ръце)


Малко за властта и какво трябва да бъде


Мощността на котела пряко влияе върху степента на загряване на водата. Така че, средно, нагревател за съхранение на вода от 50 литра загрява водата за 2-4 часа. Това е така, ако цялата вода беше студена. Но това се случва много рядко, или по-скоро в няколко случая:



  • При първото стартиране.

  • При стартиране след ремонт или счупване.

  • При продължително отсъствие на електроенергия, продължило повече от 16 часа.


Водонагревател за съхранение

През останалото време, цялата вода от котела не се консумира. А когато има активно използване на топла вода, то в същото време помпи на студ, порции и загрява до зададената температура. И няма много разлика, котел, колко е инсталиран, дали е бойлер с капацитет на съхранение от 100 литра или по-малко, принципът на работа е всичко едно. Ето защо, да изберете най-мощните и бързи - няма нужда. Всичко е добро в умереност.


Каква топлина трябва да избера?


По вид на нагревателния елемент котлите са различни. Основните сортове са с отворен край и са затворени. Затвореният teng е по-добър, защото не е толкова бързо разрушен от солените отлагания, но е невъзможно да го замените сами, само ако сте професионален електротехник. (Виж също: Кои бойлери са най-надеждни)

Отвореният тен е отоплителен елемент, който влиза директно в контакт с водата. Той е бърз, средно 4-6 години, повреден от соли и хлориди, които са част от течаща вода. Но замяната му е проста тема и ако желаете, всеки, който иска да го направи, може да го направи.


Как да се затопли водата


По отношение на скоростта и качеството на отоплението, формата на тен не оказва влияние. Това е чисто техническо съединение. Но според вида на енергийния източник за отопление, котлите са от три типа:



  • газ;

  • електрически;

  • Газ - електрически.


Най-често срещаните са електрически. Те са лесни за монтиране - на стената, в гнездото са пробити и всичко е готово. Газ и смесени все още са свързани към отоплителната система, поради което по-често срещани са в частния сектор с индивидуално отопление на газ. Но тяхната полза е, че когато къщата е в отоплителния сезон и къщата се отоплява с газ, водата в котела се отоплява с газ и при отсъствие на електричество, топла вода все още ще бъде. Това е един вид спестяване на енергия от проводниците. (Виж също: Как да изберем газов бойлер)

Бойлерът 30 е кумулативен

Най-икономичен ще бъде газовият електрически бойлер за тези, които удавят не само газ, но и твърдо гориво, тъй като нагревателят не е свързан директно към газовия котел, а просто към системата. И то може едновременно да се отоплява, както с газ, така и с дърва за огрев или други видове твърдо гориво.

Въпреки че, да се каже, че нагревателят на вода 30 кумулативно консумира много електричество, също не е правилен. Всички те са доста икономични и ако вземеш предвид, че не е нужно да платиш за топла вода, те стават печеливши изобщо.


Малко за вътрешния капак


Вътрешната покривка на резервоар за съхранение от 30 литра, подобно на друг обем, може да има стъклени влакна, титан, емайлирана или неръждаема стомана. Най-достъпни са последните две опции. Бойлерът с капацитет 50 литра с емайл покритие е по-евтин, но ще служи много по-малко от неръждаем резервоар. Но, без значение кой котел е инсталиран, е по-добре да се презастрахова и удължи експлоатационния му живот, като се инсталира допълнителен филтър за въвеждане на вода от системата в самия нагревател. Редовната подмяна на пълнежа във филтъра ще позволи използването на котела без да се почиства от мащаба, около 5 години. (Виж също: Как да направите бойлер със собствените си ръце)


Външен вид - не само красота


Изберете бойлер с кумулативен 80L чрез външни индикатори - това е последното нещо. Да, важно е да се вписва добре в интериора или най-малкото да не привлича много внимание към себе си. Така че цветното решение на външното покритие на котлите не е толкова разнообразно. За предпочитане е да е бяло, млечно и стоманено сиво. По-рядко, черно и всичко останало - по индивидуална поръчка.





По-важни са параметрите на размерите на единицата. Така че, тъй като не на всяка баня, по принцип можете да маркирате такъв доста голям обект, а след това излизате с бойлер с капацитет за съхранение от 50 литра плоски. Той е по-малко обемно и е по-лесно за него да намери място в малка баня или друга стая.



Колкото по-голям е обемът на котела, толкова по-големи са неговите размери, така че не купувайте повече оборудване, ръководено от мисълта: "Само за случай, но изведнъж гостите ще дойдат дълго време". Ако посетителите идват, какво се случва, не толкова често, а след това изчакайте половин час, докато вашият малък бойлер ще служи на всички. Това е по-добре, отколкото да се толерира неудобството поради прекалено големия агрегат всеки ден. (Виж също: Кой котел е по-добър)

Нагревател за съхранение на вода 50 литра


Производители и цени


Фирмите, които произвеждат котли, не са толкова малко. Заедно с добре познатите световни марки местните предприятия работят, които се научават да правят конкурентни продукти за всеки клиент.

Така че всички познати храни за съхранение на вода 50 литра на Electrolux не са по-лоши от същия аналог на TeploComfort. По същия начин, за скъпи стоки. Както чуждестранните, така и местните производители произвеждат различни продукти, както в цената, така и в капацитет или външни показатели. Не винаги скъп чуждестранен бойлер 500 литра ще бъде по-добре от домашния еквивалент. Всичко се отнася за цената за внос, за марката, за външна реклама.

Фабриките на територията на страната често използват компоненти на внесената продукция, което прави продуктите им по-качествени или се състоят под добре известна марка, съгласно подписания договор. Така че не се изненадвайте, ако видите бойлера Thermex 80 литра италианска марка с баркода на нашата страна.


Места за безопасност и инсталиране


Най-често котелът се инсталира директно в банята. В противен случай просто няма къде. Това важи за апартаменти, в частни къщи, има технически помещения, складови помещения и котелни помещения, където може да се монтира и бойлер. Единственото нещо, което трябва да се има предвид, е откъде ще дойде водата. И ако по пътя към банята е техническо помещение, защо да не скриете бойлера в него.

Газовите и смесените котли са свързани към обща отоплителна система, а ако ваната няма батерии и няма връщащи тръби, това ще бъде проблематично. С електрическите агрегати е по-лесно, но е необходимо да се надгражда и факта, че банята е с висока влажност и има голяма вероятност за контакт с електричество или излишна влага. Необходимо е да следвате инструкциите за монтаж, инсталиране и работа много ясно.

Инсталация на котела

Мястото, където ще бъде поставен котел, трябва да бъде здраво. И конструкции от гипсокартон не са подходящи за това. Теглото на самия котел и дори с водата е доста голяма и стената трябва да е силна, така че всичко това да не падне от един ден.

Не натискайте нагревателя в най-недостъпния ъгъл. Понякога тя трябва да бъде отстранена, за да се изчисти от измет, да замени тена или електрониката. За да направите това, е важно да имате лесен достъп до него и възможността да го премахнете от скобите. И това не винаги е възможно за един човек. Теглото на котела зависи от модела, производителя и вътрешните характеристики.

Не много често, но преди да бъдете поръчани за ремонт или други важни манипулации, е необходимо да източите цялата вода от бойлера. Направете това със специален кран, който се намира до двата отвора (едната за изпомпване на студена вода, другата за захранване с топла вода на крана) в дъното на котела. Помислете за това при инсталирането. Ако е възможно, инсталирането на резервоара за отвеждане на водата е възможно най-лесно.

Не инсталирайте котела в близост до отоплителни инсталации или батерии. Това може да повлияе неблагоприятно на работата му и значително да съкрати експлоатационния живот.

Също така не се препоръчва да се постави бойлерът в близост до други електрически уреди, така че да няма разслояване на магнитните полета и да се изключат пожари, затваряния и други извънредни ситуации.

Изключете котела от електрическата мрежа е препоръчително само в случай на продължителна липса на собствениците на къщата. Той бавно изпреварва температурата, консумира много енергия. И е много по-евтино да го запазите. След това периодично се дублира, за да затопли водата до зададената температура и не претоварва многото брояча.

И последната препоръка - не е необходимо да зададете максималната стойност на температурния регулатор, в противен случай електрическите кабели може да не оцелеят. Освен това, при максимална скорост, кранът почти ще се заври. По-добре е да се прибегне до такива крайности в екстремни случаи. Средната стойност на датчика е достатъчна, за да се измие, да се направи душ или дори да се вземат дълги водни процедури.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изисквания за съхранение на дизел и газИзисквания за съхранение на дизел и газ
Кой котел е по-добърКой котел е по-добър
Кой бойлер да избера?Кой бойлер да избера?
Как да свържете правилно бойлера за съхранениеКак да свържете правилно бойлера за съхранение
Как да свържете бойлерКак да свържете бойлер
Електрическо отопление на частна къщаЕлектрическо отопление на частна къща
Правилата за подбор и принципа на котела за апартамент или къщаПравилата за подбор и принципа на котела за апартамент или къща
Как да изберем газовата колона?Как да изберем газовата колона?
Нагревателят за потока или за съхранение избира оптималния типНагревателят за потока или за съхранение избира оптималния тип
Стенни газови котлиСтенни газови котли
» » Как да изберем бойлер за съхранение
© 2021 BggeHat.com