Кой котел е по-добър

Всяко лице се стреми да живее в апартамент или в свой дом, колкото е възможно по-удобно за себе си и за близките си. Едно от условията за комфорт е постоянната наличност на топла вода. Днес е доста трудно да си представите дома си без топла вода, защото е необходимо за всеки модерен човек всеки ден - няма значение дали трябва да си измиете дрехите или дрехите, да се измиете или да почистите.

Ако в повечето жилищни сгради (с изключение на извънредни ситуации) винаги има гореща вода, в селото, в доча или в селска къща често няма централна топла вода. В такива случаи се задейства котел или бойлер. Преди да определите кой котел е най-подходящ за вашия дом или апартамент, трябва да изучите видовете и характеристиките им, както и да разберете колко гореща вода се нуждаете всеки ден. (Виж също: Котел за косвено загряване със собствени ръце)


Изчисляване на потреблението на вода


На първо място, определете колко гореща вода използвате всеки ден. Основните точки на потребление са мивката, ваната, душ и кухненската мивка. Като правило средната консумация на топла вода е на човек:



  • 20 литра - с икономично потребление;

  • от 20 до 40 литра - при нормална консумация;

  • от 40 до 80 литра - с повишено потребление.


Ако възнамерявате да купите електрически бойлер, тогава горните средни данни трябва да бъдат допълнени със следната средна дневна консумация на енергия за отопление на водата на човек:



  • 20 литра - от 0,6 до 1,2 kW;

  • от 20 до 40 литра - от 1,2 до 2,4 kW;

  • от 40 до 80 литра - от 2,4 до 4,8 kW.


Изхождайки от тези данни, чрез прости изчисления е възможно да се изчисли колко вода, електричество и съответно парите ще отидат средно на член от семейството на ден. Ако ще купите газов котел, няма да е необходимо да изчислявате консумацията на енергия. (Виж също: Как работи котелът)

Всички котли могат да бъдат разделени на две функции:



  1. Метод на натрупване и нагряване на вода (поток и съхранение).



Бойлер


Видове котли, плюсове и минуси


Електрически бойлер тип поток. Предимствата на този бойлер са мигновено нагряване на водата и малки размери, които позволяват да се инсталира практически навсякъде. Най-големите недостатъци са необходимостта да се постави отделен кабел, заземително устройство и наличието на специално защитно устройство на разпределителното табло. Този тип бойлер е най-популярен в градските апартаменти, както и най-добрите сред тях е котела STIEBEL ELTRON DHC 6. Това беше най-често избират своите купувачи, въз основа на средната консумация на вода характеристики на ден на член от семейството.

Тип за съхранение на електрически бойлери. Основните предимства на този бойлер са ниската консумация на електроенергия, не изисква допълнително полагане на кабели, може да натрупа големи количества топла вода. Недостатъците на бойлера за съхранение са много по-малки - внушителни размери и необходимостта от предварително превключване на устройството, за да се затопли водата за определено време. Най-добрите котли от този тип са OSO S 200 модели.

Както вече беше споменато, бойлерите могат да бъдат не само електрически, но и газ, те също се наричат ​​газови колонки. По типа на натрупване и нагряване на водата, обаче, те са идентични на електрическите, а също така имат своите положителни и отрицателни страни. (Виж също: Кой бойлер да избера?)

Газов котел от типа поток. Плюсове: те консумират минимален газ, който обаче не влияе на ефективността на тези устройства, те бързо затоплят водата. Основните недостатъци: изискват постоянно присъствие на газ, само на магистралата работи по-често и по размер заемат повече място в сравнение със същия електрически нагревател и инсталиране на котела може да бъде само на определени места. Независимо от това, такива котли са доста често срещани, а най-известният модел е NEVA LUX 4510.

Газовият котел е кумулативен. Подобно на газовия поток, той използва малко количество гориво. В допълнение, тя ви позволява да съхранявате големи количества топла вода. От основните недостатъци - необходимостта от редовно захранване с газ и невъзможността за работа на цилиндрите, както и големите размери на устройството и допълнително време, така че котелът да има време, за да загрее водата. Най-добрият бойлер от този тип е модел S / SGA 100 R от ARISTON.

В допълнение към изброените бойлери има и котли за косвено отопление. При такива устройства за отопление на вода се използва централна или автономна отоплителна система - котелът е свързан директно към котела (например котел BUDERUS LT135). (Виж също: Как да изберем котел за косвено отопление)

Най-добрият бойлер

Водата в резервоара се нагрява благодарение на отоплителната течност - охлаждащата течност. При такава система капацитетът на котела се издига няколко пъти и разходите за отопление на водата намаляват. Например, ако бойлерът с индиректно нагряване има обем от около 100 литра, то след час той ще може да произвежда повече от 500 литра гореща вода. Такъв котел е снабден с топлообменник, вътре в който тече нагряваща течност, изолирана с изолационен материал и циркулационна помпа.

Почти всички модели котли са оборудвани с термостат - специално устройство, което спира нагряването на водата, когато достигне максималната температура и възобновява процеса на нагряване, ако степента е спаднала значително.


Какъв тип котел трябва да избера?


Въпросът е кой котел е най-добре да избере: поток или съхранение? - трябва да се вземе решение въз основа на това колко отново се нуждаете от топла вода на ден, колко сте готови да похарчите за тези пари и къде планирате да поставите бойлер. Това са най-важните фактори при избора на бъдеща покупка, затова разгледайте по-подробно свойствата на изброените котли. (Виж също: Как се изгражда котелът?)



Купете електрически бойлер, ако:



  • имате нужда от незабавно нагряване на водата и не сте готови да изчакате няколко минути, докато водата не достигне необходимата температура. В протичащите котли, водата може да се загрее за половин минута;

  • Мястото за монтиране на бойлера е ограничено от пространство, особено ако планирате да поставите котела в тоалетната или банята;

  • за вас не е основният "изяжда" Силата на електроенергия (добри яки котли под налягане с гореща вода в контакта, консумира не по-малко от 6 кВт) и полагане допълнителен кабел няма да се работи за вас.


Електрическият бойлер за съхранение ще бъде идеално решение в следните случаи:



  • имате голямо семейство;

  • Вместо да душ предпочитате да се къпете, или в къщата си има сауна или вана;

  • е по-важно за дългосрочно поддържане на оптимална температура на гореща вода от време на нагряване (котли с високо качество изолация осигуряват намаляване нагрява температура на водата след изключване нагревателен елемент е не повече от една четвърт от градуса в час);


Избор на бойлер



  • в тарифата си за електроенергия има опция "нощно време", когато през нощта цената на електроенергията се намалява няколко пъти, което ви позволява да отоплявате по това време вода и да използвате горещо сутрин без допълнителни разходи;

  • имате само обикновени контакти и няма възможност за поставяне на отделен кабелен канал под бойлера (бойлери с голям обем консумират до 2 кВт;

  • не ви е грижа за размерите на котела.


Газовият цилиндър с газов поток ще бъде добро решение в ситуации като:



  • присъствие в къщата или апартамента на газовия уред (дизайнът на съвременните котли позволява да се използва удобно и безопасно всеки ден);

  • бюджетът не Ви позволява да изразходвате голямо количество електроенергия всеки ден);

  • Предвиденото място за монтаж на котела е малко.


Поставете колонката за съхранение на газ, когато:



  • имате нужда от голям обем бойлер, работещ на този вид гориво;

  • в помещението, в което ще се постави котелът, няма начин да се осигури допълнителен въздушен поток;

  • най-често се използва топла вода сутрин или вечер (т.е. отоплението може да се извърши, докато не сте вкъщи или имате достатъчно време да изчакате, докато водата достигне максималната температура).


Котелът за косвено отопление е най-подходящ за такива ситуации:



  • Котелът на отоплителната система предполага възможността за свързване на котела или веднага се снабдява с него в един комплект (като правило такива "комплекти" са по-евтини, отколкото когато трябва да купите всичко отделно);

  • не ви е грижа колко вода се нагрява;

  • в бюджета си, елементът от разходите за енергия далеч не е последният;

  • Нуждаете се от добър капацитет на резервоара, който може да осигури непрекъснато снабдяване с топла вода на няколко души.


Ако накратко обобщим всичко това, в зависимост от ресурсите и бюджета си, спорът за най-доброто - колоната или бойлерът няма абсолютно никаква стойност. Ако къщата ви има газ, е по-добре и по-евтино да се създаде колона газ, ако имате нужда от големи количества топла вода, а място в бойлера не е в състояние да проведе цялостна бойлер, изберете електрически бойлер.

Котел за индиректно отопление

В случаите, когато къщата има автономно централно отопление, е по-разумно и по-евтино да се инсталира бойлер с косвено отопление, допълнен с котел.


Полезна информация за инсталирането и работата на котли


Не се опитвайте да свържете течащ електрически бойлер към обикновен изход. Поради факта, че тези нагреватели са увеличили мощността, можете не само да разваляте кабелите, но и да организирате пожар в къщата.

Преди да инсталирате допълнителна машина върху измервателния уред и да поставите кабела под електрическия котел, проверете ограниченията на захранването, особено ако кабелите са в стария ви дом от съветската епоха.

За миене на чинии и миене са подходящи термоблокове или котли с обем до 50 литра, а в други случаи купувайте бойлери с голям обем. Най-добрите 80-литрови котли, най-често използвани за дълготрайни вани, се произвеждат от ARISTON.

Най-добре е да монтирате бойлери на стената, въпреки че някои производители могат да бъдат вградени под мивката или в подовия шкаф.

Ако стандартният цилиндричен бойлер не се побира в дадено пространство, помислете за хоризонтален и плосък тип.

Освен това, специалното антибактериално покритие в резервоара ще бъде излишно в котела. Предотвратява развитието на мухъл и гъби, както и дезинфекцира водата.

Следните материали са най-ефективните антикорозионни свойства, от които се произвеждат вътрешни резервоари:



  1. Стъклен порцелан (експлоатационен срок до 3 години).

  2. Вътрешен емайл (експлоатационен живот от 3 до 5 години).

  3. Титанов емайл (експлоатационен живот около 7 години).

  4. Неръждаема стомана (експлоатационен живот около 20 години).


Дори и най-добрите котли имат свойството да се замърсяват и да излязат от ред. Поради това периодично почиствайте вътрешната и външната повърхност на котела, отстранете варовика от най-малък външен вид. Така че не само опазвайте здравето си и себе си и вашите близки, но и удължете полезния живот на бойлера.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изчисляване на отоплителния котелИзчисляване на отоплителния котел
Какво представляват котлите за гореща вода?Какво представляват котлите за гореща вода?
Как да изберем котел за косвено отоплениеКак да изберем котел за косвено отопление
Водоснабдяване на вилатаВодоснабдяване на вилата
Стенни газови котлиСтенни газови котли
Стандарти за топла водаСтандарти за топла вода
Отоплително котле за вилиОтоплително котле за вили
Газови котли с един и два кръгаГазови котли с един и два кръга
Двуканални електрически отоплителни котлиДвуканални електрически отоплителни котли
Двуканални котли за твърдо гориво с продължително изгарянеДвуканални котли за твърдо гориво с продължително изгаряне
» » Кой котел е по-добър
© 2021 BggeHat.com