Нагревателят за потока или за съхранение избира оптималния тип

Наличието на топла вода къща е един от задължителните компоненти на комфорт, и ако няма адекватна комуникация, трябва да се грижи за отоплението себе си. За да направите това, имате нужда от бойлер. Нека разберем кой от съществуващите типове е по-удобен и ефективен.

Основни видове бойлери - дизайн

Мнозина запомнят големите неудобни котли като "Титан", които работеха самостоятелно, първо на дърва и след това на газ, чрез запалване на специално инсталирана горелка. Принципът е същият като този на отоплителните печки, като единствената разлика е, че водопроводните и комуникационните тръби към смесителя са свързани към резервоара.

Нагревателите за съхранение на стена са популярни

Нагревателите за съхранение на стена са популярни

След това са разработени и други бойлери, които попадат в два основни типа:

  • поток (колони);
  • спестявания.

Има и отделен универсален вид - акумулиращ поток, но е по-рядък.

Кумулативните бойлери са потомци на същите титани, но са подобрени. По-специално, многослойната конструкция на резервоара позволява дълго време да се поддържа висока температура на водата след нагряване (често - до един ден). Производителите предлагат много размери, а най-популярните са стените с капацитет от 120 до 180 литра. Те не заемат място дори в най-малката баня. Разбира се, трябва да изберете такъв обем, че водата да е достатъчна за всички членове на семейството.

Дебитните клетки имат серпентина, работеща в близост до отоплителната камера, т.е. където е разположена електрическата верига или газова горелка, в зависимост от вида на отоплителния източник. Водата, подадена под натиска на градските комуникационни потоци през бобината към смесителя и на изхода от колоната, може да има температура до 60 градуса. Това са доста компактни бойлери, някои електрически модели са оборудвани със собствен маркуч за душ с поливателна кана, но имат ограничена функционалност, не са свързани към миксера.

Системата за съхранение на потока е комплекс от отоплителен котел и котел, свързани в серия, което изисква доста голямо пространство. Водата влиза в котела, където се загрява до зададената температура (обикновено се доставя с регулиращ панел), а след това запълва резервоара на котела. Последният, благодарение на многослойната конструкция, поддържа топлината добре и водата остава нагрята за дълго време. Но такава система е доста скъпа и се оправдава само в големите къщи, където има няколко точки на консумация на вода, а в допълнение към кухнята има поне 2 бани.

Предимства и недостатъци на различните нагреватели - за какво трябва да знаете?

Нека да започнем с най-често срещания тип - от колоните. Като правило, основното предимство пред другите бойлери е ниска цена. И без значение какъв източник на енергия: газ или електричество. Освен това можете да получите неограничено количество вода, тъй като то се загрява в процеса на подаване на градски комуникации или от кладенец. При периодично пребиваване в селска къща електрическата колона няма да бъде твърде висока разходна единица. Газът се счита за най-икономичен, въпреки че по време на работа горелката трябва да се почиства от време на време от мащаба.

Кумулативните модели не зависят от налягането на водата

Кумулативните модели не зависят от налягането на водата



Въпреки това, ако тръбите имат ниско налягане на водата, модерната газова колонка просто няма да работи - няма да има пламък в горелката или ще бъде твърде слаб, за да се нагрее. Електрическото захранване при тези условия функционира, но бързо достига максималната нагревателна плоча и автоматично се изключва. В допълнение, намотките на много модели са бързо запушени с вар, ако колоната се подава с твърда вода. Това може да се избегне, като се използват специални патрони с омекотители за вода и принадлежности за йонизатори.

Нагревателите за съхранение на вода са лишени от такъв недостатък, тъй като зависимостта от налягането на водата, колкото и да е слаба, резервоарът все още ще бъде напълнен. По отношение на икономиката, този тип има някои предимства, тъй като поддържа висока температура на водата от половин ден или повече, т.е. сутрин не е необходимо да чакаме да започне отоплението. Варовикови отлагания също могат да бъдат намерени в такива бойлери, но е много по-лесно да се измият от запушената колонна намотка.

Има обаче недостатъци на нагревателя за съхранение. Първо, ако отидеш някъде или обратно го инсталирате в селската къща, която посещавате само през уикендите, не можете да вземете душ веднага след пристигането си. Ще трябва да включите устройството и да изчакате около 1 час, докато водата е топла. Стенни модели изискват много силна база, тоест на стената, трябва да бъдат направени от тухли (1 зидария тухла минимум) или бетонни плочи, гипскартон дял няма да издържат на такова натоварване. И най-сетне, при значително количество наематели ще ви е необходим резервоар с твърд обем - от 200 литра и повече, така че е по-подходящо да разгледате вариант на пода, който заема определено място в стаята.

Електрическият поточен нагревател повишава много бързо температурата на водата до желаната

Електрическият поточен нагревател повишава много бързо температурата на водата до желаната

Има някои предимства и недостатъци за всички видове бойлери, в зависимост от източника на енергия. По този начин течащите електрически колони почти моментално повишават температурата на водата до предварително определена стойност, но се нуждаят от отделен кабел с автоматично устройство, тъй като товарът върху окабеляването е много висок. Кумулативните електрически устройства в контраст не изискват отделна електрическа мрежа и в същото време са достатъчно икономични, но те затоплят водата за дълго време. Газовите колонки са по-големи от електрическите (последните могат да се поставят дори в отделението на кухненския шкаф или зад фалшивия панел).

Колкото по-добра е топлата вода - изберете най-добрата опция

Имайки някаква представа за техниката, използвана за затопляне на водата в къщата, нека разберем кой бойлер е най-добър: котел, който тече или се натрупва. Кое е по-добре: вземете универсално или непряко отопление? Първо, уверете се, че налягането на водата е достатъчно силно, само тогава ще бъде възможно използването на колоната за пълнене. В противен случай трябва да поставите помпата, която не винаги е одобрена от Vodokanal, особено когато става дума за апартамент, или да изберете универсалния модел, който е много по-скъп. Вторият вариант има своите предимства в случаите, когато главата пада периодично, тъй като устройството лесно може да премине от режим колона към водоснабдяване от резервоара.

Ако искате да получите топла вода веднага - инсталирайте електрически бойлер, но се погрижете за отделен кабел, който трябва да бъде свързан чрез автоматична машина от около 30-40 ампера. Също така ще е необходимо да се уверите, че самият измервателен уред може да издържи това натоварване. За къщи има еднакво добър поток или склад бойлер, а вторият за кратки пътувания е по-добре да се вземат с малък капацитет.

В апартамент със слаб натиск или като алтернатива в случай на прекъсване на топлата вода е по-подходящ електрически модел, но е невъзможно да се направи напълно душ във всеки случай.

Често най-удобната и оправдана опция е типът за съхранение на газ. Единственото неудобство, което ще трябва да се сблъска, в допълнение към дългото отопление - наличието на главен газ тече до къщата. Ако нямате такъв, е по-добре да изоставите енергийния източник на газ, защото не е нужно да опаковате цилиндрите, освен това такъв начин за осигуряване на бойлера с гориво не е безопасно. Но трябва да се помни, че ако има газова мрежа в къщата, кумулативният тип ще бъде по-икономичен по отношение на работата (но не и разходите). Потокът от бойлер се счита за по-удобен, когато се използва в апартамент.

Същото важи и за котела, тъй като котелът е твърде скъп за захранване на мощен бойлер, идеалният вариант е газът. В случай, че имате голяма двуетажна къща на обекта, както и чакалня за гости, която също има баня и не искате да инсталирате няколко системи за отопление - трябва да изберете котел. Избирайки за него малка техническа стая на приземния етаж или на първия етаж (например близо до кухнята), можете да разтегнете комуникацията във всяка посока.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кой котел е по-добърКой котел е по-добър
Кой бойлер да избера?Кой бойлер да избера?
Ремонт на бойлера Ariston собствени ръцеРемонт на бойлера Ariston собствени ръце
Как функционира нагревателят за съхранение на водаКак функционира нагревателят за съхранение на вода
Електрическо отопление на частна къщаЕлектрическо отопление на частна къща
Как да изберем газовата колона?Как да изберем газовата колона?
Отоплителни котлиОтоплителни котли
Електрически бойлерЕлектрически бойлер
Кои електрически бойлери предпочитат по-добре?Кои електрически бойлери предпочитат по-добре?
Използване на електрически бойлериИзползване на електрически бойлери
» » Нагревателят за потока или за съхранение избира оптималния тип
© 2021 BggeHat.com