Правилата за подбор и принципа на котела за апартамент или къща

Принципът на котела е прост, тъй като всички гении: водата се изтегля от водопровода в резервоара, то се загрява от отворен или затворен нагревател и след завъртане на флага или клапана на крана се слива с потребителя. След това целият цикъл трябва да се повтори най-напред и цялата сложност на конструкцията на нагревателя за съхранение на вода се дължи именно на необходимостта от възпроизвеждане на цикъла на всмукване-отопление-рециклиране на водата. Ето защо, ако искате да разберете как да изберете котел за апартамент или къща, ще трябва да се потопите в неговите конструктивни и работни принципи малко по-дълбоко. В края на краищата, правото домакински бойлери могат да бъдат избрани само ако разберат същността на тяхната работа.

Принципът на електрически бойлер - подробно описание на работата и конструкцията

Котелът е класически бойлер за съхранение. Той пресича между източника (водопровод или сондаж) и миксера и се свързва към електрическата мрежа. При конструирането на такова устройство съществуват три основни елемента:

  • Капацитет - резервоар за събиране и загряване на вода. Той свързва както захранващия тръбопровод (от водопровода), така и тръбата за заустване (към крана). Напречното сечение на такъв резервоар обикновено прилича или на цилиндър, или на правоъгълник със закръглени ръбове.
  • Нагревателен елемент - нагревателен елемент. То преобразува електричеството в топлинна енергия, отопляваща вода. Има суха и мокра ТЕМ. Първите са оградени с течна крушка, а втората - директно с вода.
  • Термостатът е температурен контролер. Той следи температурата на водата в резервоара и включи или изключи TEN, фокусирайки се върху резултата. Всъщност това е "мозъкът" на котела. Затова в такава единица често модулът за защита от прегряване и други сензори и контролни вериги често се вкарват.
Принципът на котела

Принципът на котела

В резултат на това принципът на електрическия котел изглежда така: водата се подава в резервоара през канала за натиск и се пълни (изпусканият въздух излиза през специален клапан). Термостатът оценява температурата на водата и включва нагревател. Нагревателят повишава температурата до зададеното ниво, след което термостатът изключва нагревателя.

Потребителят отваря крана и изтича част от топлата вода, а на негово място се добавя същото количество студено (главата се поставя от водопровода). Термостатът отново проверява температурата и включва и изключва ТЕМ. И така нататък до следващия избор на част от гореща вода.

Това всъщност е всичко. И сега нека видим как тази информация ще ни помогне да решим кой бойлер да избере за апартамент или къща. Малка улика: при покупката ще разгледаме нагревателя, резервоара и термостата.

Котел за частна къща или апартамент - два вида нагревател

В горната част на текста споменахме, че в модерните нагреватели за съхранение се монтират два вида нагреватели - сухи и мокри. Сега ще се опитаме да разберем техните предимства и недостатъци, за да получим правилната версия.

Wet TEN

Мокро TEN се монтира директно в резервоара. Следователно, тя струва по-малко и демонстрира много висока ефективност (процентът на пренос на електроенергия към топлинна енергия). Благодарение на това, котел с мокър нагревател харчи по-малко електричество и е по-евтино да работи. И това е добре.

Недостатъкът на мократа ТЕМ е само една - тя привлича разтворените метални соли във вода и обрасъл със скъсана течност за много кратко време. След това ефективността на нагревателя пада и изгаря. Ето защо, когато решаваме кой бойлер да избере - с мокър или сух ТЕМ - потребителите са склонни да се привеждат към втория вариант.

Сухият нагревател се монтира в колба от керамика или метал. Директно с вода, такъв нагревател не се допира, поради което мащабът не се утаява върху него. В допълнение, такъв нагревателен елемент се извлича от резервоара без да се източва водата, което значително опростява обслужването на котела.

Суха ТЕМ

Основните недостатъци на сухата ТЕМ - висока цена и ниска ефективност (нагревателят повишава температурата на крушката, която загрява водата, отнема част от енергията). Въпреки това, високата цена на сухия вариант и лекото превишаване на електроенергията са оправдани в средносрочен план - потребителят може да спести при подмяната на нагревателите.

В крайна сметка, когато решавате кой котел да избере за подреждане на постоянно подаване на топла вода, е по-добре да се обърне внимание на моделите със сухи нагреватели. Е, ако имате нужда от "резервен" източник на топла вода, в случай на изключване на централното водоснабдяване, - изберете евтина опция с "мокър" нагревател. За един месец на лятно изпитание той няма да има време да съгради измет и да се събори.

Кой бойлер е най-добре да купите - изберете обема на резервоара

Няма значение къде живеете - в град или селско селище. Преди да изберете бойлер за частна къща или градски апартамент, вие във всеки случай трябва да преброите наемателите, които кандидатстват за постоянно използване на такова оборудване.



Изборът на нагревател за съхранение на апартамент или къща въз основа на броя на наемателите се извършва в следния процент:

  • 50-литров котел ще бъде достатъчен за един човек.
  • 2-3 потребители се нуждаят от нагревател с капацитет от 100 или 120 литра.
  • За семейство от 4-5 души ще трябва да купи бойлер за 150 или дори 200 литра.

Пазарът представя котли с различен обем

Тази сума е достатъчна за кухнята, за мивката и за душ кабината. Но от приемането на вани на собствениците на бойлери бойлер е по-добре да откаже. В противен случай само един член на семейството ще има време да извърши хигиенни процедури.

Ако вашата кухня и баня са разположени на значително разстояние един от друг, то вместо един бойлер е по-добре да купите два бойлера. А обемът на резервоара в кухнята не трябва да надвишава 15-20 литра. Това е достатъчно, за да се мият съдовете и продуктите в удобни условия. Ако това не се направи, обемът на основния нагревател ще бъде загубен в дългия тръбопровод, свързващ котела и кухненската мивка. Ще изтечем водата, която е охладена в тръбите, и ще предизвика пренасищане на електроенергията.

Алтернатива на бойлера - течащ бойлер

Нагревателят за съхранение има един съществен недостатък - ограничено количество топла вода, достъпна за потребителите тук и сега. Това означава, че първите 20 или 30 минути от кранчето е водата с желаната температура, след това просто приемлива, а в края - дразнещо студена. Следователно, няма значение кой котел е избран - за 50 или 150 литра - потребителят на бойлера за съхранение ще спести топла вода при всякакви обстоятелства.

Само фундаментално различно устройство за генериране на топлина може да отстрани този недостатък: течащ бойлер, който повишава температурата на неограничен обем течност и целия поток, изсипан от тръбопровода. Няма повече нужда да се спасява - потребителят отваря крана и получава толкова гореща вода, колкото се нуждае. С поток нагревател можете да се къпете в момент, когато друг член на семейството мие чинии в кухнята.

Потопяем бойлер в кухнята

Потопяем бойлер в кухнята

Въпреки това, преди да изберете електрически бойлер в апартамент, наемодателят трябва да разбере един факт: сметките за комунални услуги за такъв комфорт просто ще бъдат космически. Докато котелът "изгаря" 3-5 киловата, топлообръщащото устройство ще се предава на топлина до 10-15 кВт.

Изключително различна е газовият нагревател, който тече газ. В този случай получавате топла вода за много скромни пари. Но може да бъде доставен само след съгласуване с газовата сервизна служба и при наличие на газопровод в апартамента. Имайте предвид това, когато избирате газ в магазина.

Кой бойлер да избере - окончателен съвет към купувача

Не преследвайте обема: 150-литров котел за 1-2 потребители - това далеч не е най-добрата идея. Плащането за светлина ще бъде просто космически и ще прекарате 50-80 литра вода. В края на краищата водата в котела се охлажда със скорост от 0.5-1.0 ° C на час, а поддържането на даден температурен термостат изисква енергия.

Магнезиев анод - не е изобретение търговци тип разпрашаване убива микроби със сребърни йони (като в предварително загрята до 60-70 ° С вода се утвърди поне някои микроорганизми). Магнезиев дава естествения ход на електрохимичната процеса срещащи се в съда, и привлича всички варовик активен кислород и едновременно предотвратяване на корозия на двата корпуса и нагревателя. Следователно магнезиевият анод трябва непрекъснато да се променя. И ако котелът няма такъв анод, тогава е по-добре да се въздържат от закупуването на такъв нагревател.

Топлинната защита на кутията е много важна. Ако крушката (вътрешният контейнер) е обградена от три слоя пяна, минерална вата или друга изолация, този котел ще консумира по-малко енергия по време на неактивност. Обикновено само на немските производители се разрешава да удвоят топлинната защита. Турция и Полша продават модели, които са по-евтини, с еднопластова защита, но спестяванията по време на покупката могат да се превърнат в сериозни отпадъци в процеса на работа.

Уот и всичко. Сега знаете как да изберете правилния бойлер за вашия дом, вила или апартамент.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да изберем бойлер за съхранениеКак да изберем бойлер за съхранение
Как работи котелътКак работи котелът
Как да почистите самия котелКак да почистите самия котел
Как функционира нагревателят за съхранение на водаКак функционира нагревателят за съхранение на вода
Как да свържете котела към водопроводаКак да свържете котела към водопровода
Електрическо отопление на частна къщаЕлектрическо отопление на частна къща
Нагревателят за потока или за съхранение избира оптималния типНагревателят за потока или за съхранение избира оптималния тип
Електрически бойлерЕлектрически бойлер
Използване на електрически бойлериИзползване на електрически бойлери
Топлинен акумулатор за отоплениеТоплинен акумулатор за отопление
» » Правилата за подбор и принципа на котела за апартамент или къща
© 2021 BggeHat.com