Как да почистите самия котел

В нашата ера на високите технологии и технологичния прогрес, наличието на топла вода в крана, странно, остава проблем номер едно. Затова, за да не се мъчим с дълги очаквания за появата на гореща вода в тръбите, в много къщи и апартаменти хората започнаха да инсталират водогрейни котли - котли. Този електрически уред ни позволи да почувстваме цялата радост да имаме душ или вана по всяко време. Но много от потребителите на такива бойлери имат проблем с почистването 2-3 години след интензивната им работа. Малко хора знаят как да почистват котела със собствените си ръце.

Следователно в тази статия ще разгледаме подробно инструкциите стъпка по стъпка по този въпрос. И ако вземем предвид факта, че за нагряване на вода резервоари за продухване трябва да бъдат редовно, тъй като качеството на водата в нашите тръби е лошо, то тази статия е точно незаменим помощник. Процесът на почистване е описан в примера на резервоара за вода Gorenje. Това е един от най-често използваните котли, а най-голям брой искания от читатели идват точно как да се почисти котел Gorenie. (Виж също: Как да направите бойлер със собствените си ръце)


Технология и алгоритъм за почистване


Почистването на котела от мащаба и отстраняването на варовити отлагания се извършва на няколко етапа:



  1. Изцеждане на вода;

  2. Демонтаж на котела;

  3. Директно почистване;

  4. Замяна на магнезиевия анод;

  5. Монтаж и връзка.


Самият процес изглежда прост, но също както и във всеки случай тук има редица особености и тънкости. Нека разгледаме по-подробно всеки от стъпките за почистване.



  • Изцедете водата.


Изцеждане на вода



  • Започнете почистването с резервоара, който е изключен от захранването. С една дума извадете щепсела от контакта. След изключване на електрическите проводници от термостата. След това можете да започнете да източвате водата. Преди всичко, надеждно изключете подаването на студена вода към нагревателя и самият маркуч е изключен и изцеден в басейн или кофа. Ако вземете предвид факта, че котлите са най-често инсталирани в бани, можете да източите водата директно във ваната или мивката.

  • За тази цел към предпазния клапан на бойлера е прикрепен гъвкав маркуч или тънка пластмасова тръба и вентилът е отворен. Котелът започва да поема въздух, а след това изтичането на вода започва през клапана. Ако не е поставен клапан на котела или той е неуспешен, трябва да го монтирате или сменяте. Ако няма предпазен клапан, водата се източва с маркуч, чийто край е свързан със сферичния клапан. Този процес може да отнеме до тридесет минути. Ако сте сигурни, че цялата вода е излязла от резервоара, можете да започнете разглобяването на котела.
  • (Виж също: Карта на сайта 2)
  • демонтаж

  • След изтичането на цялата вода, можете да извадите маркуча, който доставя топла вода. Сега котелът трябва да бъде демонтиран. За удобство е по-добре да го извадите от стената. Сложихме резервоара на пода с кранове. Изключете предния панел. Направете това най-добре с плоска отвертка. Следва термостатът. След като изключим термостата, премахваме фланец и нагревателни елементи.

  • Процес на почистване

  • Продължаваме към основния въпрос: как да почистим котела? Процесът започва с факта, че цялата изметка е свалена ръчно и резервоарът е добре измит отвътре. За да премахнете прилежащата скала, използвайте специални инструменти за борба с варовик. След като ги използвате, резервоарът трябва да се изплакне обилно със студена вода. Не използвайте абразивни почистващи препарати. Те увреждат антикорозионното защитно покритие. Забранява се и триене и изстъргване на стените на резервоара и нагревателните елементи. Най-добре е да използвате обикновена лимонена киселина.


Вентилът се върти



  • Анодният катод, монтиран в котела, изобщо не трябва да се докосва. Ако е в лошо състояние, то трябва да бъде заменено с ново. В случай, че нагревателят не се почиства правилно от мащаба, най-добре е да купите нов подобен нагревател с необходимото захранване.
  • (Виж също: Как да свържете котела с електричество)
  • Замяна на магнезиевия анод

  • Магнезиевият анод защитава водните нагреватели от корозивни процеси. Невъзможно е да се работи с котел без него. Следователно, когато се извършва обезкосмяване, струва си да се отдели специално внимание на този много анод. В процеса на интензивна експлоатация той започва да се влошава и разбира се трябва да бъде заменен. Правете това всеки път, когато почиствате котела. Но ако състоянието на анода е добро, то не може да бъде променено. При подмяната е по-добре да се използват така наречените натурални магнезиеви аноди за всеки модел на водогреен котел.

  • Монтаж и връзка

  • Събираме почистения котел. Процесът на сглобяване е напълно аналогичен на демонтажа, осъществен само естествено в обратен ред. Напълнете с вода и проверете за течове. Едва след това свързваме устройството към електрозахранването. Не включвайте захранването, когато резервоарът е празен. И не забравяйте, че изключването и свързването на котела към мрежата трябва да отговаря на правилата за електрическа безопасност. Не рискувайте живота и здравето си за по-бърза инсталация.

  • Чрез свързване на тръби с топла и студена вода към котела е необходимо да се монтира лостче върху тях, което ще позволи да се изключи захранването с вода. Най-добре е да използвате пластмасови тръби. Те са много по-надеждни от метални пластмасови или гъвкави маркучи. Монтирайте предпазния клапан пред крана, който блокира подаването на студена вода. За да запълните котела, трябва да отворите крана за гореща вода, за да източите резервоара за въздух.
  • (Виж също: Газов бойлер със собствени ръце)

Инспекция на котела



  • След като котелът е свързан с водопроводната система, ние го свързваме към електрическата мрежа. Когато свързвате, не забравяйте за заземяване. За да предотвратите изтичането на ток и по този начин да защитите себе си и вашите близки от електрически удар, можете да инсталирате специално защитно изключващо устройство на бойлера. Това устройство незабавно спира доставката на електроенергия в резултат на текущо изтичане.


Характеристики на почистващите котли на различни производители


Технологията за почистване на котли на всеки производител е непроменена. Но когато разглобявате или почиствате, всеки от тях има своите особености.



Почистването на бойлера "Аристон" има своя особеност. Той е в закрепването и формата на фланеца. За да го извадите, е необходимо да натискате фланеца нагоре, след това да го обърнете директно в резервоара и само тогава да го извадите. След почистване на нагревателя и самия резервоар от мащаба, монтирайте фланеца на място и проверете неговата плътност. Ако е необходимо, уплътнението на фланеца се сменя. Водните нагревателни елементи на този котел са разположени и отстранени директно в долната част на котела, поради което не е необходимо да изваждате резервоара от стената. Поздравления, сега знаете как да почистите котела Аристон. (Виж също: Потопяем бойлер със собствени ръце)

Технологията на почистване на водни резервоари за вода, ние разгледахме примера на Gorenje. Но почистването на бойлера gorenje има няколко функции. Първият е проблемът с премахването на предния панел. И се отстранява много просто. Долният ръб се пробива с плоска отвертка и панелът се отделя лесно, защото те са закрепени с две пластмасови скоби. Друга особеност на този котел е неговата значителна тежест. Затова, за да я премахнете, е по-добре да се обадите на някого, за да ви помогне. Необходимо е да го извадите, в противен случай ще бъде практически невъзможно да се извърши висококачествено почистване и съществува риск от наводняване на котела с електрическа инсталация.

Друг от най-използваните котли са електрическите уреди на Termex и Atlantic. Тяхната структура и елементи за отопление на водата практически не се различават от предишните модели. Ето защо, знаейки как да почистите бойлера Ariston, вие ще знаете как да почистите бойлера Thermex и да почистите бойлера от Атлантическия океан. Единствената характеристика на котела Termex е необходимостта да се подмени магнезиевия анод годишно.

Почистване на котела


Когато е необходимо почистването на котела


почистване на котела трябва да се извършва след 2-3 години на редовна употреба, а ако не е била използвана в продължение на дълго време, и работата му е незадоволително. Така например, дълго загрява вода, водата се загрява не до желаната температура, са нетипични шумове и звуци в отопление резервоара за вода за домакински нужди, котелът изразходва голямо количество енергия. Почти винаги източникът на тези проблеми е варовик и варовити находища. Следователно, след изчистването на котела от тях, ще можете да се наслаждавате на неговата висококачествена работа за дълго време. И като превантивна и допълнителна защита срещу корозия можете да добавите към резервоара специален антикорозионен агент.


Цена на почистване


Разбира се, много от тях се интересуват от въпроса, колко струва да почистите самия котел? Всичко зависи от състоянието на компонентите и нагревателните елементи. Ако всички те са в добро състояние, ръчното почистване на котела ще ви струва няколко часа и няколко физически усилия.

Ако някои елементи трябва да бъдат заменени, разходите за нови компоненти ще увеличат времето и разходите за труд. И да придобият нови части няма да бъде трудно. Купувайте и можете почти във всеки магазин, който продава водопроводни и бойлери.

Ако желаете, можете да поръчате необходимата част от интернет, като използвате услугите на онлайн магазин. Но във всеки случай, независим процес на почистване на котела ще ви струва много по-евтино от услугите на капитана. Освен това, този процес изобщо не е сложен. Разликата е само в закрепването и проектирането на нагревателни елементи за вода, а самата технология и алгоритъмът на работата са абсолютно еднакви. Ето защо, не се съмнявайте в собствената си сила и храбро хванете работата си. Всичко, което ще получите, и крайният резултат ще донесе много удоволствие. В края на краищата нищо не е толкова щастливо, колкото работата, извършена от вас, с отличен резултат.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Кой котел е по-добърКой котел е по-добър
Отоплителни котлиОтоплителни котли
Кои електрически бойлери предпочитат по-добре?Кои електрически бойлери предпочитат по-добре?
Използване на електрически бойлериИзползване на електрически бойлери
Кой котел да избере?Кой котел да избере?
Бойлер за отопление с дървоБойлер за отопление с дърво
Газови котли с един и два кръгаГазови котли с един и два кръга
Едноканален газов котел baxiЕдноканален газов котел baxi
Двуканални електрически отоплителни котлиДвуканални електрически отоплителни котли
Комбинирани универсални отоплителни котлиКомбинирани универсални отоплителни котли
» » Как да почистите самия котел
© 2021 BggeHat.com