Как да премахнете старите тапети от стените

Тапетите се доказаха като чудесен довършител за стените за много дълго време. Първоначално те бяха направени в Китай много преди нашата ера. Те бяха направени от оризова хартия, тайната на производството, която китайците държаха повече от 500 години. Днес има много нови декоративни материали и техники, които разширяват възможностите ни за ремонт на апартамент или къща. Но тапетът продължава да бъде най-популярният материал и не губи своята релевантност.

Това се дължи на факта, че с практически препоръки как правилно да лепене тапет могат да бъдат обработвани от почти всеки, дори никога не са имали опит в областта на ремонта. Друго предимство на тапета е фантастичното разнообразие от текстури и цветове, което ви позволява бързо да обновите интериора. Добавя популярност към този материал за декорация и факта, че те могат перфектно да допълват други видове декорация на стаята. Тапетите могат успешно да се комбинират с боядисани стени, плочки, корк, декоративна мазилка, дървена облицовка.

Ще направите ли ремонтите и не знаете как да свалите старите тапети от стените? Тогава нашият материал е само за вас!

Как да премахнете старите тапети от стените

Защо трябва да заснемате стари тапети?

За тапети има различни начини и техники. Но все пак, едно от основните условия за висококачествено довършване е безупречно равномерната, подготвена повърхност на стените. Ето защо, преди да актуализирате интериора във вашия дом, трябва да премахнете старите тапети от стените или да премахнете други предишни покрития.

Няколко причини, поради които трябва да изтриете стари тапети:

- възможността за появата на нередности или хълмове след залепването на нови;

- необходимостта от почистване на стените на гъбичките или други вредни бактерии, които могат да бъдат под слоя на предходния финиш;

- ако на старата повърхност има петна или мръсни петна, тогава те могат да се появят на ново покритие;

- Новите тапети, поставени над старите, могат да се отключат.

Премахването на тапета понякога е лесна работа, която не изисква много време и усилия. Но в някои случаи, тяхното отстраняване може да доведе до много проблеми, всичко зависи от вида на довършителни материали и лепило. Особено трудно е да се заснемат тапети, които са залепени с добавяне на PVA.

Как да подготвя стаята, преди да премахна тапета?

Преди всичко, трябва да предпазите пода от мръсотия, стари мазилки, парчета мокри тапети и прекомерна влага. За тази цел е по-добре да се покрие с полиетиленово фолио и да се фиксират ръбовете му с лента за боядисване върху первазите по целия периметър на стаята. Не забравяйте, че на мокра повърхност лесно можете да се плъзнете.

Уверете се, че сте изключили захранването в стаята. Водата или течността за премахване на тапетите могат да причинят късо съединение, като удрят кутиите за свързване. Ключове и контакти също трябва да бъдат затворени и запечатани с лепяща лента, за да се предотврати навлизането на вода и мръсотия.

Преди това трябва да премахнете тапета, който е под контакта. За да направите това, леко развийте винтовете, които фиксират отвора, след което, след като свалите капака, ги затегнете отново. Осветителните устройства от стените също трябва да бъдат отстранени. Не включвайте светлината в стаята, докато стените са напълно изсъхнали след извършване на работата.

Какви инструменти ще са необходими?

Как да премахнете старите тапети от инструментите за стена

За да премахнете бързо старите тапети от стените, се нуждаете от инструменти и устройства. Комплектът им ще зависи от вида тапет, който вземате, и начина, по който решите да ги изтриете.

За да извършите работата, която ви е необходима:

- две остри шпатули - тесни и широки, скрепер;

- Иглена ролка или тапет за тирба за перфориране на старото покритие;

- кофа и гъба или валяк за боя и табла;

- полиетиленово фолио;

- Картина за рисуване;

- специална течност за премахване на тапети;

- остър нож;

- генераторът на пара е възможен;

- стълба.



Не забравяйте безопасността по време на работа!

Различни начини как да премахнете старите тапети от стените

Към днешна дата се използват няколко метода за отстраняване на покритието от стените. Можете да изберете този, който ви подхожда най-добре и е налице. Ефективността на всеки от тях зависи от отстраняването на материала, но най-често срещаните са два метода - използването на вода и използването на пара. Това са много стари методи, тествани с многогодишна практика.

Как да премахнете старите тапети от стените

Първият начин. Състои се в това, че трябва да навлажнете напълно повърхността на стените и след това след омекотяване, отстранете тапета със шпатула или скрепер. За обилно овлажняване можете да използвате мокра гъба, ролка за боя с дълга дрямка, спрей за пръскане на стайни растения. Повърхността трябва да бъде намокрена на части, така че да няма достатъчно време да изсъхне, достатъчно, за да се надуе няколко минути.

За по-добро намокряне е по-добре да използвате иглени ролки или тапети. След повърхностна обработка с такива устройства, водата бързо ще проникне през всички слоеве на отстраненото покритие и ще улесни процеса на отстраняването му. Отстранете остатъците от материала с широка шпатула или скрепер, които трябва да се държат под ъгъл спрямо стената, така че да не се повреди мазилката.

Можете да използвате специални течности вместо топла вода, които се намират във всеки супермаркет на сградата или на пазара. Те са по-добри от обикновената вода, проникват в тапетната структура, като по този начин осигуряват тяхното ефективно и бързо отстраняване. Тези продукти са абсолютно безопасни за хората. За да бъде потока на флуида икономичен, е необходимо да се наблюдава определена пропорция и да се разрежда в съответствие с инструкциите, дадени за вида на покритието, което трябва да бъде отстранено.

Вторият начин. Той се състои в използването на пара, което прави много по-лесно отстраняването на многослойни или тежки тапети. За тази цел е налице парна стрипер, състояща се от нагревателен елемент и резервоар за вода. Помага да се омекоти повърхността на тапета с пара.

За да се предпазите, по-добре да носите ръкавици и дрехи с дълги ръкави. Трябва да започнете работа от дъното на стената, защото пара ще се изкачи и ще омекоти следните области. Натискайки устройството за около 30 секунди върху тапета, трябва незабавно да го махнете със скрепер или шпатула. Също така е възможно да се използва парни генератор за очистване.

Как да премахнете старите тапети: тайни и функции

Как да премахнете старите тапети от стените

Как да премахнете винил тапет от стената

Виниловият тапет е по-лесен за премахване, защото виниловият филм е достатъчно плътен и е здраво свързан към хартиената основа. Покриващият материал е толкова силен, че тапетът се отстранява от цялата лента, без дори да се разкъсва на парчета. Преди да намокрите, винаги трябва да надраскате повърхността с тигър или да ходите с иглена ролка. След това водата може да стигне до полимерния слой и да разтвори лепилото. След няколко минути трябва да направите разрязване под тавана с остър нож, след което издърпайте ръба и извадете цялата лента. Отстранете останалата част от основата на хартията с вода и я извадете със шпатула.

Как да премахнете от стените пере и нетъкан тапет

Flizelinovye и миещи се тапети е доста силна. Миещи се от непромокаем материал и нетъкани от силни влакна. Следователно е необходимо да се направят разфасовки и отвори, така че водата да достигне лепилния слой. Трябва да намокрите стената след това няколко пъти и да изчакате малко. След подуване тапетът лесно се отстранява.

Как да премахнете стъкло стена стена

Този тип тапети е сравнително нов в пазара на довършителни материали. Те са релефни фибростъкло. Технологията за премахване е почти същата като при виниловите тапети. По-добре е да ги махнете със скрепер и специални инструменти. След накисване на лепилото, трябва да ги подрежете под тавана и внимателно да отстраните всяка лента от горе до долу.

Как да премахнете течен тапет

Такъв материал за довършителни работи не е на разположение на всички, той не се използва много често. Течните тапети напълно оправдават името му - много е изобилно да се накисва и да се отстранява с шпатула. На стената след това е по-добре да избършете с влажен парцал.

Отстранете с мокра гъба, игла вал и шпатула.

Как да премахнете тапетите от гипсокартон

Необходимо е внимателно да отстраните облицовката, защото гипсокартонът има покритие от хартия, което не трябва да се намокри. В този случай е по-добре да използвате специални средства, които да разтварят тапетното лепило и да не повредят повърхността. Водата трябва да се използва с повишено внимание, след като сте извадили старото покритие, трябва бързо да почистите повърхността с влажна гъба и незабавно да я залепите със суха кърпа. Шпатулата трябва да се използва много внимателно.

Как да премахнете старите тапети от стените

По-трудно е да се премахне този вид покритие, защото след като се намокри, тапетите от хартията са разкъсани и те трябва да бъдат премахнати буквално на парчета. Още по-лошо, ако тези тапети са залепени върху стария слой на покритие. След това трябва да премахнете няколко слоя, като всеки път допълнително намокрите повърхността на стената. И това може да доведе до подуване на гипс. Действието в този случай трябва да бъде много предпазливо, ще трябва да бъдете търпеливи.

Какво да обърнете специално внимание?

Най-трудната част ще бъде, ако тапетът е залепен с PVA или по друг начин не е разтворим във вода. В този случай завършването трябва да се остъргва с остра шпатула. Можете да използвате шлайфмашина или тренировка със специално приспособление за четка. Понякога се оказва, че е по-лесно да се напълни такава повърхност с остатъци от лепило, предварително подготвени с грунд за проникване в дълбочина.

След като премахнете тапета, трябва незабавно да избършете стената с влажна кърпа или гъба, за да измиете остатъците от старото лепило. Когато повърхността изсъхне, трябва да проверите силата на мазилката, преди да залепите новия тапет. Това се прави, като се докосват всички подозрителни зони. Ако мазилката падне зад стената, е необходимо да я махнете и отново да ги измажете.

Винаги отстранявайте остатъците от старото покритие, дори и да изглежда, че е твърдо на стената. Трябва да започнете с декоративно покритие на тавана, а след това да отидете до стените. Не бъдете твърде ревностни с влага, така че мазилката или китката да не се разрушават, в противен случай работата ще се увеличи значително. Всички повърхности трябва да се изсушат много добре, едва тогава ще бъде възможно отново да завършат стените.

Отстраняването на тапети е отнемаща време задача, изискваща търпение и точност. Но работата ви ще бъде възнаградена с отличното качество на обновяването и привлекателния облик на обновените помещения. Успешен ремонт!


Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да лепене тапет за рисуванеКак да лепене тапет за рисуване
Как да лепирам тапетите в ъглите?Как да лепирам тапетите в ъглите?
Как да лепене тапети на таванаКак да лепене тапети на тавана
Как да лепене тапети на тавана - препоръкиКак да лепене тапети на тавана - препоръки
Уплътняване на стените със собствените си ръцеУплътняване на стените със собствените си ръце
Мога ли да тапет на моя тапет?Мога ли да тапет на моя тапет?
Кои тапети да избирате?Кои тапети да избирате?
Начини за премахване на стари тапетиНачини за премахване на стари тапети
Малка стая, която да изберем тапет?Малка стая, която да изберем тапет?
Как да избера най-подходящия тапет за апартамент?Как да избера най-подходящия тапет за апартамент?
» » Как да премахнете старите тапети от стените
© 2021 BggeHat.com