Печката за гараж за изгаряне на дърва се изстудява със собствени ръце

Изграждането на класически гараж не осигурява отоплителна система. Междувременно колата може да се счупи по всяко време на годината и не винаги е възможно да се тегли към бензиностанцията. И саморегулирането в една неотопляема стая е удоволствие под средното.

Класификация на пещта - основни параметри

Гамата отоплителни уреди на рафтовете на магазините е впечатляваща. Можете да вземете печка за гаража, работеща на дървесина, отработени масла, газ, бензин и др. Проблемът е в цената - доброто оборудване е скъпо, но което на цена не е подарък. Не е изненадващо, че в гаражите има пещи с различни конструкции.

Домашните гаражни нагреватели се класифицират според следните характеристики:

  • Вид гориво. Пещта работи на твърдо гориво (дърва и въглища) или на отработено масло. Първият вариант е най-достъпен и популярен, вторият е в търсенето в моторните транспортни съоръжения и в бензиностанцията - там е икономично изгодно.
  • Материал, от който е направена пещта. Тухла или метал. Металните продукти обаче са по-популярни, защото тухлените пещи са по-бавни за загряване, по-трудни за производство и заемат повече пространство (за гаражи - важен параметър).
  • Интензивността на изгарянето. Пещта работи в два режима - интензивен ("burzhuyki" режим) или газов генератор (дълъг изгаряне).

Само последната точка изисква специални обяснения. Не толкова отдавна в гаражите са монтирани фурни от дебели стени метални бъчви, известни като "burzhuyki". Техният дизайн не беше сложен - в цевта се изрязва вратата, в горната плоскост се изрязва комин и се поставя върху метални крака.

Печка за гараж за изгаряне на дърва - ние завладяваме студа със собствените си ръце

Производството на такава пещ не се различава в сложността и високата цена, но в крайна сметка нейните положителни качества свършват. Отоплява отоплителното устройство само докато огънят гори, след което се охлажда за броени минути, а експлоатационният живот също не е прекалено дълъг (с постоянна употреба рядко надвишава 5 години).

Но днес наличието на материали и инструменти позволява на капитаните да разработват, създават или копират продукти на признати производители.

Нагревателят в гаража - какво трябва да бъде

Незабавно направете резервация, че за монтажа на ефективен нагревател ще трябва да овладеете изкуството на заваряване или да намерите заварчик, който ще олицетворява Вашия дизайн в метал. Тогава помислете за качествата, които нашата пещ трябва да има. Обикновено за фурната, която се използва в гаража, са важни следните параметри:

  • Икономичен както на производствения етап, така и в оперативния процес.
  • Ставка на отопление. Изчакайте няколко часа, за да направи гараж топло, като правило, няма нито време, нито желание.
  • Продължителност на изгарянето. Не е много приятно да се разсейваме от работа на всеки 15-20 години и да изхвърляме дърва в печката.

Като цяло всички тези изисквания бяха въплътени от канадския изобретател Ерик Дарнел в неговото Пещи на Бъглер.

Печка за гараж за изгаряне на дърва - ние завладяваме студа със собствените си ръце

Вярно е, че за гаража неговият дизайн е ненужно сложен. Ще се ограничим да използваме един от принципите - регулирано подаване на въздух към горивната камера. Интензивността на изгарянето зависи от това: колкото повече кислород, толкова по-светъл е пламъкът и обратно, без огън, огънят не гори.

Но дизайнът на самата пещ ще бъде значително различен. Използваме принципа на горното горене. Предполага, че пламтящият пламък се разпространява от горе надолу, изгаряйки слоевете на горните слоеве на горивото. Въпреки необичайната схема, процесът е ефективен - топлината се разпространява непосредствено след запалването на пещта.

Дългокафява дървена печка - чертежи и монтаж

Така че фурната, която ще направим, ще изглежда като метален цилиндър с отрязан връх и запазено дъно.

Печка за гараж за изгаряне на дърва - ние завладяваме студа със собствените си ръце

Основният трик в мобилния механизъм, който получи името "товар", но има и втора задача - той доставя въздух на горивото. Прилича на метална палачинка (диаметър по-малък от диаметъра на пещта), към който е заварена тръбата. Оказва се, че когато горивото гори, "натоварването" се снижава, горните слоеве се грундират и въздухът се подава през тръбата, така че огънят да не се "задушава". За да се разпространи пламъка в диаметъра на пещта, ъглите или каналите са заварени към дъното на диска - те действат като въздуховоди. В защитното покритие се изрязва дупка, през която тръгва товарната тръба, а изходът за комина се прави в горната част на стената.

Недостатъкът на такъв нагревател е отстраняването на изгореното гориво. За да направите това, трябва да обърнете тялото и да отстраните пепелта от него. Този недостатък обаче се припокрива от добродетели. Дизайнът на пещта не е труден и може да бъде направен на ръка само за няколко часа. Вярно е, че се нуждаем от следните материали:

  • Жилището за пещта. За тази цел използвайте барабани с дебели стени, цилиндри за пропан, тръби за подрязване (диаметър от 30 до 60 см).
  • Тръба с диаметър 85-100 мм, ще бъде захранвана с въздух към горните слоеве на горивото. Дължината зависи от височината на тялото на пещта.
  • Коминната тръба е препоръчителният диаметър от 120 мм.
  • Лен от метал с дебелина най-малко 4 мм, това е празна проба за диска - товара.
  • Лента от метал (широка 3 см) е бъдещият ръб на капака, осигуряващ неговата стабилност.
  • Ъгли или канални шини (ширина на рафта 5 см, дебелина 5 мм).
  • Метални дръжки - 4 броя (два върху капака, две върху тялото на печката).

След като материалите се събират, продължете да ги сглобите. В нашия случай тялото на бъдещата печка ще бъде газов цилиндър, а работата ще започне с факта, че ние отрязахме върха му. Това е бъдещото покритие на пещта. Следващата стъпка е да се отреже клапата по такъв начин, че тръбният канал да се подава в образувания отвор. После обработваме ръбовете с файл и заваряваме към капака метален ръб, чиито ръбове изпъкват с 1.5-2 см, няма да му позволят да падне от тялото на пещта.

Може би следващият етап е най-трудният - производството на подвижната част на пещта. За да направите това, от метален лист, нарязани кръг с диаметър от няколко сантиметра по-малък от диаметъра на пещта. В диска прорязвайте дупката и залепете към нея тръбен въздуховод. След това заваряме ъглите до долната част на тази палачинка.



Печка за гараж за изгаряне на дърва - ние завладяваме студа със собствените си ръце

След като завършихме работата по подвижния механизъм на пещта, се върнахме към тялото си - инсталирахме кран за тръбата за комина. Измерваме от върха на пещта 5 см и прорязваме отвора на корпуса с диаметър 120 мм, след което заваряваме върху него парче тръба (120 мм). Завършване на работата по монтаж на метални дръжки върху тялото и капака на пещта.

Алтернативни горива - втори живот

Пещите, работещи с въглища, дървесина или отпадъците, са познати и не е изненадващо. Въпреки това, не винаги такъв начин за отопление на гаража ще бъде икономичен. Дървесината струва пари, а всъщност те трябва да бъдат доставени в гаража, което, между другото, не винаги има свободно място. Типът алтернативно гориво е отработено масло.

Такива отоплителни уреди се считат за сравнително надеждни по отношение на пожарната безопасност. Факт е, че въпреки името, не се изгаря, а двойките му. Охраната обаче се състои от много фактори: дизайн на пещта, местоположение, комин и др.

Принципът на действие на такава пещ не е труден. Такъв нагревател се състои от резервоар с масло и горивна камера. В ролята на последната е вертикална перфорирана тръба, поставена над контейнера с масло. Такава система работи, както следва: изпарението на изгарящото масло се смесва в перфорирана тръба с въздух, където протича процеса на изгаряне. Визуално изглежда така:

Печка за гараж за изгаряне на дърва - ние завладяваме студа със собствените си ръце

Този принцип е в основата на повечето самостоятелно изработени пещи, работещи на работа. Вярно е, че откритите горивни камери в гаражите се използват често. По принцип такъв дизайн е скрит в цилиндричен контейнер - цилиндър за отработен газ или метална цев.

Фурна за течно гориво - нюанси на производство

Старите газови бутилки често се използват от народните занаятчии за производство на мангали, барбекюта, фурни. И в последния случай не само от тях са изработени класически нагреватели за дърва, но и такива отработено масло. Въпреки необичайното гориво, не е толкова трудно да се направи такава фурна, освен ако, разбира се, не знаете как да работите със заваръчна машина и инструмент.

Чертежите по-долу илюстрират работата на тази пещ:

Печка за гараж за изгаряне на дърва - ние завладяваме студа със собствените си ръце

Това е същата проста единица, състояща се от резервоар с масло и тръба - горивна камера, скрита в метална обвивка. Това решение направи пещта по-безопасна: нямаше открит пламък и това позволи да се увеличи ефективността - нагрятите стени на цилиндъра запазват топлината за по-дълго време.

Производството на такава пещ започва с подготовката на необходимите материали. В допълнение към балона ще имаме нужда от:

  • Отводнителна тръба за комин (диаметър 120 мм, дебелина на стената 3-5 мм).
  • Тръби за горелка (диаметър 5-7 см).
  • Метални ъгли.

С българска крушка нарязахме върха. В бъдеще ще служи като капак за контейнер с масло.

Към получените метални крака за метални цилиндри - така че ще бъде по-удобно да се работи с детайла и след това да се използва печката. В горната част на цилиндъра изрязваме отвор за бъдещия комин (препоръчителният диаметър е 120 мм), след което заварваме първоначалната тръба на тръбата към него. В долната част отстранихме друга дупка - под вратата, която ще позволи да се контролира целостта на купата с гориво и да се регулира подаването на въздух.

След като завършихме работата си със случая, преминахме към вътрешни подробности. Основното устройство е горелка, която представлява метална купа, изработена от подрязващи тръби. Размерите на този контейнер не трябва да надвишават вътрешната площ на дъното на цилиндъра, тъй като ще го инсталираме там. Характерна особеност е капакът с два отвора, единият центриран (с диаметър 100-110 mm), а другият - осеян с ръба на горелката (диаметър 50-70 mm). Вторият отвор служи за подаване на гориво - трябва да отиде до вратата на пещта.

Към капака на горелката се заварява тръба с диаметър 100-110 мм, нейната дължина зависи от височината на тялото на пещта. Горният край на тази тръба се потиска метален детайл във формата на диск (диаметър съответства на вътрешния диаметър на корпуса на пещта). В ръцете си, ние бихме вид пръчка, в които на шията (тръбата, свързваща "дискове"), ние пробити см дупка. Препоръчителният брой е 5 реда от по 7 броя всяка (започвайки от височина 40 см от резервоара с гориво).

Получената структура - пост пропусне заварки вътре в цилиндъра и горната диска и спиране на краищата на балона - това е последната стъпка. Устройството се тества на улицата, след което, като се уверим в неговата функционалност, го инсталираме в гаража.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Отопление на гаражаОтопление на гаража
Отопление в гаражаОтопление в гаража
Пещи за твърдо горивоПещи за твърдо гориво
Фурни за самообслужванеФурни за самообслужване
Отопление на къщата с дърва за огревОтопление на къщата с дърва за огрев
Как да направите пещ за отпадни петрол?Как да направите пещ за отпадни петрол?
Отоплителни котли на дърваОтоплителни котли на дърва
Котли за отопление на отработени маслаКотли за отопление на отработени масла
Печки за изпичане на дърва за дизайн на баня и ползи от чугунени печкиПечки за изпичане на дърва за дизайн на баня и ползи от чугунени печки
Домашни котли за отоплениеДомашни котли за отопление
» » Печката за гараж за изгаряне на дърва се изстудява със собствени ръце
© 2021 BggeHat.com