Къща наф-наф изграждаме навес за прасета

Качеството на бъдещото сварено свинско или шунка зависи от условията, при които свинята расте. Земеделските стопани често изграждат навеси за животни със собствени ръце, но трябва да се придържат към правилата, регулирани от Министерството на земеделието.

Хостели за прасенца - държавни стандарти

На пръв поглед конструкцията на свинете не изисква специална подготовка. Не е така. В статията ще разгледаме изискванията на законодателството, което трябва да съответства на изискванията за прасета. Федералното регулиране - нормативен акт "за одобряване на правила за здравето на животните по отношение на съдържанието на прасета в частни стопанства на гражданите в Руската федерация", предписани изисквания за хамбари за прасета. От тези норми и от планирания брой животни зависи размерът на свинете.

Оградената част от навеса, предназначена за прасета, се нарича машина. Площта на тези помещения зависи от посоката на икономиката. Разграничение между племенното съдържание на свине и угояването.

При поддръжката на родословието животните изискват машини от следните области:

  • Глиган - 8 м2;
  • Неактивни и бременни свине до 2 месеца - 3 m2;
  • Бременни свине майки на 3-ти и 4-ти месец - 6 м2;
  • Прасета с прасенца - 10 м2;
  • Свине до шест месеца - 0,6 м2;
  • Прасета от 5 до 8 месеца - 1,15 м2;
  • Отглеждане на неделя (5-8 месеца) - 1,6 м2.
Всяко прасе изисква много място за комфортен престой

Всяко прасе изисква много място за комфортен престой

При отглеждането на свинете за угояване изискванията за падока се променят в по-малката страна. Изключение - глигани, производители, те все още получават клетка на 8 квадратни метра. м. Останалите животни трябва да изтръгнат:

  • Неомъжени и бременни свине майки до 2 месеца - 2 м2;
  • Бременни свине за 3 месеца - 3,5 м2;
  • Прасета за 4 месеца - 6 м2;
  • Прасета с новородени прасета (podsnye) - 7.5 m2;
  • Петмесечни прасенца - 0,5 м2;
  • Хранене на прасенца 6 месеца - 0,7 м2;
  • Хранене на прасенца 6-10 месеца - 1 м2.

Разбира се, възможно е да се осигури отделно жилищно пространство за животни само в малките ферми за непълно работно време, където броят на прасетата не надвишава 2 глави. Земеделските производители имат най-малко 10 глави говеда и няколкостотин големи предприятия. В такива стопанства за поддръжката на свине майки и млади добитък се изграждат общи заграждения с площ от 12 м2, за угояване се проектират 16 м 2 клетки.

Схема за подслон

В малките площи са проектирани навеси за животни с едноредово подреждане на щандове. Централният проход в този случай не може да бъде направен - няма да е удобно за работа. Понякога можете да нарушите изискванията за машини и да ги направите малко по-малко от норма. Между другото, за pigsty от всякакъв дизайн, е желателно да се осигури лятна paddock - платформа с балдахин. Свежият въздух има благоприятен ефект върху здравето на животните.

Формова лента - евтина и ядосана

В големите ферми има свинеца на колонарна или пилотна основа. Но по-често има основа на ленти. Изкопа за него копае дълбочина до максимум 70 см - днес стените са изработени от леки материали. Преградите в сградата са направени от дъски и барове.

Създаването на фундамент на лентата не може да се нарече сложен процес. На мястото, което е избрано за изграждането на свинете, използваме специален шнур, за да направим маркировка и изкопаем изкопа с определена дълбочина, сложете пясъчна възглавница на дъното (височина 20 см). Пясък, напоен с вода и овен.

Пилетата трябва да са сухи. Ето защо, върху слоя пясък ще положим слой хидроизолация от покривен материал или силен филм. Изключителен, но скъп вариант - бетонен слой. На пясъчните възглавници се излива слой от 10 см в бетон M-150. Тази предпазна мярка увеличава силата на субстрата. Препоръчва се да се направи бетонен слой на сложни почви (пясъчен и пясъчен пламък) или с висока маса на подпочвените води.

След една седмица, след презареждането на междинния слой, ние преминем към следващия етап - изграждането на кофража. За тези цели използваме шперплат устойчив на влага, листове OSB или плоскости с дебелина от 4 до 5 см. Подреждаме вертикално панелите за кофраж.

Отвътре, предварително обвийте корпуса с пластмасов филм - това ще улесни отстраняването на плоскостите след изливането на бетона и ще позволи повторното използване на дървени конструкции.

За допълнителна якост на монолитната основа в подготвения канал е монтирана подсилваща клетка. Като правило се използват фитинги А3 с напречно сечение от 10-12 мм. Преди да излеете, инсталирайте гилзите от азбестоцимент в основата - това ще улесни полагането на комуникации. Когато монтирате такава конструкция, помислете за точката на замръзване на земята - входът трябва да е под нея.

Последният етап - бетонно изливане. Ако сте фен на ръчния труд, направете го сами, смесвайки в един масов цимент (1 част), пясък (3 части), развалини (5 части). Вярно е, че не е необходимо да се говори за някаква търговска печалба. Бетонът, направен в завода, дори при доставката, обикновено е по-евтин.

Силни стени - надеждна защита срещу студ и вятър

WСлед като завършихме с основата, започваме издигането на стените на свинете. Модерните строителни материали постепенно изстискват традиционното дърво от този пазар. Същата сибит е по-евтина от дървото и работата с нея не е много по-трудна. Освен това напоследък изграждането на сандвич панели придобива популярност, но в последния случай ще е необходимо да се овладее машината за заваряване. Ето защо се обръщаме към обичайните материали.



С отношението на "цена-качество" атрактивен вид газови силикатни блокове. И като се има предвид, че ще построим свине, а не къща, някои минуси от такъв строителен материал могат да бъдат пренебрегнати. Блоковете често се обвиняват за ниска сила и не препоръчват изграждането на сгради с височина над 2 етажа.

Нека се обърнем към строителните кодове и правила. Оказва се, че височината на стандартните прасета не надвишава 2, 6 метра (при наличие на тавани) и с комбинирано припокриване - 2,2 метра. Но в някои случаи таваните в свинете са дори по-ниски. Например, когато два реда подреждане на стендове с прасета кочини височина може да бъде 0,7 / 1,2 м от външните стени и 1.8 / 2м от централния проход. С други думи, ограниченията, наложени на газовите силикатни блокове, не са важни за нас.

Много по-важно е, че не е толкова трудно да се научим как да работим с блокове. И бъдещите наематели, с разбиране, ще реагират на евентуални недостатъци. За да работите, ще са ви необходими инструменти за подравняване на блоковете: режеща машина, самолет, циркулярен трион, снабден с надстройка, която контролира триона. Не можем да направим без стандартни инструменти за измерване на сгради - рулетка, ниво, кабел, маркер. В специализиран магазин закупуваме инструменти, необходими за работа с газови силикатни блокове - гумени киняк, зъбчати мистрия, абразивни решетки, мистрия.

Дори ако свинете са планирани да бъдат малки, погрижете се за надеждни стени

Дори ако свинете са планирани да бъдат малки, погрижете се за надеждни стени

Газовите силикатни блокове се полагат с помощта на циментов разтвор или лепило. Обичайното решение ще бъде по-евтино и лепилото ще се консумира по-малко. Но професионалните строители съветват да използват лепило, с изключение на първия ред (ако е необходимо, повърхността на основата е изравнена с цимент).

Поетапна инсталация на газови силикатни блокове:

  1. 1. Подготовка на основата - отстранете дефектите, които се появяват върху бетона, и поставете хидроизолацията. Водонепроницаемият слой предотвратява разпространението на влагата от основата до блоковете;
  2. 2. С помощта на нивото разкриваме най-високия ъгъл на основата, от която полагаме блоковете. На хидроизолационния слой нанасяме циментова суспензия с дебелина 2-3 см. Преди това разтегнете кабела по осите на къщата и върху него ще подравните ъгловите блокове, като ги почукате с гумен чук;
  3. 3. Следващи редове се поставят върху лепилото (методите за приготвяне са написани върху опаковката). Самата зидария е подобна на работата с тухли - фуги от два блока и ъглите са свързани с солиден блок.

За надеждност стените на сградата са подсилени. Допълнително укрепване се извършва на всеки трети ред, като се започне с първия. За това се срязват специални слотове в блоковете - шевовете - и се запълват с лепило. След това армировката се поставя в тях с дебелина 0,8-0,12 см. И за монтажа на джъмпера се използват метални ъгли или канални прътове.

Еднопосочен покрив за прасенце - общ изглед

Ние изграждаме свирка, без да привличаме външни експерти и затова нека поемем по пътя на най-малкото съпротивление - ще издигнем покрив с един наклон.

За да направите това, по периметъра на кутията с газови силикатни блокове ние поставяме Mauerlat - подкрепата на бъдещия покрив. В това си качество се използва дървена греда, която се закрепва с котвени болтове, върху които се поддържат колоните на покрива. Подпорите за гредите се сглобяват с Mauerlate "в жлеба", т.е. в едно цяло, след което укрепваме връзката с метални скоби.

Най-простите прасенца почти винаги се правят с покрив на чешма

Най-простите прасенца почти винаги се правят с покрив на чешма

На подравнените вертикални стелажи на рамката се поставят хоризонтални ребра. Ако е необходимо, стелажите се укрепват с допълнителни болтове. След като завършихме с носещата конструкция, прикрепваме към нея гредите, които излизат извън стените за най-малко 20 см. След това покриваме щайгата и полагаме покривния материал. В нашия случай, не можете да мислите за външния вид и да затворите свинете с цинк или велпапе.

Освен ниската топлопроводимост, не се налагат изисквания за тавана на плевнята. Ето защо, ние просто го шият с борда, от тавана пространство ние ще го покрие с парно бариерен филм и да го напълни с минерална вата. За да се гарантира, че изолационният слой не се разбие, ние допълнително ще го запечатаме с парна бариера или плик.

Вътрешно покритие на бараката за прасета - свеж въздух и чист под

Обичайната поговорка "Чистотата е гаранция за здравето" се отнася до прасенца. При отглеждането на свине, особено внимание се обръща на половете. Най-простият вариант е бетонната замазка, върху която са монтирани дървени или пластмасови решетки.

Ние изграждаме бетонния под с лек наклон, така че масите на оборския тор да се излеят в канализационните тръби, положени по външните стени и извадени от свинете. Бетонният под е покрит с решетъчни дървени (пластмасови) щитове. В противен случай животните ще се разболеят. И между половете оставяме пространство за разпространение на продуктите от жизненоважната дейност на свинете.

Въпреки създадения "образ", здравето на свинете зависи от чистия въздух. Малката свиня се вентилира с помощта на прозорци. Големите стаи се нуждаят от вентилация. Спряхме на решетъчните подове, а в такива свине се препоръчва да се монтира таван-подземна система.

Изпускателната тръба пада под решетката и не достига до бетона 15-20 см. Ускорете премахването на неприятните миризми, като инсталирате вентилатор в тази линия. Между другото, ние монтираме такава тръба над покрива с 1.5-2 метра. За пристигането на чист въздух по външните стени ние ще оборудваме тесните прозорци, които комуникират с тавана, но се отделят от вътрешното пространство с перфориран таван. В този случай свеж въздух ще тече в разпръснат поток по периметъра на свинете.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Слоести подовеСлоести подове
Плевнята за животни и птици как да изградят свои собствени ръцеПлевнята за животни и птици как да изградят свои собствени ръце
Как да платите за вода без броячКак да платите за вода без брояч
Къща за буренки или как да построите крави със собствените си ръцеКъща за буренки или как да построите крави със собствените си ръце
Закон от 2016 г. за свободно калибриране на водомериЗакон от 2016 г. за свободно калибриране на водомери
Проверете периода на измерване на топло и студена водаПроверете периода на измерване на топло и студена вода
Стандарти за топла водаСтандарти за топла вода
Срокът за замяна на водомериСрокът за замяна на водомери
Отделение за отопление, вентилация и климатизацияОтделение за отопление, вентилация и климатизация
Закон за инсталирането на водомери в 2016-та годинаЗакон за инсталирането на водомери в 2016-та година
» » Къща наф-наф изграждаме навес за прасета
© 2021 BggeHat.com