Отделение за отопление, вентилация и климатизация

По време на експлоатацията на отоплителни, климатични и вентилационни системи трябва да се спазват основните норми и правила за санитарна, противопожарна и екологична безопасност - така наречената отоплителна система SNiP. Тези изисквания за отоплителните системи се прилагат за определени райони.

Тези правила не могат да се прилагат строго по време на използването и проектирането на такива помещения, където се работи с източници на йонизиращи лъчения, където се съхраняват експлозивни елементи и се работи с елементи от радиоактивен тип. Тези норми не се прилагат и за устройства и оборудване, необходими за отопление, охлаждане или почистване на прах от различни технологични устройства.

бързо загряване
SNiP 41-01-2003 - основен нормативен документ за проектиране и изграждане на отопление, вентилация и климатизация

Общи разпоредби на правилата и разпоредбите

В различни сгради и сгради трябва да се осигурят всички технически решения въз основа на определени условия - SNiP отопление и вентилация. Според SNIP системата за вентилация, отопление и климатизация трябва да се организира и инсталира според следните норми и правила:

  • Въздухът трябва да бъде защитен от изпускането на опасни и вредни компоненти по време на работа на вентилационното оборудване.
  • Трябва да се спазва нивото на шума, което се получава по време на работа на отоплителното или вентилационното оборудване.
  • Метролозите задават норми (SNiP отоплителна система), които се занимават с чистотата на въздуха в помещения с различни зони на дестинация. Такива помещения включват различни складове, лаборатории, промишлени помещения и други.
  • Следва да се предвидят превантивни и ремонтни работи на тези системи.
  • Всички системи трябва да отговарят на изискванията за безопасност при пожар и експлозия.
  • Оборудването на тези системи трябва да бъде направено от такива материали, които се препоръчват за изграждане.
  • Оборудването на климатичната, отоплителната и вентилационната система трябва да притежава всички необходими сертификати, които отговарят на санитарните и противопожарните разпоредби.
премахнете отоплението и вентилацията
Сертификат за съответствие на газовия котел

Правила за безопасност

Snap 41-01-2003 приема спазването на следните правила за безопасност:

  1. Всички горепосочени системи трябва да бъдат проектирани въз основа на изискванията, които са представени в регулаторните документи. Тези изисквания за отоплителните системи се изготвят и издават от държавните надзорни органи. Освен това е необходимо да се следват инструкциите, предоставени от производителя на технологичното оборудване.
  2. Температурата на отоплителната среда, използвана за отоплителната система, трябва да бъде с 20 градуса по-малка от температурата на запалване, характерна за горими вещества, които се използват на закрито или в сграда.
  3. Нормата се определя и за температурата, характерна за откритите повърхности на отоплителното оборудване и уреди. Ако отоплителната система се осигурява в институции за предучилищни деца, всички отворени повърхности, които имат температура от 75 градуса, трябва да бъдат покрити със специални заграждения, които осигуряват пълна защита.
  4. Индексите на температурата на наличните повърхности на оборудването не трябва да бъдат по-високи от 40 градуса. По време на изграждането на топлоизолационни конструкции трябва да се спазват и всички необходими правила и разпоредби.
  5. Недопустимо е да се пресичат или поставят тръбопровода, през който преминават запалими пари, течности или газове, характеризиращи се с температура на горене от 170 градуса.
  6. Въздухът, осигурен от въздушните завеси, не трябва да надвишава 50 градуса. Тези цифри се отнасят за външните врати, а извън вратата температурата на въздуха не трябва да е по-висока от 70 градуса.
  7. Оборудването за вентилационната и отоплителната инсталация, инсталирано в сгради с активна корозионна среда, трябва да бъде изработено от материали, които имат добра антикорозионна защита. Затова те трябва да бъдат покрити със специален защитен слой.
сгъваема отоплителна система
Термо въздушна завеса

Отопление: общи условия

При организирането и проектирането на отоплителната система трябва да бъдат взети под внимание следните фактори:

  • топлинни загуби, които възникват поради затворените конструкции;
  • консумация на топлина, която е необходима за инфилтриране на външния въздух;
  • консумацията на топлина, която е необходима за отоплителни материали, превозни средства или оборудване.
  • поток от топлина, който идва редовно от елементи като осветление, хора, комуникации, технологично оборудване, електрически уреди и др.

Тъй като SNIP казва вътрешно отопление, топлинните загуби, които се извършват през затворените конструкции от вътрешен тип, могат да бъдат пренебрегнати, ако в тези помещения разликата в температурата не е повече от 3 градуса.

загряване на сън
Топлинни загуби от различни материали, използвани за изолация

Отоплителни системи



Парченце битово отопление предполага, че отоплителни системи за сгради трябва да бъде проектирана така, че е било осигурено равномерно нагряване на въздуха, както и по време на работа на системата спазени термичната стабилност на системата, пожарна безопасност. Необходимо е също така да се организира отоплителната система по такъв начин, че впоследствие да се осигури лесен достъп до нея за ремонтни или почистващи работи.

Ако стаята е разположена в район, където температурата ще се повиши до 25 градуса през топлия сезон, тогава може да се използва система, която позволява възможност за охлаждане на стаята.

При проектирането на жилищни сгради е необходимо да се осигурят технически подробности, които да ви позволят да регулирате изчислението на топлината за всеки апартамент, както и за други видове помещения в сградата.

Според SNIP за отопление на жилищни сгради, за да се определи потреблението на топлина за всеки апартамент, е необходимо да се вземат под внимание такива нюанси като:

  • устройството на жилищните отоплителни инсталации, където разпределението на тръбите е хоризонтално и всеки апартамент има индивидуално измервателно устройство;
  • устройството на системите за отопление на апартаменти в къщи, в които са инсталирани общи решетки за няколко апартамента;
  • Монтиране на измервателно устройство, което е обичайно за всички апартаменти.
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Счупени 20802-89 обществени сгради и съоръженияСчупени 20802-89 обществени сгради и съоръжения
Snip 20405-91 отопление, вентилация, климатизацияSnip 20405-91 отопление, вентилация, климатизация
Изсипете гореща водаИзсипете гореща вода
Специфичност на водната отоплителна системаСпецифичност на водната отоплителна система
Инсталиране на газов котел в частна къща какви стандарти трябва да знаете?Инсталиране на газов котел в частна къща какви стандарти трябва да знаете?
Отопление на въздухаОтопление на въздуха
Изисквания за газова котелна къща в частна къща за документална поддръжка и технически правилаИзисквания за газова котелна къща в частна къща за документална поддръжка и технически правила
Вентилацията в помещенията на котелното се нуждае от организиране на систематаВентилацията в помещенията на котелното се нуждае от организиране на системата
Стандарти за топла водаСтандарти за топла вода
Отоплителни кръгове и чертежиОтоплителни кръгове и чертежи
» » Отделение за отопление, вентилация и климатизация
© 2021 BggeHat.com