Отопление на въздуха

Комбинация от отоплителна и вентилационна система

Отоплителният въздух с вентилационната система трябва да отговаря на санитарните правила и разпоредби. Две такива системи могат да бъдат свързани за по-ефективна работа на всеки от тях.

отоплителен въздух
Въздушно отопление на частна къща

За какво се използва вентилацията?

Целите на вентилационните системи са прости и разбираеми за всички: системата служи за отстраняване на отработения въздух от жилищните помещения. В края на краищата, когато храната се приготвя, тоалетни се използват дума, животът активност циреи, въздухът се на следните характеристики: повишена влажност, увеличаване на концентрацията на прах, натрупването на миризми, да се намали количеството на кислород. И все пак, ако миризмата и прах - това е просто неудобно фактори, увеличението на влажност може да предизвика вода, която ще се появи на стените, под формата на кондензат.

отопление на въздуха
Вентилация на частна къща

Така вентилационната система служи за подмяна на замърсения въздух с чист въздух. Вентилацията може да бъде изпускателна и изтощена. Във втория случай въздушното отопление, както и вентилационната система се извършват, като се има предвид възможността за оползотворяване на топлината, т.е. отработеният въздух се приближава до входящия канал, като му дава част от топлината. Най-простият рекуператор може значително да намали загубата на топлина чрез вентилация.

стандарти

Стандартите са изложени в приложенията към SNIP 2.04.05-91. Въздушният обменен курс за жилищни помещения трябва да бъде най-малко 0,35 / час. Просто казано, обемът на въздуха трябва да бъде напълно актуализиран на всеки 3 часа. За един човек, който постоянно присъства в стаята, трябва да има поне 30 кубически метра чист въздух на час. Що се отнася до кухните, има норма от 60 кубични метра на час за електрически готварски печки и 90 кубически метра на час за готварска печка за 4 горелки. Освен това трябва да е възможно периодично да се проветрява помещението с обмен на въздух не по-малък от 180 кубически метра на час. За тази цел за прозореца от метална пластмаса се използва вентилатор или траверса, но може да се използва екстрактор.

отопление на въздух
Норми за обмен на въздух съгласно SNIP 2.04.05-91

За бани и тоалетни - 25 куб. М на час за всяка стая. Ако тези бани са комбинирани, тогава цената е 50 кубични метра на час.

Отопление на въздуха

За поддържане на удобна температура през студения период е необходимо отопление с въздух. И каква точно е температурата - тя е боядисана в GOST 30494-96.
Така че за жилищните помещения нормата е +20 градуса, за ъгловите дневни - + 22 градуса. За кухнята - +18 градуса, банята - +25 градуса, а тоалетната - +18 градуса. Имайте предвид, че такива норми са подходящи за жилищни сгради.

Така че, за да се осигури препоръчителната температура, трябва да се вземе предвид въздушното отопление, което трябва да компенсира всички течове, които се получават от външни стени, вентилационна система, тавани и покриви.

Изчисляването на мощността, което обикновено се основава на дизайнерите, които създават отопление чрез въздух и вентилация, дава доста средни стойности и ще бъде трудно точно да се определи изтичането на топлина. Освен това те се различават в зависимост от текущата температура, вятър и влажност на улицата.

отопление с топъл въздух
Компоненти за отопление на въздуха

Но за дълго време има такава техника, върху която може да се основава в случай на самоизработка. Инструкцията тук е съвсем проста: за 1 кубически метър стая се нуждаете от 40 вата топлинна енергия. За всяко отваряне на прозореца добавете 100 вата топлина. На всяка врата, която води към улицата - 200. Коефициент за ъглови апартаменти - 1.2-1.3, за частни къщи - 1.5. Използва се регионалният коефициент: 0.7-0.9 за топлите райони, 1.2-1.3 за европейската част на Руската федерация, 1.5-2.0 за Далечния север и Далечния изток. Когато външната температура е по-топла, за да регулирате температурата в къщата без да отваряте прозореца, можете да смените радиаторния вентил с дросел или термостатична глава.

Комбинирана въздушна отоплителна система

Обикновено отоплението с топъл въздух и вентилацията са две различни схеми, които не се пресичат. В някои случаи обаче, вентилационните и отоплителните системи могат да се комбинират.

Първият вариант е компактните инсталации на местната индустрия. Източникът на топлина в този случай е изгарянето на дизелово гориво, електричество. По този начин се активира вентилатор, който осигурява впръскване на нагрят въздух.

отопление с горещ въздух
Комбинирана въздушна отоплителна система

Такива растения и техните аналози се използват най-често в гаражи, малки работилници, в малки промишлени съоръжения като система за периодично използване. Но за да се отоплява и вентилира една жилищна сграда, такива устройства са неикономични.

Котли за отопление на въздух



Отоплението с горещ въздух, използвайки котли в комбинация с отоплителни пещи и канализационни системи, е по-често срещан вариант. По този начин изгаряне на горивото не осигурява течност за пренос на топлина и въздух, който се издухва през топлообменника. Горещият въздух през каналната система минава през къщата. За да се намали нецелеви загуба на топлина, вентилация и отоплителни системи са изложени изолирани ръкави са поставени под повърхността на пода между греди, zapryatyvayutsya в стените и монтирани над окачен таван.

отопление чрез въздух през тръби
Котли за отопление на въздух

Студеният въздух, който е изтласкан от стаята, отива на улицата изцяло или отчасти. Част от този въздух може да се използва отново за отопление.

Имайте предвид, че би било по-логично да се подава топъл въздух през решетки, които се намират възможно най-близо до пода. Така че, поради конвекция, въздухът ще затопли помещението равномерно. Но не и в този случай. Обикновено вентилационната система доставя нагрятия въздух отгоре, а след това масите на студения въздух се притискат в изпускателните решетки, които са разположени по-надолу.

Топлинни помпи и канални климатици

Понякога можете да намерите комбинирана система за контрол на климата, която включва такива компоненти като:

  • Канал климатик, който, в зависимост от времето, е в състояние да загрява, охлажда и изсушава въздуха.
  • Праховият филтър.
  • Ултравиолетов филтър, който дезинфекцира въздуха.
  • Системата за снабдяване и смукателна вентилация.
прегледи за въздушното отопление
Сгъваеми климатици

В този случай източникът на топлинна енергия е електрическата енергия. Изучавайки рецензии, може да се отбележи, че такава схема на работа е много удобна. В крайна сметка имате само един контролен блок, който контролира абсолютно всички характеристики от една точка. Ако да се сравни с традиционната система, където вентилаторът - някъде в тавана, климатиците - в помещения, отопление на въздух през тръби - някъде другаде, тогава тази система изглежда по-внимателни и изискани.

Освен това, с такава комбинирана система, можете да запазите интериора на помещенията. В крайна сметка само вентилационните решетки ще бъдат видими, тъй като въздушното отопление, както се вижда на снимката, не изисква инсталиране на кабели и радиатори.

въздух отопление снимка
Изход за топла въздушна отоплителна система

Разбира се, има няколко недостатъка на този вид схема. Цената на завършената система е доста висока. Ако например вземете китайски климатични канали с топлинна мощност, когато работите на отопление с 15 кВтч, тогава те ще струват около 70 000 рубли.

Външното тяло, което загрява от околния въздух, може да функционира при температурен режим не по-нисък от -15 до -25 градуса по Целзий. И с намаляването на температурата на улицата ефективността на системата ще намалее.

Алтернатива на такава система е геотермалната термопомпа. Така че, ако през зимата въздухът се охлади до режим на много ниска температура, тогава под дълбочината на замръзване земята постоянно се затопля до 8-12 градуса. Топлообменник с достатъчна площ е потопен в земята - и ще имате почти безкраен топлинен ресурс, който трябва да се изпомпва в дома ви.

Проблеми със сигурността

Разбира се, трябва да се вземат предвид всички необходими изисквания за противопожарна защита на вентилационните и отоплителните системи при проектирането. Такива изисквания са напълно предписани в ръководството 13.91 до SNiP 2.04.05-91. Само част от тях обаче се отнасят за жилищни помещения.

Така че, когато използвате въздуховод от горими материали, той трябва да се постави в шахта или в незапалим ръкав. Горимостта трябва да бъде не по-ниска от група G1 - ниско изгаряне, температурата на продуктите на изгаряне - не повече от 135 градуса по Целзий.

 

Възможно е да се използват вентилатори и техните обвивки от запалим материал. Разбира се, дихателните пътища са по-безопасни от поцинковането. Тези продукти се използват в промишлени помещения. От съображения за безопасност препоръчваме да се ограничи температурата на захранващия въздух до жилищната зона до 60 градуса.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Вентилация в частна къща за оптимален въздушен обменВентилация в частна къща за оптимален въздушен обмен
Разположение на вентилацията на мазето в частната къща на схемата, монтажРазположение на вентилацията на мазето в частната къща на схемата, монтаж
Газови топлинни генератори за отопление на въздухаГазови топлинни генератори за отопление на въздуха
Обратно течението на вентилацията какво да направя, ако влезе в апартамента?Обратно течението на вентилацията какво да направя, ако влезе в апартамента?
Вентилацията в частна къща от канализационни тръби оправда спестяванията за ремонтВентилацията в частна къща от канализационни тръби оправда спестяванията за ремонт
Вентилацията в помещенията на котелното се нуждае от организиране на систематаВентилацията в помещенията на котелното се нуждае от организиране на системата
Вентилация в парната баняВентилация в парната баня
Отделение за отопление, вентилация и климатизацияОтделение за отопление, вентилация и климатизация
Въздушно отопление на частна къщаВъздушно отопление на частна къща
Типове и приложения на вентилационните таваниТипове и приложения на вентилационните тавани
» » Отопление на въздуха
© 2021 BggeHat.com