Къща за буренки или как да построите крави със собствените си ръце

Въведеното хранително ембарго върху продуктите на европейските страни предизвика интерес към селското стопанство. Някои ферми увеличиха площта и добитъка. Не изоставайте от тях и от жителите на частния сектор. В много отношения успехът на отглеждането на говеда зависи от условията за поддържане на животните.

Държавно регулиране на личния живот на едрия рогат добитък

Министерство на земеделието издадена заповед № 551 от 13. 12. 2016 г. "относно одобрението на ветеринарните правила за отглеждане на едър рогат добитък с цел размножаване, отглеждане и продажба". Собственикът на една или две крави може да се откаже от изискванията, изброени в поръчката ръчно. Въпреки това, фермерите, които планират да продават продуктите си, са принудени да носят навеси за бикове в подходяща форма. В края на краищата те ще трябва да преминат повече от едно посещение на персонала на Rosselkhoznadzor. Въпреки това, загубите могат да бъдат сведени до минимум чрез изграждане на крави със собствени ръце, което е съвсем реалистично.

Малка плевня може да бъде построена без помощ

Малка плевня може да бъде построена без помощ

Дизайнът на бъдещата плевня за крави се определя въз основа на ориентацията на фермата. Говедата се отглеждат за мляко или месо. Отново, начинът на появата на млади животни се счита за естествен или покупка отстрани.

Вторият важен параметър е местоположението на крава. Тя отчита наличието или липсата на пътища за достъп, но и нивото на подпочвените води, вятърната роза, отдалечеността от жилищните сгради. На тези две точки и се ръководят от избора проект на бъдещата плевня за крави.

Максималният брой животни в нашето стопанство не надвишава десет. За такова стадо може да се построи самостоятелно. Въпреки това, ако имате намерение да увеличите броя на добитъка, тогава използвайте услугите на строители, с опита за изграждане на такива сгради. Във всеки случай съществуват нюанси, които са очевидни за професионалистите и неизвестни за начинаещи. Тяхното игнориране може да доведе до тъжни последици. Започвайки от болести и завършвайки с животните.

Жилищни стандарти за крави - препоръки на ветеринарните лекари

Районът на бъдещия крал се влияе от начина, по който се държат говедата. Ако кравите и биковете не са планирани да бъдат вързани, то за едно животно е достатъчно 6 м2. Този метод се нарича свързан. Въпреки това, в средата на земеделските стопани, поддържането на крави в сергии е по-популярно (обвързан метод). Отделно жилищно пространство за кравата е организирано в съответствие със следните стандарти:

  • Една възрастна крава изисква кутия с площ от 2,2 до 2,7 м2;
  • За кравата и прасето е необходим щанд от минимум 3 m2;
  • Едно теле е 1,5 м2;
  • Възрастният бик ще трябва да осигури кутия с площ най-малко 1,75 м2.
Кутията за една възрастен крава трябва да бъде с площ от 2,2 м2

Кутията за една възрастен крава трябва да бъде с площ от 2,2 м2

Телетата за възрастни съдържат като правило без каишка в обикновена писалка. Площта на която се изчислява, както следва: възраст до 1 година - 4 м2, по-стара - 4,5 м2. Животните се чувстват комфортно, когато височината на тавана не е по-малка от 2,5 метра. Но не трябва да разчитате единствено на дадените данни. Размерите могат да варират в зависимост от породата.

Планирайки да построите навес за бикове и крави, помислете за комфорта, безопасността на хората. Такива мерки включват отдалечеността на икономическите сгради от жилищни помещения и водоизточници. Според санитарни и епидемиологични норми, жилищата за животни са изградени на поне 20 метра от кладенци и кладенци.

Строителни материали за една плевня - какво е добро, какво е лошо

Така че, теорията е останала назад, тръгваме направо към изграждането. При издигането на помещения за добитък се използват традиционни материали:

  • тухла;
  • блокове с шлака;
  • сибит или газобетон;
  • дървесина.
Можете да изградите от тухли, циментови блокове, газобетон или дърво

Можете да изградите от тухли, циментови блокове, газобетон или дърво

Всяка от тези опции има своите предимства и недостатъци. Например, цените на тухли, насилие или газобетон са достатъчно високи. Но те все още трябва да могат да работят с тях, в противен случай ще трябва да наемат зидари, а услугите им не са евтини. В блока на пепелта често присъстват токсични вещества, които оказват неблагоприятно въздействие върху здравето на животните.

Ние изграждаме навес за крава със собствените си ръце и за нашите разходи, затова трябва да минимизираме възможните разходи. Разбира се, да се създаде дизайн на плевня за 10 глави от нулата със собствените си ръце не е лесно. Ето защо ще вземем като основа чертежите, дадени в рамките на тази статия.



Дизайн на плевнята

Както можете да видите, освен сергиите за крави, има стаи за съхранение на инвентара. В големите стопанства за отглеждане на добитък се добавят технологични помещения за изграждането на крави: доилно, машинно помещение, перално помещение и т.н. В нашия случай те не са необходими. Като цяло, изграждането на малка плевня се свежда до подреждането на основата, изграждането на стени, таванът и покривът и инсталирането на сергии.

Къде се започне навесът за кравите и как свърши?

Много строителни материали се използват за изграждането на спомагателни и полезни помещения. Въпреки това, за нашите цели е по-добре да се използва дърво. Има няколко причини за това:

  1. 1. Икономически. Не е необходимо да се свързвате с специалисти от трети страни - начинаещият може да работи с дървото. Като правило в повечето региони на страната дървото е по-евтино от другите строителни материали;
  2. 2. Практически. Сградите, издигащи се от тухли, себита и техните аналози, да не говорим за бързосглобяемите конструкции, изискват допълнително отопление. В дървени конструкции, достатъчно топлина от животни;
  3. 3. Екологични. В сгради от дърво Кравите се чувстват най-удобно.

Всяко строителство започва с фондация. Кравата не е изключение. Въз основа на горните санитарни стандарти и практическите препоръки на фермерите трябва да подготвим база за застроена площ от 100 м2. Като се има предвид, че ние изграждаме жилища за добитък от дърво, което не се различава по теглото, можем да направим с фондация фондация.

На наводнена основа стените са изработени от дърво. Най-добрият вариант е рамка от трупи или греди. Въпреки това, в южните райони на много такива структури са изградени от дебели пет-сантиметра дъски. Но този строителен материал не може да се използва във всички региони на страната. Обърнете внимание на такъв строителен материал като бар 100 * 150 мм. Разбира се, това ще струва повече от дневник, но разходите за труд ще бъдат няколко пъти по-малко. Дървената къща, изработена от дървен материал, може да бъде сгъната за няколко дни и такава конструкция е по-лесна за отстраняване отвътре. Да, вътрешните помещения на кравата ще се нуждаят от мазилка и избелване - това ще служи като допълнителна защита за животните от вредните бактерии.

Височината на неотопляемата стая за отглеждане на добитък рядко надвишава 2, 5 метра - това намалява загубата на топлина.

Подове. Както вече беше споменато за поставяне на дървени подове е непрактично - те са импрегнирани с амоняк и в рамките на няколко години ще се провалят. Като алтернатива можете да излеете бетонен под. Такова покритие ще продължи десетилетия. Но има минус - подове от бетон се натрупват студено, което може да доведе до заболяване на животните. Друг начин да подготвим пода в хамбара е да го сложим с изгорена тухла. Вярно е, че няма нужда да говорим за спестявания в този случай. В нашата хамбара ние ще запълним пода с бетон, а в бъдеще ще използваме отпадъци от слама, стърготини или дървени стърготини. Това ще предотврати възникването на крави настинки и мастити.

Покривът. За пристройки, единични или покривни плочи. В нашия случай е необходимо да се издигне покрив с две наклони. Тя се обяснява просто. Площта на кравата е 100 квадратни метра. метри, ако поставите покрив с един наклон - прекомерното натоварване от сняг ще съкрати периода на експлоатация. Освен това, покрив от дъб позволява да се организира в тавана място за съхранение на сухи фуражи (хайлофт).

Въздух, светлина, правилно хранене - залог на високи добиви на мляко

Осветлението не е прищявка, а необходимост. Както показва изследванията на ветеринарните лекари, през зимата с 16-часов светлинен ден, бурките дават още 8-10 мляко. Вярно е, че също ядат повече. Разбира се, за да електрифицирате хамбара, по-добре е да поканите професионален електротехник. Ако обаче помещенията нямат намерение да използват енергоемки механизми, можете да разтегнете линията от домашния щит (по-добре под земята). Но когато в задните стаи на планирания плевня монтаж на уреди, които консумират големи количества ток (електрическа мелница, сепаратор и така нататък. П.), По-добре е да инсталирате отделен електромер и на светлините плевнята доведе от него вече. Да, такава схема за връзка ще струва повече - ще трябва да се харчат за закупуване на оборудване и да плати за услугите на електротехници, но не забравяйте, че 70 пожари в RF, се дължи на кабели.

Дори своевременното отстраняване на продуктите от поминъка на кравите не гарантира здравословна атмосфера в стаята. Съчетано с висока влажност, това води до появата на вредни бактерии. Свежият въздух за крави е не по-малко важен от този за хората. Ето защо е необходимо оборудване и вентилация.

Има два вида вентилационни системи: принудени и естествени. Не е нужно да купуваме пълноценно снабдяване и изпускателна система - ще успеем да създадем вентилационни шахти, изработени от полипропилен или метални тръби. За да влезе въздух в стаята, през стените на плевнята се изрязват дупки. Излишният топъл въздух се издига и се отстранява през тръбите, поставени в тавана. В идеалния случай и входните и изходните отвори са покрити с предпазни решетки и дефлектори.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Къща наф-наф изграждаме навес за прасетаКъща наф-наф изграждаме навес за прасета
Тарифи за електроенергия към 1 юли 2016 г.Тарифи за електроенергия към 1 юли 2016 г.
Плевнята за животни и птици как да изградят свои собствени ръцеПлевнята за животни и птици как да изградят свои собствени ръце
Какво представлява пушенето за студено пушенеКакво представлява пушенето за студено пушене
Закон от 2016 г. за свободното инсталиране на водомериЗакон от 2016 г. за свободното инсталиране на водомери
Разстояние между къщата и оградатаРазстояние между къщата и оградата
Период на живот на газовия уредПериод на живот на газовия уред
Как да съхранявате пушеното месо безопасноКак да съхранявате пушеното месо безопасно
Кръстосани молекулни характеристики и условия на работаКръстосани молекулни характеристики и условия на работа
Характеристики на десния сайдингХарактеристики на десния сайдинг
» » Къща за буренки или как да построите крави със собствените си ръце
© 2021 BggeHat.com