Как да си направите качествена тухла?

Тухла е един от широко използваните материали, известни на човечеството преди няколко хиляди години. По своята същност той е камък с редовна геометрична форма. Материалът се произвежда чрез метода, който не гори и изгаря. След като сте измислили как да направите тухла, можете да го направите сами. Ще има малко работа, но спестяванията ще бъдат доста впечатляващи.

Технологична схема за производство на силициев диоксид

Технологична схема за производство на силициев диоксид.

Работата върху самостоятелно изработената тухла се извършва на няколко задължителни етапа. Всичко започва с извличането или покупката на глина, след което се приготвя тестото, от което е възможно да се произвежда тухла с подходящо качество, да се създават и запълват форми, след което суровините се изсушават и при необходимост се изгарят.

Подготовка на суровини за производство на тухли

Тухлена производствена линия

Линия за производство на тухли.

Преди да направите тухла, трябва да подготвите необходимото количество суровини. Средно приблизително 2 m³ суровина се взимат за 1000 продукта. Ако ще прибирате суровини сами, ще ви трябва следните инструменти:

  1. Лопата и лопатките.
  2. Лом.
  3. Резачката за четки.
  4. Вилици с чести зъби.
  5. Снимки.
  6. Колички за транспортиране на материали.

Получете подходящ депозит, разположен възможно най-близо до мястото на бъдещото производство на тухли. Най-добрият вариант е сух, не наводнен от атмосферни и подземни води.

Работата по доставката на суровини започва с премахването на всички ненужни покрития. С помощта на резачки на четките обектът е освободен от малки дървета и храсти. След това ще трябва да оборудвате удобна алея. За да извлечете и експортирате глина е най-удобно, трябва да копаете изкопа. Постепенно изкопа ще се задълбочи до основата на глинестия слой, така че да можете да влезете в кариерата и да я оставите без ненужни трудности.

Технически характеристики на тухла

Технически характеристики на тухли.

Замразената и плътна глина се разработва, като се използват скрап и китове. Използвайте полукръгла или заострена лопата, за да развиете по-свободни и използваеми слоеве. Зареждане на колички с използвани лопати. Ако глината се придържа към инструмента, можете да използвате вилици. За да се улесни транспортирането на глината до мястото за съхранение, образувайте плоска повърхност на дъските. Просто ги поставете на земята. Материалът трябва да бъде сгънат конично. Височината на конуса не трябва да бъде повече от 1 м. По-добре е да направите няколко малки купчини с диаметър от 1-1,5 м от една огромна купчина.

В процеса на производство на тухли ще ви трябва следното:

  1. Лопати и глина.
  2. Пясък и за него.
  3. Подови настилки.
  4. Скрепер или щапелни.
  5. Той създава.
  6. Толкун.

В зависимост от извършената работа, списъкът на необходимите инструменти може да бъде допълнен или намален, но това е основата.

Инструкция стъпка по стъпка за подготовка на тесто за тухли

Сравнителна таблица на свойствата на различните видове тухли

Сравнителна таблица на свойствата на различните видове тухли.

Първо трябва да подготвите извлечените суровини за работа. Подготовката се свежда до отстраняване на камъни и други външни включвания. Материалът трябва да се провери за наличие на мазнини. Вземете буркана на 0,5 л, напълнете го с глина, след това преместете материала от буркана в купата, добавете малко вода и разбъркайте тестото сами.

Да разбереш, че тестото е готово е много просто. Ако тя погълне цялата вода и започна да се придържа към ръцете ви, можете да спрете да месите. Завъртете топката с тесто 4-5 см в диаметър и в същото време направете торта с диаметър около 10 см. Те ще ви позволят да изучите свойствата на суровините. Сухите торти и топки се нуждаят от 2-3 дни. Ако тортата е покрита с пукнатини, глината е твърде мазна. Ако няма пукнатини, проверете отново и с помощта на топка. Хвърлете го от височина от около 1 м. Ако топката не се счупи и не избухне, можете да използвате глината за работа. Ако е необходимо, коригирайте състава чрез смесване на глини или добавяне на пясък, докато се получат оптималните характеристики на работния тест.

Изработване на плесен и сушене на заготовки

Форми от тухли

Форми от тухли.

За производството на форми ще трябва листа шперплат и дървени дъски в 2-2,5 см дебелина. Табла трябва да се сложи на шперплата и сигурно, така че да се получи един и същ размер на клетката. Имайте предвид, че в процеса на сушене на суровината ще се свие около 15, така че клетките трябва да се направи с размерите на 15 повече от стандартен размер тухла, че е 25h12h6,5 видим. За да решите дъските с помощта на дълги нокти. За да направят тестото по-добре обвързани с формите, те трябва да направят конични изпъкналости. За сметка на тези изпъкналости се образуват кухини в продуктите. Най-добре е да се правят изпъкнали листа от шперплат, използвани като подвижни капаци.

Навлажнете вътрешните стени на матрицата с вода и поръсете с малко количество цимент. Това ще улесни отстраняването на тухли в бъдеще. Клетките се пълнят с глинен тест и се разклащат, за да запълнят ъглите на клетките. Премахнете излишния материал с метална плоча. Попълнете попълнения формуляр с капак. След известно време формите ще трябва да се отворят, да се проверят дали сушените детайли са се втвърдили и да се поставят върху рафтовете за сушене. За да изсъхне е необходимо на въздуха, да се използват за тази цел нагреватели и други подобни адаптации е невъзможно.

При сушене влагата от полуфабрикатите се премества във външните слоеве и се изпарява. Под въздействието на повърхностните сили външните глинени слоеве се разширяват и намаляват вътрешните слоеве. Сушенето се извършва под навес. На рафтовете или изравнената почва в отсъствие на багажник, трябва да излеете няколко сантиметра слама и сух пясък. Такова изхвърляне ще предотврати прилепването на тухлите към повърхността и ще спомогне тяхното равномерно изсушаване. Ако е необходимо, можете да преместите празните прозорци, да ги проверите и т.н.

Технологична схема за производство на тухли чрез виброкомпресия

Технологична схема за производство на тухли чрез виброкомпресия.

Съхранявайте с пластмасова обвивка. Това ще е необходимо, ако изведнъж вали. Сушенето отнема средно 1-1.5 седмици. От заготовките се изпарява до 85 влага. Останалата влага ще изчезне по време на процеса на изпичане.



След като процесът на естествено сушене завърши, така наречената сурова тухла се изважда от калъпите. В тази форма вече може да се използва за вътрешни работи. Обличането на такава тухла не се извършва. Обмислете факта, че такива продукти имат слаба водоустойчивост.

Стените, които са изградени от сурова тухла, трябва допълнително да бъдат защитени от влага. Това се прави чрез обвързване на шевовете. Отворите за прозорци и врати са разположени на разстояние около 1,5 м от ъгъла на стаята. Височината на покрива, поради която стените са защитени от дъжд, е направена от дължина 60 см.

За да се получат облицовъчните тухли, заготовката трябва да бъде изгорена. За тази цел се използва временна фурна. Технологията на изпичане предвижда няколко основни стъпки. Първо трябва да подготвите устройството за работа.

Подготовка на тухлена пещ

Схема на пещ и изпичане

Схема на пещ и изпичане.

Най-добре е пещта да използва издигната платформа на място, недостъпно за подпочвените и утаечните води. Площта трябва да бъде изцяло почистена от целия слой на растението, след което можете да отидете на уплътняване и хоризонтално планиране. Минималният капацитет на пещта е 1500 тухли. Такава конструкция ще има размери 2х1.6х1.8 м. За изграждането на стени се използва сурова тухла. Стените са разположени с дебелина 1 тухла.

Припокриването се извършва върху метална рамка. Необходимо е всеки ред на дъгата да се полага върху 2 бара или стоманени ленти. В средата на стаята трябва да има височина от 35 см от огнището или пещта в пещ. - Той през размери коридор 50x40 см за по цялата дължина на коридора, за да се направи первази височина от 25 см, те са направени от двете стени ... След това, ако се използва въглища, необходимо е да се монтират там решетки. Ако пещта ще работи върху дърво, можете да откажете от решетките.

В пещта е необходимо да се направи врата 40х40 см. В трезора са разположени канали за дим. Каналът трябва да има сечение 28h25 см. Ако пещта да работи при лигнит или торф, за получаване на дупка размер 25x15 см в. В този случай те трябва да бъдат допълнително оборудвана с капаци в пещ, през която се подава гориво. Коминът е изработен от тухли. Вътрешната част на тръбата - 40x40 cm, височина -. 5 m комина монтиран зад устройството на пещта и е свързан с канала. Самият канал се намира в задната стена. В средата на стената трябва да оставят отвори за гледане. В бъдеще ще ги сложите с тухли.

Задните и страничните стени, коминът, ъглите на предната стена и дъгата са поставени на обикновен глинесто-пясъчен разтвор. Предната част на стената е поставена без хоросан. Част без решение ще бъде разглобена за рязане на резервоара.

Ръководство за изгарянето на тухли

Схема на пещ с много пещи и свиване на сурови тухли за изгаряне на въглища

Схема на пещ с много пещи и свиване на сурови тухли за изгаряне на въглища.

След като стената е положена с тухли, тя трябва да бъде покрита с глина. Добре изсушена суровина вече е поставена в печката. То трябва да бъде поставено по такъв начин, че пролуките между тухлите в първите три реда да са 15 мм. Това разстояние е от значение за заготовките в непосредствена близост до горивната камера. В останалите редове лумените могат да бъдат намалени до 2,5 см.

Редовете се поставят в "рибена кост" или "решетка". Можете да използвате оформлението на свой ред. Основното е, че всеки суров в пещта напълно покрива димните газове. Между стените на печката и тухлите клетката трябва да бъде на разстояние от 2,5 см. След като всички празнини са поставени във фурната, процесът на изпичане започва. Уредът обикновено се удавя в най-бюджетното гориво - дърво, четка или слама. Можете да използвате въглища и други горива.

Най-важният е първият етап от изпичането. Сушенето на полуготовите продукти, така че трябва да се отоплява умерено. Най-добре е да използвате нискокалорично гориво. След като тухлите са освободени от вътрешна влага, можете да продължите към следващия етап.

Разберете каква е цялата влага, много проста. Ако кондензатът вече не се вижда в горните редове, сушенето трябва да завърши.

Обикновено това отнема 10-11 часа.

Следващият етап е отоплението. Печката трябва да се загрее по-интензивно. На този етап тухлите постепенно ще станат тъмночервени. Фазата на нагряване трае средно около 9 часа.

След като отоплението е приключило, пещта се нагрява много силно, така че пламъкът излиза. За да направите това, трябва да заредите повече гориво. Когато пламъкът започне да се показва на върха на печката, долните редове на тухлата ще се превърнат в жълто, а горните ще придобият заглушен червен нюанс. Печката трябва да се остави да се охлади. Пещта е заложена с тухли и намазана с глина. Горната част е задължително покрита с 10-сантиметров слой суха земя.

Завършване на процеса на производство на тухли

Вратата на пещта трябва да се отвори след около 6 часа, за да може фурната да бъде добре вентилирана и напълно охладена. Предната стена на охладената пещ трябва да се демонтира. Освободете седлото от горните редове. Извадете и подредете завършената тухла. Качествените продукти са подредени. Тухлите с дефекти могат да се използват с изключение на конструкции с минимална товароносимост.

Сега знаете как да направите тухла. Успешна работа!

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изграждане на история за развитие на тухли и ключови типовеИзграждане на история за развитие на тухли и ключови типове
Правилният избор на тухли за къща е гаранция за нейното качествоПравилният избор на тухли за къща е гаранция за нейното качество
Съвети за избор на материали за зидарияСъвети за избор на материали за зидария
Огнеупорни тухлиОгнеупорни тухли
Как да поставим стенаКак да поставим стена
Ефективна тухлаЕфективна тухла
Пълни тухлени характеристики и методи на производствоПълни тухлени характеристики и методи на производство
Предимства на тухла като популярен строителен материалПредимства на тухла като популярен строителен материал
Как да изберем облицовъчна тухлаКак да изберем облицовъчна тухла
Как да изберем тухла за изграждане на печка или каминаКак да изберем тухла за изграждане на печка или камина
» » Как да си направите качествена тухла?
© 2021 BggeHat.com