Полагане на топъл под плочки

Топлият под има много предимства, сред които отделно внимание заслужава 2 основни точки. Първо, с помощта на такава система, потребителят може самостоятелно да настрои желания температурен режим във всяка стая, т.е. зависимостта от отоплението на радиатора е изключена. На второ място, топлият под е идеално комбиниран с най-разнообразните опции за довършителни работи, а плочките не правят изключение.

Полагане на топъл под плочки

Полагане на топъл под плочки

Най-често във връзка с плочките се използват електрически системи на топъл под. Това е с реда на подреждане на такова отопление, а именно неговата кабелна версия, вие сте поканени да прочетете по-нататък. Други видове електрическо подово отопление се инсталират по подобен начин с малки различия, които обикновено са описани в инструкциите на производителите.

Как да поставите керемида на топъл под

Как да поставите керемида на топъл под

В обхвата на използването на водните системи е ограничен разпоредби на действащото законодателство, както и да се справят с подреждането на отоплението без подходящи умения е изключително трудно, така че по реда на неговото инсталиране няма да бъдат разглеждани.

Представената информация ще ви помогне да получите пълна представа за предстоящото събитие и да направите всичко сами, без да плащате разходите за услугите на специалисти от трети страни.

Устройството на електрически топъл под плочки

Устройството на електрически топъл под плочки

Важни правила за свързване на топъл под

  1. Системата е свързана с електричество на отделна линия със задължително монтиране на защитно устройство.
  2. Нагревателният елемент и термостатът са избрани по такъв начин, че мощността на първия да не надвишава максималната мощност на втория. Ако няма възможност за спазване на това правило, системата трябва да бъде разделена на няколко части и всяка от тях трябва да бъде снабдена с отделен термостат.
  3. Системата може да бъде оборудвана с дистанционен температурен датчик (измерва температурата на въздуха) и вградения аналогов сигнал (определя директно температурата на отоплителната система).
  4. След завършване на инсталацията, системата трябва да бъде изпитана щателно. Първо, отоплителната операция се проверява при минимална мощност, след това постепенно се повишава. Ако всичко е наред, можете да продължите да изсипете замазката и да поставите плочките. Всички дефекти трябва да бъдат елиминирани незабавно, защото да ги оправи след полагането на плочките ще трябва да унищожи облицовката и подложния нивелиращ слой.
Монтиране на филмово подово отопление

Монтиране на филмово подово отопление

Настроен за работа

Преди да започнете проучване на технологията за оборудване на електрически топъл под, подгответе устройствата, необходими за успешното изпълнение на тази дейност. Някои производители доставят своите отоплителни кабели с необходимите материали, в редки случаи дори и необходимите инструменти. Ще разгледаме пълния списък. По-конкретно във вашия случай, тя може да варира леко в зависимост от спецификата на ситуацията, но стандартният набор за работа включва следните елементи:

  • отоплителен кабел;
  • регулатор на температурата;
  • температурен сензор;
  • проводници за свързване на системата;
  • топлоизолационен субстрат (най-добре е да използвате пенофол);
  • нож;
  • клещи;
  • изолационна лента;
  • монтаж на шотландски;
  • мистрия за полагане на плочки;
  • лепило за плочки;
  • материал за фугиране на фуги;
  • укрепваща мрежа;
  • материал за изливане на изравняващия слой (завършена саморазливна смес или цимент, пясък и вода).

Първата стъпка. Подравнете основата

Първо, разбиваме старото подово покритие, ако има такова. можете да отидете на този трик, ако желаете: излее старата финала състава на почвата, например, потребителите реагират добре на грундиране бои CERESITCT 15. Въпреки, че основната му цел, а не в него, като запълване на старото покритие също е доста подходящ. Методът се проверява върху линолеума. Като цяло, технологията за редактиране препоръчва напълно да се отървете от старото покритие.

Ceresit CT 15

Ceresit CT 15

Технически спецификации Ceresit CT 15

Технически спецификации Ceresit CT 15

Грубият под е напълно почистен от всякакъв вид боклук.

Подготвяме повърхността, отстранявайки прах и мръсотия

Подготвяме повърхността, отстранявайки прах и мръсотия

Освен това, ако основата е неравна, следва стъпката на изливане на замазката. Можете да закупите готовата саморазливна смес и да подготвите сами себе си, като вземете тези 4 части пясък, 1 част цимент и вода. Оптималната дебелина на замазката се определя от вас в съответствие с размера на съществуващите повърхностни люлки. Вашата задача е да получите перфектно хоризонтална база.

Разпределение на саморазливната смес

Разпределение на саморазливната смес

Грундирането се извършва по стандартния начин, т.е. от фарове. цедка ние даваме сила. Ако е използвана готова формулировка, в инструкциите се посочва необходимото време. В случай на цименто-пясъчен хоросан, се препоръчва да бъде оставен да престои 28 дни. На практика толкова много не чакат почти никога и продължават да работят след 4-7 дни. Решението е твое.

Ако основата е твърде неравна, по-добре е да излеете тънка замазка с ниски маяци

Ако основата е твърде неравна, по-добре е да излеете тънка замазка с ниски маяци

Втората стъпка. Изучаваме елементите на системата и се подготвяме за тяхното инсталиране

Препоръчва се да се използва отоплителен кабел за самоинсталация. Първо, тя струва по-малко от "колегите". На второ място, с помощта на кабел е възможно да се създаде отопляема площ от всякаква желана форма.

Таблица за избор на необходимия отоплителен кабел

Таблица за избор на необходимия отоплителен кабел

Важно! На кабела е забранено да се поставят тежки мебели, уреди, санитарен фаянс и различни масивни интериорни предмети в местата за бъдещо настаняване. Поради това налягане елементите на системата могат да се прегряват и да се счупят.

По правило отоплителният кабел е допълнително оборудван с гофрирана тръба, през която ще се осъществи инсталирането на сензора на топъл под.

Отоплителен кабел в гофрирана тръба

Отоплителен кабел в гофрирана тръба

Директно сензорът в фабричната конфигурация обикновено не излиза. Този продукт се продава заедно с температурен контролер, който също трябва да бъде закупен.

Нагревателният кабел е един или двужилен проводник, реализиран от комплекти, предназначени за определена област

Нагревателният кабел е един или двужилен проводник, реализиран от комплекти, предназначени за определена област

Схемите и препоръките за инсталиране както на топъл подови кабели, така и на сензори с регулатори обикновено се дават от производителите. Определете мястото на монтиране на сензора в съответствие с препоръките в приложените инструкции. Направете шевове в пода и стената, за да поставите гофрираната тръба. На този етап трябва да запомните, че този канал не трябва да има остри завои - всичко трябва да бъде направено възможно най-гладко, в противен случай не можете да влезете правилно в сензора.

Схема за монтаж на елементи от топъл под

Схема за монтаж на елементи от топъл под

Гофрената тръба се полага в ствола. Завършете гофрирането с изолационна лента и поставете структурата върху лепило за плочки или друго подходящо свързващо вещество.

Stoiba за полагане на кабели

Stoiba за полагане на кабели

Поставете жица в гнездото, за да свържете системата. Специалистите препоръчват използването на трижилен меден проводник с напречно сечение от 2,5 мм2. Едната страна на кабела отива към термостата, а втората трябва да започне от защитното устройство за изключване, като направи серийна връзка с автоматичното устройство в екрана.

Как да свържете термостата

Как да свържете термостата

Дизайн на термостата за подово отопление

Дизайн на термостата за подово отопление



Препоръките за характеристиките на температурния контролер обикновено се дават от производителите на отоплителни кабели в инструкциите за техните продукти. Фокусирайте се върху препоръчаните настройки.

Третата стъпка. Необходими изчисления и запознаване със схемата

Първо трябва да извършите изчисление на системата. Препоръки в това отношение са дадени в таблицата.

Таблица. Препоръчителна мощност на отоплителния кабел

Мощност на помещението, W / m2
Коридор, кухня90-140
Баня, баня170-190
Балкони, лоджииДо 200
кръговеДо 130

Когато мощността е показана под формата на диапазон, изберете конкретна стойност, като се вземат предвид целите и задачите, възложени на отоплителната система, т.е. дали ще се използва за основно отопление в стаята или просто като средство за създаване на по-комфортни условия.

Изчислението е изключително просто. Първо определете необходимата отоплителна площ, която ще бъде заета от кабела, и след това го умножете по препоръчителната мощност. Например, трябва да загрявате 4 м2 в кухнята. Топъл подът ще бъде оборудван като допълнително отопление. Обмислете следното: 4x90 = 360W. В зависимост от изчислената стойност изберете силата на кабела.

Схеми, свързващи кабелните и температурните контролери, както е отбелязано, производителите дават в инструкциите си. Остава да спазвате тези препоръки, поради което тези моменти няма да се разглеждат отделно.

Четвъртата стъпка. Монтирайте пода

Правилно опакована пяна

Правилно опакована пяна

Преди всичко легнахме върху основния топлоизолационен материал. За използване в комплекс с топъл под, пенофолът със самозалепващ се слой и покритие от фолио е идеално подходящо. Поставяме изолационното фолио нагоре. Свръзките между ивиците са залепени с монтажна лента.

Важно! Penofol се поставя с 0,5-1 см вдлъбнатина от стените в ъглите на стаята.

Над Penofol поставихме подсилващата се мрежа. Това ще изключи допълнителни деформации на "слоевете" на системата след изливане на замазката.

Решетка, поставена върху пенофол

Решетка, поставена върху пенофол

Продължаваме да полагаме отоплителния кабел. За фиксиране използваме монтажната лента от комплекта. Ако тя не осигурява добро сцепление с основата, ние седим на топъл кабел на пода върху "бъговете" на лепилото за плочки. Горната част на "lapuhs" се отстранява с шпатула.

Възможност за фиксиране на кабелното подово отопление

Възможност за фиксиране на кабелното подово отопление

Монтажна лента за подово отопление

Монтажна лента за подово отопление

Най-простият метод за самоусъвършенстване е методът за полагане на отоплителния кабел със "змия". Между елементите поддържаме минимум 8-сантиметрова стъпка. За да определите точно стъпката, умножете площта на стаята с 100 и разделете резултантната стойност на общата дължина на кабела.

Инсталиране на отоплителни кабели

Инсталиране на отоплителни кабели

Опакован кабел

Опакован кабел

Важно! Кабелът е поставен с гладки завои, без прекомерно напрежение, вътрешни напрежения и всякакъв вид извивки.

Кабелът се поставя колкото е възможно по-внимателно, така че да не се повреди и топлоизолира. На хладника започваме края на нагревателния елемент, който ще бъде свързан към терморегулатора, в буркана заедно с гофрираната тръба за температурния сензор. Преди това трябва да се осигури храна в буркана.

Свързване на термостата

Свързване на термостата

Предварителни експерти препоръчват да поставите в гофрирания термодатчик и да го свържете към регулатора на температурата. Благодарение на това приемане контролерът ще може да изключи захранването на отоплителния кабел в случай на прегряване. Самото нагъване се фиксира в гроба с помощта на керемидено лепило.

Свързваме кабела и регулатора в съответствие с диаграмите, дадени в инструкциите на производителя.

След като сте проверили системата в съответствие с препоръките, дадени по-горе, изсипете кабела от 5 сантиметра над кабела, дайте му около 1 месец за набор от сили и едва след това завършете завършването.

Изсипете замазката

Изсипете замазката

Изсипете замазката

Изсипете замазката

На диаграмата е показан кабел, напълнен с разтвор, върху който се полагат плочки

На диаграмата е показан кабел, напълнен с разтвор, върху който се полагат плочки

Пета стъпка. Поставяме плочката

За довършителни работи е достатъчно да се използва плочка с дебелина 7 мм - това е оптимален индикатор при използване на плочки в комбинация с отоплителен кабел.

Директно полагане на плочките се извършва по стандартен начин, със специално лепило. Има само една важна точка: разстоянието между елементите на декорация трябва да бъде най-малко 2-3 mm.

След завършване на финала, даваме лепило около седмица (в случая периодът може да се различава, да посочите тази точка в инструкциите за композицията) за набор от сили, разтривайте шевовете и влезте в топлата под.

Успешна работа!

Видео - Полагане на топъл под плочки

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Електричество или вода? Какъв вид отопление да изберете под плочкатаЕлектричество или вода? Какъв вид отопление да изберете под плочката
Изберете нагревател за топъл под плочкатаИзберете нагревател за топъл под плочката
Отопление на лоджията, когато се присъедини към стаятаОтопление на лоджията, когато се присъедини към стаята
Свързване на топъл под с токСвързване на топъл под с ток
Монтиране на инфрачервен топъл под от собствени ръцеМонтиране на инфрачервен топъл под от собствени ръце
Имате ли нужда от подово отопление в къщата си?Имате ли нужда от подово отопление в къщата си?
Основи на избора на топъл под за плочкиОснови на избора на топъл под за плочки
Ремонт на подово отоплениеРемонт на подово отопление
Дървено подово отопление с конструктивни елементиДървено подово отопление с конструктивни елементи
Как да изберем топъл под? Кой да избере?Как да изберем топъл под? Кой да избере?
» » Полагане на топъл под плочки
© 2021 BggeHat.com