Как да съхраняваме ламинат

Ламинатът е един от най-популярните видове подови настилки. Появява се през втората половина на ХХ век и оттогава се използва за довършване на жилищни и офис площи. Причините за тази популярност са прости - материалът е лесен за инсталиране, красив, доста издръжлив и способен да замени някои от по-скъпите видове покрития. Те купуват ламинат за работа често с резерв в случай на непредвидени обстоятелства - например разваляне на ламели. Но тъй като повредата на отделните барове е рядка, останалият материал след завършване на работата на капитана е препоръчително да спаси - той може да дойде по-удобен, когато ремонтира пода. И че покритието не се влошава до този момент, важно е да знаете как да съхранявате ламината.

Как да съхраняваме ламинат

Как да съхраняваме ламинат

Характеристики за съхранение на ламинат

Характеристики за съхранение на ламинат

Малко за ламинат

Ламинат - многослойно покритие, доста силно, което се продава в магазини, опаковани в няколко снопчета. Но въпреки неговата надеждност материалът се нуждае от внимателно отношение към себе си. Факт е, че ако повредите един слой от това покритие, то няма да е възможно да го поставите правилно, и ще служи много по-малко, отколкото е посочено от производителите.

Ламинатът е ламиниран материал

Ламинатът е ламиниран материал

Ламинатът се състои от 4 слоя.

  1. Горният защитен слой, който позволява покритието да не изгаря на слънце и да не се страхува до известна степен от удара на влага и механични повреди. Изработва се на базата на синтетични смоли. Понякога тя играе декоративна роля - повърхността може да имитира дървени канали.
  2. Декоративен слой, който е отговорен за даването на покритие на определен цвят. Обикновено се представя с хартия с изображение, отпечатано върху него. Скрива под защитния горен слой и следователно не се страхува от водата.

    Какво представлява ламинатът?

    Какво представлява ламинатът?

  3. Базов или носещ слой, който е отговорен за здравината и дебелината на ламелите. От тази част зависи до голяма степен надеждността на материала. Един слой обикновено се изработва от дървесни влакна с висока плътност. В този слой е заключена ключалката, което прави възможно надеждното присъединяване на отделните покривни ленти един към друг.
  4. Долен слой - стабилизиращ. Увеличава твърдостта на всяка ламела, защитава материала отдолу, предотвратява деформирането на дъските.
Сравнителна таблица на свойствата на ламинат и линолеум

Сравнителна таблица на свойствата на ламинат и линолеум

Ако всички слоеве са направени качествено, тогава ламинатът има определено ниво на звукоизолация и топлоизолационни свойства, има известна устойчивост на влага, не се страхува от механични ефекти от умерен ред.

Полагане на ламинат

Полагане на ламинат

Към бележката! Якостта и стабилността на покритието спрямо външните влияния са по-високи, колкото е по-висока степента на ламинат. Въпреки това, колкото по-високо е качеството, толкова по-висока е цената на материала.

Силата на ламината е много по-висока от тази на дървото, тъй като кристализираното дърво е гъсто натиснато

Силата на ламината е много по-висока от тази на дървото, тъй като кристализираното дърво е гъсто натиснато

Ламинатът има свои собствени недостатъци, които обаче не намаляват неговата популярност. Само в някои специални помещения ще бъдат поставени други видове покритие. Ламинатът се страхува:

  • излишна влага (с изключение на влагоустойчиво покритие);
  • силно механично въздействие;
  • ефекти на определени химикали.
Класове ламинат

Класове ламинат

Как да съхраняваме ламината?

За да се гарантира, че покритието не е повредено, преди да бъде положено върху повърхността на грубия под, е необходимо внимателно съхранение и внимателно транспортиране. Първоначално, дори преди зареждането на ламината в машината за доставка на обекта, се препоръчва да се проверят всички панели и да се уверите, че между тях няма повредени. Също така всички опаковки от материали трябва да бъдат запечатани плътно - разкъсаната опаковка вече не може надеждно да предпазва покритието от външни фактори, което може да доведе до материални щети и съкращаване на експлоатационния му живот.

Ламинатна опаковка

Ламинатна опаковка

Към бележката! Повредени ламели за монтаж на довършителния под не се използват. По този начин, дори няма смисъл да ги доведете до мястото, тъй като те все още ще отидат в сметището.

Обикновено изискванията за условията на съхранение на ламината са посочени на опаковките с него. Самият производител се грижи да не се случва нищо с продуктите му, но това не винаги е посредник на продавача или дори самите купувачи следват дадените указания. Например, в никакъв случай не можете да транспортирате ламели дори в запечатани опаковки в отворена машина. Те могат да бъдат изложени на дъжд или сняг и това е естествен източник на влажност, което е вредно за ламината. Дори и на мястото, където ще лежи, трябва да има определен микроклимат - само така ще бъде възможно да се запази ламинатът за възможно най-дълъг период от време.

Ламинатът трябва да се транспортира в затворена кола

Ламинатът трябва да се транспортира в затворена кола

Климатични условия за съхранение

Ламинатите в складовете трябва да се съхраняват в оригиналната опаковка. Желателно е да се уверите в това, преди да закупите материала и да го доставяте до мястото за ремонт. След доставката в апартамента или в къщата, където се извършват ремонтните работи, материалът също не се препоръчва да бъде напълно освободен от опаковките, особено ако не бъде пуснат в действие веднага. Важно е да го оставите в стаята, където ще бъде опакована по-късно, за няколко дни, така че да се "използва" за условията на работа.

Условията в стаята трябва да са подходящи

Условията в стаята трябва да са подходящи

Ако ламинатът е отстранен за съхранение, важно е да го определите на мястото, където ще има подходящ за покриване на микроклимата.

Таблица. Условия за съхраняване на ламината.

Стойност на параметъра
параметър
стойност
Температура на въздухаТемпература на въздуха
Тя е +18 или повече градуса. Стаята трябва да има отопление - на студено място ламинатът не се съхранява. Минималната температура може да бъде +5 градуса, а след това - за кратко време.
влажност

влажност

50-60, не повече от 75.
полагане

полагане

Стъпало, хоризонтално. Височината на един стек не трябва да бъде повече от 4,5 м, в противен случай натискът върху подлежащите слоеве на ламината ще бъде прекомерен.
Отдалеченост от стенитеОтдалеченост от стените
Трябва да е най-малко 1 м.

За отделни ламели, останали след завършване на ремонта, условията на съхранение трябва да бъдат същите, особено ако вземем предвид, че няма повече опаковки върху материала. За съхранение е подходяща загрята килера или горната част на обикновен шкаф.

Ламинатни остатъци

Ламинатни остатъци

Оптимална температура за съхранение в ламинат



За ламинат е важно не само липсата на влага, но и някои стойности на температурата на въздуха. Защо не може да се остави на неотоплена дача за времето на зимата? Факт е, че за производството на ламинатни материали се използват, че понякога поотделно не могат да издържат на нормални, приемливи условия на работа, какво можем да кажем за критично ниските температури на въздуха, например през зимата в Сибир.

Към бележката! Ламинатът дори не се препоръчва за използване в помещения без отопление. По-добре е в такива случаи да се закупи друг, по-надежден тип настилка.

Важно е да се спазва температурния режим

Важно е да се спазва температурния режим

Въпреки това, ламинатът продължава да се полага дори в дача и да се мисли, че веднъж по време на зимата нищо не се е случило със самата покривка, тогава е възможно да се съхраняват останките в студен гараж. Но това е далеч от случая. Има така нареченият ефект на температурното разширение. Фактът, че ламината е достатъчно силна, за да реагира колебания на температурата и влажността на въздуха, като по този начин летви започват да се деформира, не огъвайте и разслоявания, и в крайна сметка губят и външния си вид и качество - те просто не са подходящи за настилка.

Ламинатна деформация

Ламинатна деформация

По този начин е важно да се спазва минималната температура в помещението, където се съхранява или полага ламината. Това е само 18 градуса.

Изберете пространство за съхранение

Съхранявайте ламината, когато неизползваният материал няма да обезпокои никого. Дотогава, докато не е необходимо, е по-добре да не се премести от място на място и да не се спира. Препоръчително е почистване на апартамента в апартамента някъде в килера или на мецанина - основното нещо не е в банята, а не в банята. Важно е, че по време на съхраняването на ламината не се получава вода, тежки предмети не падат. На върха на опаковката с материала не може да се постави нищо.

Избиране на пространството за съхранение на ламината

Избиране на пространството за съхранение на ламината

Важно! С изключителна грижа, трябва да се справите с бравите на капака. Те са лесни за повреда, но без тях правилното полагане на материала ще бъде невъзможно.

Срок на годност на ламината

Срокът на годност на покритието зависи от качеството на материала. Например, колкото по-висока е степента на ламинат, толкова по-голяма е якостта и надеждността му, толкова е по-дълъг срок на годност и срок на съхранение. Въпреки това, за да се даде гаранция от 100 или да се посочи точният период на съхранение на покритието няма да бъде в състояние да продавач, тъй като не е известно при какви условия ламинатът ще бъде съхраняван от купувача.

Средно, срокът на годност на ламината, при спазване на всички изисквания, е около 8-10 години. В този случай покритието може да се съхранява дори и без оригиналната опаковка, а просто да се обвие в полиетилен. Като цяло обаче, експлоатационният живот на покритието варира от 3 до 20 години в зависимост от класа на ламината, условията на неговата работа, правилната инсталация.

Полиетиленов филм

Полиетиленов филм

Инструкции: как да се съхранява ламинат

Стъпка 1. Първата стъпка е подготовката на материала за съхранение. Всички ламели са внимателно инспектирани за повреди (ако те са разопаковани), след това те са спретнато сгънати в малка купчина. Всички развалени ламели са изхвърлени.

Проверка на ламелите

Проверка на ламелите

Стъпка 2. В една стая с благоприятен микроклимат за ламината се поставя куп ламели. Така че ламинатът е оставен за около 2-3 дни, не по-малко. Ако материалът ще лежи за по-кратък период, няма да има време да се адаптира към условията на околната среда.

Сбор от ламели

Сбор от ламели

Стъпка 3. Ламелите са опаковани във филм. Препоръчително е да се вземе най-трайният полиетилен, но в екстремни случаи всеки филм ще направи. Сбор от ламели (около размера на фабрика) е обвит с защитен материал. Краищата са залепени с лента, за да се увеличи плътността на импровизираната опаковка. Ако има фабрична опаковка, тя не се премахва. Можете да опитате отново да опаковате вече свалените фабрични пакети.

Ламинат в фабрична опаковка

Ламинат в фабрична опаковка

Стъпка 4. Пакетите с ламинат се поставят на избраното място - където няма да смущават никого. Стаковете се подреждат едно върху горната част на стека, хоризонтално. Разстоянието от стените трябва да е поне 1 м. Особено важно е да се закрепят заключващите фуги - те трябва да се обработват внимателно.

Съхранение на ламинат

Съхранение на ламинат

Стъпка 5. Не трябва да има тежки предмети около ламината, които могат да паднат, източници на топлина или вода. В противен случай рискът от повреждане на покритието е висок.

Ламинирани плоскости

Ламинирани плоскости

Видео - Полагане и съхранение на ламинат

Условия за инсталиране на ламинат

Условията за полагане на този тип покрития се различават много малко от условията на съхранение. На първо място, трябва да си припомним, че материалът не може да се използва в помещение, където температурата на въздуха е отрицателна. Важно е да се придържате към правилото, че въздухът трябва да се нагрява до +18 градуса.

Когато се полагат, трябва да се спазват и някои условия

Когато се полагат, трябва да се спазват и някои условия

Монтиране на ламинат диагонално

Монтиране на ламинат диагонално

Също така ламинат - покритието е много взискателно към равномерността на основата. Ако това бъде пренебрегнато, материалът бързо ще започне да "ходи" под краката и да избръсква, когато се движи по него. Също така, за монтаж под ламинат, се полага мек субстрат и всички отпадъци под него трябва да бъдат изхвърлени добре.

Технология на полагане на ламинат със собствените си ръце

Технология на полагане на ламинат със собствените си ръце

Ламинатът е покритие, което е с високо качество и има доста дълъг период на използване. Дори отделни ламели, останали след ремонта, могат да се съхраняват за много дълго време. За да изхвърлите или продадете остатъците от покритие след прекратяване на ремонта не е необходимо - по-добре е да ги спасите. Също така се случва, че има нужда от ремонт на покритието - замяна на една или две ламели. Това е мястото, където запазеният материал идва на помощ.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Модерен подови настилки ламинат, линолеум, винилов подМодерен подови настилки ламинат, линолеум, винилов под
Как да премахнете драскотините на ламинатаКак да премахнете драскотините на ламината
Как да изберем подходящия ламинат за апартаментКак да изберем подходящия ламинат за апартамент
Полагане на ламинат със собствените си ръцеПолагане на ламинат със собствените си ръце
Предимства на ламинат aberhofПредимства на ламинат aberhof
Изборът на подходящия ламинатИзборът на подходящия ламинат
Как да сглобим ламинатКак да сглобим ламинат
Предимства и недостатъци на ламинатПредимства и недостатъци на ламинат
Как се залепва ламинатът?Как се залепва ламинатът?
Полагане на ламинат със собствените си ръцеПолагане на ламинат със собствените си ръце
» » Как да съхраняваме ламинат
© 2021 BggeHat.com