Как да изолирам правилно покрива на къщата с минерална вата?

Как да изолирате покрива със собствените си ръце? Преди всичко, нека да поговорим за параметрите на покрива, които са отговорни за топлоизолационните качества. Един от основните е наличието на затоплящ се "пай" - многопластова структура, която не позволява топлината да напусне сградата.

Какво да търсите при избора на материали?

Тогава да затоплиш покрива на частна къща? Какви са характеристиките и размерите на изолацията на покрива?

Топлоизолационните материали се характеризират с:

  • коефициент на топлопроводимост;
  • плътност;
  • способността да абсорбира вода;
  • горимост;
  • екологична безопасност.

При тези параметри трябва да се движите при избора на изолационни материали. Нека поговорим за тях още малко.

Коефициентът на топлопроводимост (топлопроводимост) при изолационните материали трябва да има най-малката възможна стойност - определя изолационните качества на материалите. Ниската стойност на този параметър показва способността на материала да съдържа по-добре топлина.

Плътността на изолационния материал, който е масата му в обем от 1 m3 (помни, който е забравил, училище физика разбира) определя натоварването тегло на съцветие носещ съцветие система на покрива, стени и основата на структурата, съответно.

Коефициентът на абсорбиране на влага в субекта на покривната изолация също трябва да бъде минимално нисък. Тъй като повечето топлоизолационни материали, когато влязат в тях, влагата губи своите топлоизолационни свойства, като отрича ефективността на всички затоплящи покриви работи. Ето защо за хидроизолацията и изолационния материал за пароизолационни бариери е необходимо да се подхожда с пълна отговорност и сериозност. И изолационният материал трябва да има висока устойчивост на влага - с други думи, ниска абсорбция на влага.

Запалимост - определя тенденцията на материала лесно да запали и поддържа горивния процес. Естествено е необходимо да се използват материали с ниска горимост, за да се избегне възможността за "еднократно нагряване" от покрива на сградата.

Днес е модерно да се говори за екологичната безопасност на материала. Това се отнася за изолацията на покривите. В крайна сметка дори незначителните изхвърляния на вредни вещества за човешкото здраве "се умножават" със значително време в сградата, може значително да съкрати времето на престоя на този човек в пълно здраве.

Нека обобщим междинните суми! И така, каква изолация за покрива е по-добре? Ние отговаряме: материалът трябва да има ниска топлопроводимост при висока устойчивост на влага, да има достатъчна механична якост, да не поддържа изгарянето и да е безопасен за човешкото здраве! Ето го! Знаем ли всички? Отиваме в супермаркета на сградата!

Какъв вид изолация да изберете за покрив в магазина?

Днешното състояние на пазара на строителни материали ви позволява да се изгубите в него дори и на специалист. "Брояч" на изолационните материали за покрива е по-тесен, но все пак за ориентиране в него трябва да знаете най-малко основните видове изолация. Това ще ви помогне да общувате по-лесно, както и с консултанта по продажбите и с майсторите, ако решите да прибягвате до услугите си за организиране на покривни работи.

Като част от покривната изолация ние ще се съсредоточим върху:

  • Minvate (минерална вата);
  • стъклена вата;
  • пенопласт от полистирол;
  • и също така да се говори за екструзия от експандиран полистирол.

Минерална вата

Минералната вата (минерална вата) е влакнест материал, получен чрез разтопяване и пръскане на минерали от планински произход. Благодарение на своята влакнеста структура, тази минерална вата е отличен топлоизолационен материал.

Този материал се доставя на работното място под формата на ролки или под формата на плочи. Този материал има достатъчно висока плътност, което при някои проби достига 200 кг / м3.

От финансова гледна точка, минералната вата може да се нарече "бюджетен изолатор" - подобно на самия материал, а цените за работи по инсталирането му са доста "демократични".

Стъклена вата

От гледна точка на оперативната функционалност стъклената вата е подобна на минералната вата. Суровината за нейното производство е отпадък от производството на стъкло. Когато го избирате, трябва да проучите посочените по-горе показатели и да изберете най-добрия вариант.

Моля, обърнете внимание! Бъдете внимателни! Работата със стъклена вата задължително трябва да се извършва в защитен костюм при спазване на правилата за безопасност при работа със стъклена вата, които могат да навредят на здравето при работа с него.

И като цяло, използването на стъклена вата може да реши проблема с изолацията на покрива качествено и за дълго време.

стиропор

Използването като изолация от пяна се определя от нейната структура от пити. Това е материал, образуван от разпенен полимерен материал, втвърден в това състояние. Плътността на пяната е достатъчно ниска, че в комбинация с високите си топлоизолационни свойства, определя популярността на използването на този материал. Пяната за пяна също има добри параметри на звукоизолация. Пяната се произвежда само под формата на плочи с различни дебелини и различни плътности. Цената на този материал е най-ниската от цената на всички изброени материали.

Екструдиран (екструдиран) експандиран полистирол

Екструдираната пяна от полистирол има "свързан" химически състав с пенопласт, но несравнимо по-високи характеристики в областта на топлоизолацията.

Това се дължи на фундаментално различни технологични процеси на тяхното производство. Ако производството на полистиренова пяна е многократно "пара" от парни полистиролови гранули в блокова форма. Гранулите многократно увеличават обема си, докато не поемат цялата форма, в резултат на което те "се пекат" заедно. Но с увеличаване на гранулите, микропорите на тяхната повърхност също се увеличават.

Това води до отслабване на връзките между полистиреновите гранули с течение на времето и особено под въздействието на околната среда. В резултат на това материалът може да се разпада върху пелетите под въздействието на най-малката механична сила. Слабото свързване между гранулите също обяснява "крехкостта" на материала, когато се деформира в фрактура.

Екструдираната пяна от полистирол е лишена от такива недостатъци. По време на производствения процес на целия обем на емисията на екструдера е първо загрява до температурата на топене, за да се образува хомогенна маса, която по-нататък се превръща. Резултатът от процеса е силна микропорезна структура на затворени клетки, пълни с газ, свързани заедно с молекулни връзки. "Затворените" клетки определят водонепроницаемостта и паропропускливостта на такъв експандиран полистирол при високи топлоизолационни параметри.

Топлоизолационни материали - нека сравним малко ...

Какво е по-добре да изолирате покрива на къщата? За да ви разреша ...

Памучните материали, за разлика от полистироловата пяна и полистироловата пяна, също са добри звукоизолатори.

Но в същото време минералната вата е силно податлива на влага. Ако нагревателят абсорбира влага до 2% от масата си, ще загуби до 50% от своята ефективност. Ето защо този изолационен материал изисква специално внимание по отношение на организацията на хидроизолацията и паропреградата.

Моля, обърнете внимание! При закупуване, обърнете внимание на целостта на пакета - можете да си купите вече "навлажнена" минерална вата.

Следва също да се разбира, че самите влакна са хидрофобен памук (памук отблъсне), но е "в тялото" на памук материал, те образуват микропори помежду си, и където "абсорбира" много добра влага. Обърнете внимание не на хидрофобността на памучната вата, а на нейния параметър като устойчивост на влага.

Трябва да се има предвид и запалимостта на материала. Желателно е да се използват материали с клас на запалимост G1. Материалите от тази група ще бъдат намалени, когато източникът на запалване бъде елиминиран.

Каква изолация трябва да избера за покрива? Подходящ за Вас с бюджет, възможности за инсталация и желания ефект.

Покривна изолация с минерална вата

Преди изолацията на покрива с минерална вата е необходимо да се изчисли изолацията на покрива и да се определи начина на монтаж: отгоре (при отсъствие на покрив) или отвътре.

Първият метод, по наше мнение, е за предпочитане, тъй като дава възможност за по-удобен достъп до покривната структура на покрива.

Топлите от минерална вата са доста еластични материали, което улеснява монтирането на "лъжичка", която е с 2-3 cm по-широка от разстоянието между гредите.

Изграждането на покривния "пай" е както следва:

Как правилно да изолирате покрива

Как правилно да изолирате покрива



В зависимост от материала, използван за хидроизолация, има два начина за инсталиране:

Монтаж на покривна изолация с помощта на свръхдифузионна мембрана

Монтаж на покривна изолация с помощта на свръхдифузионна мембрана

Покривна изолация и хидро-бариера

Покривна изолация и хидро-бариера

Да разгледаме вариант на външна инсталация на топлоизолация за покрив по време на неговата ерекция. Като хидроизолационна мембрана се използва дифузионна хидроизолационна мембрана Fakro Eurotop N35 с пропускливост на парите от 1300 g / m2 на ден. Този материал може безопасно да се постави върху повърхността на изолацията, което улеснява монтажа на изолационните плочи.

Дифузионна хидроизолационна мембрана Fakro Eurotop N35

Дифузионна хидроизолационна мембрана Fakro Eurotop N35

Като топлоизолационен материал се използва минерална вата от производството "Технониккол".

Минерална вата

Минерална вата "Техноникал"

Последователност на работа или как правилно да се изолира покривът на къщата с минерална вата:

Моля, обърнете внимание! В тази статия се вземат предвид изолационните покриви на голяма височина. Препоръчваме ви да спазвате предпазните мерки и да използвате предпазни средства!

1. Поставете един ред хидроизолационна мембрана върху надвеса на покрива, като го фиксирате със скоби.

Закрепваме долния ред на хидроизолационния филм

Закрепваме долния ред на хидроизолационния филм

2. На върха на филма полагат върху греди пробие борба (25x40 мм) дължина от 66 см. Тази дължина позволява удобно насрещно закрепване на първите редове на летви са на покрива.

3. фокусиране върху краищата на гредите закрепване samonarezami първия летва бар, който трябва да бъде с дебелина от 10-15 mm да бъде по-дебел, отколкото останалата част (30х30 мм, 30x50 мм или 30h100 mm).

Това е продиктувано от факта, че ръбът на металния лист не лежи на гребена на вълната, а лежи върху самолета. За да се компенсира несъответствието на височините, първата релса е по-дебела.

Подреждане на щандовете на щайгата

Подреждане на щандовете на щайгата

4. Всеки следващ конзолен лъч трябва да бъде отдалечен от предишния с 350 mm (дължината на вълната на металната плочка).

Монтиране на първите редове на кашона

Монтиране на първите редове на кашона

5. Сега, когато има 3-4 реда каси и те могат да се използват за придвижване на покрива, ние преминете към "вътрешна" работа. От вътре почивка телбод чрез водоустойчив тип филм мембрана, а над нея затегнете samonarezami вътрешен щайга, която ще служи като опора за материала топлоизолиращи.

Монтаж на слой за бариери срещу пара

Монтаж на слой за бариери срещу пара

Монтиране на вътрешна решетка

Монтиране на вътрешна решетка

6. Полагаме слоеве от минерална вата от външната страна на покрива. В този случай се използват два слоя изолация, така че при инсталирането му е необходимо да се използва разминаване на ставите.

Полагане на изолация на покрива или правилно изолиране на покрива

Полагане на изолация на покрива или правилно изолиране на покрива

Полагане на слоеве от минерална вата на покрива

Полагане на слоеве от минерална вата на покрива

Полагане на слоеве от минерална вата на покрива

Полагане на слоеве от минерална вата на покрива

За да отрежете нагревателя използва нож.

За да отрежете нагревателя използва нож.

Организация на топлоизолацията на покрива

Организация на топлоизолацията на покрива

Полагане на вълнени слоеве с офсетни фуги

Полагане на вълнени слоеве с офсетни фуги

Отново серия от хидроизолации ...

Отново серия от хидроизолации ...

... инсталиране на релсови релси и ... летви

...монтаж на релсови релси и ... летви

Ще стигнем до топ-скейт

Ще стигнем до топ-скейт

Изглед на изолирания покрив от тавана

Изглед на изолирания покрив от тавана

Ние гледаме на един покрив навън

Ние гледаме на един покрив навън

7. За да запазите материалите, част от покрива е изолирана в хоризонталната равнина, а не доходите преди билото.

Покривна изолация в хоризонтална плоскост

Покривна изолация в хоризонтална плоскост

Защо да изолирам излишно?

Защо да изолирам излишно?

8. Над решетката е фиксиран метал или друг материал. В тази статия размерите на щайгата са избрани за метални листове с дължина на вълната 350 mm.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Нагревател за рамка къща всички за правилния изборНагревател за рамка къща всички за правилния избор
Сравнителна таблица на топлопроводимостта на съвременните строителни материалиСравнителна таблица на топлопроводимостта на съвременните строителни материали
Модерни типове нагревателиМодерни типове нагреватели
Топлопроводимост на основни строителни материалиТоплопроводимост на основни строителни материали
Изчисляване на дебелината на използваната изолацияИзчисляване на дебелината на използваната изолация
Затопляне на тавана от вътрешните инструкцииЗатопляне на тавана от вътрешните инструкции
Покривна изолация какво да избера?Покривна изолация какво да избера?
Видове изолация за покрива и техните характеристикиВидове изолация за покрива и техните характеристики
Нагревателят е технически спецификацииНагревателят е технически спецификации
Типове топлоизолационни материали и свойства на топлоизолаторите за домаТипове топлоизолационни материали и свойства на топлоизолаторите за дома
» » Как да изолирам правилно покрива на къщата с минерална вата?
© 2021 BggeHat.com