Как да направите подова настилка за топла вода върху стъпка от стъпка по стъпка

В тази статия ще разгледаме монтаж на топла вода

използване на нови технологии. Такъв етаж е добър заместител на конвенционалното отопление на радиатора. Първо, е необходимо да разберете, Устройство "подово отопление">Какъв е топъл подовата настилка. Принципът на работа на този етаж е в тръбопроводната мрежа, която е разположена под повърхността на пода. Топката вода циркулира през тази система. От този носител топлината се разпределя равномерно върху материала около тръбопровода, след това преминава на пода и от него топлината се дава на цялата стая.

Видове топла вода

  • Бетонни подове на водна основа. Монтаж на пода е полипропилен или композитни тръби, потопени в слоя от замазка, състояща се от цимент и пясък, които са дадени система топлина разпръскване.
  • Полистиролни водни подове. В тази система, неметални тръби, положени върху плочата полистирен със специален профил, който приляга плътно към тръбите в слотовете, които имат рефлектори, изработени от алуминий. Този дизайн осигурява равномерно подаване на топлина през цялата повърхност на пода.
  • Топъл "под в дървена къща">Дървени подове на водна основа. В тази система тръби и топлоотразяващи плочи се монтират в готови плочи от ПДЧ или между стелажи.

Бетонни подове

Бетонни подовеТази система за подово отопление е най-използваната система от всички видове топло подови настилки. Преди инсталирането на такъв етаж е необходимо да се предвиди, че в тази стая има резерв за голяма надморска височина, тъй като тази система се състои от няколко слоя. Ако не вземете предвид последния чист слой на подовата настилка, тогава необходимата височина е около 85 мм.

Схемата на водния под е съставена от следните елементи:

  • Грубият "под">Груб под.
  • Слой на топлоизолатора.
  • Мрежи за подсилване.
  • Бетонен слой с отоплителен кръг.
  • Субстрат от шперплат, картон, пенополиетилен и др.
  • Почистване на подови настилки, например: плочки, ламинат, паркет.

Етапи на инсталиране

1. Подготовка на подовата повърхност

Необходимо е да се провери за хоризонталност основата на предишната, изчистена от мръсотия, прах и отломки Инструкцията "Как да направите бетонен под">бетонен под. В идеалния случай не е необходима плоска повърхност, но не трябва да се допуска появата на различни височини, което ще доведе до допълнителна работа. Следователно неравномерното образувание трябва незабавно да се изравнява с циментова и пясъчна замазка.

2. Монтиране на колектора

За колектора е избрано място на стената близо до подовата повърхност, възможно най-близо до центъра на помещението и е направено в стената на вдлъбнатините под шкафовете на колекторите. Като правило, такива вдлъбнатини имат стандартни размери от 60 × 40 × 12 cm.

Докингът на отоплителните тръби с цялата система за топлоснабдяване вкъщи се произвежда вътре в колекторния шкаф. Има и някои регулиращи елементи на подово отопляемия под. Тази система използва прави и обратни тръби.

Вътре в камерата води тръба, идваща от котела с гореща вода, и тръба, която отива към котела с вече охладена вода. Тръбата с охладена вода отново преминава през процеса на нагряване и обратно доставя вода до подовата топла вода. Тази постоянна циркулация се дължи на инсталираната помпа.

На тези тръби са монтирани спирателни вентили. Процесът на свързване се основава на приспособление за компресия. Тази конструкция позволява по всяко време да се изключи от отоплителната система всяка стая в тази сграда.

Колектор, състоящ се от тръба с няколко изхода, е свързан към спирателен вентил, към който по-късно е необходимо да се свържат контурите на топъл под.

В някои случаи на втория край на колектора се поставя ствол. Но най-ефективното би било да се постави разделител. Елементът на топла вода система етаж позволява да се притеснявам от една страна изпускателния вентил, в случай на ремонт, а от друга страна, за да инсталирате автоматичен обезвъздушител, с цел премахване на всички въздушни мехурчета случайно излезе от отоплителната система.

За регулиране на стайната температура се използва специална автоматична система, състояща се от два елемента. Първият елемент е представен под формата на електрически вентил, разположен пред колектора. Вторият елемент е термостат, монтиран на стената. В съответствие с програмираната програма, термостатът контролира сервомотора на вентила.

3. Хидроизолация на пода

Хидроизолацията на тази отоплителна система е представена от полиетиленово фолио или алуминиево фолио. Този слой защитава цялата система от топъл под, от влага, която може да се формира от нива под него. Хидроизолацията трябва да бъде инсталирана на първите етажи на сградите, в мазето. Също така е монтирана хидроизолация на пода.

Ако използвате пяна дъски с лепени фолио, изпълнявайки функцията на топлоизолация, както и извършва по периметъра на изолацията на стаята изработена от разпенен полиуретан с залепя фолио, а след това в този случай, инсталиране на хидроизолацията не е необходимо.

4. Пускане на колан за амортисьори

Тази лента, когато е прикрепена, трябва да е на 20 мм над нивото на замазката. Камерата на амортисьора е монтирана на стената по целия периметър на тази стая. Той е проектиран да компенсира линейното разширение на бетона и изпълнява функцията на топлоизолация при нагряване. Това е и топлоизолация между бетона от бетон и външните стени.

5. Монтиране на топлоизолация

Топлоизолацията на пода е направена от следните материали: пяна, полистирен пяна, минерална вата, пяна, корк и други технически материали, priminyaemyh в строителството за изолация на повърхността на пода.

Преди да изберете необходимия материал за топлоизолация, трябва да обърнете внимание на топлинното му съпротивление. Тази характеристика на материала трябва да бъде по-голяма от общото топлинно съпротивление на всички нагревателни слоеве на пода, включително и чисто покритие.

Дебелината на този топлоизолатор е различна и зависи от следните фактори:

  • С увеличаването на капацитета на отоплителната система е необходимо топлоизолационният слой да бъде по-дебел;
  • Слоят на топлоизолацията е по-тънък в случаите, когато съпротивлението на чистото поле е по-малко;
  • Дебелината на топлоизолационния слой може да бъде 2-4 см в случая, когато отопляваната стая е разположена надолу.


Днес, на пазара на строителни материали, можете да си купите топлоизолационен материал за подово отопление с подови настилки, направени сами. Едната страна на този материал има издатини, към които са прикрепени нагревателните тръби.

6. Монтаж на тръбни фитинги

Монтажът на веригата за производство на топлина може да се фиксира по няколко начина:

  • Използвайки армираща мрежа. За пода със стандартна схема се използва решетка с клетки от 150х150 мм и дебелина на пръта от 4-5 мм. Контурът на този топъл етаж се свързва към мрежата въз основа на скобите. Тази мрежа също е подсилен елемент за бъдещата подова замазка.

За да се даде допълнителна сила на пода, е необходимо да се направи двойна армировка. В този случай, вторият слой на мрежата се монтира директно върху тръбите на подовата топла вода.

  • Изпълняват се специални термоизолационни тръби с профилни вдлъбнатини за монтаж на тръби, което допринася за бързото изпълнение на монтажните работи.
  • Използвани монтажни релси, монтирани на изолационния слой.
  • Закрепването с нагревател се извършва за сметка на скоби, U-образни фиби, фиксиращи ленти.

7. Планиране на тръбопровода

За да се затопли помещението равномерно благодарение на инсталирания под топла вода, е необходимо точното изчисляване и планиране на оформлението на отоплителните тръби.

С такива изчисления, помнете:

  • По външните стени на тръбата се полагат по-плътни, отколкото в централната част на помещението.
  • За да се гарантира, че температурата на входящата и изходящата вода не е равна, е необходимо да се направи стъпка на полагане най-малко 100 mm. Най-често извършеното полагане с терена от 300 mm, на места с големи топлинни загуби, стъпката на полагане е значително намалена и вече е 150 mm. Разстоянието между тръбите и стените е 70 мм, а на външните стени е 150 мм.
  • За да предотвратите големи хидравлични загуби, не използвайте отоплителни контури по-дълги от 100 мм.

8. Избор на схема за настройка на веригата с функции за отопление

 Има две схеми на инсталиране на тръби на тази система: схема на паралелно свързване и схема на спирално свързване.

  • Паралелна верига. Тази схема се състои от тръби, разположени една зад друга под формата на змия. Такава система осигурява разположението на най-високата температура в началото на змията. Следователно, такава зона се поставя, когато въпросната стая се нуждае от топлина или по желание на клиента. Тази схема се използва за малки стаи или стаи с наклон.
  • Спирална верига. Тази схема равномерно загрява пода, във връзка със смяната на захранващите и връщащите тръби: докато охлаждате една тръба, другата се загрява. Тази система се използва в големи помещения, стаи с нежелана температурна разлика. Спираловидната схема не е приложима за наклонени подове.

9. Монтаж на отоплителни тръби

Единият край на тръбата се подава в захранващия колектор и контурът се оформя въз основа на избраната схема. В този случай е необходимо да отчетете размера на отработената тръба, след това да проверите действителната дължина на използваната тръба от проектираната и да коригирате балансирането на колектора. Ако несъответствията са 10, тогава не трябва да се прави балансирана корекция.

На Съвета. За да се намали рискът от канали, е необходимо да се цикъл, когато се определя тръба се състои от цялата kuska.Posle като по целия контур е била определена, другият край се свързва към тръбопровода за връщане.

10. Тестване на системата за течове и оперативност

След инсталацията е изработен от колектор разпределение накара г. отоплителен кръг и свързан с колектора, е възможно да се извърши тестване налягане на процеса от настоящото sistemy.Dlya тръбата трябва да се напълни с вода през тръбопровода за подаване на вода под налягане. Налягането трябва да бъде 3-4 бара. Това изпитване е не повече от 6 бара. се извършва в рамките на 24 часа. Ако натискът за тези дни не се промени, то тестът бе успешен.

Моля, обърнете внимание! Необходимо е да се затегне отвора за въздух, ако налягането е повече от 4 бара. В противен случай водата се отрязва.

11. Пълнене с нагревателни намотки

Минималната дебелина на замазката за горещото водно поле е 30 мм над тръбите, а максималната е 70 мм. Тази стойност ни позволява да разграничим характеристиките на този етаж под формата на здравина и оптимално отопление на стаята.

Ако се планира да се използват огромни топлинни и товарни натоварвания върху тази повърхност, тогава дебелината на замазката се изчислява от специални проектанти, а в такива случаи се изчислява отделно отоплителната система.

Всички "за това как да направите бетонова подова настилка и монтирайте себе си">Бетонна подова замазка - е смес от цимент, пясък (1/4) и пластификатори. За подобряване на бетонната замазка се добавя пластификатор към разтвора. Този елемент от бетонна замазка предотвратява образуването на пукнатини при свиване. Тази смес не трябва да е течна, тъй като може да доведе до появата на пукнатини.

За подовете с топла вода се препоръчва бетон клас под M300 (B-22.5). Ако решите да използвате специална конструкция Изравняване на "подовата на ръка - сухи смеси за изравняване на пода">самоизравняващи се сухи смеси за монтаж на топъл под, внимателно прочетете инструкциите им.

Моля, обърнете внимание! При изливане Настилка "под">подови замазки, Отоплителният кръг трябва да бъде поставен под работното налягане на водата.

Замазката изсъхва за около 3-4 седмици. Но когато свържете отоплителната система, този период от време може да бъде значително намален. В този случай температурата на самата охлаждаща течност не трябва да надвишава 30 ° С.

12. Полагане на подовата настилка

Полагането на чист под може да се извърши в края на сушенето на бетонната замазка. Подът за топла вода ви позволява да използвате всякакъв вид подови настилки. Но най-големият топлопренос прави керамичните плочки поради високата си топлопроводимост. Други начини за монтаж на подови настилки върху топла вода са описани в следващите раздели.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Избор на подаИзбор на пода
Воден под с ръцеВоден под с ръце
Как да направите топъл под на вашия домКак да направите топъл под на вашия дом
Топла технология на подаТопла технология на пода
Топлата вода подрежда принципа на работа и достойнството на систематаТоплата вода подрежда принципа на работа и достойнството на системата
Топъл под с ръцеТопъл под с ръце
Имате ли нужда от пода и как да го изберете?Имате ли нужда от пода и как да го изберете?
Топъл под за баня е по-добър?Топъл под за баня е по-добър?
Устройството на топла подова настилкаУстройството на топла подова настилка
Полагане на подове с топла вода под линолеум със собствените си ръцеПолагане на подове с топла вода под линолеум със собствените си ръце
» » Как да направите подова настилка за топла вода върху стъпка от стъпка по стъпка
© 2021 BggeHat.com