Как да направите рафтове във ваната със собствените си ръце стъпка по стъпка технология

От рафта в много отношения зависи от комфорта по време на приемането на процедури за баня. Нека да поговорим за правилата и нюансите на тяхното производство.

Обща информация за рафта

Рафтове (по-правилно е да се каже "рафтове", а не "рафтове" или "пейки") е дървена конструкция, състояща се от няколко шезлонга, разположени на различни нива. Наличието на няколко нива ви позволява да регулирате независимо температурния режим на процедури за баня, тъй като температурата в стаята се увеличава от пода до тавана. Вярно е, че в малки двойки рафтове може да бъде едно ниво.

Независимо от това, което ще направите рафтовете в парната баня, работата по нейното производство ще се състои от четири основни стъпки: подготовка на проекта, подготовка на материали, монтаж на рамката, издърпване.

Когато видите резултата, е по-лесно да стигнете до бизнеса

Когато видите резултата, е по-лесно да стигнете до бизнеса

Въпреки очевидната простота на дизайна, всяка стъпка от нейното производство има много нюанси, чието невежество може да преодолее цялата извършена работа. Нека да разгледаме по-отблизо всеки етап.

Стъпка 1: Дизайн

Рафтовете за банята включват стелажи, напомнящи за краката на обикновена пейка и хоризонтални напречни ребра. Последните съчетават всички стелажи в един дизайн. Понякога рафтовете са прикрепени към стената, в резултат на което част от товара или дори целият товар не се поставят на стълбовете, а на стената. Подобни рафтове се наричат ​​финландски. Той също има обвивка. Изпълнява се от дъски или ламели, между които задължително трябва да има празнина.

Преди да си направите рафтове за ваната, трябва да подготвите чертежите. За да ги направите, решете няколко въпроса.

Рафтовете в банята трябва да бъдат разположени близо до слепите стени, т.е. без прозорци. Местоположението може значително да повлияе не само на размера на шезлонгите, но и на техния дизайн. Минималната дължина на леглата е един и половина метра. В тази дължина човек със средна височина може да лежи, но коленете му ще трябва да се навеждат. За да сте удобни на дивана, трябва да имате дължина от 200-220 см.

Правилно проектирани рафтове - половината от успехите

Правилно проектирани рафтове - половината от успехите

Броят на нивата и височината зависи от височината на самата парна баня. Ако стаята е ниска, тогава са достатъчни едно или две нива. Височината е избрана по ваше усмотрение, но най-често първата пейка е на около 40 см от пода, а втората - 95-120 см. Ако стаята е висока - направете три нива. Единственото нещо е, че разстоянието между последната палуба и тавана трябва да бъде най-малко 120-130 см, така че на последния шелф да седнете също.

Ширината зависи от нивото на подреждането. За първото ниво ширината трябва да бъде 40 см, а за второто - 60-90 см, т.е. общата ширина на рафта на два етажа ще бъде 100-130 см. Ако структурата е тристепенна, тогава средният шелф трябва да е широк 60 см, а горният - 90 см.

Гореизброените са размерите на рафтовете, като се вземе предвид средната височина на човека, но ако е необходимо, можете да ги коригирате така, че всички членове на семейството да се чувстват комфортно в парната баня. Освен това, някои промени може да изискват функциите на помещението, разпределено за парната стая.

Размери на рафтовете

Начертайте дизайн на хартия. Тя се основава на U-образни части, които са две двойки стълбове, свързани с мост. Стъпалата на стълбовете трябва да са 60-100 см. Ако увеличите стъпката, шезлонгите под тежестта на човек може да се огънат, но ако дъските са достатъчно дебели, стъпката може да се увеличи.

Всички сдвоени рафтове са свързани от хоризонтални летви, които служат като основа за солариуми. Т.е. Рамката на всеки шезлонг е правоъгълна рамка върху стелажите.

Не е нужно да представяте дизайна в мащаб, дори можете да рисувате рамката на ръка. Основното е да се посочат в милиметри размерите на рафтовете и всички основни структурни детайли и също така е желателно да се посочи местоположението им в банята на етажа. В резултат на това няма да правите грешки в процеса на сглобяване и инсталиране на структурата, а също така можете да коригирате размерите директно на хартия.

Финландски рафтове

Финландски рафтове

Трябва да кажа, че е по-добре да се направят така наречените финландски полка в баня с по-малка площ. Те са инсталирани не във формата на стъпала, а на една от друга, като рафтове във влакове. Техният дизайн е правоъгълна рамка с прегради, която е прикрепена към три съседни стени. Отпред може да бъде укрепена от скоби, закрепени към стените или дори на стълбове.

За да можете да седите на финландските рафтове, направете разстояние между тях най-малко 110-120 см. Същото разстояние трябва да е от горната точка на конструкцията до тавана.

Стъпка 2: Подготовка на нарязан дървен материал

За изграждането на рафтове в парната баня не може да се използва дървен материал. За тези цели са подходящи само сортове, които отговарят на следните изисквания:

  • ниска топлопроводимост. Дървото не трябва да се загрява, в противен случай ще бъде неудобно да седнете и да лежите върху него;
  • отсъствие на смола. При нагряване смолата се освобождава от структурата на дървото и може да причини изгаряне. Ето защо иглолистните дървесни видове са строго забранени;
  • Устойчивост на влага. Това изискване може да се нарече вторично, тъй като стабилността на дървесината спрямо влагата и гъбите зависи от издръжливостта на продукта, но не от комфорта на шезлонгите.

Рафтовете за салони са най-често направени от вар. Това дърво отговаря на всички горепосочени изисквания, освен това е евтино и има приятен аромат. Новата липа ще бъде доволна от своята мекота, която опростява процеса на нейната обработка. Единственият недостатък на тази порода е нейната крехкост. Освен това, с течение на времето, липата започва да потъмнява.

Друг традиционен вид "вана" е аспан. Тя струва повече от липа, но е много по-трайна. В допълнение, алпинеума има лечебни свойства и също така се приема, че е способен да абсорбира отрицателна енергия.

Най-доброто за рафтовете са подходящи традиционни дървесни видове, използвани в баните

Най-доброто за рафтовете са подходящи традиционни дървесни видове, използвани в баните

Ако цената на материала не е от особена важност за вас, можете да използвате африканския дъб в парната баня, а също така и да се счупите. Това дърво е най-трайно, тъй като не се страхува от влага и други екстремни условия на работа в парната баня. Той има ниска топлопроводимост поради пореста структура.

За да спестите пари, можете да направите рамка от евтина порода, например липа или аспина, и да я подрежете с дъски от африкански дъб. Когато рамката стане неизползваема, можете да я демонтирате и да я използвате за нови рафтове.



В специализирани магазини можете да срещнете дъски за полковете в терми на иглолистни видове. При процеса на сушене те се подлагат на специално третиране, в резултат на което смолата се отстранява от структурата и материалът става напълно безопасен. Най-често кедърът се третира по подобен начин - това дърво е трайно, ароматно и дори лечебно.

След като се идентифицирате с породата, трябва да подготвите следния дървен материал:

  • греди 50x50 mm;
  • метални ъгли за свързване на части;
  • дъски от 20x50 мм;
  • самобръчкови винтове.

Обемът на материалите зависи от проекта, така че ще трябва да се броите. Не е трудно да направите това, ако имате чертеж под ръка.

Стъпка 3: Изградете рамката

Така че проектът е готов, материалите са закупени, сега ще обмислим как да направим рафтове, така че той да е служил в банята в продължение на много години. Започнете работа с производството на стелажи - за това просто изрежете лентата в сегменти, равни на височината на всяка палуба. Броят на краката се брои на чертежа.

След това изрежете джъмперите, които свързват всички сдвоени рафтове. Широчината на джъмперите трябва да съответства на ширината на шезлонгите. Веднага се свърже джъмпери с подпори - подреден парчета съседните ръбове на 45 градуса (без отклонение, в други позиции, които не ще бъде разположен перпендикулярно един към друг), след това лапад и заключващите болтове. В допълнение, допълнително закрепете детайлите с метални ъгли и винтове, които трябва да са разположени отвътре.

В резултат на това трябва да получите U-образна информация - основата на шезлонг. Ако рафтовете в сауната са на много нива, направете детайлите за всяко ниво. В долните краища на стелажите фиксират гумените ленти, които изпълняват функциите на хидроизолация.

Сега създаваме основа на леглото, съседен на стена, т.е. най-високия рафт. За да се увеличи здравината и здравината на конструкцията, съседните стелажи са закрепени към стената с дюбели, анкери или винтове. В този случай позицията на стелажите трябва да се провери с ниво, за да се избегне отклонение във вертикалната посока.

На етапа на рамкиране е необходимо да се вземе предвид необходимата надеждност на конструкцията

На етапа на рамкиране е необходимо да се вземе предвид необходимата надеждност на конструкцията

Отгоре всички стелажи трябва да бъдат свързани с хоризонтални релси, разположени перпендикулярно на напречните части на двойните стелажи. Като дъски можете да използвате дъски, които са фиксирани с челюст към стълбовете, така че товарът да пада върху ръба.

Ако искате да направите подвижни пейки, т.е. Не ги свързвайте към стените, подсилете конструкцията с допълнителни джъмпери. Предимството на подвижните рафтове е, че можете да ги изсушите на улицата.

Рамката на горния шелф е готова, сега по същия начин, по който трябва да направите скелета на долния рафт. За тази цел свържете задните колони на долния рафт към предните колони на горния рафт. След това свържете всички U-образни части един към друг с хоризонтални летви. Съединенията трябва да бъдат фиксирани с метални ъгли.

Разгледахме как се изпълняват прости, правоъгълни рафтове. Понякога обаче те се правят трудни, криволинейни форми. Например, ако шезлонгите са подредени в L-образна форма, ъгълът между тях може да бъде закръглен.

Финландските рафтове за баня се извършват малко по-различно - първо трябва да маркирате стените, като посочите нивото на рафтовете с хоризонтални линии. После, на получените линии, фиксирайте секцията на шината с размери 50х70 мм. Използвайте котви за тези цели. Ако стените са дървени, използвайте мощни винтове. Стъпките не трябва да са повече от 20-25 см.

След това прикрепете предната лента към крайните лъчи, което води до правоъгълна рамка. За да укрепите структурата, инсталирайте рафтовете, на които ще почива окачната страна на дивана. Ако шезлонгът се окаже дълъг (повече от два метра), желателно е да поставите стойка в средата на окачения ръб.

До средата на багажника беше по-функционална, можете да завършите да построите стълба. За да направите това, поставете втора стойка до него и закрепете джъмперите между тях. В резултат на това, катеренето до второто ниво ще бъде много по-лесно.

Самата рамка трябва да бъде подсилена с напречни ребра, за да се избегне изкълчването на кожата по време на работа. На този принцип, събиране на рамки и за леглата на други нива, след което можете да продължите към кожата.

Стъпка 4: Покриване

Започнете работа с рязане на дъските по ширината на рафтовете в парната стая. След това внимателно полирайте предната и крайната им страна. Горните ребра са закръглени, така че да не се захапват в тялото, а на шезлогата удобно да лежи. В резултат на това повърхността трябва да бъде идеално гладка.

Процесът на фиксиране на плоскостите е изключително прост. Важно е да спазвате следните правила:

  • закрепете таблата на стъпки от 10-20 мм. Това е необходимо за циркулация на въздуха между тях. Ако не осигурите разрешения, подовата настилка няма да може да изсъхне правилно и скоро ще трябва да направите нови рафтове в парната баня, тъй като старите ще изгният;
  • фиксирайте дъските с винтове само от задната страна. Ако завиете винтовете отгоре, дори и като ударите капачките на няколко милиметра, все още има шанс да се изгори. И сигурността, както е известно - това е основното изискване за полковете в парната баня.
Рафтовете с неонови светлини се подчиняват на сложни къпещи се

Рафтовете с неонови светлини се подчиняват на сложни къпещи се

Въпреки това, вместо винтове, можете да използвате дъбови езикови клинове, които могат да бъдат монтирани отгоре. За да направите това, пробийте дупки за тях и след това ударете дюбелите с чук. Поставете монтажа на езика внимателно, така че да не изпъкват над дъските.

След като плочите бъдат фиксирани, отново смилате повърхността, за да премахнете дръжките, които може да се появят по време на процеса на инсталиране.

Ако желаете, можете да направите кожата подвижна. За да направите това, поставете два пръта паралелно един на друг и фиксирайте дъските върху тях, като вземете предвид горните изисквания. При неравномерните решетки се правят канали, така че те да седнат върху напречните елементи на рамката, а корпусът да бъде надеждно фиксиран в работно положение.

Свалящата се облицовка може бързо да изсъхне след всяко приемане на водни процедури. Съответно мебелите в този случай ще ви издържат по-дълго.

Не обработвайте рафтовете в сдвоени химически антисептични импрегнации. Това може да увреди здравето ви. Изключения са специални средства, проектирани на базата на естествени компоненти като Tikkurila сълзлив-Saunasuoya или, например, Eurotex Сауна. Още по-добре, изобщо не използвайте импрегнати.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Ъглова рафта със собствените си ръцеЪглова рафта със собствените си ръце
Проекти и планиране на банята 6x6Проекти и планиране на банята 6x6
Размерите на банята са удобни за помещениятаРазмерите на банята са удобни за помещенията
Как да направите рафтове със собствените си ръцеКак да направите рафтове със собствените си ръце
Проекти и планиране на банята 6x6Проекти и планиране на банята 6x6
Оптималният размер на парната стаяОптималният размер на парната стая
Височина на тавана в основните правила и разпоредби на банитеВисочина на тавана в основните правила и разпоредби на баните
Проекти на банята 7x7Проекти на банята 7x7
Проекти и оформление на сауната 5х5Проекти и оформление на сауната 5х5
Закрепване на стелажи към стената без видими скрепителни елементиЗакрепване на стелажи към стената без видими скрепителни елементи
» » Как да направите рафтове във ваната със собствените си ръце стъпка по стъпка технология
© 2021 BggeHat.com