Фалшиви елементи на тавана



Окачените и опънати тавани са много популярни сред съвременните потребители. Разликата между тези две системи е, че окачените тавани на едно ниво представляват определен брой квадратни блокове, фиксирани върху рамката. Протягане на един и същ таван е плат, опънат под тавана (по-подробно:Как се монтира окачен таван: основни правилаЦената на монтажа на тавана е значително по-висока от тази на окачения таван, а окачените таванни конструкции от гипсокартон създават възможност за създаване на многоетажни системи с извити форми и интересен дизайн. Простри таванска конструкция.

Защо да монтирате окачени конструкции

Преди началото на довършителните работи, трябва да се запознаете с всички характеристики на окачените тавани, предимствата на материалите, както и с нюансите на инсталацията.
Предимствата от инсталирането на такъв таван със собствените си ръце са съвсем очевидни. Първо, това води до значителни икономии на разходи, тъй като услугите на инсталационните работници представляват голяма част от разходите за инсталиране на структурата на окачването. На второ място, тя ви позволява да преведете в реалност точно идеята за дизайн, която искате.
ръководства за фалшив таван
Окачените тавани от гипсокартон могат да се монтират както в жилищни, така и в нежилищни помещения, поради което можем да наблюдаваме подобни системи в частни къщи или апартаменти, офиси, кафенета и дори складове. Окачените тавани ви позволяват да скриете неравностите на основата. Също така в пропастта между припокриване и гипсокартон може да скрие комуникации и окабеляване, полагане на изолация.

Цветови решения

В допълнение към чисто функционалните цели за инсталиране на такива тавани, естетичната страна също играе важна роля.
Дизайнът на тавана трябва да бъде избран въз основа на стандартите и стандартите за осветление. Ето защо е важно да се определи вида на осветителните устройства и техния брой.
Цветът на тавана се избира според преобладаващия нюанс във вътрешността на стаята. В същото време е необходимо да се пристъпи към функционалната цел на стаята. Избягвайте да инсталирате тавани с ярки и разяждащи цветове, тъй като те ще опънат очите ви и ще повлияят неблагоприятно на емоционалното състояние на човек. Оптималното решение е таваните на бели, бежови, кремави или сини цветове.
окачени тавани
Тези дизайни позволяват реализирането на всякакви идеи за дизайн. Самата гипскартон ви позволява да създавате триизмерни модели и фигури, освен това можете да приложите красив модел върху повърхността на тавана. Всичко зависи от вашето въображение.

Технология на окачените тавани

Огромното предимство на окачените конструкции е, че за тяхното инсталиране не е необходимо да изравнявате основната повърхност. Освен това, във формираното пространство е възможно да се поставят инженерни комуникации или електрически кабели, топло- или звукоизолация.
Важна роля за функционирането на тези тавани играят тяхната модулност. В случай на повреда на повърхността, тя може лесно да бъде ремонтирана. Отделените плочи позволяват лесен достъп до кабелите, а някои хостове дори организират места за скриване в такива тавани. Освен това, дизайнът на окачения таван позволява използването на осветителни тела и дори монтираните в стерео говорителите за цялостен и висококачествен звук за домашно кино.
Окачените тавани имат достатъчно дълъг живот. Ако е необходимо, тя може лесно да бъде актуализирана, улесняваща окачено таванно устройство.

Основните предимства на сухото строителство

Както вече отбелязахме по-горе, окачен таван се състои от отделни листове от гипсокартон. Този материал е намерил широко приложение в средата на строителството.
Това се дължи на показатели като:
  • Екологична съвместимост. Гипсокартонът е подходящ за използване в жилищни райони.
  • Лекотата. Благодарение на това свойство е лесно да се работи с материала, освен това теглото на самия дизайн не е прекалено голямо.
  • Материалът "диша".
  • Гипсокартонът не е покрит с мухъл.
мултифункционален окачен таван
Дизайнът на окачения таван е под формата на рамка от метални профили или дървени греди, покрити с листове от гипсокартон. Правилната инсталация на водещи и поддържащи профили осигурява висококачествено създаване на тавана.

Технология на окачените тавани: къде да започнем

Преди да започнете инсталацията, трябва да маркирате. Необходимо е, за да се определи точното местоположение на закачалките и носещите профили. След това всички елементи на рамката са фиксирани и подравнени, върху които са монтирани листовете от гипсокартон. Фиксирайте ги с помощта на самонарезни винтове за метал. Готовата повърхност допълнително се обработва с грунд и шпакловка. Това гарантира идеално гладък таван.
Ако не сте разбрали как ще изглежда стаята, тогава е твърде рано да купувате материали. На първо място, трябва да изчислите всички подробности за оформлението на стаята. Препоръчително е да поставите вашите мисли и планове върху рисунката. Тя трябва да включва наличието на издатини и препятствия на тавана, канали за окабеляване, вида и броя на осветителните устройства.
Сградата трябва да включва водачи за окачения таван, както и цокли, с които можете да затворите пролуката между стените и гипсокартон. Преди да изберете такива декоративни елементи, трябва да се запознаете със състава на плочите и с характеристиките на тяхното закрепване.
окачени многоетажни тавани със собствените си ръце
Двойният окачен таван може да бъде създаден със собствени ръце от различни елементи:
  • гипсокартон;
  • метал;
  • пластмаса;
  • минерални влакна.
Рамката в повечето случаи почти не се променя. Като допълнителни добавки за създаване на окачени тавани можете да използвате глина, смола, лепило и рециклирана хартия. Диапазонът на плочите за такива конструкции е доста широк. Можете да закупите както идеално гладки елементи, така и облекчение. Освен това цветът на плочите може да бъде напълно различен. Благодарение на това разнообразие е възможно да се създаде уникален многоетапен окачен таван, който ще подчертае интериорните елементи.
В допълнение, окачени тавани на няколко нива със собствените си ръце могат да имат различен дизайн. Те разграничават обичайния тип и скрития тип такива системи. Вторият струва много повече от първия.
Материал за окачени тавани в банята Стаята трябва да е малко по-различна от тази за другите стаи. Въпросът е, че е необходимо използваните елементи да могат да се справят с висока влажност и температура. В повечето случаи е възможно да се използва водоустойчив гипсокартонен лист, допълнително обработен с грунд. Те имат доста висока устойчивост на влага. Но все пак, идеалният вариант е да инсталирате таван метален таван. Влагоустойчивостта на такива системи е много висока и тяхната инсталация е достатъчно лесна за овладяване.

Монтаж на окачени тавани от гипсокартон

Преди да започнете инсталирането на тавани, трябва да разгледате структурата на скелета. Съгласно това вие ще подредите тези или други елементи.
На първо място, трябва да поправите цялата инсталация и комуникацията на основния таван. След това на стените е маркирана линия, в съответствие с нивото, на което са монтирани опорните релси за окачения таван. Те ще възприемат основния товар от дизайна на фалшивия таван. Профилите са фиксирани с винтове и дюбели с размери 40-60 см. Оптималното разстояние се счита за таванната равнина от основата до 10 см. Това пространство често е достатъчно за полагане на кабели и топлоизолация. Но ако монтирате фиксаторите, може да се наложи да увеличите разстоянието между таваните.
окачен таван монтаж
Междинните профили са поставени така, че рамката е оформена като решетка. Размерът на всяка клетка обикновено е 60 см. Трябва да се гарантира, че пресичането на профилите е с правилен ъгъл. Всяко смяна на ламелите може да доведе до това, че един от краищата на кожата ще остане свободен и ще виси във въздуха. Такъв монтажен възел за окачен таван е фиксиран върху непосредствено окачване, неподвижно закрепено към основната повърхност на пода. На тези места може да се настрои разхлабването на водещите профили. След изравняването на всички стелажи в една равнина можете да постигнете идеалната плоскост на тавана и в резултат на това високото качество на изпълнените работи.
След като сте оформили всички елементи на рамката, можете да приемете, че основата за тавана е готова. Сега отидете на панела на покрива. Но тук е важно да се вземат предвид размерите на гипсовите плочи. В зависимост от размерите също така се определя вида на инсталацията. Така например, в някои случаи гипсокартонът напълно покрива един отвор и е фиксиран около периметъра. В други случаи един лист може да се припокрие с няколко клетъчни скелета. Всичко зависи от разстоянието между водещите профили и размерите на самия лист.
GKL фиксирани със самонарезни винтове за метал. Разстоянието между точките на закрепване не трябва да надвишава 15 см. Обикновено около 60 винта на лист гипсокартон напускат. Вземи този миг. В този случай винтовете се завинтват в равнината на листа, така че капачката да не гледа навън. За да не стиснете закрепващия елемент, можете да използвате специална дюза на отвертката, която е спиране на хода.
двустепенен окачен таван със собствените си ръце
Сега таванът е почти готов. Ако няма да монтирате вграденото осветление, тогава повърхността може да бъде грундирана. След изсушаване таванът е покрит с шпакловка. Първо, ставите на съседните листове и винтовете се завинтват на място. След като шпаклото изсъхне, отидете до пълното покритие на целия таван. Накрая, повърхността може да бъде шлифована с фино шкурка, което ще гарантира идеална повърхностна гладкост.
Какво да направите после? Таванът може да бъде декориран с всеки завършващ материал. Някой предпочита тапет, някой замазва, а някой ще е достатъчно и просто да боядисва повърхността.

Двуетажен окачен таван с кръгла конструкция

За такъв таван не е необходимо да се създава решетка. В средата на стаята задайте направляващите профили, които образуват кръг. За да се създаде кръг от метални релси, те се нарязват с метални ножици на всеки 5-7 см. Такъв кръг ще бъде основната част от тавана. Той се фиксира директно към основата. Тогава други елементи на рамката са прикрепени към този структурен елемент. Водачите се закрепват заедно с винтове. Прочетете също: "Двустепенна опъвам таван със собствените си ръце: проблемът трябва да бъде решен".
Как да направите скелет за фалшив таван, подробно видео:

Монтаж на прожектори

Осветителната система на окачените тавани позволява разделянето на помещението във функционални зони. За да монтирате точкови лампи в гипсокартона, направете кръгли дупки. За тази цел използвайте специална дървена дюза.
окачен таван конструктор устройство
Както вече казахме, поставянето на устройствата за осветление трябва да се обмисли предварително, което ще ви позволи да подготвите електрическите кабели. През отворите краищата на електрическите проводници се изтеглят навън. След това проводниците са свързани с прожектори, вмъкнати в дупката. Специалният тип закрепване на такива осветителни тела надеждно фиксира лампата, за да не падне от равнината на тавана.

Списък на необходимите инструменти за работа

За да създадете фалшив таван от гипсокартон, ще имате нужда от такива инструменти и материали:
  • листове от гипсокартон;
  • Окачвания, върху които са фиксирани водещите профили;
  • направляващи и лагерни профили;
  • тапи;
  • лампи;
  • ножици за метал;
  • остър нож за рязане на GCR;
  • рулетка;
  • лазерно или водно ниво;
  • машина за шлайфане на ъгли;
  • бормашина или отвертка;
  • отвертка;
  • чук;
  • стълба.
Окачените тавани, освен удобство и отличен дизайн, ви позволяват визуално да увеличите свободното пространство в стаята. Разнообразието от методи на проектиране прави възможно създаването на необходимия вид на тази повърхност. В същото време правилно избраният дизайн на окачения таван ви позволява да направите целия интериор по-пълен и пълен.
двустепенна снимка на окачен таван
Монтирането на различни осветителни тела разделя помещението на функционални зони. В допълнение, изобилието от светлина ще допринесе за по-голямото удобство на пребиваването в такава стая.
Е, ви разказахме за характеристиките на инсталирането на окачени тавани. Този тип конструкция ще бъде отлично решение, ако искате да актуализирате вида на стаята си, да се отървете от неравностите на основния таван, да скриете окабеляването или да изолирате стаята. В същото време, поради простотата на дизайна, окачен таван може да бъде изпълнен без наемане на служители и това позволява значително да се спестят ремонтни работи. Прочетете също: "Устройство за опъване на тавана - монтажна технология".
Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Фалшив таван в кухнятаФалшив таван в кухнята
Как да направите монтаж на окачен таванКак да направите монтаж на окачен таван
Критерии за подбор на тавани за окачени таваниКритерии за подбор на тавани за окачени тавани
Окачен таван в банята може да бъде направен самОкачен таван в банята може да бъде направен сам
Окачени тавани от гипсокартон, как да ги инсталиратеОкачени тавани от гипсокартон, как да ги инсталирате
Окачен таван в кухнята - монтажОкачен таван в кухнята - монтаж
Проектиран и монтиран окачен таван байкалПроектиран и монтиран окачен таван байкал
Фалшив таван в банята - хубав и сигуренФалшив таван в банята - хубав и сигурен
Как да инсталирате технологии за окачени тавани технологияКак да инсталирате технологии за окачени тавани технология
Окачен или опънат таван за и противОкачен или опънат таван за и против
» » Фалшиви елементи на тавана
© 2021 BggeHat.com