Как да лепило линолеум

Ами ако счупи линолеум? Промяната на капака е прекалено обезпокоителна и скъпа, но не може да бъде оставена вреда: не само, че такъв под изглежда небрежен, така че дори и мръсотията ще бъде опакована. Ремонтът на покритието ще помогне за решаването на проблема и няма да изисква специални разходи, но резултатът ще бъде отличен. Прекъсвания, изгаряния, дупки в платното, счупвания на шевовете - всичко това може да бъде премахнато почти без следа и подът отново ще изглежда като нов.

Как да лепило линолеум

Как да лепило линолеум

Помислете как да лепирате линолеума и какво е необходимо за това.

Инструменти и материали за ремонт

Основният инструмент за работа с линолеум е нож. Тя трябва да бъде силна, много остра, с удобна дръжка. Макар че линолеумът е достатъчно тънък и пластмасовия материал, ще му се наложи да го скъса и няма да бъде възможно да го отрязвате бързо и точно с тъп нож. Сега в продажба има специални ножове за линолеум, за работа, с които е много удобно.

Вид нож Описание
Вид нож
описание
Универсален нож

Универсален нож

Този нож се използва за нарязване на ножа в права линия. С негова помощ е лесно да отрежете изгладени ръбове, да изрежете петна от правилната форма за големи дупки. Подменяемите остриета са изключително издръжливи, не се огъват и не се счупват. Специалният винт държи острието здраво, без да му позволява да се премества. Този нож е чудесен за многопластова тъкан и дава абсолютно гладко нарязване
Прибиращ се подсилен нож

Прибиращ се подсилен нож

Ножът е снабден с здрав нож, който не се огъва, и здрава ергономична дръжка. Инструментът лесно срязва дебелия многослоен линолеум, не само прав, но и под ъгъл. Подходяща за подрязване на платното в труднодостъпни места, например под радиатора и около изхода на комуникационните тръби
Дисковият нож

Дисковият нож

Много практично средство с кръгла, заострена нож. Позволява да изрежете платно директно и на криволинейна марка. Те са удобни за използване при производството на пластири с неправилна форма, подрязване на капака при прагове, комуникационни изходи, около изпъкналости и ниши
Месечният нож

Месечният нож

Извитото острие ви позволява внимателно да отстраните изсъхналото лепило от повърхността, да регулирате филиите, да премахнете изпъкналите ръбове на острието. С помощта на такъв нож е удобно да се ремонтират малки повреди и да се изравнят различаващите се шевове на стария линолеум

Освен ножа, ще имате нужда и от:

  • шпатула за нанасяне на лепило;
  • метален влак или рейк;
  • маркер;
  • валяк.

За да запечатате големи отвори, ще са необходими лепила от същия вид, каквито са поставени на пода. Ето защо се препоръчва да се закупи ново покритие с марж: подрязването на платното не заема много място, а в случай на повреда, ще помогне да се запълнят дупките незабелязано. Трудно е да се намери точно един и същи материал поотделно: диапазона на линолеума непрекъснато се променя и дори ако можете да намерите подобен модел, пробите може да не съвпадат в цвят.

Ще ви трябва парчета линолеум, от които можете да направите петна

Ще ви трябва парчета линолеум, от които можете да направите петна

За да фиксирате пластирите и да докоснете различни платна, ще ви е необходима самозалепваща лента (двустранна и обикновена боя) и лепило.

Двустранна лента на основата на плат

Двустранна лента на основата на плат

За такива покрития има специални лепила - вододисперсионни, акрилни, двукомпонентни на епоксидна смола, както и лепила за студено заваряване.

Наименование на лепилото
Наименование на лепилото
съдба
Bustilat Universal

Bustilat Universal

Използва се за PVC линолеум на база тъкан и филц. Подходящ за лепене на платно върху дървени и бетонни подове, шперплат и други абсорбиращи субстрати
Лепило PVA за линолеум

Лепило PVA за линолеум

Използва се за PVC линолеум със и без основа, подходящ за всички абсорбиращи субстрати: плоскости, дъски, ПДЧ или фибростъкло

Homakoll 208

Съставът е създаден специално за PVC покрития върху различни видове субстрати - тъкани, купчини, пенообразни. Подходящи за абсорбиращи субстрати: бетон и DSP, дървен под, шперплат, фибростъкло

ADESILEX G19

Това е полиуретанов реакционен състав, който е предназначен за фиксиране на PVC покрития към абсорбиращи и не абсорбиращи субстрати. Подходящ за помещения с висока влажност
Студено заваряване

Студено заваряване

Прозрачно съединение, което се използва за запечатване на PVC покрития. Може да се използва за залепване на малки лезии върху линолеум - пробиви, малки разрези с равномерни ръбове

За да се отстранят малки драскотини, изгаряния и пробиви, използвайте мастик или полимер. За да се възстанови състава съответства на цветното покритие, той добавя малка троха, изстъргана от парче линолеум. Също така се произвеждат специални комплекти за ремонт, състоящи се от мастик, разтворител и цветен пигмент. С помощта на тези инструменти можете внимателно да ремонтирате малки дефекти върху линолеума, така че да няма признаци на повреда.

Комплект за ремонт

Комплект за ремонт

Ремонт на отвори и разкъсвания в платното

Този вид щети е най-сериозният и затова ремонтът ще отнеме повече време. Ако в платното се образува голяма дупка, премахнете я с кръпка.

Стъпка 1. Вземете парче линолеум за кръпка. В идеалния случай тя трябва да съответства на цвета и шарката, така че ремонтираният парцел да не се откроява на пода. Разрезът се поставя върху отвора на капака и линиите на модела се комбинират с основната тъкан.

Вземете парче линолеум за кръпка

Вземете парче линолеум за кръпка

Парчето е поставено върху дупката

Парчето е поставено върху дупката

Стъпка 2. Материалът е фиксиран с лента от всички страни, за да се избегне изместването. Ако парчето е малко, просто го фиксирайте с лепенка в ъглите.

Първо, фиксирайте ъглите

Първо, фиксирайте ъглите

След това лепете лентата по периметъра

След това лепете лентата по периметъра

Стъпка 3. Вземи ножа и много внимателно нарязани и двата слоя линолеум по линиите на чертежа. Препоръчително е да изрежете пластира под формата на квадрат или правоъгълник - затова е по-удобно да го закрепите и ставите няма да бъдат видими.

Сложете линолеума през

Сложете линолеума през

Стъпка 4. Извадете шотландския шкаф, отстранете линолеумните остатъци, поставете пластира. Сега трябва да премахнете повредената част от балатум: тя е пробита с нож и отворена от основата в цялата област. Остатъците от адхезивния слой също се изтриват така, че да не пречат на адхезията на лентата към основата.

Отстранете лентата на шотката, кръпката и дефектното парче

Отстранете лентата на шотката, кръпката и дефектното парче

Стъпка 5. След това вземете лепилото и го нанесете равномерно върху почистената повърхност с шпатула. Ако краищата на платното около изреза не са залепени, те също трябва да бъдат залепени с лепило под тях - това ще позволи по-сигурно фиксиране на краищата.

Нанесете лепило

Нанесете лепило

Изчакайте няколко минути

Изчакайте няколко минути

Стъпка 6. След като изчакат няколко минути, поставят лепенката върху лепилото и го изглаждат по цялата площ, така че под линолеума няма въздушни мехурчета. Уверете се, че пластирът е поставен правилно и всички линии съвпадат.

Нарежете кръпката

Нарежете кръпката

Стъпка 7. Залепената част се валцува с валяк за надеждност, след което се избърсва с чиста, влажна кърпа, като се премахва излишната лепилна смес.

Премахнете излишното лепило

Премахнете излишното лепило

Стъпка 8. При шевовете от двете страни на пластира се полага лепило за прикачване с тънка лента, излишъкът се отстранява. След като поставите лепилото, ставите се избърсват с гъста кърпа или гъба.

Нанесете лепилата

Нанесете лепилата

Премахнете излишните парцали

Премахнете излишните парцали

На Съвета. През деня механичните ефекти върху поправената зона трябва да се избягват, докато лепилото не изсъхне напълно. След това покритието е готово за пълна експлоатация.

Ако вместо дупка в линолеума има частично разкъсан клапан, можете да го направите без кръпка. За да направите това, капакът първо се изправи (можете да го изгладите с желязо през гъста материя), почистете праха и прахта отдолу и след това нанесете слой лепило върху основата. След това остава да поставите капака на лепилото, да подредите ръбовете и да натиснете нещо тежко за един ден.

Ремонт на ставите



Разцепени стави - един от най-належащите проблеми за подовете покрити с линолеум.

Разделете ставите

Разделете ставите

Понякога ръбовете на платното се отместват само леко от основата, в други случаи очевидно се набъбват и се разминават отстрани, разкривайки грубия под. Не можете да започнете такъв проблем: боклукът се натрупва в шевовете, водата по време на почистването се потапя, мухълът се поставя и изпъкналите ръбове са разкъсани и разкъсани, което затруднява ходенето из стаята. Помислете как да свържете ставите с най-голяма ефективност.

Бърз начин

Стъпка 1. Краищата на платната са извити навън и изцяло изчистват целия прах отдолу на капака.

Краищата на платната са извити навън

Краищата на платната са извити навън

Стъпка 2. Подгответе пода с малка четка, оставете да изсъхне напълно.

Стъпка 3. В пролуката между листовете е поставена двустранна залепваща лента, така че средата на лентата да е разположена точно върху шева.

В пролуката между листовете лежеше двустранна самозалепваща лента

В пролуката между листовете лежеше двустранна самозалепваща лента

Стъпка 4. Отстранете защитния слой от залепващата повърхност и натиснете краищата на пода.

Стъпка 5. Внимателно изправете ръбовете, натиснете и изгладете шева с ръцете си. Освен това е желателно ролката да се търкаля с валяк, за да се изравни най-накрая ставата.

Изгладете шева

Изгладете шева

Ако linoleum linens в процеса на работа са се изместили и съединението е счупени няколко милиметра, има лесен и евтин начин да се премахне разликата. За да направите това, е необходимо да почистите шева от прах, обезмаслете го и го изсушете добре. След това вземете свещ с восък, разтопете го и внимателно изсипете восъка в пролуката между платната. След това восъкът лесно се отстранява с нож или нож за шпатула, а повърхността на шева се полира с мека кърпа.

На Съвета. Този метод е подходящ само за сухи помещения с ниска пропускливост, защото при интензивно натоварване восъкът ще излезе от ръба на острието и отново ще се образува празно пространство.

Студено заваряване на фуги

За най-добро уплътняване на сегрегирани шевове, най-добре е да се използва студено заваряване тип С. Това лепило се отличава с плътна консистенция и перфектно запълва шевове с широчина до 3 мм. Освен това се разтопява секцията на платното и се образува монолитна повърхност, непропусклива за влага и прах. Но за новия линолеум се използва лепило тип А, което е по-течно и по-бързо реагира с PVC. Как да го направите, ще разгледаме подробно.

Набор от инструменти

Набор от инструменти

Стъпка 1. Покривните ленти се полагат върху подготвеното подово покритие от 5-6 см.

Стъпка 2. Маркирайте линията на изрязване точно в средата на припокриването, като измервате желаното разстояние с владетел. Поставете молива по цялата дължина на ставата.

Стъпка 3. Нанесете върху маркера или металната решетка и остър нож, нарязан през двете платна.

Маркирайте

Маркирайте

Прилагане на метър влак

Прилагане на метър влак

Нарежете две платна през едно движение

Нарежете две платна през едно движение

Стъпка 4. Отстранете нарязаните ленти отстрани и изравнете краищата на платното.

Допълнителните парчета са премахнати

Допълнителните парчета са премахнати

Стъпка 5. В съвместната паста пастел лента по цялата си дължина. Това е необходимо, за да не се размаже адхезивната повърхност на покритието.

На съединението поставете лента за боядисване

На съединението поставете лента за боядисване

Стъпка 6. С върха на ножа внимателно изрежете шотката по линията на съединението.

Сложете лентата за шотландски език

Сложете лентата за шотландски език

Стъпка 7. Вземете лепилото, поставете капачката на епруветката с игла, плътно затегнете. След това поставете върха на иглата в междината и леко натиснете тръбата, докато на лепилната лента се оформи лепило с широчина до 4 мм. След това е необходимо гладко да се движи иглата по шева, като се напълва равномерно с лепило.

Поставете капачката

Поставете капачката

Нанесете заваряване

Нанесете заваряване

На Съвета. Широчината на адхезивната лента по време на нанасянето не трябва да надвишава 3-4 мм. Излишното лепило ще трябва да бъде избърсвано и бодът няма да бъде по-силен. Но това също не е твърде икономично: липсата на лепило ще направи шева по-малко запечатан и надежден.

Стъпка 8. След 15 минути, когато лепилото се захване, лепилото се отстранява леко от линолеума.

След 15 минути извадете лентата за скуот

След 15 минути извадете лентата за скуот

Разходка по покритие може да бъде след като лепилото се втвърдява напълно. Точното време на сушене, което производителят посочва в инструкциите на епруветката, така че преди да продължите внимателно да прочетете цялата информация за състава.

Шина след студено заваряване е невидим

Шина след студено заваряване е невидим

Елиминиране на мехури върху линолеум

Често на капака има отоци, които в крайна сметка се увеличават, пречат на ходенето и след това се счупват. Това е по различни причини, но е необходимо тези дефекти да се отстранят възможно най-рано, така че да не се налага да променяте линолеума.

Премахването на мехурчетата не е трудно, най-важното е да знаете как

Премахването на мехурчетата не е трудно, най-важното е да знаете как

Малките мехурчета лесно могат да бъдат отстранени чрез нагряване. Можете да използвате домакински сешоар или чанта с горещ пясък, но е по-удобно да използвате желязо. За тази цел проблемната област е покрита с чист парцал или парче пергамент и гладка с желязо в режим на пара.

Тръбата на линолеума се глади с желязо

Тръбата на линолеума се глади с желязо

Големите отоци се елиминират по различен начин. В центъра на пикочния мехур направете кръстосано нарязан разрез, след което получените крила се сгъват заедно и отрязвате излишъка по краищата. След като се уверите, че всички части са гладко съединени, те се огъват навън и почистват основата на старото лепило и прах. Сега остава само да нанесете свежо лепило и натиснете клапите до пода. Можете да поставите малко натоварване отгоре, така че линолеумът да е залепен.

Елиминиране на вдлъбнатините

Елиминиране на вдлъбнатините

Ако балатумът първоначално е бил поставен без лепило, можете да премахнете отока без да отрежете платното. Първо трябва да разхлабите первазите в близост до стената, близка до балона. След това повърхността започва да се изглажда към стената, изтласквайки въздуха под линолеума. Ако е необходимо, ръбът на тъканта може да бъде подрязан, за да остане температурна разлика между стената и пода.

Гладки линолеум удобно с шпатула

Гладки линолеум удобно с шпатула

Видео - Как да лепим линолеум

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Как да поставите линолеумКак да поставите линолеум
Подови настилки от търговски линолеумПодови настилки от търговски линолеум
Полагане на линолеум върху бетонен подПолагане на линолеум върху бетонен под
Правилният нож за линолеумПравилният нож за линолеум
Как да поставите линолеум на дървен подКак да поставите линолеум на дървен под
Как да изберем правилния линолеумКак да изберем правилния линолеум
Как да използвате студено линолеум за заваряване, за да получите незабележим шевКак да използвате студено линолеум за заваряване, за да получите незабележим шев
Полагане на линолеум без лепилоПолагане на линолеум без лепило
Колко правилно да се положи линолеум?Колко правилно да се положи линолеум?
Линолеум подходящ материал за подовата на кухнятаЛинолеум подходящ материал за подовата на кухнята
» » Как да лепило линолеум
© 2021 BggeHat.com