Как да инсталирате топъл под и да го свържете сами?

Инсталирането на топъл под, е удобно решение за отопление на помещения в апартамент или частна къща. Тя ще осигури комфортно настаняване по всяко време на годината. В статията ще разберем какви са системите на топъл подове, как да се извърши инсталирането на такива конструкции.

Технология на топъл под: видове, предимства и недостатъци на конструкциите

Топъл подовата настилка е отоплителна система, която осигурява отопление на подовете в стаята, а инсталирането й ще ви позволи да създадете комфортни условия на живот по време на периода на вътрешно отопление в къщата или апартамента.

Топъл под - как да инсталирате и свържете със собствените си ръце?

Има два разновидности на този дизайн: електрически и подово отопляеми подове. На свой ред първите са разделени на:

  • кабел;
  • отоплителни рогозки;
  • инфрачервен филм.

Кабелната технология е най-известната и най-проста версия на топъл под. Това е конвенционален електрически проводник (едно- или двуядрен), който е поставен на пода от змия, фиксиран с крепежни елементи и напълнен със замазка. Ако е тънък кабел, той може да бъде поставен в слой лепило за плочки под плочката.

Термометри - вид кабелни системи. Различават се в това, че кабелът вече е фиксиран към мрежата от фибростъкло, чиито ролки просто се търкалят на пода, след което лепилото се полага на пода.

Инфрачервен филм - нагревателен елемент в него са въглеродните ленти, положени между два слоя филм от топлоустойчив полиестер. Технологията се появи не толкова отдавна, но се използва доста активно поради ниската цена. Може да се побере под почти всички подови настилки.

Понастоящем има и иновативно решение - електро-водно отоплявани подове, които са се превърнали в силен конкурент на други технологии за подово отопление. Тяхната инсталация се извършва в циментово-пясъчна замазка. Може да се нанася под всякаква подова настилка. Тази опция е в състояние напълно да замени отоплителната система на цялата къща, но цената на придобиването може да струва доста пени.

Подово отопляемият под е класически метод, използващ котел и тръби. Вариантът не е евтин, но ефективността на нагревателния елемент е няколко пъти по-висока от всички останали видове на топъл под.

Сравнително често срещана опция е мобилната технология. Това е по-лесно и по-евтино решение, подходящо за повечето апартаменти. Използва се подов инфрачервен филм, поставен под килими и други покрития, за да се гарантира безопасността на потребителя.

Системите от топъл подове ще бъдат добро допълнение към централното отопление. Техните предимства:

  • възможността за отопление на голяма площ с леко увеличение на потреблението на енергия;
  • високо ниво на топлоизолация;
  • равномерно разпределение на топлината в помещението;
  • удобно движение на пода в зимния сезон;
  • не се изисква специална услуга.

Недостатъкът е невъзможността напълно да се контролира температурата на подовото отопление. Но това важи главно за водните технологии. Когато се използва, може да се наблюдава спад на налягането в тръбите.

Разработване на план за инсталиране на електрическо подово отопление

След като направихме избор в полза на един от типовете топъл под, обърнахме се към процеса на подготовка на материали и директно сглобяване. Първо разгледайте инсталирането на електрически под. Този метод е подходящ за начинаещи и не отнема много време. Основното нещо е да следвате инструкциите, след което работата ще се извърши бързо и правилно. Тази опция ще бъде оптимална дори за инсталиране в гаража.

По-долу е даден списък на елементите, необходими за стартиране на монтажа на топъл под:

  1. 1. Отоплителен кабел;
  2. 2. Свързващи проводници;
  3. 3. Съединители;
  4. 4. Температурен датчик, регулатор;
  5. 5. Защитна система - заземяване;
  6. 6. За заземяване ще ви трябва меден кабел.

Преди всичко, ние създаваме план за инсталиране на топъл под, разпределяне на повърхността за всички отоплителни елементи.

Струва си да се помни: инсталирането на отоплителни елементи (например филми) не трябва да се пресича в местата, където се намират мебелите.

С други думи, мебелите не трябва да блокират отоплителните уреди, в противен случай това ще доведе до неефективна работа на цялата система. Това заплашва не само повреждането на мебелите, но и възможното прегряване на компонентите на топъл под.

Топъл под - как да инсталирате и свържете със собствените си ръце?

За подробно описание на изображението на хартия препоръчваме разделянето на контурите на топли подове в групи. За всеки отделен участък на топлата под е необходимо да се добавят регулатори с електрозахранване, но ефективността на цялата система ще се увеличи. Всички нагревателни елементи от една и съща верига се нагряват еднакво. Необходимо е да поставите топъл под на контура. Имайки необходимата схема за изпълнение на работата, инсталирането е по-лесно.

След като приключи разработването на плана, всички необходими бележки могат да бъдат прехвърлени на пода. След като сте намерили удобно място в стената, обърнете внимание на мястото на монтажа на регулатора. След това правим stroba в стената от мястото, където регулаторът е инсталиран на пода. След приключване на етапа на планиране извършваме окончателното изчисление на материалите.

Монтаж на електрическо подово отопление - необходими изчисления и подготовка на повърхността

Когато купуваме кабел, трябва да се запознаем с стойността на топлинната емисия, която производителят посочва на опаковката. За всяка стая избираме оптималната стъпка за полагане на проводниците, избираме общата дължина, разчитайки на площта на всяка стая, където ще бъде инсталиран подът. Когато купуваме филмов вариант, ние избираме оптималния брой елементи за покриване на цялата необходима площ.



Не забравяйте да включите същото изчисление на кабелите, свързани с свързването на термостата. Връзката е от метъра към елементите на отоплителната система.

Важно: в никакъв случай не използваме директна връзка с изхода.

Накрая проверяваме общите стойности на електрическите входове. Това ще ви помогне да разберете дали системата ще издържи на големи натоварвания. Ако резултатът е отрицателен, препоръчително е да смените входа чрез инсталиране на нови автомати.

Започваме подготовката на стаята. Повърхността на пода се почиства и се полага хидроизолационният слой (подходът към стената не е повече от 10 см). На стената закрепваме полиуретановата лента. При нагряване това ще помогне да се компенсира излишното изпускане на топлина. Ако е необходимо, можете да намалите излишната хидроизолация.

След това трябва да изолираме пода. За правилното провеждане на тази процедура трябва да имате предвид вида на повърхността и предназначението на топъл под:

  • Ако става въпрос за отопление в апартаменти, използваме лист от експандиран полистирол;
  • Говорейки за добавянето към отоплителната система, можете да използвате проба от полиетиленова пяна;
  • Ако инсталацията ще се извърши на лоджии, балкони, тогава използваме експандиран полистирол заедно с минерална вата.

Над изолационните елементи се полагат армировъчната мрежа. След това отидете директно до самия процес на инсталиране.

Преди да поставите жицата, трябва да проверите съпротивлението в края, като проверите паспорта. Разликата не трябва да надвишава 10. Процесът на инсталиране на топъл под е направен с помощта на крепежни елементи (специални ленти).

Важно: инсталирането в банята предполага заземяване на армиращата мрежа. Тогава електрическото свързване на земята и апарата се подава към регулатора. В този случай се препоръчва да използвате медна жица, като инсталирате модула RCD.

Инфрачервеният тип подово отопление е по-лесен за инсталиране. Достатъчно, за да се разпространи върху изолацията. Използваме шотката като котва. На места, където проводникът минава през разделителната линия на две плочи, той трябва да бъде скрит в парче вълнообразна тръба.

Местата за свързване между отоплителния кабел и захранващите проводници се намират на разстояние 15 сантиметра от светлинните свещи. В края на инсталацията свързващите елементи - скобите трябва да бъдат вдлъбнати в замазката.

Поставяйки всички съставни части на отоплителната система, трябва отново да проверите съпротивлението. В резултат на това е необходимо да изключите цялата система, да извадите регулатора. Процесът на инсталиране стъпка по стъпка е както следва:

  1. 1. На първо място, ние образуват замазка. Очакваме сушенето.
  2. 2. Рестартирайте съпротивлението.
  3. 3. Поставете топлата под.
  4. 4. Направете замазката върху топъл под.
  5. 5. Монтирайте капака

Важно: ако работата се извършва с помощта на филм, то веднага може да се положи върху подовата настилка.

Това завършва процеса на инсталиране.

Топъл под - как да инсталирате и свържете със собствените си ръце?

Как да монтираме подово отопляем под?

Тук всичко е малко по-сложно, стъпка по стъпка инструкции за предстоящите работи е представена по-долу:

  1. 1. Първо направете план, изберете правилните тръби, диаметъра и стъпките им. Очертаваме бъдещите контури на системата.
  2. 2. Изберете метода за инсталиране. Бетон със замазка или настилка (полистиролов слой).
  3. 3. Провеждаме изолация. За тази цел може да се използва пяна с дебелина 100 mm.
  4. 4. Змията оформя избрани тръби. Отоплителните елементи трябва да бъдат закрепени със скоби.
  5. 5. Провеждаме кримпване на работен натиск. Ако няма течове и всички стави и стави са сухи, можете да излеете бетон с дебелина 50 мм.
  6. 6. Монтирайте капака.

Топъл под - как да инсталирате и свържете със собствените си ръце?

Система за монтаж на топъл под с дърво

Полагането на тръби по този начин се използва, ако инсталационният процес се извършва в частна къща, където има дървени капаци. Обикновено този метод е разделен на модулни и багажни системи. Инсталацията е проста и не изисква замазка.

Модулната система включва използването на плочи от дървесни частици. Те са предварително сглобени заедно с тръби. Това ще ви помогне да създадете фиксирана отоплителна система.

Reechniy версия на подреждане не е много по-различна от предишната. Вместо модулни системи се използват шкафове. Това е така наречената долошнска група. Тяхната ширина е 30 мм. Препоръчителната настилка е керамични плочки. Основната изолация - минерална вата или полистирол. Инсталирайки ламелите, трябва да поставите алуминиевите плочи. Приблизителното разстояние между алуминиевите елементи е до 300 мм. Ако зоната е по-чувствителна към топлинни загуби, разстоянието е най-малко 130 мм.

Препоръчваме да използвате модулен тип подреждане, тъй като има дебел слой изолация, запазва повече топлина, е много ефективен и е подходящ за повечето покрития.

В заключение, заслужава да се отбележи, че е бързо, но не винаги лесно, да се свържете и инсталирате отопляемия под с вашите ръце. Правилно изчислете мощността, монтирайте и пуснете правилно - основната. Разработването на план за единична стая може да отнеме няколко дни. По отношение на инсталирането на електрическо подово отопление препоръчваме използването на филмовия метод. В случай на воден под, използването на модулни полагане на тръби се счита за най-добрият вариант. Изборът зависи единствено от платежоспособността и потребностите на индивида. Модерни топъл подове могат напълно да заменят цялата отоплителна система на къща или апартамент. Като правило, в този случай инсталирайте подово отопляем под.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Изберете нагревател за топъл под плочкатаИзберете нагревател за топъл под плочката
Как топлите подове влияят на домашния комфорт?Как топлите подове влияят на домашния комфорт?
Монтиране на инфрачервен топъл под от собствени ръцеМонтиране на инфрачервен топъл под от собствени ръце
Топъл под за баня е по-добър?Топъл под за баня е по-добър?
Основи на избора на топъл под за плочкиОснови на избора на топъл под за плочки
Топъл под в банята, който да изберем?Топъл под в банята, който да изберем?
Как се подреждат топлата подове? Изглед отвътреКак се подреждат топлата подове? Изглед отвътре
Направяме ли подовата настилка на балкона?Направяме ли подовата настилка на балкона?
Как да изберем подово отопление в дървена къща?Как да изберем подово отопление в дървена къща?
Това, което е добро за топлия под, е топлинните предимства и недостатъци на дизайнаТова, което е добро за топлия под, е топлинните предимства и недостатъци на дизайна
» » Как да инсталирате топъл под и да го свържете сами?
© 2021 BggeHat.com