Декоративна бетонна технология и щампован бетон

От бетон произвеждат различни строителни конструкции, купчини и т.н. Междувременно има т.нар. Декоративен бетон, който действа като заместител на естествени материали, например дървесина или животински кожи. От него декоративни и артистични елементи на строителните конструкции се произвеждат със специална технология и рецепта.

Печат бетон - нова дума в чл

Подробности за пресования бетон се използват в екстериора и интериора на къщи, дворове и помещения. При производството на този продукт се използват багрилни пигменти, които дават подходящия цвят и други химикали, които увеличават адхезионните свойства на повърхността. Такива състави са способни да придадат привлекателност на декоративните продукти.

За да се получи дадена фактура върху продуктите от щампован бетон, се използват методите на разпрашване и щамповане.
Декоративен бетон - технология и комбиниране на пресован бетон

Печатният бетон е уникален продукт. Строителен материал, базиран на пясък и цимент, на чиято повърхност се прави декоративно щамповане (щамповане). Коя от шаблоните ще възпроизведе облекчението зависи от използвания печат.

Занаятчиите на дома могат лесно да се справят с щампован бетон и ще могат сами да го направят. За да направите това, ви трябват някои инструменти и строителни материали.

  • пневматичен пулверизатор;
  • оцветители;
  • форми за щамповане;
  • укрепващи добавки;
  • шпатули с различни размери и форми;
  • рейка за изравняване на равнината.

Това решение трябва да бъде произведено съгласно всички съществуващи правила. Тоест трябва да се съблюдават пропорциите на съставките на веществата, трябва да се направят необходимите допълнения и т.н. Основното изискване за такова решение е неговата моноличност след пълното втвърдяване. Само по този начин може да се гарантира качеството на продукта, т.е. тя ще бъде трайна и херметична. Повърхността на готовия продукт не трябва да има пукнатини или чипове.

За да получите висококачествени продукти, препоръчително е да използвате сухи лепилни смеси и бял цимент. Когато се произвеждат продукти от декоративен бетон, има смисъл да се използват пластификатори, например PVA лепило. Те имат положителен ефект върху параметрите на здравината на частите и спират появата на дефекти в завършената повърхност.

След като разтворът е поставен и релефен, по време на експлоатация той е покрит със специално съединение, притежаващо много свойства на уплътнители. Веществата от този клас придават повърхност и устойчивост на износване.

Характеристики на производството на бетон

Както може да се види от горното, технологията за производство на печатен бетон не се различава от производството на обикновен (търговски) разтвор. Но създаването на смес за декоративни цели има редица характеристики:

  • Разтворът се втвърдява сравнително бързо и след използването на печати няма да се получи ясен модел на предварително подготвената повърхност.
  • Когато създавате щамповане с печати, е необходимо да използвате мускулната сила на човек.
  • Грешките, които се появяват след щамповането, са доста трудни за коригиране.
  • За щампован бетон се изисква съответният персонал да работи с конструктивен инструмент, който се използва за изравняване на повърхността.

Форми за получаване на декоративно решение

Като умения за работа с ръчен инструмент, форми за щампован бетон могат да бъдат направени самостоятелно. Като минимум ще ви трябва малко количество метал и заваръчна машина. За да се произведат сложни повърхности, щанца за бетон е изработен от полимер. За производството на тротоарни плочи се използват пластмасови материали.

Съществуват и гъвкави форми. Те се използват за получаване на по-сложни форми. За да се получи такава матрица, следва да се извършат следните манипулации.

Декоративен бетон - технология и комбиниране на пресован бетон

Първо трябва да закупите плочка, имитираща камък с желания модел. За да създадете самата форма, ще ви е необходимо следното:

  • силиконов уплътнител;
  • оцетна киселина;
  • грес, например твърдо вещество;
  • водоустойчив шперплат или OSB борда.

От шперплат събира кутия с дълбочина 150 - 170 мм. Уплътнителят се излива в тази кутия наполовина високо. Предварително придобити плочки с проба от текстура внимателно смазани с твърдо вещество и пресовани в вградения силикон. Екструдираният излишък се отстранява.

Времето за съхранение е няколко дни, след което матрицата е отстранена и повърхността на изсушаващия разтвор е обработена с фиксиращи и устойчиви на влага добавки



Характеристики на използването на декоративен (щампован) бетон

  • Подготовка за изпълнение на работа

Основното изискване е качеството на фондацията.

Преди да започнете работа, трябва да поставите основата в ред. Това означава, че тя трябва да бъде напълно почистена от старото покритие, премахване на нередности. Ако на повърхността се открие изпъкналост, те трябва да бъдат отстранени. При откриване на депресии или пукнатини е препоръчително да ги залепите с шпакловъчен материал. Ако пукнатината надвиши определени размери, то трябва да бъде премахната с помощта на мазилка за мазилка. Това ще оправи повърхността и ще се превърне в надеждна бариера преди появата на нови пукнатини.

След поставянето върху основата е желателно да се постави грунд, който включва лепило.

  • Приложение на лепило

След като почвата се изсуши, се прилага адхезивният състав. Дебелината на слоя е в рамките на 10 - 15 мм. Адхезивният състав трябва да бъде приготвен в съответствие с инструкциите, които се прилагат върху торбичката, в която се доставят. Ако в лепилото има излишък от вода, възможно е печатът да се залепи. Адхезивният състав се поставя в няколко слоя и се оставя известно време за сушене. Между другото, сушенето на формулировката е нежелателно. Можете да определите готовността му просто като го докоснете с ръцете си. Когато се свържете с лепилото, не стигнете до пръста.

  • щампосване

Печатът се извършва след известно време след приготвянето на бетонната смес. Теоретично, това отнема 40-60 минути. Преди да се постави бетонът в матрицата, има смисъл да се навлажнява с вода, в противен случай може да се залепи и желаният резултат няма да бъде постигнат. След запълване с бетон можете да натиснете печат.

Горното е последователността на производството на щампован бетон.

  • Технология на нанасяне на декоративен бетон върху стената

Разтворът се нанася върху стената с помощта на шпатула. Дебелината на слоя може да варира от 1 до 5 см. Този размер директно зависи от параметрите на релефната матрица. След напълване на матрицата поставеният бетон трябва да бъде изравнен с помощта на ламелите. Времето за сушене е 40 - 60 минути.

Както в случая на хоризонтално щамповане, щамповането започва едва след като лепилото престане да се придържа към пръстите. Когато формата е навлажнена с вода, можете да я натиснете върху бетона. Поддържане за известно време и за надеждност дрънкане kiyankoy, можете да внимателно дръпнете назад.

  • Оцветяване на отпечатан бетон

За оцветяване на бетонния камък пигментните петна с импрегниране се смесват. Сместа, получена в резултат на тази операция, се нанася върху стената с четка или пневматична пръскачка.

Декоративен бетон - технология и комбиниране на пресован бетон

Някои майстори предпочитат да добавят оцветяващи пигменти директно към конкретното решение, но когато решават да извършат тази операция, трябва да се има предвид, че количеството пигменти не трябва да бъде повече от 5 от обема.

  • Области на използване на щампован (декоративен) бетон

Бетон от този клас се използва при декориране на външния вид на сгради на територията на селските къщи, жилищни комплекси в градовете. Тази технология се използва от реставратори. Например, когато възстановите сайт, унищожен преди много години от стени или улични покрития.

Споделяне в социалните мрежи:

сроден
Технология за производство на KevlarobetonТехнология за производство на Kevlarobeton
Характеристики на шлаката и характеристиките на материалаХарактеристики на шлаката и характеристиките на материала
Бетонов бетон или керамика за строителството?Бетонов бетон или керамика за строителството?
Декоративен бетонДекоративен бетон
Как да направите бетонКак да направите бетон
Сортове светлинни стени блоковеСортове светлинни стени блокове
Пяна за бетонПяна за бетон
Декоративни бетонни нюанси на приложениеДекоративни бетонни нюанси на приложение
Какъв конкретен е необходим за фондацията?Какъв конкретен е необходим за фондацията?
Как да изберем висококачествен бетонКак да изберем висококачествен бетон
» » Декоративна бетонна технология и щампован бетон
© 2021 BggeHat.com